Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.03.2018, 12:59:46
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Krautrock Vezi mesajul
Ei si ce e cu asta? Intre vorba si fapta e o distanta destul de mare. In teorie crestinismul e frumos. Chiar si comunismul a fost frumos in teorie. Despre fascism (sau daca vreti ideologia legionara) nu mai zic! Numai ca in practica a iesit altfel. Daca nu credeti, uitati-va la prima poza din aceasta postare.
Nu uita asa usor: ateistii comuniști au comis MULT mai multe crime oribile decat legionarii.
Inseamna asta ca ateimul este o religie a crimei? Nu.

Isus a spus "sa nu ucizi!".
Cine comite crime nu este un crestin, adica un urmas al lui Isus.
Nu-i frumos sa incurcam, intentionat, borcanele.
Reply With Quote
Vechi 19.03.2018, 09:20:29
Krautrock Krautrock is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.07.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Nu uita asa usor: ateistii comuniști au comis MULT mai multe crime oribile decat legionarii.
Eu sunt ateu. Vreti sa spuneti ca sunt comunist? Probabil ca nu. Atunci ce vreti sa spuneti cu asta?

Citat:
Cine comite crime nu este un crestin, adica un urmas al lui Isus.
Nu-i frumos sa incurcam, intentionat, borcanele.
Dumneavoastra incurcati borcanele. Eu spuneam doar ca Biserica Ortodoxa a colaborat cu legionarii, adica cu criminalii. Si nici in ziua de azi nu s-a dezis de ei. Nu m-am referit la faptul ca legionarii erau credinciosi. N-aveau decat sa fie. Asta n-ar fi facut biserica vinovata cu nimic. Problema e ca biserica s-a aliat cu ei. Iar asta o face vinovata.

Iar despre faptul ca un crestin nu face crime, s-o lasam mai moale. Constantin cel Mare care e considerat un sfant al crestinatatii si-a ucis si nevasta (Fausta) si fiul cel mare (Crispus) si totusi nimanui nu i-a trecut vreodata prin minte sa nu-l considere crestin.

Citat:
În prealabil postat de Ali Baba Vezi mesajul
crimele din padurea jilava sunt o parte dintre atrocitatile puse in seama legionarilor. nu sunt in masura sa dau un verdict, dar te lasi manipulat ca atatia altii, din cate stiu institutul wiesel a spus ca in asasinate a fost implicat si antonescu si comunistii. oricum ar fi fost nemernicia asta si oricine or fi fost criminalii eu nu vad nimic religios aici. seamana cu asasinatele naziste.
Ca omorurile acestea au avut o motivatie religioasa sau nu, e prea putin important. Important e ca au fost omoruri. Ce e deranjant insa e faptul ca institutia bisericii a suportat aceasta organizatie. Oricum, lucrurile sunt destul de tulburi, insa asta nu inseamna ca trebuie sa le ascundem sub pres si sa ne facem ca nu s-au petrecut. Faptul ca unora dintre noi nu le plac evreii, nu inseamna ca trebuie sa negam ca unii au primit niste gloante in cap. Pana la urma, daca vom ajunge la concluzia ca in timpul rebeliunii legionare evreii nu s-au ales decat cu niste amarate de pravalii devastate si cu niste simple zgarieturi, e problema noastra. Asta se intampla deoarece istoria noastra a fost mereu ideologizata. Vedeti de ce nu-mi plac ideologiile de niciun fel?
Reply With Quote
Vechi 21.03.2018, 12:15:19
Ali Baba Ali Baba is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2017
Implicit

Citat:
Ca omorurile acestea au avut o motivatie religioasa sau nu, e prea putin important. Important e ca au fost omoruri. Ce e deranjant insa e faptul ca institutia bisericii a suportat aceasta organizatie. Oricum, lucrurile sunt destul de tulburi, insa asta nu inseamna ca trebuie sa le ascundem sub pres si sa ne facem ca nu s-au petrecut. Faptul ca unora dintre noi nu le plac evreii, nu inseamna ca trebuie sa negam ca unii au primit niste gloante in cap. Pana la urma, daca vom ajunge la concluzia ca in timpul rebeliunii legionare evreii nu s-au ales decat cu niste amarate de pravalii devastate si cu niste simple zgarieturi, e problema noastra. Asta se intampla deoarece istoria noastra a fost mereu ideologizata. Vedeti de ce nu-mi plac ideologiile de niciun fel?
as zice ca totul este cuprins in ideologie, la modul abstract. in ceea ce priveste legionarismul ar fi/este important de stabilit adevarul tocmai datorita ideologiei mistice, ortodox/nationaliste. urmele acestei ideologii se vad si astazi, peste tot, nu dau exemple pentru ca-mi sar unii in cap. istoriceste vorbind interesanta este pozitia bor fata de legionarism, nu a pactizat ca institutie, dar a permis cu larghete clerului sau sa faca parte si chiar sa stea in fruntea miscarii. dar, asa cum am scris si mai sus, miscarea legionara a fost slaba, odata cu asasinarea lui codreanu si a celorlati 12 sefi, plus miile de arestati si schingiuiti, la propriu, nu a reusit sa-si pastreze unitatea de actiune, chestiune sine qua non a ideologiei legionare.

in ceea ce priveste suferintele evreilor, iti propun citirea unui evreu rus/francez leon poliakov, istoria antisemitismului se numeste. antisemitismul romanesc are o istorie lunga, de fapt intelectualii romani de pana in 44 care nu au fost antisemiti se numara pe cateva degete.
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.
Reply With Quote
Vechi 21.03.2018, 15:09:26
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
totusi nimanui nu i-a trecut vreodata prin minte sa nu-l considere crestin.
Aberezi cu grație. Scoți din context, faci afirmații parțial adevărate, arunci sentințe...
Reply With Quote
Vechi 21.03.2018, 17:12:52
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Aberezi cu grație. Scoți din context, faci afirmații parțial adevărate, arunci sentințe...
Este îndeobște cunoscut că împăratul Constantin și-a executat fiul și nevasta.
"If you take the Christian Bible and put it out in the wind and the rain, soon the paper on which the words are printed will disintegrate and the words will be gone. Our bible IS the wind and the rain." Herbalist Carol McGrath as told to her by a Native-American woman.

"Laudato si, mi Signore, per frate Uento
et per aere et nubilo et sereno et onne tempo,
per lo quale, a le Tue creature dài sustentamento"
- Sfântul Francisc de Assisi
Reply With Quote
Vechi 21.03.2018, 17:42:18
Senior Member

Implicit

Era vorba despre Constantin cel Mare despre care spuneam ca si-a ucis fiul cel mare si pe a doua nevasta. Iata un comentariu:

Citat:
Multumesc, domnule DragosP! Presupun ca va referiti la afirmatia mea privind la acest "sfant" al ortodoxiei. Nici nu ma asteptam la o altfel de reactie. Atunci cand un apologet al crestinismului are lacune in ce priveste istoria, sau istoria pune intr-o lumina negativa un anumit personaj care a contribuit in mod esential la edificarea ideologiei crestine, argumentele care sunt puse la bataie vor face parte din categoria sofismelor de tip "ignoratio elenchi". In cazul acesta concret, dumneavoastra ignorati chestiunea si mutati obiectul discutiei inspre o anumita calitate pe care mi-o atribuiti, anume aceea de a abera cu gratie. Trec dincolo de faptul ca prin aceasta operatiune de sofisticarie logica atacati persoana care emite ideea, si nu ideea ca atare. Deci pana la urma tot nu rezolvati nimic. Puteti sa ma injurati oricat ati dori, puteti sa ma luati si la bataie, puteti sa ma afurisiti in biserica cu toate blestemele lui Vasile cel Mare, daca nu-mi demontati ideile pentru a arata ce nu e in regula cu ele, e tot degeaba. Realitatea e ca pe dumneavoastra, la fel ca pe majoritatea crestinilor pe care i-am auzit aici, nu va intereseaza adevarul, ci doar de a impune interlocutorului dumneavoastra propria ideologie religioasa pe care o aveti. Un om care se afla in cautarea adevarului nu stie in general ce anume va ajunge sa gaseasca la finalul drumului sau. Cel putin are bunul simt de a nu se grozavi ca stie la ce adevar va ajunge. Un om care insa crede ca are deja in mana un adevar absolut, dincolo de faptul ca nu are sinceritatea de a-si vedea limitele, nu intentioneaza sa ajunga decat la un lucru: sa arate lumii cat e de grozav el si ideea care il stapaneste.

Dumneavoastra, domnule DragosP, aveti convingerea ca a fi credincios inseamna a fi in mod automat in posesia binelui si adevarului absolut. E parerea dumneavoastra. Eu insa nu sunt credincios, deoarece nu obisnuiesc sa-mi sustin la fel ca unii crestini ideile cu ajutorul unor argumente de tip sofistic. O fi adevarul ceva important, dar decat sa-l sustin prin minciuna, mai bine renunt la un asemenea adevar de calitate indoielnica. E si o chestiune morala pana la urma sa nu umblam cu forme de argumentare nedemne de un om care se afla in cautarea adevarului. Calea spre adevar e dreapta, nu ocolita, asa cum incercati sa mergeti dumneavoastra. Va dati seama ca un asemenea exemplu nu ma atrage absolut deloc. Daca ma veti intreba de ce nu sunt crestin, am sa va raspund: din cauza crestinilor.
Reply With Quote
Vechi 21.03.2018, 20:49:04
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu, de fraier, că prost nu pari a fi.
Rămâne cum am stabilit.
P.S. N-am contestat niciun adevăr istoric.
Reply With Quote
Vechi 21.03.2018, 21:06:18
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
Daca ma veti intreba de ce nu sunt crestin, am sa va raspund: din cauza crestinilor.
Presupuneam ca nu e o chestie rationala ci relationala.
Faptul ca recunoasteti, ma surprinde. Placut.
Reply With Quote
Vechi 31.03.2018, 23:45:05
Senior Member

Implicit

Citat:
Presupuneam ca nu e o chestie rationala ci relationala.
Faptul ca recunoasteti, ma surprinde. Placut.
E drept ca nu-mi plac oamenii care cred ca se afla in posesia adevarului ultim. Or un om care se considera cu adevarat crestin cred ca trebuie sa accepte ca mesajul religiei sale contine un adevar ultim.
Ce as mai putea invata de la cineva care e in stare sa-mi explice in cateva ore tot ceea ce considera el ca e important sa stie un om? De ce nu merg pe la biserica? Pentru ca aud mereu aceleasi lucruri spuse intr-o alta forma, iar dupa un timp ma plictisesc.

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Poate ati vrut sa spuneti: "din cauza pacatosilor", ca de la crestini avem numai de invatat.
Nu. Nu pacatosii sunt cei ce m-au facut sa nu fiu crestin. Oameni rai, sau cum ziceti dumneavoastra pacatosi, exista peste tot. Cel mult acestia m-au facut sa-mi dau seama ca am de a face cu o ideologie cu potential distructiv. Sursa raului e problema. Cititi Noul Testament cu atentie si daca veti vedea in ea un Dumnezeu care pretinde ca e iubire si ameninta cu chinurile vesnice ale iadului, iar dumneavoastra considerati ca asa trebuie sa fie un Dumnezeu, ganditi-va mai bine inainte de a aplica ceea ce ati vazut acolo. Construiti-va propriul iad, dar lasati-i pe altii in pace. Sau daca veti vedea in ea un Dumnezeu care pretinde ca e Adevarul, dar refuza sa accepte ca adevarul e ceva ce se afla in mintea noastra, nu in afara ei, ganditi-va mai bine, pentru ca adevarul pe care il aveti in legatura cu Dumnezeu se afla totusi in mintea dumneavoastra oricat de mult ati dori sa credeti altfel. Sau daca veti vedea in ea un Dumnezeu care pretinde ca s-a revelat si totusi se plange ca unii nu i-au inteles mesajul, ganditi-va mai intai, oare nu cumva insusi mesajul nu a fost indeajuns de clar? Oare de ce o carte care pretinde ca vrea sa explice e atat de obscura? Si renuntati sa mai explicati altora lucruri obscure. Daca Biblia ar fi o carte precum Iliada pe care doar cativa filologi ciudati ar studia-o n-ar fi o problema. Ea insa e cartea de bucate din care ne extragem zilnic retetele pentru hrana spirituala. Nici nu ma gandesc sa spun ca e o carte proasta. Dar e o carte care e scrisa ca sa o citesti, nu o carte in functie de care sa traiesti. Sunt sigur ca atunci cand crestinismul va disparea, Biblia va ramane pentru noi o lectura interesanta. De aceea Biblia ca atare nu e nici buna nici rea. Ea e scrisa cum e scrisa si spune povestile pe care le spune, morale sau imorale, n-are importanta. Ce nu pot insa accepta e faptul ca unii isi justifica ticalosia prin referire la Biblie. Si nu numai ticalosia, ci si ingustimea mintii (iar aici nu vreau sa atac pe nimeni de pe forum, ci doar sa arat un lucru pe care probabil multi l-au observat, anume ca exista unii care au citit doar Biblia toata viata lor si se apuca sa-si dea cu parerea in legatura cu evolutionismul, teoriile cosmologice din fizica, sfericitatea sau nu a Pamantului, electronica si microcipuri etc.)

Si ca o observatie: nu de la crestini avem de invatat ceva, ci de la oamenii care se comporta ca oamenii. Sau de la cei care sunt constienti ca stiu foarte putin si totusi stiu ceva mai mult decat noi. Adica de la cei pentru care cuvantul adevar are oarecare sens.

Citat:
Bla-bla.
Tu ai cumva impresia că la atitudinea pe care o ai am vreo tragere de inimă să te catehizez cumva? Să-ți explic cum e cu Botezul, cu păcatele, cu căința cu alte asemenea specifice creștinismului?
Nu dragul meu. Din păcate, n-am această tragere de inimă. Ca urmare te poți victimiza cât vrei și poți.
Multi au incercat sa mi le explice si au reusit. Insa din pacate m-au facut doar sa le inteleg, nu si sa ma convinga ca ar avea vreun sens. Drept dovada, pot si eu sa le explic, chiar daca nu cred in ele. De exemplu, daca te botezi ti se iarta pacatul originar precum si toate pacatele de dinainte. Dar daca inainte l-ai hulit pe Sfantul Duh, acesta e un pacat despre care se spune ca e de neiertat, si n-ar trebui sa se ierte, asa ca nu mi-e prea clar daca ti se iarta atunci cand te botezi, desi am impresia totusi ca e un pacat mai putin "tare" decat pacatul originar ce e iertat in mod automat... si aici se incurca toate cararile logice ale Domnului. Da, domnule DragosP, asta e catehizarea cu care n-aveti tragere de inima sa ma amenintati: batere a apei in piua cu eliberare de energie nervoasa.

Sau vreti sa va explic de ce a fost necesara jertfa lui Iisus, ideea principala a topicului de fata? Pentru ca pacatele oamenilor sa fie spalate prin acea jertfa. Care pacate? Cele pe care le-au facut Adam si Eva (de fapt Adam, pentru ca barbatul e capul femeii). Si pentru ca m-am tot stresat sa subliniez ca un om nu poate fi judecat pentru faptele facute de alt om, fie si stramosul sau, n-am sa ma mai stresez si am sa afirm presupozitia ascunsa a crestinismului ca pacatul se transmite din tata-n fiu (sau asta n-am voie sa o inteleg? Bine, n-am s-o inteleg. O consider in mod inconstient). Deci Hristos ma curata de pacate. Ce ma face sa cred asta? Ma ia naiba daca nu cred! Chiar! De unde stim ca toata istoria cu Hristos e adevarata? E clar ca n-avem voie sa ne indoim de asta. Punct.

Adica daca imi vad de treaba mea si nu ma rog sa moara capra vecinului, trebuie sa ma simt mai prost decat unul care toata viata si-a facut de cap, iar la un moment dat s-a botezat? Ce frumos e sa ai memorie scurta! Te botezi si gata! Gasim rapid o solutie pentru pacatele tale. Il punem pe Dumnezeu sa se jertfeasca si s-a rezolvat. Nu fii prost sa ramai ateu, hai cu noi ca suntem tari!

Batere de apa-n piua...

Observ ca deja s-au si gasit unii care vor sa ia apararea lui Constantin cel Mare. Sunt sigur ca daca as fi scris despre aventurile amoroase ale lui Stefan cel Mare si Sfant s-ar fi gasit unii care sa le conteste si pe acestea.
Reply With Quote
Vechi 01.04.2018, 14:46:24
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Arrow

Citat:
daca veti vedea in ea un Dumnezeu care pretinde ca e iubire si ameninta cu chinurile vesnice ale iadului
Inca n-ai inteles nimic din aceasta viata...Dumnezeu iti spune sa nu mergi pe lacul inghetat ca gheata e foarte subtire si o sa te ineci ,nu te ameninta ca o sa te ineci ci ca asta e consecinta mersului pe gheata subtire.Tu ,insa ,ca un copil de 3 anisori spui ca nu e corect ca atunci cand mergi pe gheata , gheata sa se rupa...adica de ce sa se rupa gheata...de ce?..

Thread Tools
Moduri de afișare