Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2010, 23:35:47
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Deci doar instantele lumesti, ca dreptatea de-a lungul istoriei a fost alta. Atunci de ce greco-catolicii fac atat de mult caz de nedreptatea ortodocsilor, apeland la crestinism si la dreptatea in fata lui Dumnezeu?
Asta cu apelarea la creștinism a fost inițial. Văzând că apelurile la creștinism nu duc nicăieri când e vorba de preoții ortodocși care țin cu dinții de bisericile furate, BRU a făcut apel la instanțele de judecată. Acelea lumești. Și a câștigat de obicei, chiar dacă unele procese au trebuit susținute pe la Strassburg, presupunând mari cheltuieli suportate de noi, de laicatul greco-catolic. Mereu am crezut că sfintele lăcașuri ridicate de pururea pomeniții ctitori dinaintea noastră merită acest efort. Numai procesul pentru bisericuța mea, Sf Vasile cel Mare de pe Polonă, a durat mai bine de un deceniu și a fost ruinător. Am recuperat-o până la urmă, dar adusă în stare jalnică, acum nu mai avem bani și ne plouă în casa parohială în care preotul ortodox își ținea câinii.

Citat:
Povestea cu Sf. Metodie si Chiril e ca ajunsesera la conflicte cu clerul latin din zona, de aceea s-au dus la Roma.
Și papa cui a dat dreptate ?
Dar la Roma ce căutau, din moment ce au fost trimiși de patriarhul bizantin și susțineți că Roma nu avea jurisdicție universală în Biserica primară ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 10:22:00
Adriana Cluj
Guest

Implicit Nu inteleg

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Chiar că au tupeu ortodocșii din Săpânța să spună că biserica de acolo a fost construită de ortodocși.
Nu inteleg lupta asta dintre greco-catolici si ortodocsi. Doar lacomia si materialismul si coada necuratului. Cati dintre ei stiu cum si de ce a aparut biserica greco-catolica in preajma secolului 17? Cum s-au "descurcat" romanii din Ardeal. Si din cine s-a nascut aceasta ruptura? A avut meritele ei biserica greco-catolica, sa nu uitam de Scoala Ardeleana. Dar de ce atata razboi?

Mentionez ca parintii mei au fost greco-catolici, iar eu sunt ortodoxa, asa m-au botezat ei (vorba maica-mii: "asta era biserica cand te-ai nascut tu")
Mama mea, in profunzimea sufletului ei de taranca ardeleanca nu era nici una, nici alta, nu avea eticheta pe suflet, ea era doar credincioasa care il iubea mult pe Dumnezeu, pe Domnul Iisus Hristos, pe Maicuta Sfanta. Doar pe ea am mai apucat sa o intreb despre aceasta ruptura de biserica. Ceilalti stramosi nu prea i-am prins. Si mi-a zis, cu multa intelepciune "apoi tot s-au schimbat, cand au venit unii, cand au venit altii..." adica austriecii si ungurii, apoi comunistii, etc. valuri, valuri de istorie care nu au schimbat ceea ce era temeinic si profund.
Si ca sa nu ma acuze cineva de sovinism,pentru ca am zis de unguri, mai mentionez ceva: sunt si corcitura, in neamul meu a existat cel putin o buna unguroaica si o strabuna grecoaica.

Last edited by Adriana Cluj; 20.12.2010 at 11:55:49.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 12:05:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Si ca sa nu ma acuze cineva de sovinism,pentru ca am zis de unguri, mai mentionez ceva: sunt si corcitura, in neamul meu a existat cel putin o buna unguroaica si o strabuna grecoaica.
Mulți locuitori ai Transilvaniei sunt astfel de "corcituri". Deformați de o istoriografie naționalistă, apoi comunistă și din nou naționalistă, noi credem că istoria Transilvaniei a fost o veșnică luptă între românii asupriți și toți ceilalți care erau asupritori și s-au coalizat împotriva românilor. Fals. Transilvania a făcut parte în modul cel mai autentic din Mitteleuropa, fiecare naționalitate având propria ei istorie și contribuție la civilizația acestei țări binecuvântate. Români, sași, șvabi, țipferi, secui, unguri, poloni, slovaci, sârbi etc au fost cu toții mândri că sunt astfel și mândri că sunt supuși ai craiului de la Beci, având mereu conștiința că sunt mai întâi copiii unui imperiu, unui continent și unei civilizații, și mai apoi că sunt copiii uneia din naționalitățile acesteia.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 12:19:54
Adriana Cluj
Guest

Implicit Deformati?

Citat:
Deformați de o istoriografie naționalistă, apoi comunistă și din nou naționalistă, .
N-as zice ca sunt deformata.
Da, cred ca sunt nationalista, daca asta inseamna sa-ti iubesti neamul.
Dar nu sovina sau rasista.
Ma consider romanca chiar daca intre strabunii mei au existat si alte nationalitati decat cea romana.
Eu sunt una din cei care stiu cine au fost stramosii ei, sau macar o parte din ei, dar cei care nu-si cunosc stramosii pot afirma cu tarie ca sunt neaosi romani 100%?
Nu prea cred.
La cate popoare au trecut pe meleagurile astea greu de afirmat ca unul este 100% roman sau ungur sau tigan sau svab sau secui sau sas sau turc sau grec .....etc. Nu crezi?

Iar in ce priveste impartirea asta a bunurilor, revendicarea proprietatii... Cum zice eodor_nasta.. ne ia credinta? Nu, asta nu o poate lua nimeni daca noi nu vrem.

Imi amintesc de pilda mamei care renunta la copilul ei pentru ca acesta sa ramana in viata, sa nu fie impartit intre ea si cea care-l revendica.

Last edited by Adriana Cluj; 20.12.2010 at 12:59:06.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2010, 13:33:39
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Chestiunea este, până la urmă, surprinzător de simplă: din punct de vedere legal, aceste biserici (și, în speță, biserica și cimitirul din Săpânța) aparțin BRU.

Pe un alt thread, unde era vorba despre cum BOR alungă niște bătrâni dintr-un imobil proprietatea sa, în miez de iarnă, preopinenții ortodocși au replicat cum că "cu proprietățile sale, biserica face ce vrea, fie că vă convine fie că nu".

Ei, după aceeași logică, putem și noi spune că, fie că vă convine fie că nu, aceste biserici aparțin BRU, au fost construite de catolici, dreptul de proprietate a fost recunoscut de instanțele de judecată prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

Față de această situație, atitudinea unor mireni și, chiar mai rău, preoți care se agață de ficțiunea că "biserica aparține comunității" nu este nici mai mult nici mai puțin decât o modalitate de a justifica săvârșirea faptei prev. și ped de art. 271 Cod penal.

Iar din punct de vedere moral, o modalitate de a achiesa la un furt săvârșit cu jumătate de veac în urmă.

Domnule Cătălin, în logica dumneavoastră, "dreptatea" înseamnă cam așa ceva: Acum 50 de ani, familia mea a furat casa familiei tale. În acești 50 de ani, familia mea a trăit fericită în casa familiei tale, a fost adăpostită, a prosperat, s-a înmulțit. Între timp, familia ta, ajunsă în stradă, scoasă în afara legii, urmărită de poliție, s-a împuținat.

Acum noi suntem mulți, voi sunteți puțini. Prin urmare, cu ce drept ne mei cereți casa înapoi ?!

Last edited by Erethorn; 20.12.2010 at 13:38:00.
Reply With Quote
Vechi 05.10.2011, 17:36:32
catalin_ catalin_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.05.2009
Implicit

Citat:
Mulți locuitori ai Transilvaniei sunt astfel de "corcituri". Deformați de o istoriografie naționalistă, apoi comunistă și din nou naționalistă, noi credem că istoria Transilvaniei a fost o veșnică luptă între românii asupriți și toți ceilalți care erau asupritori și s-au coalizat împotriva românilor. Fals. Transilvania a făcut parte în modul cel mai autentic din Mitteleuropa, fiecare naționalitate având propria ei istorie și contribuție la civilizația acestei țări binecuvântate. Români, sași, șvabi, țipferi, secui, unguri, poloni, slovaci, sârbi etc au fost cu toții mândri că sunt astfel și mândri că sunt supuși ai craiului de la Beci, având mereu conștiința că sunt mai întâi copiii unui imperiu, unui continent și unei civilizații, și mai apoi că sunt copiii uneia din naționalitățile acesteia.
copii cui sunteti? sunteti niste produsi de etnie incerta, expulzati din triburile migratoare si barbari, de confesiuni adoptate sau inventate dupa interes.V-ati inrait traind asa fara nici o apartenenta si ati dat peste tarisoara asta frumoasa si bogata care pretindeti in balacareala asta convulsiva ca e a voastra, aducand ca argumente niste aberatii pe cat de imbecile pe atat de ilare. Singurul adevar pe ca l-ai formulat e ca aI numit Transilvania mult incercata.Tanjesti dupa Mitteleuropa ta in care fiecare natie isi aducea contributia dar renegi tara a carui cetatean (cu rusine) esti si care v-a primit cu bratele deschise si a primit drept rasplata ura. Romanii sunt prea toleranti si rabdatori iar daca nu va gasiti locul , plecati !!! ca tot pamantul tarii asteia care va hranit cu indestulare va va inghiti!
Reply With Quote
Vechi 05.10.2011, 19:15:23
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

nu stiu cine o viziune mai "deformata" ... mai idealist-irealista

poate cel care prezinta ... "Români, sași, șvabi, țipferi, secui, unguri, poloni, slovaci, sârbi etc au fost cu toții mândri că sunt astfel și mândri că sunt supuși ai craiului de la Beci, având mereuconștiința că sunt mai întâi copiii unui imperiu, unui continent și unei civilizații"

poate vrei sa spui si ca romanii ortodocsi aveau aceleasi drepturi cu ungurii si secuii ...

nu stiu cine este spalat pe creier aici
Reply With Quote
Vechi 05.10.2011, 20:59:51
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
nu stiu cine este spalat pe creier aici
Spălați pe creier sunt cei care au căzut victime ale unui fals naționalism. Cei care își fac idoli din bulgarii care i-au slavizat și ortodoxit cu anasâna. Cei a căror capitală a mentalului lor este la Țăndărei, ori Slobozia, ori alt oraș corcit țigano-român din "Regat".

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 29.12.2010, 16:33:25
caminaris's Avatar
caminaris caminaris is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2009
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru caminaris
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Nu inteleg lupta asta dintre greco-catolici si ortodocsi. Doar lacomia si materialismul si coada necuratului. Cati dintre ei stiu cum si de ce a aparut biserica greco-catolica in preajma secolului 17? Cum s-au "descurcat" romanii din Ardeal. Si din cine s-a nascut aceasta ruptura? A avut meritele ei biserica greco-catolica, sa nu uitam de Scoala Ardeleana. Dar de ce atata razboi?

Mentionez ca parintii mei au fost greco-catolici, iar eu sunt ortodoxa, asa m-au botezat ei (vorba maica-mii: "asta era biserica cand te-ai nascut tu")
Mama mea, in profunzimea sufletului ei de taranca ardeleanca nu era nici una, nici alta, nu avea eticheta pe suflet, ea era doar credincioasa care il iubea mult pe Dumnezeu, pe Domnul Iisus Hristos, pe Maicuta Sfanta. Doar pe ea am mai apucat sa o intreb despre aceasta ruptura de biserica. Ceilalti stramosi nu prea i-am prins. Si mi-a zis, cu multa intelepciune "apoi tot s-au schimbat, cand au venit unii, cand au venit altii..." adica austriecii si ungurii, apoi comunistii, etc. valuri, valuri de istorie care nu au schimbat ceea ce era temeinic si profund.
Intre catolici si ortodocsi sunt niste diferente cel putin notabile
sau cel putin asta sustin parintii sfinti din zilele noastre (Cuviosul Paisie Aghioritul spre ex si alti parinti de la Muntele Athos)
la nivelul omului obisnuit care nu prea le are cu biserica decat ca se duce duminica acolo, diferentele astea nu conteaza chiar deloc
si nici n-ar avea de ce
daca ai ales calea casatoriei at tre sa traiesti in lume si tb sa te adaptezi cerintelor lumii
asta inseamna sa te duci la o nunta chiar daca e cu lautari (pt ca te-a invitat seful tau de la servici si daca nu te duci maine poimaine iti gasesti cartea de munca la poarta)
sa te duci la mare vara chiar daca nu e acolo nimic folositor sufletului etc
ca urmare, in astfel de conditii, iti va conveni mai mult sa fii catolic decat ortodox
de ce?
uite un simplu exemplu (dar sunt multe) in post ei mananca lactate si oua, deci au slabit fraul postului
urmarea: crestini mai corpolenti si cu mai putina vointa (cum spun parintii: mai putin ravnitori)
spre asta se indreapta catolicismul de sute de ani
din dorinta de a apropia biserica de oamenii necredinciosi s-au dezlipit putin cate putin de ortodoxie, adica de biserica inceputurilor, de traditiile intemeiate acum 2000 de ani, traditii care scoteau din oameni - ingeri
ortodocsii inca mai rezista pe metereze, ei se zbat tocmai sa pastreze aceste traditii pentru ca le inteleg insemnatatea in modelarea omului
mai pe scurt: nu ai cum sa intelegi la adevarata valoare sacrificiul Lui Hristos daca ai burta plina, cel mult o sa motzai acolo in timp ce citesti sau asculti rugaciuni
sa luam alt exemplu: principiul indulgentelor
dai un ban dar face
adica te duci la preot si platesti ca sa ti se ierte pacatele
asta inseamna ca un om bogat va plati, i se vor ierta pacatele si va face altele in continuare pentru ca mai are bani si constiinta ii este impacata, doar a platit...
nu va avea niciodata dorinta de a se indrepta, de a se cai pentru ca oricum i se vor ierta, nu?
si uite asa inima ii va ramane de piatra pana la sf zilelor sale, nu va varsa o lacrima pt pacatele sale

concluzia
catolicismul il apropie pe om de biserica dar nu-l lasa sa zboare (la ce bun sa ocupi un loc in biserica daca ai venit sa motzai sau sa te uiti din 5 in 5 minute la ceas, la ce bun sa te impartasesti daca nu te caiesti)

desi poate ar fi mai bine spus ca a apropiat biserica de om
mutand-o (biserica) din duhul ortodox (apostolic) spre cel omenesc (pacatos)

ca o concluzie finala: parintii ortodoxiei nu sunt suparati pe catolicii - oameni obisnuiti
ca ei asa s-au nascut, asa au crescut
ci pe prelatii catolici, care pastoresc
pt ca, desi stiu ca se afla in greseala, nu se indreapta si, ca urmare, duc la pierzare si turma de credinciosi catolici

asta nu inseamna ca nu te poti mantui si in catolicism

inima nu poate fi ingradita

doar ca se pierd multe suflete care, pentru ca nu traiesc in mediul (duhul) ortodox, se plafoneaza, li se atrofiaza muschii aripilor si raman doar "caldicei" pana la sf vietii
Vechi 06.01.2011, 12:45:14
Adriana Cluj
Guest

Implicit De ce atata razvratire(?)?

Citat:
În prealabil postat de caminaris Vezi mesajul
Intre catolici si ortodocsi
doar ca se pierd multe suflete care, pentru ca nu traiesc in mediul (duhul) ortodox, se plafoneaza, li se atrofiaza muschii aripilor si raman doar "caldicei" pana la sf vietii
Eu nu am vazut diferenta in comportamentul mamei mele (botezata greco-catolica) fata de ceea ce vad si vedeam la ortodocsi (eu sunt ortodoxa). Pentru mama mea postul era post, asa ca la ortodocsi, de exemplu. Poate era un caz izolat, desi nu cred, matusile mele varsnice, vecinii de pe strada, oameni in varsta, care si ei apucasera sa fie botezati greco-catolici aveau aceleasi obiceiuri ca si mama mea, toata lumea mergea la biserica ortodoxa din sat (alta nu mai era). Nu era nici o deosebire intre ortodocsi si greco-catolici. Ceea ce era profund, s-a transmis din generatie in generatie, iar ortodocsii fortati sa devina greco-catolici, pe la 1700, redeveniti ortodocsi prin secolul 20, redeveniti poate (unii dintre ei) greco-catolici dupa 1989, cred ca nu mai stiau nici ei bine ce erau (dpdv al stampilei), iar credinciosii adevarati si-au pastrat si transmis, din generatie in generatie, celor de dupa ei ceea ce era esenta credintei. Asa cum am vazut la mama mea (care mergea la biserica ortodoxa, chiar si dupa revolutie cand cea greco-catolica s-a reinfiintat). Credinta lor era profunda, temeinici si consider ca erau mult mai vrednici crestini decat noi, cei de azi.
Ce nu inteleg eu este altceva: exact ca in politica, nu eu romanca si cu vecinul meu ungur ne scoatem ochii, ca n-avem de ce, noi ne intelegem bine, ca intre oameni botezati; cei care sunt in frunte zgandare cu batul prin gard (ca la caini, ca sa-i intarate) si in politica si in politicile "bisericesti". Acolo e problema, nu intre oamenii de rand. Astia, ultimii, pun doar botul, daca nu stau sa judece, cui foloseste intaratarea lor (ei se aleg cu capetele sparte, iar cei din frunte cu un scaun "votat").

De ce atata vrajba cand ei stiu prea bine de unde se trag!

Last edited by Adriana Cluj; 06.01.2011 at 13:21:06.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicii si Sf Maria Hartford Generalitati 22 19.08.2011 08:36:38
Catolicii de traditie bizantina in SUA PadreCory Biserica Romano-Catolica 87 29.12.2010 12:34:45
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Cimitirul dorinastoica14 Despre Biserica Ortodoxa in general 6 11.06.2009 13:25:56