Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.08.2012, 22:36:41
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Toti care indragesc dogma sa ramina cu ea si sa nu renunte la nici o virgula din ea, caci neindoios acesta este Adevarul. Eu zic doar sa adauge si lucruri umane firesti la aceasta cunoastere dogmatica, ca nu vor pierde nimic, si in nici un caz nu il vor supara pe Dumnezeu,ci mai mult vor fi placuti Lui.
Îmi pare pentru dumneata, domnule Iustin, dar Sfânta Scriptură, Sfânta Tradițiie și Sfânta Biserică nu promovează "lucrurile umane firești", ci lucrurile DUHOVNICEȘTI, SPIRITUALE. Ai înțeles, domnule Iustin? Pentru creștinii care adaugă lucruri firești, "dogme" firești, învățături firești ș.a.m.d. sfârșitul este pierderea mântuirii și înfundarea cu cei firești ai acestei lumi. Ai înțeles, domnule Iustin? Biserica promovează SFINȚENIA, SPIRITUALITATEA, DUHOVNICIA, nu lucrurile firești, sau mai bine zis nu lucrurile firești ale firii căzute și recăzute în păcate. Mai revezi un pic, domnule Iustin, epistolele Sfântului Pavel și în general TOATE epistolele din Noul Testament și după aceea mai discutăm, domnule Iustin.
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 22:55:52
ioan cezar
Guest

Implicit

Poate ca o consultare prealabila, fie si rasfoind sumarul, a unui manual de Dogmatica: ar aduce oarecare coerenta in dezbaterile de aici. Asta ca sa nu cultivam riscul de a fabula pe langa problema.
Apoi, revederea pasajelor unde Iisus Hristos adreseaza "Vai"-urile, ar putea sa aduca acelasi folos. Din aceste pasaje poate ca intrezarim deja un raspuns la intrebarea Pelerinului. Domnul nu lanseaza nici un "Vai" fara a preciza apoi pentru ce anume ii deplange pe "fariseii fatarnici". Dimpotriva, numeste fiecare pacat al lor care si-a atras plansul lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2012, 20:49:23
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Poate ca o consultare prealabila, fie si rasfoind sumarul, a unui manual de Dogmatica: ar aduce oarecare coerenta in dezbaterile de aici. Asta ca sa nu cultivam riscul de a fabula pe langa problema.
Apoi, revederea pasajelor unde Iisus Hristos adreseaza "Vai"-urile, ar putea sa aduca acelasi folos. Din aceste pasaje poate ca intrezarim deja un raspuns la intrebarea Pelerinului. Domnul nu lanseaza nici un "Vai" fara a preciza apoi pentru ce anume ii deplange pe "fariseii fatarnici". Dimpotriva, numeste fiecare pacat al lor care si-a atras plansul lui Dumnezeu.
Aici am gasit si eu in detaliu descrierea fariseilor si enumerarea acuzelor: http://ro.orthodoxwiki.org/Farisei
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 21:58:07
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
"Fericit bărbatul care (...) ci în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta ziua și noaptea" (Psalmul 1).

Aceste cuvinte, așezate chiar la începutul Psaltirii, ne arată importanța eminentă a dogmaticii între științele sacre.
Eu cred că este evident că acele cuvinte ale psalmistului nu se referă la dogmatică, ci la Legea lui Dumnezeu care a fost descoperită israeliților și li s-a cerut să fie pusă în practică.

Citat:
Și totuși, vedem limpede cum azi, mai mult decât în oricare epocă anterioară, importanța fundamentală a dogmaticii este subminată. Nimeni nu știe mai bine decât dușmanul lui Dumnezeu și al oamenilor că nu se poate speranță, nici iubire autentică, fără credință și fără fundamentul dogmatic al ei.
Îmi cer scuze, dar iubirea, și mai ales iubirea pe care Christos a adus-o și a inițiat-o, nu are fundamente dogmatice. Iubirea nu se bazează pe dogme, ea se bazează de fapt pe iubirea lui Christos și pe iubirea Tatălui Care L-a dat pe unicul Său Fiu pentru ca noi să avem viață veșnică. Deci iubirea se fundamentează pe iubire, pe jertfa de pe cruce a lui Iisus Christos, pe învierea Sa din morți, și în general pe toată economia mântuirii despre care ne vorbește Noul Testament. Ceea ce se poate spune despre iubire este că poate fi justificată, explicată pe baze dogmatice, sau pe bazele învățăturilor Sfintelor Scripturi, dar nu că ea se bazează pe vreo dogmă.

Citat:
Or, constatăm că mulți oameni, chiar dintre cei care își spun creștini și nu mai pot de dragoste de Dumnezeu și de aproapele, îi subminează importanța, făcându-se agenții lui inconștienți. Despre deriva iubiristă am mai scris cu alt prilej. Aici vreau să mai adaug doar observația că în majoritatea, chiar în covârșitoarea majoritate a cazurilor, eu aud cuvântul "dogmă" și flexiunile lui în conotație negativă. În cadrul luptei pe toate planurile pe care modernismul o duce contra regulei de orice fel, nimic nu întrece aversiunea față de dogmă, cu care dorește să inoculeze mințile oamenilor. Astfel, dogma ajunge, din adevăr de credință pe care îl cunoaștem de la Dumnezeu, ceva care încorsetează libertatea oamenilor. Dogmaticul este un cap pătrat. Un om cu gândire rectangulară, dacă nu chiar obtuză. Este un cineva lipsit de inimă și incapabil de emoție. Hotărât lucru: dogma este o nenorocire, iar dogmaticul un monstru.
Numai că lucrurile nu sunt așa de simple. În primul rând că noi dogmele nu le avem de la Dumnezeu, ci de la oameni prin care a vorbit Dumnezeu sau de la oameni care au dat mărturie despre ce au auzit de la Dumnezeu. În al doilea rând, după cum s-a și văzut și se poate vedea, o anumită utilizare a dogmelor încorsetează libertatea oamenilor. Învățăturile Sfintelor Scripturi nu sunt de fapt niște propoziții care să ne fi picat din cer, ele sunt într-o strictă corelare cu experiența spirituală, cu experiența de întâlnire propriu-zisă cu Dumnezeu și nu sunt doar niște adevăruri care să îi fi picat cuiva din cer și față de care Dumnezeu ar fi cerut vreo ascultare imperativă. Cu alte cuvinte, ceea ce vreau să spun este că folosirea dogmelor despărțite de experiențele spirituale care stau la fundamentul lor și de nivelul spiritual al celor care au fost găsiți vrednici sau pregătiți de Dumnezeu pentru a fi mesagerii adevărurilor "grele", spre exemplu al acelora care ne sunt transmise prin Biblie, este de natură de la un moment dat să încorseteze libertatea, să încorseteze gândirea și sufletele oamenilor. Pentru ca spiritul să nu fie încorsetat de dogmă, ceea ce se cere și este necesar este dezvoltarea spirituală, iar în cazul creștinismului aceasta constă în principal în lepădarea de sine, luarea crucii și urmarea lui Christos, urmarea căii strâmte în viață, și nu a celei largi (ba mai mult chiar sub chipul așa zisului creștinism) și altele care se găsesc în Sfânta Scriptură și la Sfinții Părinți (și aici mă refer în general la toți sfinții care au avut experiență și au avit ceva de spus, de transmis, nu doar la cei cuprinși în manulalele de patrologie).
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dogmatica Patristica Ortodoxa myself00 Generalitati 7 10.09.2012 19:23:37
Despre lectura, in general Lilith23 Generalitati 26 15.06.2011 12:11:07
sentimentalism si un dumnezeu general lareine Generalitati 0 31.12.2009 01:15:25
Sf. Andrei este sarbatoare cu rosu/mare in general? sophia Diverse Sarbatori 3 13.11.2009 11:07:58
Scrisoarea unui general roman catre Nero,despre Hristos ortodox4life Generalitati 18 14.10.2008 22:09:52