![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]()
Nu te pripi cu cuvintele, părintele Pimen Vlad a trecut proba timpului și a rezistat acolo pe munte mult timp, mulți nu ar rezista mai mult de 3 zile.
Citat:
Citat:
Doi niciun duhovnic nu le știe pe toate, tu te-ai fi smintit și de călugării din Patericul Egiptean care nu doreau să vorbească cu pelerini insistenți ca să nu se răspândească. Citat:
Citat:
Până n-ai avut ajutorul Maicii Domnului nu înțelegi evlavia la ea, gândește-te că ea îi ajută să reziste pe munte.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru crestinul practicat care se pocaieste si l-a cunoscut pe Hristos, citeste scriptura si cauta sa se mantuiasca, este strict deviere de la adevar si dreapta credinta. Asa ca iarta-ma ca nu-i accept mantuirea lui personala sa ma mai influenteze pe mine si pe altii care au nevoie cu adevarat de Hristos. Am dreptul sa-i pun etichete. Asta este exact ce i-am pus. Nu l-am judecat. In ochii mei predica o erezie si atat Alt argument esential mantuirii, este sa-l marturisesti pe Hristos. Asa si musulmanii il marturisesc pe Dumnezeu zilnic, si nu au treaba cu Dumnezeul crestin. Ei practic se roaga la dumnezeul pietrelor
13. Dar având același duh al credinței, - după cum este scris(in psalmi): "Crezut-am, pentru aceea am și grăit", - și noi credem: pentru aceea și grăim, 14. Știind că Cel ce a înviat pe Domnul Iisus ne va învia și pe noi cu Iisus și ne va înfățișa împreună cu voi. (Epistola 2 către Corinteni Cap 4) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
În general, cei care preferă versiunea „mai recentă”, și anume „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește‑ne pe noi”, au avut un contact, mai mult sau mai puțin direct, cu spațiul grecesc, unde se rostește: Yperaghia Theotoke, sōson imas. Întrucât verbul sōzō înseamnă „a mântui”, mulți dintre cântăreții de strană care au conștientizat și au înțeles această echivalare lexicală au început să cânte și în spațiul românesc „mântuiește‑ne pe noi”, în loc de „miluiește‑ne pe noi”, așa cum am fost învățați majoritatea dintre noi. Totuși, dacă cercetăm cărțile noastre de slujbă mai vechi, vom observa că nu se rostea în limba română „miluiește‑ne pe noi”, ci „mântuiește‑ne pe noi”. Spre exemplu, Efhologhiul sau Molitfelnicul de la București din 1834 consemnează peste tot stihul „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește‑ne pre noi”, alături de alte adresări către Maica Domnului, unele păstrate până astăzi, în care apare verbul „a mântui”. Mai mult, în cele mai multe dintre cărțile de slujbă sau de rugăciune tipărite astăzi, chiar cu binecuvântarea autorității bisericești, citim: „Mântuiește din nevoi pe robii tăi […], sau „că tu mântuiești pe robii tăi din toate nevoile”; sau chiar „Ușa milostivirii deschide‑o nouă […], că tu ești mântuirea neamului creștinesc”. Să fie, oare, vreo greșeală de traducere? Nu este cazul. Toată înțelegerea, la nivelul minții, se învârte în jurul a ceea ce se numește în termeni lingvistici polisemantism, sau calitatea unui cuvânt de a avea mai multe sensuri. Verbul grecesc sōzō, ca și verbul românesc a mântui, nu este limitat numai la sensul din jargonul dogmatic - mântuirea este „actul prin care Dumnezeu […] restabilește starea de comuniune personală cu El” (Ion Bria, Dicționar de teologie ortodoxă) , ci are în Biserică și sensul de „a scăpa”, „a salva”, „a izbăvi” pe cineva dintr‑o primejdie. Acesta este sensul în care Maica Domnului mântuiește, nu vreunul care să vizeze o supradimensionare a cultului celei prin care ne‑a venit mântuirea, Hristos, Adevăratul Dumnezeu și Mântuitor. În ochii tăi care nu percep dedesubturile expresiilor grecești, să nu cazi în înșelările șoaptelor potrivnicului care te instigă împotriva călugărilor athoniți.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe langa asta, ai deviat discutia. Era vorba despre doctrina lui Pimen, care se asculta clar din filmarile lui. El nu are treaba cu semantica expusa de tine „a scăpa”, „a salva”, „a izbăvi” El a spus si repeta constant ca se mantuieste prin Maica Domnului, iar urechea care il aude, asta intelege, nu face dezbateri pe internet. Mergi si la biserica sa vezi babe cum se inchina la icoana Maicii Domnului si la cea a Mantuitorului nici nu se uita. Mergi prin sate prin tara sa vezi care este credinta romanilor, majoritatea troitelor ridcate au in centru imaginea maicii, nu cu Mantuitorul. Au evlavie cum zici tu la ea. Ei trebuie sa aiba credinta puternica pentru a se putea mantui. Evlavie aveau si fariseii. Evlavia tine de religie nu de credinta. Noi ca romani avem lipsa masiva de educatie, mai ales teologica. Biserica mult timp nu a vrut sa se implice sa invete mirenii cate ceva despre scriptura, pentru a nu fi in imaginea pocaitilor. Dar asta a fost o doar inselare de la diavol. Abia recent observam o mica schimbare prin anumite locuri. Unii chiar se inspira la partea cu predica de la pocaiti, si nu-i condamn pentru asta. Toti avem nevoie de cuvinte dulci si invatatura duhovniceasca reala.
13. Dar având același duh al credinței, - după cum este scris(in psalmi): "Crezut-am, pentru aceea am și grăit", - și noi credem: pentru aceea și grăim, 14. Știind că Cel ce a înviat pe Domnul Iisus ne va învia și pe noi cu Iisus și ne va înfățișa împreună cu voi. (Epistola 2 către Corinteni Cap 4) |
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Citat:
Am văzut atei și din familii catolice sau de reformați. Citat:
Citat:
Citat:
Da și eu mă închin la izbăvitoarea Noastră de Dumnezeu Născătoarea și nu am cuvinte să îi mulțumesc pentru toate minunile lucrate de ea în viața mea. Dacă oamenii te trădează și te sfâșie, Maica Domnului niciodată nu abandonează pe nimeni. Citat:
Citat:
De cuvinte dulci nu avem nevoie că alea doar amăgesc.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 04.03.2024 at 10:26:46. |
|
|||
|
|||
![]()
Imi pare rau si-mi cer iertare ca l-am atacat pe Pimen. Este si el tot fratele meu in Hristos prin acelasi botez si euharistie. Si-a cautat drumul, marturisirea si mantuirea lui personala dupa cum a crezut el mai bine, asa cum am facut si eu. Forumul asta ma impinge la pacatul trufiei. Diavolul inca are putere asupra mea. Dar daca eram sub impresia ca nu mai are deloc, insemna ca lupta era de mult pierduta pentru mine.
"Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre." Prin smerenie el se va si mantui. "Dacă vă întoarceți și sunteți în bună pace, vă veți izbăvi; liniștea și nădejdea sunt vârtutea voastră".
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar așa cu grupul pe grabă hai, hai, hai, hai greu să-ți mai tragi și sufletul.