![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||||||
|
|||||||
![]()
Mai e un aspect de care trebuie ținut cont, dacă un preot rămâne văduv sau soția divorțează trebuie să trăiască ca un călugăr, are un tânăr capacitatea aceasta ? haina neagră a preotului semnifică o lepădare de lume.
Citat:
Citat:
Nici dacă aș avea chemare nu m-aș duce, doar nu pot să fiu ținut în burta chitului ca Iona ca să merg spre pastorație. Nu cred neapărat în mesianismul preoțesc, dacă nu e unul vine altul la rând ce mare lucru, cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit. Mie mi-a pus duhovnicul în mână pe la 17 ani o carte Despre Preoție, credea că merg la teologie, eu credeam că mă împinge spre teologie așa ca să fiu la număr pe acolo și nu m-am dus. În plus acum sunt tot felul de forțe care gravitează pe lângă episcopi, cine știe poate ți se cere să mai intri în ceva club și e aiurea. Până la urmă ce să faci cu teologia, în afara mediului eclezial nu te ajută nicăieri la angajare, e aiurea să riști totul pe o singură carte. Citat:
Și preoții la predică mustră păcatele pe care le aud cel mai des la spovedanie fără să dea de înțeles că unul sau altul individual ar avea păcatele respective, sunt păcatele numitor comun. Dar să spui și pățaniile cuiva e și mai bună învățătură. Citat:
Deci iată și oameni laici care se căsătoresc repede, fără substrat foarte religios în viața lor. Și pocăiții își căsătoresc copiii pe la 25-26 de ani pe curat cum s-ar zice. Citat:
Vrei să mergi la un preot mai sus duhovnicește decât tine, la măsuri mai mari. Eu nu aș merge la un preot foarte tânăr la spovedit, mai degrabă un duhovnic de 45 de ani mi se pare pregătit, nici foarte bătrân nu e bine, ei sunt cu o altă mentalitate. Îți zic și de ce nu merg la un preot tânăr, pt că el abia își face mâna cu enoriașii, până intră în pâine învață pe oameni meserie. Citat:
Cu ce popor vei mai face pastorație, una e să ai o parohie pregătită de olimpiadă duhovnicească, alta e să-i iei de sub nivelul mării. Citat:
Canoanele mai înseamnă ceva, rânduială, disciplină, dereticare a zonelor de necunoaștere, întuneric.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 29.07.2020 at 22:25:47. |
|