Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Istoria bisericii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.01.2013, 17:24:35
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Acest punct de vedere mi se pare tare anapoda, cand trambitam pe toate drumurile ca am fi o societate democrata. Nu mai stiu cine spunea ca democratia ar fi dictatura majoritatii. Deci, daca traim in democratie adevarata, iar majoritatea doreste icoane in scoli, atunci ar trebui sa acceptam asta, indiferent daca ne convine sau nu.
atat ai înțeles tu din democrație?! că este o dictatură a majoritatii?
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 17:10:23
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
icoana trebuie să rămână în locurile destinate ei: în biserica și în casa credinciosului.
ce este peste, poate fi considerat un abuz.
Tu ai hotarat aceasta destinatie? Spune-mi, care-s locurile destinate florilor si cand consideri ca e abuz? Il mai tii minte pe celebrul profesor Moise ce s-a revoltat impotriva icoanelor din clasa? Fiica lui, eleva la scoala respectiva din Buzau, a spus ca pe ea nu o deranjeaza, de fapt, pe nimeni nu deranjeaza, pe niciun elev. Taticul e deranjat, ca are el gagauni pe creier si-si imagineaza tampenii. Si atunci, care-i problema? Tu chiar iti doresti sa nu se mai tina cont de colectivul clasei, chiar iti doresti ca elevii sa nu se simta bine in propria lor clasa si sa le dictezi tu ce sa-si puna sau sa-si ia jos de pe perete? Au diriginte, hotarasc impreuna.

Last edited by ioanna; 26.01.2013 at 17:21:29.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 17:30:39
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Tu ai hotarat aceasta destinatie? Spune-mi, care-s locurile destinate florilor si cand consideri ca e abuz? Il mai tii minte pe celebrul profesor Moise ce s-a revoltat impotriva icoanelor din clasa? Fiica lui, eleva la scoala respectiva din Buzau, a spus ca pe ea nu o deranjeaza, de fapt, pe nimeni nu deranjeaza, pe niciun elev. Taticul e deranjat, ca are el gagauni pe creier si-si imagineaza tampenii. Si atunci, care-i problema? Tu chiar iti doresti sa nu se mai tina cont de colectivul clasei, chiar iti doresti ca elevii sa nu se simta bine in propria lor clasa si sa le dictezi tu ce sa-si puna sau sa-si ia jos de pe perete? Au diriginte, hotarasc impreuna.
ce legătură au florile cu icoanele?

de când pot să discearnă copii?
iei dreptul părintelui de a hotărî ce este bine pentru copilul său.
desigur este vorba de părinții atei, sau aparținând altei confesiuni.
parintele ortodox este liber să dicteze, la adăpostul majoritatii.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 17:49:34
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

editat, comentariu sters
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 17:24:46
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
scoala trebuie să rămână laică.
Dar de ce, ma rog? Eu cred ca ar trebui sa fie crestina. Am evita astfel multe tampenii care murdaresc sufletele copiilor nostri.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 17:54:19
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Dar de ce, ma rog? Eu cred ca ar trebui sa fie crestina. Am evita astfel multe tampenii care murdaresc sufletele copiilor nostri.
creștină este o școală creștină, nu una de stat. stat care este laic.
luați exemplul altor țări și faceți școli ortodoxe, ce că opreste?
astfel,ați evita tot ce vreți să evitați.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 17:58:59
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
iconoclasmul din Biserica Creștină urmărea scoaterea cultului icoanelor în afara Bisericii.
Nu te supăra Dumitre, dar e cam absurdă afirmația ta. Cum adică să scoți cultul icoanelor în afara Bisericii? Să-l practice credincioșii acasă, în piețe sau unde?

Pe scurt, iconoclasmul bizantin a avut două faze sau perioade. În prima perioadă, s-a pus accentul pe însăși posibilitatea existenței icoanelor, abia în a doua perioadă s-a contestat cultul icoanelor, după ce iconoclaștii moderați le-au acceptat, dar ca artefacte strict decorative.

Citat:
a compara atitudinile unora, gen Iaru, cu iconoclasmul, mi se pare exagerată.
se cere scoaterea icoanelor din spațiile publice, mai ales din școli.
icoana trebuie să rămână în locurile destinate ei: în biserica și în casa credinciosului.
ce este peste, poate fi considerat un abuz.
este un abuz al poziției majoritarului, care crede ca are dreptul, uneori obligația, de a subjuga voința minoritarului.
acesta este un abuz.
impanzirea sălilor de clasă cu icoane, este un abuz.
scoala trebuie să rămână laică.
Prezența icoanelor în școli, sau în locuri definite ca "spații publice", se încadrează în limitele celui de-al doilea iconoclasm, în sensul că ele nu sunt utilizate ca obiecte de cult. Iconografia este considerată o artă de înaltă ținută estetică, chiar și de către cultura seculară. Icoanele școlii de la Novgorod, dacă s-ar vinde la licitație, ar obține cote cu șase cifre, și vorbim aici de lucrări cu autori necunoscuți. Iar în cazul în care, prin absurd, statul rus ar renunța la un singur obiect din patrimoniul Rubliov, ar obține pe el o sumă cu șapte sau opt cifre în euro sau dolari US, ceea ce înseamnă, chiar și din perspectiva superficială a bursei artelor, o clasare la vârf. Însuși Picasso a scris în însemnările sale că singura manieră de a face artă care n-a încetat niciodată să-l fascineze a fost iconografia.

Și vine Iaru cu cultura lui provincială să conteste icoana.

Altfel se pune problema când icoanele sunt confundate cu tot felul de imagini religioase vulgare, unele chiar fabricte în China, prezente nu doar în spații publice ci și în biserici, ca să nu mai spun de casele credincioșilor. Aici nu mai e nimic de apărat că ne atragem singuri batjocura asupra noastră.
Vechi 26.01.2013, 21:05:42
NeInocentiu's Avatar
NeInocentiu NeInocentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.02.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Diana67 Vezi mesajul
Un lucru trebuie sa fie clar pentru toata lumea: Venerarea cultului icoanelor nu inseamna idolatrie!
Ba da ! Este o incalcare a poruncii a II-a din decalog ! Copiii se pot inchina lui Dumnezeu si fara icoane. Care este problema daca sunt eradicate din scoli ? Nu se mai inchina la fel de bine ?
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 21:08:47
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de NeInocentiu Vezi mesajul
Care este problema daca sunt eradicate din scoli ?
Care e problema daca raman in scoala? De ce ti-e greu sa respecti sentimentul religios al majoritatii?
Icoana in scoala nu e obiect de cult, nimeni nu o venereaza, e un bun al patrimoniului nostru cultural.

Last edited by ioanna; 26.01.2013 at 21:11:23.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 22:35:40
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Care e problema daca raman in scoala? De ce ti-e greu sa respecti sentimentul religios al majoritatii?
Icoana in scoala nu e obiect de cult, nimeni nu o venereaza, e un bun al patrimoniului nostru cultural.
icoana este obiect de cult, oriunde s-ar află.
pentru că nu este agățată pe perete cu titlul de opera de artă, cum încerca cineva sa spună, ci că obiect de cult, având un scop bine definit.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare