Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.12.2011, 11:52:49
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
Dar dumneavoastra ce vedeti moral in celebrarea unei zile? adica odihna completa? ce e moral in asta?
Intrebarile dvs. ar fi legitime daca am discuta despre sabatul fariseilor. Dar, noi vorbim despre sabat, asa cum ne-a invatat Domnul sabatului/sambetei.

Sabatul zilei a saptea nu inseamna trecerea intr-o stare inerta. Daca in timpul saptamanii ne-am ocupat cu problemele cotidiene (servici, probleme de zi cu zi, etc), in sabatul zilei a saptea registrul se schimba. In aceasta zi (inchinata Domnului), o consacram inchinarii, partasiei cu fratii de credinta si cei apropiati, facerii de bine, etc. Si, odihnei trupesti, daca este cazul (si cam este). Nu vedeti nimic moral in acest tip de sarbatorire?

P.S. In definitiv, eu nu ma cramponez de denumirea de "Lege Morala". Este o denumire (pe care o consider corecta) acceptata de Biserica Ortodoxa si Biserica AZS.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 12:11:58
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Nu puteti rade tot cu un verset
Ba da, avand in vedere ca nu avem in tot NT o reamintire a poruncii de a tine Sabatul.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 13:03:02
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Da. Dar nu din Sfanta Scriptura (Biserica din vremea Sfintilor Apostoli nu tine liturghii). Sfanta Scriptura ne prezinta taine descoperite, explicate, deslusite (cauta cuvantul "taina" in NT - apare de vreo 17 ori - si vezi la ce se face referire).
Vad ca Taina Sfintei Liturghii o desfintezi, icoanele la fel (desi ti-am dat o explicatie pertinenta), de Inviere imi propui sa nu mai vorbesc, o singura problema as mai vrea sa pun. Poti spune impreuna cu mine urmatoarea rugaciune:

"Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim."

Last edited by ovidiu b.; 18.12.2011 at 13:14:34.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 13:24:37
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Serios? Nu se vede deloc.Dimpotriva. Te contrazici cu Catehismul Ortodox, care spune ca Legea Morala (sau Decalogul, sau Cele 10 Porunci Dumnezeiesti) "este valabila pentru toate timpurile". Iar dumneata te chinui sa desfiintezi aceasta Lege. De ce?
Se pare ca am vorbit degeaba. Iti mai repet inca o data:

Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura . In VT poporul Lui Dumnezeu e strict Israel, in NT sunt toate popoarele.

Crestinismul se intemeiaza pe Invierea lui Hristos, nu pe legea lui Moise. Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute, insa noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”.

Dupa legea mozaica, evreii serbeaza sambata, ca amintire a momentului cand au iesit din robie, cu ajutorul lui Dumnezeu, in vremea lui Moise (Deuteronom 5:15), insa pentru crestini, centrul vietii si al cultului divin este ziua Duminicii, caci Hristos moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei si invie cu noi in Dumnica fara de sfarsit.

ps: a te bate in piept ca tu respecti cele 10 porunci miroase a fatarnicie, insa eu ma inclin.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 14:14:59
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
Mihai, lasa atitudinea asta de disperat. Ti-am spus ca trebuia sa plec (in graba). Am fost la biserica. Si, oricumsuntem off-topic. Tu trebuia sa raspunzi la o intrebare la care nu s-a raspuns niciodata.

Cat despre sabat si pazirea lui, s-a discutat mult aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=6243. S-a discutat si despre pazirea sabatului inainte de scrierea Decalogului. Vezi versete ca Exod 16 sau Geneza 26:5 (Avraam a pazit oranduirile, legile si poruncile lui Dumnezeu).

In plus, tu vrei neaparat sa-ti arat din Geneza sau inceputul Iesirii unde scrie despre pazirea sabatului. Esti teolog si poate stii ca prima parte a Scripturii are alta tema decat poruncile. La fel, pot sa-ti dau 6 carti consecutive ale Bibliei, in care se vorbeste despre pazitori indiscutabili ai sabatului (despre evrei) dar nu se pomeneste absolut deloc despre pazirea sabatului. Citeste cartile Iosua, Judecatori, Rut, 1 Regi, 2 Regi si 3 Regi. In aceste 6 carti consecutive nu se pomeneste absolut nimic despre pazirea sabatului. Ce cocluzie poti sa tragi? Ca evrei precum Iosua, Caleb, Ghedeon, Debora, Barac, Samson, Boaz, Naomi, David, etc. nu au pazit sabatul? Asta, pentru ca nu scrie in acele Carti despre pazirea sabatului(deoarece aveau o alta tema)?

On-topic:
Sa revenim la oile noastre. Cu sau fara acceptul tau, ortodoxia propovaduieste (prin Catehismul Ortodox) cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci Dumnezeiesti. Da dovada de onestitate (in calitate de viitor preot) si raspunde (intr-un final) la intrebarea acestui topic: care este explicatia faptului ca ortodocsii nu respecta invataturile din Catehismul Ortodox, referitoare la cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci, iar adventistii respecta aceste invataturi si pazesc poruncile?

Incearca sa fii corect si sa nu mai deturnezi discutia spre subiecte off-topic. Da un raspuns demn de un student la teologie.
Stai linistit ca nu sunt disperat.
Dar stii ce e ciudat, ca in Geneza si inceputul Iesirii nu se aminteste ca cineva sa fi pazit sabatul. Tocmai o chestiune atat de importanta este omisa. Nu ti se pare si tie ciudat?
Astept totusi versetele alea, ca ai zis ca toti oamenii care au fost pana la Moise au pazit sabatul. Deci ar fi bine sa aduci si argumente biblice.

Last edited by mihai07; 18.12.2011 at 14:17:47.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 14:19:50
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Vă spun, dacă-mi spuneți cine dintre oameni a ținut duminica până la schimbarea zilei de odihnă?
În altă ordine de idei, cum ne-am putea imagina un titan al credinței ("înainte de Moise") ca Avraam care să nesocotească Legea lui Dumnezeu călcând sabatul, ucigând, furând, etc.? Avem mărturii ale istoriei care spun că până și popoarele păgâne din jurul Palestinei păzeau sabatul (aceasta ca o moștenire "cultural-ancestrală" comună din grădina Edenului), ori tocmai poporul lui Dumnezeu să nu păzească sabatul? Haida-de!

Iartă-mi întârzierea, dar eram la biserică. Știi, astăzi a fost Ziua Domnului...
Ne dai totusi si niste versete?
Ce sa faceti si voi, va amintit ca ati iestit din robia egiptenilor
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:16:11
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
O intrebare cat se poate de serioasa: tu esti crestin? Ai putut sa crezi in porcaria aia(tzeitgeist), plina de minciuni defaimatoare la adresa Mantuitorului? Bravos crestine. Ai ajuns sa crezi in tot felul de minciuni injositoare la adresa Mantuitorului (cum ar fi asemanarea Sa cu diferite plasmuiri pagane - care nici macar alea nu erau asa cum le prezinta "zeitgeist").

Vezi aici un articol despre (tzeitgeist): http://www.lovendal.net/wp52/minciun...tile-egiptene/
Nu pot sa ma supar ptr mi s-a mai spus ca nu sunt ortodox, ca sunt ecumenist, acum doar ca nu sunt crestin. Nu eu sunt cel care foloseste abuziv numele de crestin: "Mulți Îmi vor spune în ziua aceea: Doamne, Doamne, oare nu în numele Tău am profețit? și nu în numele Tău demoni am scos? și nu în numele Tău multe minuni am făcut? Și atunci le voi mărturisi: Niciodată nu v'am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine, voi, cei ce lucrați fărădelegea!"

Si acum ca sa raspund si la intrebarea cu minciuni injositoare va dau un link cu Dogmatica Ordodoxa care contine careva exemple (nu toate bineinteles). Cititi la pregatirea lumii ptr venirea Mantuitorului: http://www.scribd.com/doc/31195929/D...-Anul-IV-Sem-I .
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:19:22
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Nu, exista doar legea firi, cea dupa care vor fi de altfel judecati cei care nu au primit legea Lui Hristos.(l-a care nu a ajuns, nu ca au refuzat-o)
Vă imaginați că copiii lui Dumnezeu din acea vreme erau niște troglodiți ieșiți din peșteri? Cunoștința de Dumnezeu împreună cu Legea Morală s-a transmis din tată în fiu (de fapt din stră-stră-stră-bunic la stră-stră-stră-nepot căci câte 5-6 generații erau contemporane) cu sfințenie.
"Poruncile, povețele, îndreptările și legile" nu seamănă absolut deloc cu "legea firii", ci mai degrabă cu un sistem foarte complex și bine pus la punct. Reamintesc: toate acestea înainte de apariția scrisă atât a Legii Morale, cât și a legii ceremoniale. E absurd deci să presupunem că nu aveau cunoștință de sabat, această instituție divină moștenită chiar din Eden!

Citat:
Dar ptr ca epistolele nu se adresau numai evreilor, nu credeti ca epistolele ar fi trebuit sa contina porunca de a tine ziua sambetei?
Nu, deloc! Creștinismul a primit odată cu Evanghelia întreaga moștenire culturală și spirituală a Vechiului Testament. Doar creștinii "moderni" cultivă prejudecata că VT trebuie aruncat la gunoi, neconținând nimic de folos pentru ei.

Citat:
Exact, ziua de cinstire a Domnului in legea veche cu ziua de cinstire a Soarelui Dreptatii in legea noua. :)
Această penibilă justificare a adus-o pentru prima dată Constantin cel Mare, un fervent închinător la Sol Invictus.

Citat:
Ca sa confirme ca trebuie tinuta ziua a saptea pentru cei care ar fi putut fi indusi in eroare, cum sustineti dvs, de faptul ca cel mai mare eveniment din istoria omenirii s-a intamplat in ziua intai. Si da ar fi fost inutil (nu absurd) să se specifice ca in cele 40 de zile n-a mintit, n-a furat, pentru ca nimeni nu ar fi putut fi indus in eroare, neexistand nici un element care sa sugereze schimbarea acestor legi.
Fals! Nu e vorba de mai multe "acestor legi", ci de una singură: Legea [nu uitați! a] lui Dumnezeu, Decalogul, Cele 10 Porunci.
Ce anume din Înviere ar sugera că trebuia schimbată Legea lui Dumnezeu? Legile ceremoniale, da, au fost schimbate, însă și acelea de cu vineri (la cruce), nu duminica la înviere!

Citat:
Vedeti. Exact ca si dvs au gandit si evrei cand L-au rastignit.
Pardon, nu eu am gândit așa, ci cei care au impresia că Hristos a călcat Sabatul (prin extensie Legea) și că ar fi poruncit fărădelegea (adică fără-de-Legea). Noi susținem că deși Hristos e Dumnezeu și deci de-asupra Legii, totuși El n-a călcat-o, ci a respectat-o și a împlinit-o.

Last edited by osutafaraunu; 18.12.2011 at 15:22:14.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:26:54
Banned

Implicit

Citat:
Domnul incheie legamant cu cine vrea, cand vrea, cum vrea.

Deut 5:
1 Moise a chemat pe tot Israelul și i-a zis: „Ascultă, Israele, legile și poruncile pe care vi le spun astăzi în auzul vostru. Învățați-le și împliniți-le cu scumpătate.
2 Domnul Dumnezeul nostru a încheiat cu noi un legământ la Horeb.
3 Nu cu părinții noștri a încheiat Domnul legământul acesta, ci cu noi, care suntem toți vii astăzi aici.
Adevărat, Domnul încheie legământ cu vine vrea; dacă ar fi încheiat acest legământ cu Moab, anti-sabatarienii s-ar fi justificat cu "noi nu suntem moabiți!".

Totuși problema noastră (mai mult a voastră) este că sabatul nu e legat [doar] de acest legământ, ci de Poruncile (cele 10) ale lui Dumnezeu care sunt valabile (adică obligatorii) pentru toate popoarele, nu doar pentru evrei.

Citat:
Aratati-mi in NT reafirmarea poruncii de a tine Sabatul. Eu va arat contrariul.
Adică ce înseamnă "contrariul"?
Reply With Quote
Vechi 18.12.2011, 15:27:41
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Vad ca Taina Sfintei Liturghii o desfintezi, icoanele la fel (desi ti-am dat o explicatie pertinenta), de Inviere imi propui sa nu mai vorbesc, o singura problema as mai vrea sa pun. Poti spune impreuna cu mine urmatoarea rugaciune:

"Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim."
Atitudinea aceasta mi-a adus aminte de un episod biblic în care Dimitrie împreună cu ceata lui de iconoduli, în lipsă de argumente pentru dogma lor păgână, încep să urle:

"... Mare este Artemisa efesenilor!" (Fapte 19,28)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13