Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.11.2008, 12:37:01
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
M-am gandit ca ar fi de folos sa citim impreuna o carte controversata, care se gaseste de vanzare si in Biserica Ortodoxa. As vrea sa incep astazi sa o postez capitol cu capitol, iar daca cineva va vrea sa o comenteze, este binevenit.

Cartea I: Îndrumari de folos pentru viata sufletului

Capitolul I
URMÎND PAS CU PAS PE HRISTOS, SA TRECEM CU DISPRET PESTE DESERTACIUNILE LUMII

1. Cel ce ma urmeaza nu umbla în întuneric (In 8, 12), zice Domnul. Sînt chiar cuvintele lui Hristos, îndemnîndu-ne sa traim întru totul dupa pildele vietii lui, daca dorim cu adevarat sa propasim întru lumina, dezrobiti de orice orbire a inimii. Iata de ce prima noastra straduinta se cuvine sa fie aceea de a chibzui si cugeta adînc la viata lui Isus Hristos.
2. [COLOR=red]Învatatura primita de la Hristos depaseste cu mult toate învataturile sfintilor[/COLOR], iar cel ce are în inima darul duhului sau nu va întîrzia sa descopere în ea miezul unei mane ceresti (Ap 2, 17). Se întîmpla ades ca multi dintre cei care asculta în chip obisnuit cuvîntul Evangheliei nu îi simt decît prea putin chemarea, caci le lipseste duhul lui Hristos. Cel ce vrea cu adevarat sa înteleaga si sa guste cuvintele lui Hristos, va trebui, tocmai de aceea, sa-si rînduiasca cu sîrguinta întreaga viata dupa pildele vietii Domnului.
3. La ce ti-ar folosi sa dezbati de-a fir-a-par nepatrunsele taine ale Sfintei Treimi, daca, lipsit în sufletul tau de virtutea smereniei, ai displace Sfintei Treimi? Într-adevar, nu vorbele dibace si iscusite sînt cele ce fac omul sfînt si drept în ochii lui Dumnezeu, ci viata cea de toate zilele traita în virtute. Mai bine ar fi sa simt în inima mea ce este adevarata cainta, decît, pe din afara, sa-i cunosc definitia. Daca ai sti pe de rost toata Scriptura si toata învatatura filosofilor, la ce ti-ar folosi atare stiinta, fara dragostea si harul lui Dumnezeu? Desertaciunea desertaciunilor si toate sînt desertaciune (Eccl 1, 2), în afara de iubirea si slujirea lui Dumnezeu. Cu adevarat, [COLOR=red]aceasta-i întelepciunea cea mai mare:[/COLOR] trecînd cu dispret peste aratarile lumii de fata, sa poti cu barbatie pasi spre împaratia cerurilor.
4. Desertaciune, prin urmare, e sa cauti avutiile trecatoare, dupa cum zadarnic este sa-ti pui în ele nadejdea. Desertaciune, de asemeni, sa jinduiesti dupa onoruri sau sa rîvnesti sa fii ridicat la scaunele înalte. Desertaciune, sa te lasi tîrît de dorintele trupului, poftind acele lucruri de pe urma carora, la sfîrsit, omul nu culege decît osînda. Desertaciune e sa tînjesti sa ai parte de o viata cît mai lunga, în loc sa te îngrijesti ca viata data tie sa fie cît mai buna. Desertaciune, sa fii cu ochii numai la viata de fata si de cea viitoare, cu nesabuinta, sa nu-ti pese. Desertaciune, sa-ti lipesti inima de ceea ce trece cu repeziciune, în loc de a grabi pasul spre acel loc unde desfatarile nu au sfîrsit, ci ramîn ca o bucurie vesnica.
5. Tocmai de aceea, adu-ti adeseori aminte de spusa Sfintei Carti: ochiul nu se satura de a vedea si nici urechea a auzi (Eccl 1, 8). Sileste-te, prin urmare, sa-ti dezlipesti inima de cele vazute si învata sa te apropii cu drag de cele nevazute. Caci lasîndu-se tîrîti de imboldul simturilor lor, multi au ajuns sa-si pîngareasca constiinta, pierzînd astfel harul lui Dumnezeu.
acuma vezi? , cu roshu e foarte rau, iar cu negru rau... adica un carturar ce urmeaza propria pricepere a pildelor viaetzii Domnului fara a participa cu viatza sa la taina Duhului Sfant... la Biserica... ci o urmare fariseica... a shtiintzei ce vine din parerea de sine... "au doara" s-or fi inshelat sfintzii cei mari ?...
Reply With Quote
Vechi 06.11.2008, 12:51:18
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Rosu, negru... eu tot nu vad greselile in textul de mai sus. :) Explica-mi atunci de ce au fost scrise atatea carti ortodoxe, caci atunci si Sfintii Parinti ar putea fi acuzati de ceea ce spui tu si Traditie, nu?

Si apoi, invatatura lui Dumnezeu venita direct de la El Insusi este desavarsita, evident. Invatatura Sfintilor poate fi contaminata de mici greseli, dovada ca sunt greseli in Traditie, nu? Exemple sunt, nu are sens sa le amintim.

Deci este clar ca si in aceasta carte, fiind scrisa de un om, poate contine greseli. Arata-mi o carte din Traditia noastra care este perfecta! Arata-mi un om perfect, afara de Dumnezeu intrupat! Cate carti se vand la taraba din fata bisericii care nu merita sa fie citite, maculatura si copaci taiati degeaba...

Respect.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Urmarea lui Hristos NiCcoleta Din Noul Testament 23 07.07.2017 17:07:28
Tu eu si Hristos dumitrucelmare2000 Nunta 6 21.01.2012 20:57:29
lucrarea lui Toma de Kempis: Urmarea lui Hristos NiCcoleta Despre Biserica Ortodoxa in general 10 23.06.2010 01:05:14
Despre iubirea pentru Hristos-D, in si cu Hristos! alecsandru Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 3 05.11.2009 02:45:24
Hristos la 33 de ani andreicozia Din Noul Testament 2 20.09.2009 22:51:43