Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Odata mi-a cerut un cersetor niste bani sa-si cumpere paine de la magazinul de vis-a-vis, iar eu l-am dus la magazin si i-am platit painea pe care (presupunem) ca si-ar fi cumparat-o, iar el a ramas cu gura cascata, nici multumesc n-a zis; probabil ca dupa ce m-am indepartat o fi aruncat-o.
|
Si mie mi s-a intamplat. Le zic sa mergem la magazin sa le cumpar de mancare si se razgandesc pe drum catre magazin si nu mai vin.
Citat:
Abia apoi mi s-a asezat in inima gandul ca, daca cineva iti cere ceva da-i indiferent pentru ce iti cere. Nu e datoria ta sa-l indrepti si poate ca nu el trebuie indreptat, ci tu.Daca tu ii dai si el isi potoleste o patima, sa-i fie de bine, banii tai l-au usurat; daca nu-i dai, poate se aprinde mai tare si cine stie ce poate face.
In viata cea de toate zilele ne spune apostolul Pavel:
1. Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie.
2. Dar din cauza desfrânării, fiecare să-și aibă femeia sa și fiecare femeie să-și aibă bărbatul său.(1Cor7,1-2)
Asa cum noi il judecam ca sa nu-si ia droguri, sau alcool din banii pe care i-am dat,tot asa ne spune apostolul sa nu ne luam femeie, dar daca ne "arde tare", fiecare sa aiba femeia lui, si aproape toata lumea are femeia sa(cel putin).
E mai bine sa ne intrebam(din cand in cand) daca nu cumva cersetorul acela sunt eu.
|
Asta e complicat. Chair si in Didahia vedem ca spune la 15, 3:
Citat:
În prealabil postat de Didahia
Mustrați-vă unul pe altul nu cu mânie, ci cu pace, așa cum este scris în biblie;
|
Adica avem indatorirea de a ne indrepta unul pe altul in calitate de membri ai Bisericii. Biserica ne indreapta, sunt foarte multe lucruri pe care le credeam eu de capul meu si mi le-a indreptat Biserica, demonstrandu-mi de fiecare data ca greseam. Dar cand suntem indreptatati sa indreptam pe altii? Asta o putem sti doar cu inima, nu cu capul. Iar ca sa stim cu inima, trebuie sa avem inima curata. Sunt lucruri foarte tainice aici si greu de spus, trebuie mereu tratat de la caz la caz.
Iar mai departe, mai intai e o diferenta mare intre a judeca pe cineva ca se drogheaza si a nu dori sa alimentezi patima. Just, nu trebuie niciodata judecat omul, dar trebuie ajutat cumva. Trecand pe langa el judecandu-l nu-l ajutam dar nici facandu-i toate poftele. Asta arata indiferenta: dai doar ca sa dai ca asa e porunca. Porunca e sa ne iubim, nu trebuie uitat fundamentul.
Cersetori suntem cu totii pana la urma, cum ai spus. Tot Pr. Papacioc spunea ca cersetorii sunt ingeri pe care Dumnezeu ti-i pune in drum. Cum ne comportam cu cei care ne cer s-ar putea sa fie cum se va comporta Dumnezeu cu noi cand cerem.