Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.07.2025, 21:04:07
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Acuma eu nu promovez prin acest topic doctrinele Bisericii Catolice, întrucât ei au niște diferențe clare și bine definite între Iad, Purgatoriu și Rai.

Pentru asta puteți consulta Catehismul Bisericii Catolice.

Însă în această zona a sufletului după moarte, mă apropii cel mai mult de doctrinele lor.

Însă,ca de fiecare dată, încerc să-mi creez o viziune de ansamblu, și asta desigur,este strict părerea și interpretarea mea.

Dacă ne luăm după Biblie,ca să răspund întrebării tale, foarte bune dealtfel,am reținut un pasaj unde s-ar face o oarecare delimitare.

Apocalipsul 20:13-15 VBRC2020
[13] Marea a dat înapoi morții care erau în ea. MOARTEA și LOCUINȚA MORȚILOR au dat înapoi morții care erau în ele. Fiecare a fost judecat după faptele sale. [14] Atunci, MOARTEA și INFERNUL au fost ARUNCATE în LACUL CU FOC. Aceasta este MOARTEA cea de-a DOUA: LACUL CU FOC. [15] Și dacă cineva nu a fost găsit scris în CARTEA VIEȚII, a fost ARUNCAT în LACUL cu FOC.

Iată și variant de traducere ortodoxă:
13. Și marea a dat pe morții cei din ea și moartea și iadul au dat pe morții lor, și judecați au fost, fiecare după faptele sale.
14. Și moartea și iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc.
15. Iar cine n-a fost aflat scris în cartea vieții, a fost aruncat în iezerul de foc.(Apocalipsa 20:13-15)

După cum se vede, traducerile diferă puțin, întrucât BO folosește Iad, înloc de Locuința Morților, adică SHEOL,iar BC folosește termenul Infern.

Lacul sau Iezerul de foc ar fi Destinația Finală , adică FOCUL ETERN.

Deci din acest loc, ultim nu mai ieși,aici este Pedeapsa Eternă.

Însă din Sheol, Locuința Morților sau Iad/Infern,poți ieși.

Adică nu ești "Mort" permanent în Infern,ai posibilitatea reconcilierii, despre care vom vorbi in continuare.

Tocmai de asta se menționează "moartea a doua", adică cea definită,abia acolo vorbim despre un Iad total și definitiv.

Eu văd purificarea direct in Infern/Sheol/Iad până la Ziua Judecății,iar Purgatoriul mai degrabă o stare intermediată de pregătire pentru Împărăție, însă biblic nu am găsit pasaje care să vorbească neapărat despre in loc anume.
Dacă era după doctrina BRC erau 3 stări 1. Iad General înainte de verdictul final - 2 Iad izolat -Loc de purificare parțial distinct de iad - 3 Focul final - moartea a 2-a.

Din câte se înțelege până acum, până la judecata finală unii oameni mai pot trece din Iad în Rai, dar stau în iad nu într-un loc intermediar, iar după Judecata finală va fi totul definitiv.

Thread Tools
Moduri de afișare