![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Domnule Scotland, cred ca e cazul sa va "purificati" mesageria privata.
p.s cand erau campionatele abia asteptam sa cada Plushenko ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
A fost introdus peste alte sisteme, deja existente. Diferenta e ca daca traiai atunci, nu aflai de la stiri, ci de la soldatii care incercau sa te "convinga" de asta.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu Question everything. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adică dvs. susțineți că introducerea cronologiei, care are drept punct de referință anul Nașterii lui Hristos, a fost impusă prin forța armelor? Puteți argumenta această idee? Eu pot argumenta contrariul foarte ușor: nimănui nu i-ar fi trecut prin minte, în acea perioadă, să se opună introducerii noii cronologii, a cărei semnificație mulți nici n-o cunoșteau... Oricum, În secolul al V-lea, majoritatea populației (nu mă refer la popoarele migratoare, care invadau pe atunci teritoriul Imperiului Roman) era deja creștină... Deci, cum v-a venit ideea că soldații au impus introducerea erei creștine? Cronologia actuală, care are drept punct de referință anul Întrupării Fiului lui Dumnezeu, a fost introdusă de către Sf. Dionisie Exiguul (originar din Dobrogea), care a considerat că evenimentul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos este incomparabil mai important decât întemeierea Romei (753 î. Hr.), sau alte fapte istorice luate ca puncte de referință în cronologiile de atunci. Astfel, calculând atât cât se putea la vremea aceea, Dionisie Exiguus a ajuns la concluzia că Nașterea Domnului ar fi avut loc în anul 753 "ab Urbe condita" (de la întemeierea Romei) și a propus ca acea dată să fie socotită drept primul an al erei noastre creștine Și dacă, așa cum susțin cei de la BBC, s-ar introduce sistemul de notare "î. e. n." și "e. n.", cronologia ar fi exact aceeași, punctul de referință fiind tot anul Nașterii Mântuitorului. Deci, oricât s-ar frământa unii și alții, tot Hristos rămâne Personalitatea principală a istoriei, El, Creatorul istoriei și al lumii! "era noastră"? La ce eră s-o fi referind, oare? Evident, expresia se referă la era noastră creștină. :) Un domn profesor îmi relata că, atunci când era elev, înainte cu 2-3 ani de căderea regimului comunist, a întrebat-o pe profesoara dumnealui de istorie de ce era noastră începe în al XXVII-lea an al domniei împăratului Octavianus Augustus, ce eveniment atât de important a avut loc atunci, încât a marcat începutul unei noi ere . Care credeți că a fost răspunsul? "O să-nțelegeți voi, când veți fi mari". ![]() Așa se va ajunge și acum, dacă vom luaîn considerare ideile tuturor ateilor: nu se va mai spune ce s-a întâmplat în anul 1 al erei noastre, ca să nu-i ofensăm pe cei de alte religii. ![]() Doamne, fii cu noi și facă-se voia Ta!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Nu contest impactul istoric al povestilor despre Iisus, preluate si modificate dupa caz (sau interes) de diversi oportunisti sau credinciosi. Citat:
Cred ca perceptia asupra lumii va e afectata de situatia din Romania, unde e aproape de neconceput ca o persoana sa nu fie religioasa (sau macar sa se declare ca atare), si deci (aproape) sigur ortodoxa. Nu avem de a face cu un Stat in care convietuiesc o multitudine de confesiuni, nationalitati si convingeri, si ni se pare ca situatia din Romania se aplica la intreaga lume. Ei bine, nu e asa. Europa de vest e deja, de multa vreme, un amalgam de culturi, nationalitati si religii. Care, si asta e un punct important, trebuie sa convietuiasca intr-un mediu dominat de respect si intelegere reciproca. Mai ales in cazul religiei, neutralitatea in spatiul public e importanta. Repet, nu e vorba de interzicere, ci de practicarea religiei in spatiu privat. Lucru care nu ar trebui sa ii deranjeze pe crestini, care propovaduiesc valori ca smerenie, humility, etc. Nu?
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu Question everything. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Atunci, este ok. :) Mulți atei susțin că toate ideile și practicile creștine ar fi fost impuse prin violență... De aceea, credeam că și dvs aveți aceeași atitudine, dar mă bucur să constat că nu este așa. :) "Nu e problema mea, dar a fost ridicata de crestinii ortodocsi de pe acest spatiu virtual." Corect. Aici, pe forum, problema a fost ridicată de creștinii ortodocși, dar pe plan internațional, în mass-media și în instituțiile publice (de exemplu, în Guvernul Australiei), ateii și cei de alte religii se pare că au insomnie din cauza sistemului de notare "î. Hr." și "d. Hr.". De ce-i deranjează atât de tare folosirea inițialelor numelui lui Hristos în datarea istorică... nu știu... probabil din cauza incertitudinii lor duhovnicești și intelectuale. Pe mine nu m-ar deranja, dacă aș trăi într-o țară majoritar musulmană (să spunem), folosirea simbolurilor și cuvintelor ce ar aminti de religia islamică, pentru că sunt atât de bine ancorată în propria credință, încât contactul vizual sau auditiv cu simboluri și cuvinte specifice unei alte religii nu m-ar afecta nici într-un fel. În schimb, promotorii secularismului practică o intoleranță incredibilă față de creștini, încercând chiar să le limiteze libertatea de exprimare publică a propriilor convingeri religioase. Ați mai scris așa: "Mai ales in cazul religiei, neutralitatea in spatiul public e importanta. Repet, nu e vorba de interzicere, ci de practicarea religiei in spatiu privat". Creștinismul este, prin definiție, o religie publică, o religie a comuniunii și a mărturisirii. De aceea, creștinii își pot practica religia în deplină libertate, doar manifestându-se drept ceea ce sunt (credincioși ai lui Hristos) atât în public, cât și în spațiul privat. Identitatea religioasă nu se schimbă în funcție de locul în care ne aflăm, așa cum naționalitatea - de exemplu - rămâne aceeași atât în public, cât și în spațiul privat. Oare cum ar reacționa un francez (este doar un exemplu), dacă i s-ar spune că, în public, îi este interzis să-și vorbească limba maternă, întrucât se află în România și... francez poate fi doar în spațiul privat? Chiar dacă înțelege și poate vorbi limba noastră, o astfel de persoană ar avea tot dreptul să se manifeste în spațiul public drept membru al naționalității căreia îi aparține, să-și vorbească limba maternă și să își păstreze chiar propriile tradiții naționale. La fel, un creștin nu poate fi credincios la el acasă și neutru (vorba lui Caragiale: "ca românul imparțial") în afara spațiului privat. Unul dintre drepturile fundamentale ale omului este dreptul la liberă exprimare! Știu că, în Occident, persoane de diverse naționalități și religii conviețuiesc și, evident, au datoria de a cultiva relații de respect reciproc. Tocmai de aceea, consider că aceste persoane trebuie să învețe a se accepta reciproc așa cum sunt, cu diferențele specifice ("unitate în diversitate"), neîncercând să-și ascundă convingerile sub pretextul toleranței. Cu atât mai meritorie este toleranța, cu cât se practică în condiții mai dificile... iar în Occident împrejurările nici măcar nu sunt dificile, ci firești: fiecare își păstrează și-și manifestă propriile convingeri și tradiții. Toleranța presupune acceptarea celorlalți așa cum sunt, iar nu uniformizarea lor... Și comuniștii își acceptau adversarii, după ce le impuneau să se prefacă a le fi prieteni. :) O seară frumoasă vă doresc! P. S. Cum susțineți că existența istorică a Domnului Iisus Hristos n-ar fi atestată în izvoare extrabiblice? Chiar nu cunoașteți niciun document istoric foarte apropiat de anii vieții pământești ai Mântuitorului, care să-I ateste existența? Lucrarea "Antichități iudaice", scrisoarea lui Plinius cel Tânăr către împăratul Traian, scrieri ale lui Tacitus (de exemplu, "Anale")... exemplele pot continua.
|
||||||||
|
||||||||
![]() Citat:
Citat:
Datarea istorica referitoare la Iisus e crestina, si e folosita intr-o lume care nu mai pune crestinii mai sus de alte religii sau non-religii. Obisnuiti-va cu asta, se va intampla si in Romania. Nu foarte curand, dar e doar o problema de timp. Citat:
- libertatea de credinta si religie (adica nu impunerea unei religii altora, fie ca o vreau, fie ca nu) - oprirea finantarii diverselor biserici si culte din banii Statului (si aici intra si predarea religiei in scolile de Stat, pe banii Statului) Unde vedeti aici o limitare a exprimarii publice? Eu vad doar biserici cu boxe afara, ca sa ma trezeasca pe mine duminica dimineata la 9, ca vreau sa nu. Si mai vad un Patriarh invitat la sedinta de investire a Guvernului, intr-un Stat laic. Deci despre ce vorbim, mai exact? Citat:
Citat:
Analogia Dv. nu are nici un sens. Citat:
De exemplu, predarea ortodoxiei in scolile de Stat, pe banii Statului, nu tine de "exprimare libera". Citat:
Citat:
De exemplu, va rog sa imi mentionati o sursa extra biblica si contemporana care vorbeste de invierea mortilor din Ierusalim. Sa fi fost un eveniment atat de obisnuit incat sa nu fi fost consemnat de nimeni?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Last edited by N.Priceputu; 09.01.2012 at 13:57:40. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Aceștia ar trebui să-și aleagă un alt punct de referință.
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 | georgeval | Din Vechiul Testament | 25 | 25.10.2016 06:31:20 |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|