Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2013, 18:31:32
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Meteora este deschisă pelerinajului femeilor. Ce se poate remarca este faptul că ziua în programul de vizitare a mănăstirlor nu vezi călugări (la mănăstirile de călugări).
Stiu ca intr-una din minastiri nu au acces femeile . Dar am sa reverific .

Da, avatonul a fost valabil la Meteora pina in 1948 .

Last edited by zaharia_2009; 22.01.2013 at 18:36:52.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 18:35:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Zaharia, nu stiu unde ai gasit tu explicatiile alea misogine, eu am gasit alta o explicatie pentru interdictia in cauza, care mi se pare mai compatibila cu ortodoxia.

Si anume dat fiind ca este un loc dedicat monahismului, prezenta femeii ar duce inevitabil si la crearea de familii si binenteles a unor structuri sociale care n-au nimic de a face cu monahismul, sau mai grav nici macar cu crestinismul, ceea ce ar compromite scopul declarat al acelui loc.

In ceea ce priveste interdictiile de la noi, probabil se datoreaza unor stareti mai "originali" - nu cred ca un om cu cat inainteaza pe calea mantuirii devine mai slabanog la ispita si nici nu cred ca cei din acea manastire sunt mai slabanogi decat in restul de 99.9% manastiri din Romania unde se permite accesul femeii.
Vechi 22.01.2013, 18:41:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Zaharia

Nu cred că ai să găsești. Poate sunt mănăstiri mai retrase, de care nu am auzit și care nu fac parte din circuitul turistic al Meteorei. Dar mănăstiri ca Marea Meteoră, Sf Varlaam, Sf Nicolae Anapafsa, Sf Treime, Sf Ștefan, Rusanu permit accesul femeilor pentru vizită.

Last edited by ovidiu b.; 22.01.2013 at 18:44:32.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 18:42:36
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Asta e limpede, nu contest. (desi, fie vorba intre noi, ii cam arogant si oleaca iresponsabil omul care se crede in stare sa cuprinda itzele femeii, sa avem pardon!)
Femeii - caz general da.
Femeilor - cazuri particulare - depinde de la caz la caz.

Iar capacitatea de a surprinde problema - nu inseamna neaparat si partea a doua (mai importanta) - de a aduce vindecarea.
Vechi 22.01.2013, 18:46:18
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Zaharia, nu stiu unde ai gasit tu explicatiile alea misogine, eu am gasit alta o explicatie pentru interdictia in cauza, care mi se pare mai compatibila cu ortodoxia.
Poate ne-o faci cunoscută și nouă.

Last edited by ovidiu b.; 22.01.2013 at 19:00:28.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 19:07:01
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:

Si anume dat fiind ca este un loc dedicat monahismului, prezenta femeii ar duce inevitabil si la crearea de familii si binenteles a unor structuri sociale care n-au nimic de a face cu monahismul, sau mai grav nici macar cu crestinismul, ceea ce ar compromite scopul declarat al acelui loc.

In ceea ce priveste interdictiile de la noi, probabil se datoreaza unor stareti mai "originali" - nu cred ca un om cu cat inainteaza pe calea mantuirii devine mai slabanog la ispita si nici nu cred ca cei din acea manastire sunt mai slabanogi decat in restul de 99.9% manastiri din Romania unde se permite accesul femeii.
Uite , eu tocmai vin acum de la un service-auto unde vorbeau 2 femei ca cica Sf. Calinic al Rimnicului ar fi introdus aceasta interdictie pt. Min Frasinei , de misogin ce era, ca asa cred si eu,si cica in Athos intarea oricarei vietati de sex feminin (exceptind pestele) ar fi intezisa , si cica tot din cauza de misoginism .
Una dintre femei chiar marturisea ca la poarta minastirii "de jos" de la Frasinei este o pancarta mare , cit ziua de ieri, pe care poate citi tot...pelerinul si pe care este scris blestemul Sf. Calinic fata de femeile care ar incerca sa tulbure linistea monahilor "de sus".
Dar nu vezi , cite spun femeile in ziua de astazi , nici nu sti ce sa mai crezi !
Cind am plecat din service-ul respectiv portarul mi-a verificat actele iar cind mi le-a returnat mi-a raspuns asa , oarecum in sila : "citeste ba avatonul care se gaseste pe siteurile Sf. Munte si nu te mai certa cu nimeni , ba... " !
Portar de, ce sa-i ceri ?
De asta nu mai indrasnesc eu sa zic nimic , ca nu cumva sa intelegeti ca as vrea sa polemizez . As fi vrut doar sa il intreb , in acelasi ton :
Ce este aia, mai frate , misoginie in inima si doctrina ortodoxiei, mai ales cind este isvorita de la Maica Domnului si de la sfintii sai ? ?
Dar am inteles, o fi citind el in timpul serviciului , dar tot portar ramine !
Eu doar am zis !

Last edited by zaharia_2009; 22.01.2013 at 19:14:43.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 19:13:41
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Poate ne-o faci cunoscută și nouă.
Citeste mai atent postarea.
"Si anume..."
Vechi 22.01.2013, 19:19:43
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
ca asa cred si eu,si cica in Athos intarea oricarei vietati de sex feminin (exceptind pestele) ar fi intezisa , si cica tot din cauza de misoginism .
Pai nu, ci pentru ca (asa cum spui tu) calugarii ar fi atat de virtuosi ca nu doar partea feminina umana i-ar putea duce in ispita ci chiar si cea feminina animala.

Eu zic ca totusi partea asta sa o iei ca o metafora, chiar daca se aplica in sens comercial, nu cred ca o umblat nimeni sa impuste toate salbaticiunile de sex feminin de prin zonele alea.

Citat:
Una dintre femei chiar marturisea ca la poarta minastirii "de jos" de la Frasinei este o pancarta mare , cit ziua de ieri, pe care poate citi tot...pelerinul si pe care este scris blestemul Sf. Calinic fata de femeile care ar incerca sa tulbure linistea monahilor "de sus".
Depinde cum intelegi asta, nu cred ca o femeie care vine acolo pentru Dumnezeu ar tulbra linistea vreunui monah - decat poate a celui care cauta deja tulburare, tulburare care la o adica in lipsa de femeie ar putea-o gasi si la un barbat.

Insa cu timpul, femeile nefiind sigure de intentiile lor, au zis ca e mai bine sa nu se complice...

Citat:
Dar nu vezi , cite spun femeile in ziua de astazi , nici nu sti ce sa mai crezi !
Aici iti dau dreptate.

Citat:
Ce este aia, mai frate , misoginie in inima si doctrina ortodoxiei, mai ales cind este isvorita de la Maica Domnului si de la sfintii sai ? ?
Sa avem pardon de scepticism, dar ce scrisasi matale e una, iar ce o fi gandit Maica Domnului imi permit sa cred ca e altceva.

Last edited by AlinB; 22.01.2013 at 19:22:47.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 20:21:08
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
Depinde cum intelegi asta, nu cred ca o femeie care vine acolo pentru Dumnezeu ar tulbra linistea vreunui monah - decat poate a celui care cauta deja tulburare, tulburare care la o adica in lipsa de femeie ar putea-o gasi si la un barbat.
Asa cum barbatii care merg in manastirile de maici nu tulbura linistea maicutelor. N-am auzit vreo manastire care sa interzica accesul barbatilor. Interdictia femeilor in unele manastiri nu o consider misoginie, ci o slabiciune mai mare a barbatilor(calugari) in fata tentatiilor decat a femeilor(maicute), barbati ce-si iau masuri preventive.

Last edited by ioanna; 22.01.2013 at 20:28:01.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 22:29:30
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Asa cum barbatii care merg in manastirile de maici nu tulbura linistea maicutelor. N-am auzit vreo manastire care sa interzica accesul barbatilor. Interdictia femeilor in unele manastiri nu o consider misoginie, ci o slabiciune mai mare a barbatilor(calugari) in fata tentatiilor decat a femeilor(maicute), barbati ce-si iau masuri preventive.
Asta e o presupunere,nu?!?
Practic, ioanna si AlinB, nu aveti nici o retinere in a o contrazice pe Maica Domnului, pe Sf. Calinic si pe alti sfinti cu aceste afirmatii. Nu va dearanjeaza de loc acest lucru?!?
De fapt cine va credeti?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare