Citat:
În prealabil postat de cozia
Dumnezeu sa-i odihneasca, amaratii de ei!
Vezi eu unul nu o sa reusesc niciodata sa-i inteleg pe deplin pe cei detinuti la Pitesti. Prin felul meu de a fi ma regasesc foarte bine in sfaturile sfinte a Mantuitorului catre Apostoli.
Uite, prin citeva citate care le port in minte( or mai fi si altele)
- Fiti blanzi ca porumbeii, dar precauti precum serpii!( Nu va lasati prinsi!)
Lagat de a nu fi prins:
- Incearca sa "cazi" la pace cu cel ce are pretentii de la tine...pentru a nu ajunge in temnita, unde vei sta pina nu "iti platesti ultimul banut" pe care-l datorezi"
- Daca vedeti ca ceva "pute", nu este in regula, in "oraselele" pe unde "trageti" daca nu sunteti acceptati, scuturati-va sandalele la intrare si taiati-o de acolo...
Toate spuse pentru cei care sunt pe faza au urechi de auzit si ochi de vazut, pentru a nu permite ostirii nemernice a imparatului lumesc sa puna laba scirboasa pe voi.
Daca sa zicem, ca ne-am afla in anii 48-58, ar fi de preferat sa rabdam si sa acceptam umilintele si greutatile ca salahor intr-un depou, la descarcat vagoane citiva ani, pe rolul de Mr. NIMENI. Ca in filmul ala de cowboy "What's your name son? My name is nobody"
Si stai in pozitia asta smerita pina trece vijelia nemernicilor calai, pentru ca nimic nu tine la nesfirsit, iar Dumnezeu vede staruinta ta, si are grija de tine.
Vorba aia oameni cu Har( Ilie, David) au fost trimisi in pustie pentru a nu fi prinsi si nimiciti. Hristos disparea din multime cind se imputea treaba " deoarece inca nu venise timpul"...
Hristos a descurajat zelotismul, iesitul cu "pieptul inainte in fata tancurilor". Asta ce mai este?
|
E un subiect complicat. Pe de-o parte chiar și ei au spus că erau tineri, nepregătiți, idealiști, au făcut greșeli de tactică prin confruntarea fățișă. Aici vorbim în general de copii care au fost în Frățiile de Cruce ca adolescenți, unii intrați de la vârste fragede. Ajunși în temnițe, mulți au preluat o atitudine de „dă-i cezarul ce-i al cezarului” neluptând împotriva torționarilor, dar era deja prea târziu, nu se mai putea discuta cu demonizați și bestii.
Dar pe plan duhovnicesc, este mult mai complicat. Și sfinții apostoli au mucenicit toți cu bună știință, creștinismul este fundamentat pe martiriu. Așa că o să vezi și o atitudine asumată, Virgil Maxim spunând
„Noi ne predam în chip conștient, ca să nu lipsim de pe altarul de ispășire, pentru păcatele noastre și ale neamului”.
Am scris un articol despre acest subiect, nu știu cât de clar este dar este ce am înțeles eu din scrierile lor:
https://ro.orthodoxwiki.org/Spiritua..._anticomuniste