![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Se spune că, atunci când s-a apropiat sorocul venirii pe lume a Mântuitorului, mare bucurie și nerăbdare era sus, în cer, fiecare înger neștiind cum să se pregătească mai bine pentru clipa cea mare.
– Ții, zise un arhanghel, eu mă voi duce cu îngerii mei și voi cânta cele mai frumoase cântări, cum nu s-au auzit vreodată pe pământ sau în cer, pentru a le încânta sufletul Pruncului și Maicii Sale. – Bine te-ai gândit, i-a răspuns alt arhanghel, eu mă voi duce cu îngerii mei, vom aprinde toate stelele și vom alunga toți norii. Astfel, noaptea Sfintei Nașteri, va fi cea mai frumoasă noapte din câte s-au pomenit. – Noi, săriră bucuroși alți îngeri, îi vom anunța pe păstori, să vină și ei să se închine Domnului și vom avea grijă ca nimeni să nu tulbure liniștea Pruncului. Vă dați seama, dragii mei, ce zarvă era în cer. Toți își pregăteau darurile. Doar undeva, într-un colț de rai, stătea trist un înger care nu știa ce să îi ducă micului Iisus, când Se va naște. Îngerul acesta era ocrotitorul animalelor și toate vietățile îl ascultau. – Eu cred, zise îngerul în sinea sa, că tare frumos ar fi ca și necuvântătoarele să se închine Domnului, la Nașterea Sa, căci toată creația se va bucura de venirea Sa pe lume. Dar ce animale ar fi mai potrivit să trimit? Și numaidecât cobora pe pământ, într-o frumoasă poieniță de la marginea unei păduri. Anunță să i se înfățișeze toate vietățile care ar vrea să I se închine Domnului și să-I ducă daruri. Vestea s-a răspândit cu repeziciune și fiarele au și început să apară. Primul, bineînțeles că a venit leul, regele animalelor. Oricum, cine ar fi îndrăznit să apară înaintea lui? – Eu îl voi păzi pe Prunc, nu voi lăsa pe nimeni să se apropie. Colții și răgetele mele cumplite ar alunga, fără îndoială, orice nepoftit, zise plin de el leul. – Ei, dragul meu, îi răspunse îngerul, tu ești prea fioros. Cred că mai degrabă L-ai speria pe micul Prunc. Așa că, fără supărare, eu zic să I se înfățișeze altcineva. Nici nu a terminat bine vorba, că vulpea, care atâta aștepta, a și sărit în fața îngerului și, prefăcându-și glasul cât mai mieros cu putință, zise: – Vai, dar bine v-ați mai gândit, fără îndoială că e nevoie de cineva care să aibă grijă multă de Cel nou-născut. Eu aș fi cea mai potrivită; darul meu tare bine ar mai prinde: în fiecare dimineață îi voi aduce câte o găină și alte bunătăți de-ale gurii, pentru a nu flămânzi nici o clipă. – Stai ușurel, cumătra vulpe, îi întoarse vorba îngerul, tu ești prea vicleană și nu cred că Bunul Dumnezeu nu s-ar bucura de darurile tale obținute prin furtișaguri. Așa că ia să vedem cine mai dorește. – Noi, noi, suntem aici sus, pe creangă, ciripeau de zor păsările: ciocârlii, vrăbiuțe și multe alte înaripate. Noi vom cânta cele mai frumoase triluri. – Nici asta n-ar fi bine, le-a întrerupt îngerul. Voi sunteți prea gălăgioase. Dacă veți ciripi toate odată va fi mare hărmălaie și, oricum, vor fi acolo cei mai pricepuți îngeri să cânte, așa că nici voi nu puteți merge. – Dar mergem noi! Ziseră câteva furnici ieșite dintr-un mușuroi, i-am duce Pruncului fărâmituri de pâine proaspătă și fărâmițe mici de zahăr. – Ei, hărnicuțelor, ar fi frumos și vă mulțumesc că v-ați gândit, dar voi sunteți prea mici și vor fi acolo păstorii și magii. Și tare mi-e frică, din neatenție, să nu vă strivească vreunul sub picior. Așa că mai bine rămâneți la ale voastre. – Dar eu, zise păunul, desfăcându-și coada-i nemaipomenită: Eu cred că aș fi cel mai potrivit să mă înfățișez înaintea Domnului. Frumusețea mea va încânta pe toată lumea, pe Prunc și pe sfânta Sa Maică. – E adevărat, ești foarte frumos, păunule, dar tu prea ești cochet și fudul. Așa că prefer să mai caut! Îi răspunse și lui îngerul cu răbdare. Și tot așa, unul câte unul, aproape toate animalele s-au perindat prin fața îngerului. Acesta nu se putea hotăra care vietate ar fi cea mai potrivită să fie alături de Pruncul Iisus, când Acesta Se va naște. Spre seară, văzând că nu se mai înfățișează nimeni, îngerul s-a ridicat și a dat să plece, dar a auzit zgomot pe câmpul de la marginea pădurii. Era un țăran care-și ara ogorul, având înhămat la jug un bou. Puțin mai încolo, păștea cuminte măgarul pe care omul își încărcase desaga cu cele de trebuință, îngerul, nevăzut de om, ci doar de animale, s-a apropiat de bou și de măgar și, mergând ușor pe lângă brazdă, i-a întrebat: – Spuneți-mi, n-ați vrea să vă închinați Domnului, la Nașterea Sa și să îi duceți ceva în dar? – Bunule înger, răspunseră cu tristețe boul și măgarul, dar ar fi o onoare prea mare pentru noi. Și n-am avea nimic de preț să-i putem oferi Pruncului și Maicii Sale. Noi nu știm decât să muncim din zori până seara. Cu ce L-am putea ajuta noi pe Dumnezeu și ce-ar putea El să vadă la noi? Deodată, chipul îngerului se însenină și o sfântă lumină inundă tot câmpul. Acum era fericit, găsise, în sfârșit, darul cel mai potrivit. – Ei bine, aflați că voi sunteți cei aleși. Veți fi alături de Maica Domnului și de Iisus, în noaptea de Crăciun. Căci voi ne arătați, prin munca, smerenia, ascultarea și răbdarea. Iar acestea sunt lucruri sfinte. Apoi, cu răsuflarea voastră caldă, îl veți încălzi pe Prunc, care va fi culcat chiar în ieslea cu fânul vostru. Așa a ales Dumnezeu să vină în lume și așa este cel mai bine: într-un grajd sărăcăcios și umil, nu în palate și lux. Așa că pe voi v-am ales și eu să îi fiți alături, la Nașterea Sa. Boul și măgarul se uitau mirați și nu le venea să creadă. Nici n-ar fi îndrăznit să spere la așa cinste mare și la atâta bucurie: Domnul Iisus să vină în mijlocul lor, iar ei să fie martori la cea mai mare minune din toate timpurile. Ce fericire, nu le venea să creadă! – Cei din urmă vor fi cei dintâi, le mai spuse îngerul și dispăru. Și așa este: toți cei umili și smeriți se vor bucura mai târziu și vor ajunge lângă Dumnezeu, Care-i va răsplăti pentru credința și dragostea lor. Și iată că a venit și noaptea sfântă a Nașterii Domnului, cea mai frumoasă noapte din câte au existat. Pruncul a primit de la toți felurite daruri: păstorii au venit cu lapte, magii i-au adus aur, smirnă și tămâie, iar Fecioara Maria I-a oferit cel mai frumos dar: dragostea de mamă. Și uite-așa, de atunci a rămas obiceiul că la naștere, orice copil să primească câte ceva de la cei apropiați. Dar știți cine este, de fapt, cel mai aproape de copii? Bunul Dumnezeu! Iar darurile Lui sunt cele mai frumoși și mai folositoare. Căci atunci Când se naște, fiecare copil primește de la Dumnezeu un talent, o iscusință, la care să fie cel mai bun atunci când va crește. Unul va ajunge mare învățat, altul un gospodar harnic, celălalt un muzician desăvârșit ori poate un smerit călugăr. Fiecare cu darul și harul său, de la Dumnezeu. NastereaȘi voi, dragii mei, ați primit de la Domnul cele mai frumoase daruri, atunci când v-ați născut. Care sunt acelea? Nu știu, voi trebuie să le descoperiți, pentru a fi fericiți în viață. Iar când veți afla talentul cu care v-a hărăzit Cel de sus, cu răbdare și muncă, veți ajunge cei mai buni în ceea ce veți face; multă mulțumire veți avea și voi și cei din jurul vostru. Așa să vă ajute Bunul Dumnezeu! Leon Magdan Jurnal Spiritual
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Povesti cu talc | silverstar | Generalitati | 500 | 22.03.2015 19:01:38 |
Despre rugaciunea continua ( o povestioara cu tâlc ) | cristiboss56 | Rugaciuni | 10 | 25.10.2010 23:21:27 |
Violonistul - o poveste cu talc | costel | Generalitati | 2 | 25.09.2009 15:35:42 |
|