Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.01.2010, 00:50:17
inorog
Guest

Implicit

Sa fie iertat daca am ajuns la "neamiabil". Cu regret spun, dar nici Biblia nici Sfintii Parinti nu proscriu parfumurile, ma tem ca Moise a fost instruit "de sus" privind niste retete foarte parfumate ale slujirii si as fi foarte dispus sa consider ca orice ispita prin miros are din cauza aceasta o contrapondere alta decat abtinerea "pe sec". Moise, e adevarat, cu cele 5 esente prefigura darurile necesare inimii ca sa coboare acolo mintea. De netagaduit, dar tocmai de aceea... nu era rau nimic nici in materialitatea esentelor tocmai ca prefigurau pe cele care nu se vad.
Sau ca sa spun altfel, cand faceam practica (si evident unii bolnavi miroseau a orice numai a parfum nu), un amic doctor spunea: ce mirositi acum e parfumul adevarat pentru medic. Nu e mai frumos asa?
Sa fie iertat daca am ajuns la "neamiabil". Cu regret spun, dar nici Biblia nici Sfintii Parinti nu proscriu parfumurile, ma tem ca Moise a fost instruit "de sus" privind niste retete foarte parfumate ale slujirii si as fi foarte dispus sa consider ca orice ispita prin miros are din cauza aceasta o contrapondere alta decat abtinerea "pe sec". Moise, e adevarat, cu cele 5 esente prefigura darurile necesare inimii ca sa coboare acolo mintea. De netagaduit, dar tocmai de aceea...
Sau ca sa spun altfel, cand faceam practica (si evident unii bolnavi miroseau a orice numai a parfum nu), un amic doctor spunea: ce mirositi acum e parfumul adevarat pentru medic. Nu e mai frumos asa?
Indiscutabil ca unele esente animale din parfumuri nu sunt altceva decat feromoni sexuali ai unor animale iar efectul asupra omului poate fi din aceeasi directie. Dar pana si aici medicina spune ca diferenta intre otrava si parfum este data de intentie si doza.

Last edited by inorog; 24.01.2010 at 00:55:04.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2010, 01:10:28
Miha-anca
Guest

Implicit

Daca nici Biblie si nici Sfintii Parinti nu mentioneaza proscrierea parfumului, atunci mai cauta si poate intr-un tarziu vei da peste smeritul monah Agapie Criteanu, care ne vorbeste despre "Mantuirea pacatosilor".
Dar acum ca ai adus aminte de contraponderea ispitei prin miros, mi-ai trezit curiozitatea si te intreb: care este aceea?
Cum sa-ti spun ca te-am iertat, cand nici nu m-ai suparat?
Reply With Quote
Vechi 24.01.2010, 01:41:09
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de inorog Vezi mesajul
Numai ca spre deosebire de muntii spiritului Antonie, Sisoe sau Eftimie, astia mai "moderni" cand ridica la cer mainile (nespalate cu sapun parfumat) nu fac nici o minune. Iar cand intalnesc un om "cazut intre talhari" dau sa se intoarca la Ierusalim, nu prea se risca la Ierihon.
punct ochit, punct lovit. foarte plastica exprimarea. si sincer, nu ma asteptam din partea unui medic. mai ales dupa experienta recenta, cu cineva anume.

PS: pilda cu aproapele celui cazut intre talhari este preferata mea. nu stiu de ce, poate pentru ca traiesc printre straini. dar nu ma simt straina niciunde.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2010, 01:50:31
inorog
Guest

Implicit

Bine, fara sa fac parada de smerenie, eu in istoria asta am jucat frecvent rolul talharilor... dar sa speram ca e loc de mai bine... :)
Reply With Quote
Vechi 24.01.2010, 02:05:26
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
acesta a trait in sec. XVIII, adica pe la 1700 si ceva. oare ce insemna sapunul parfumat pe vremea aceea ? dar oricum, Noesis are dreptate, deja frizeaza ridicolul insistarea pe tema asta.
Multumesc. Nu stiam ca e din sec.18; deci e relativ apropiat de noi; spre deosebire de pacatele , pe care le facem datorita simturilor, printre care si prin miros, inca de al caderea protoparintilor din rai. Si apoi, ce conteaza 200-300 ani fata de vesnicia pe care o vom petrece unii in rai, si altii in iad?
Reply With Quote
Vechi 24.01.2010, 00:15:39
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Cum sa chemi la ortodoxie? Prin virtutile tale, reflectate in tot ce faci, ce zici, ce gandesti.

Nu te sfatuiesc sa povestesti despre pacatul folosirii sapunului parfumat sau despre scoaterea din uz a parfumului, pana cand nu patrunzi sensul acestor interdictii. Ele nu sunt pentru noi, oamenii cu pacate grosiere, ci pentru cei avanasati duhovniceste, si care au de luptat cu pacate subtile.
Dovada, cati s-au oripilat la gandul ca ar trebui sa renunte la sapunul parfumat si la parfumurile lor. Pana la aceste renuntari, mai e cale lunga. Sa nu zicem hop! pana nu am sarit.
Sunt de acord, ar trebui sa incepem cu "inceputul", cu ABC-ul ortodoxiei. Asadar, care ar fi acela? Cu ce ar trebui sa debuteze "initierea" ne-ortodocsilor in tainele ortodoxiei? Cum pastram masura ca sa nu smintim din start?
Vechi 24.01.2010, 00:21:26
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Mai intai trebuie sa ajungem noi la o masura duhovniceasca... pentru ca, altfel, ii smintim si mai tare. Trebuie sa ajungem modele pentru altii. la concluzia aceasta am ajuns eu, dupa ce m-am tot framantat pe aceeasi tema si am facut altora mai mult rau decat bine. In rest, rugaciunile pentru ei fac mult bine. Si rabdarea, rabdarea....
Vechi 24.01.2010, 00:30:41
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Mai intai trebuie sa ajungem noi la o masura duhovniceasca... pentru ca, altfel, ii smintim si mai tare. Trebuie sa ajungem modele pentru altii. la concluzia aceasta am ajuns eu, dupa ce m-am tot framantat pe aceeasi tema si am facut altora mai mult rau decat bine. In rest, rugaciunile pentru ei fac mult bine. Si rabdarea, rabdarea....
La o inaintata masura duhovniceasca ajungem dupa o constanta, acerba si neobosita practicare a ortodoxiei, de acord?
Ei, intrebarea este cum poti sa faci acest lucru in vecinatatea unei persoane pentru care toate cele pe care le implica practicarea ortodoxiei reprezinta o ciudatenie (ca sa nu spun o bizarerie)? In ascuns banuiesc ca nu ne putem manifesta, doar trebuie sa fim modele, nu? (nu la modul fatarnic, fireste)
Asadar cum dozam cantitatea de "practica" ortodoxa ca sa nu producem sminteala si sa nu pierdem o batalie chiar inainte de a o fi inceput?

Sunt de acord cu rugaciunea, totul e clar in privinta ei. Si cu rabdarea.

Doamne ajuta!
Vechi 24.01.2010, 00:33:42
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Nu prin lucruri exterioare care par exotice o sa le dam celorlalti un iz de ortodoxie, chiar daca ele sunt bune (cum ar fi postul, sa zicem).

Cred ca un om care are o viata in Hristos arata asta prin privire, prin lumina care i se citeste pe fata. Astea pot impresiona.
Si bineinteles se vede in purtarea lui fara de aproapele.
Alt lucru care atrage: bucuria care se citeste pe fata omului.
Vechi 26.01.2010, 14:17:55
dani2004 dani2004 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.10.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
La o inaintata masura duhovniceasca ajungem dupa o constanta, acerba si neobosita practicare a ortodoxiei, de acord?
Ei, intrebarea este cum poti sa faci acest lucru in vecinatatea unei persoane pentru care toate cele pe care le implica practicarea ortodoxiei reprezinta o ciudatenie (ca sa nu spun o bizarerie)? In ascuns banuiesc ca nu ne putem manifesta, doar trebuie sa fim modele, nu? (nu la modul fatarnic, fireste)
Asadar cum dozam cantitatea de "practica" ortodoxa ca sa nu producem sminteala si sa nu pierdem o batalie chiar inainte de a o fi inceput?

Sunt de acord cu rugaciunea, totul e clar in privinta ei. Si cu rabdarea.

Doamne ajuta!
Ce frumos spus "practicarea ortodoxiei". Poate ai si vreun manual, obligatoriu colorat si cu pozitii. Pentru incepatori ai ceva?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare