Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
"Fericit bărbatul care (...) ci în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta ziua și noaptea" (Psalmul 1).
Aceste cuvinte, așezate chiar la începutul Psaltirii, ne arată importanța eminentă a dogmaticii între științele sacre.
|
Eu cred că este evident că acele cuvinte ale psalmistului nu se referă la dogmatică, ci la Legea lui Dumnezeu care a fost descoperită israeliților și li s-a cerut să fie pusă în practică.
Citat:
Și totuși, vedem limpede cum azi, mai mult decât în oricare epocă anterioară, importanța fundamentală a dogmaticii este subminată. Nimeni nu știe mai bine decât dușmanul lui Dumnezeu și al oamenilor că nu se poate speranță, nici iubire autentică, fără credință și fără fundamentul dogmatic al ei.
|
Îmi cer scuze, dar iubirea, și mai ales iubirea pe care Christos a adus-o și a inițiat-o, nu are fundamente dogmatice. Iubirea nu se bazează pe dogme, ea se bazează de fapt pe iubirea lui Christos și pe iubirea Tatălui Care L-a dat pe unicul Său Fiu pentru ca noi să avem viață veșnică. Deci iubirea se fundamentează pe iubire, pe jertfa de pe cruce a lui Iisus Christos, pe învierea Sa din morți, și în general pe toată economia mântuirii despre care ne vorbește Noul Testament. Ceea ce se poate spune despre iubire este că poate fi justificată, explicată pe baze dogmatice, sau pe bazele învățăturilor Sfintelor Scripturi, dar nu că ea se bazează pe vreo dogmă.
Citat:
Or, constatăm că mulți oameni, chiar dintre cei care își spun creștini și nu mai pot de dragoste de Dumnezeu și de aproapele, îi subminează importanța, făcându-se agenții lui inconștienți. Despre deriva iubiristă am mai scris cu alt prilej. Aici vreau să mai adaug doar observația că în majoritatea, chiar în covârșitoarea majoritate a cazurilor, eu aud cuvântul "dogmă" și flexiunile lui în conotație negativă. În cadrul luptei pe toate planurile pe care modernismul o duce contra regulei de orice fel, nimic nu întrece aversiunea față de dogmă, cu care dorește să inoculeze mințile oamenilor. Astfel, dogma ajunge, din adevăr de credință pe care îl cunoaștem de la Dumnezeu, ceva care încorsetează libertatea oamenilor. Dogmaticul este un cap pătrat. Un om cu gândire rectangulară, dacă nu chiar obtuză. Este un cineva lipsit de inimă și incapabil de emoție. Hotărât lucru: dogma este o nenorocire, iar dogmaticul un monstru.
|
Numai că lucrurile nu sunt așa de simple. În primul rând că noi dogmele nu le avem de la Dumnezeu, ci de la oameni prin care a vorbit Dumnezeu sau de la oameni care au dat mărturie despre ce au auzit de la Dumnezeu. În al doilea rând, după cum s-a și văzut și se poate vedea, o anumită utilizare a dogmelor încorsetează libertatea oamenilor. Învățăturile Sfintelor Scripturi nu sunt de fapt niște propoziții care să ne fi picat din cer, ele sunt într-o strictă corelare cu experiența spirituală, cu experiența de întâlnire propriu-zisă cu Dumnezeu și nu sunt doar niște adevăruri care să îi fi picat cuiva din cer și față de care Dumnezeu ar fi cerut vreo ascultare imperativă. Cu alte cuvinte, ceea ce vreau să spun este că folosirea dogmelor despărțite de experiențele spirituale care stau la fundamentul lor și de nivelul spiritual al celor care au fost găsiți vrednici sau pregătiți de Dumnezeu pentru a fi mesagerii adevărurilor "grele", spre exemplu al acelora care ne sunt transmise prin Biblie, este de natură de la un moment dat să încorseteze libertatea, să încorseteze gândirea și sufletele oamenilor. Pentru ca spiritul să nu fie încorsetat de dogmă, ceea ce se cere și este necesar este dezvoltarea spirituală, iar în cazul creștinismului aceasta constă în principal în lepădarea de sine, luarea crucii și urmarea lui Christos, urmarea căii strâmte în viață, și nu a celei largi (ba mai mult chiar sub chipul așa zisului creștinism) și altele care se găsesc în Sfânta Scriptură și la Sfinții Părinți (și aici mă refer în general la toți sfinții care au avut experiență și au avit ceva de spus, de transmis, nu doar la cei cuprinși în manulalele de patrologie).