Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.03.2012, 12:30:49
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mtcrysty17 Vezi mesajul
Va rog mult de tot sa nu mai instigati, nu mai incercatisa intoarceti oamenii impotriva parintelui...
dar nu am incercat sa instig pe nimeni, eu doar am pus o intrebare deoarece asa am citit anumite relatari, vroiam sa verific daca este ceva adevarat cu asta sau daca sunt minciuni.
Vechi 25.03.2012, 13:37:54
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
dar nu am incercat sa instig pe nimeni, eu doar am pus o intrebare deoarece asa am citit anumite relatari, vroiam sa verific daca este ceva adevarat cu asta sau daca sunt minciuni.
din ce am citit eu,ar fi fost foarte probabil ca parintele Arsenie Boca sa fi sustinut duhovniceste si moraliceste,activitatea de impotrivire contra comunismului desfasurata in anii 50,de catre luptatorii din munti ,in zona fagarasului !
Ion Gavrila Ogoranu,face o aluzie volalata la asa ceva,in cartea sa Brazii se frang dar nu se indoaie !
Vechi 08.08.2012, 12:01:56
umilul umilul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.11.2006
Religia: Ortodox
Implicit Iertati-ma !!

Citat:
.
Nu este in caderea noastra sa judecam pe cineva ca a facut bine sau rau, si cu atat mai mult sa asistam la astfel de discutii pe forum.Cel mai bine explica sfantul Ioan Gura de Aur de ce nu au rost astfel de discutii :
" Ziceti aproapelui nostru: “Vreti sa dati cuvânt de încuviintare cuiva sau sa-i aduceti lauda? Iata deschid urechile mele ca sa va primesc cuvintele, ca pe o buna mireasma. Ci, de vreti sa spuneti de rau, nu mai las cuvintele sa intre, caci nu pot primi gunoiul si tina”. Ce am învata daca aflu ca acela sau altul e rau? Pentru ca aceasta nu poate decât sa-mi strice si sa-mi aduca o grea paguba.
Asadar, sa ne îndeletnicim cu treburile noastre, caci vom avea de dat socoteala de greselile noastre – vietii noastre însine sa-i dam bagarea noastra de seama, iscoditoare si cercetatoare. Care va fi acoperirea noastra, si la ce bunavointa vom fi îndreptatiti, daca în faptele noastre ne pripim îndeletnicindu-ne cu cercetarea faptelor celorlalti?...." Daca, fara încetare, cugetam la pacatele altuia, când mai avem vreme sa ne îndeletnicim cu ale noastre?".
Iarta-ne Doamne pentru greselile noastre, pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !!
Vechi 27.03.2012, 01:42:01
antoradoi's Avatar
antoradoi antoradoi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mtcrysty17 Vezi mesajul
daca citeai viata lui puteai sa observi ca au incercat legionarii sa il atraga de partea lor, dar el nu s-a apropiat de aceasta grupare... pe vremea aia era student...... Va rog mult de tot sa nu mai instigati, nu mai incercatisa intoarceti oamenii impotriva parintelui... sunt curios sa vad cate inregistrari sau inscrisuri exista, in care parintele Arsenie ii critica pe alti mari duhovnici.... sau pe prigonitorii sai comunisti...... asta e smerenie.... ani de zile a fost persecutat si nu s-a plans deloc, a lucrat la canal atata timp si nu s-a plans deloc... multi duhovnici mari au fugit de comunisti, au stat ascunsi prin munti, el i-a infruntat cu capul sus... va rog mult sa nu incercam sa pierdem acest minunat sfant oferit de Dumnezeu neamului nostru atat de indracit si pacatos..... va sfatuiesc pe toti care va indoiti de el sa mergeti la mormantul sau, si mai vorbim dupa aceea... eu am fost o singura data si de atunci in fiecare zi imi doresc sa mai merg macar o data.... Doamne ajuta!!!
Stai linistit Mtcrysty17:1)si pr Arsenie Boca a stat ascuns in munti...am discutat ,personal,cu oameni care-i duceau mincare si imbracaminte,ascunse in caruta sub lemnele de foc,undeva ,la Patrunsa(Barbatesti,Vilcea)...nu-i neaparat si corect sa-l infrunti totdeauna pe adversar,mai ales daca el(adversaru') are arme carora tu nu esti pregatit sa le faci fata,si, a stat ascuns,nu numai o data ci de N ori...
2)Neamul nostru nu este un neam indracit .Pacatos da,toti sintem pacatosi,fiecare in felul lui,fiecare cu patimile lui,insa poporul roman este un popor care-l are pe Dumnezeu in inima sa:IL iubeste pe Dumnezeu,Crede in Dumnezeu,si..se teme de Dumnezeu,mai putin maicutele-vietuitoare de la ..Prislop.Ele n-au evlavie nici pentru pr Arsenie Boca,degeaba-i tot uda mormintul si-i schimba apa la flori(in timp ce bombane si sudalmesc pelerinii!!!)...nu vreau sa dezvolt,acum, din respectul pe care i-l port pr Arsenie Boca.Nu stiu daca este un Sfint,insa tot ce stiu este ca ne-a lasat niste CUVINTE de un real folos.Si...sincer,il prefer pe pr Arsenie ,ca Sfint,in taina,decit pe fata(oficializat)..Astia (din Deal) intineaza cam tot ce-ating!
Vechi 25.03.2012, 18:10:47
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
este adevarat ca Arsenie Boca a avut legaturi cu legionarii?
multi au avut.
Vechi 25.03.2012, 15:13:57
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de acvilla77 Vezi mesajul
pentru cum am mai mentionat si in alte parti ,nu indeplineste cele randuite de Sfintii Parinti pentru Canonizare (trecerea oficiala in randul Sfintilor),sa fie cinstit si proclamat ca Sfant,ceea ce multi care au evlavie la el il descrie astfel;poate fi respectat,dar nu cinstit ca Sfant,nu trebuie sa dam titlul de Sfant oricui la nimereala,nu este de joaca cu lucrurile Sfinte(au ajuns oile sa pastoreasca pastorul)lipsa SMERENIEI exclude Sfintenia;sa ne ferim de erezie ca desparte de Dumnezeu in loc sa uneasca;
Vino cu ceva concret nu doar cu vorbe...sincer de vorbe așa aruncate în vânt sunt sătul...
Vechi 25.03.2012, 16:44:01
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Implicit

Citat:
s-a deschis o erezie de la acest parinte ,mai ales din slaba gandire a credinciosilor si intelegerea lor ne conduita dupa invataturile Sfintilor Parinti si in Duhul Lui Dumnezeu ,ca trebuie a ne hrani din nectarul lasat de acestia si daca este cazul ceea ce aici nu este,pentru cum am mai mentionat si in alte parti ,nu indeplineste cele randuite de Sfintii Parinti pentru Canonizare (trecerea oficiala in randul Sfintilor),sa fie cinstit si proclamat ca Sfant,ceea ce multi care au evlavie la el il descrie astfel;poate fi respectat,dar nu cinstit ca Sfant,nu trebuie sa dam titlul de Sfant oricui la nimereala,nu este de joaca cu lucrurile Sfinte(au ajuns oile sa pastoreasca pastorul)lipsa SMERENIEI exclude Sfintenia;sa ne ferim de erezie ca desparte de Dumnezeu in loc sa uneasca;
pentru cei care poarta evlavie parintelui Arsenie Boca,sa aiba grija ca prin ce fac sa nu devina o grupare cum de altfel a devenit si Oastea Domnului;omul Sfinteste locul,nu locul pe om.
sa ne bucuram de toate,rele si bune,si sa dam slava Lui Dumnezeu.
'...toate ne sunt ingaduite,dar nu toate ne sunt de folos.'
Poate ca Parintele Arsenie Boca nu este sfant. Eu nu am spus ca este sfant. Dar nici ca nu este. Este destul de greu sa avem toate informatiile. De accea canonizarea o face Biserica.
Dar de unde stiti dvs ca nu este sfant? Care este erezia lansata sau sustinuta de parintele Arsenie? Ce usor e sa ridicam piatra si sa ne dam cu parerea. Eu sunt de obicei radical si dur, dar cand sunt asa stiu pe ce ma bazez. Dvs pe ce va bazati cand spuneti ca parintele nu e sfant si ca "deschide" erezii?
Vechi 25.03.2012, 20:44:34
acvilla77's Avatar
acvilla77 acvilla77 is offline
Member

Data înregistrării: 13.06.2011
Locație: Romania<Bucuresti
Send a message via Skype™ to acvilla77
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Poate ca Parintele Arsenie Boca nu este sfant. Eu nu am spus ca este sfant. Dar nici ca nu este. Este destul de greu sa avem toate informatiile. De accea canonizarea o face Biserica.
Dar de unde stiti dvs ca nu este sfant? Care este erezia lansata sau sustinuta de parintele Arsenie? Ce usor e sa ridicam piatra si sa ne dam cu parerea. Eu sunt de obicei radical si dur, dar cand sunt asa stiu pe ce ma bazez. Dvs pe ce va bazati cand spuneti ca parintele nu e sfant si ca "deschide" erezii?
nu iubesc polemica,dar raspund pentru replica adecvata;desi eu vad complex comentariul meu,incerc al deschide pentru o mai buna intelegere;
a inalta si a cobora este numai al Lui Dumnezeu,eu nu clasific ci preiau ,re aduc aminte;legat de Sfintenie,sunt tratate sau grile facute de Sfintii Parinti in care trebue a se incadra cel propus pentru recunoasterea ca Sfant,desigur oficiala si in cadrul B.O.,aceasta responsabilitate o au reprezentantii B.O.ai respectivei nationalitati care dupa anumite criterii aleg persoanele cu viata remarcabila,de avut in vedere si faptul ca se ia in considerare transmiterea duhovniceasca a celui trecut la cele vesnice,catre credinciosi in mod pozitiv sau negativ de carmuire spre telul vietii in esenta cuvantului;
daca pastorul nu ia acesta hotarare atunci de ce se auto inputerniceste turma si decide cine merita a fi Sfant ,cautand a grabi oarecum canonizarea facand acatiste,paraclise si alte rugaciuni si a-i pune icoana in rand cu marii Sfinti si placuti Lui Dumnezeu?asta este invatatura parintelui Arsenie Boca?daca da,eu va marturisesc ca am primit alt raspuns din partea acestuia;din milostivirea Lui Dumnezeu , duhovnicul m-ia randuit o colatorie speciala la manastirea Prislop cerandumi a-i marturisi ce am vazut ,ce m-ia lasat locul si parintele;dupa cum bine cunoasteti este pravila de luminare si inteleptire care se face in mod diferit de fiecare pentru folosul calatoriei;ajuns acolo si dand slava Lui Dumnezeu si de minunata asezare ,am intrat in Biserica dupa care am primit cateva cuvinte de la un ieromonah(probabil duhavnicul manastirii),apoi am trecut pe la izvor si ajungand la mormantul parintelui am facut cuvenita randuiala de inchinare si rugaciune,dupa care am mers la pestera facand de asemeni cele de cuviinta,si plecand tot asteptam sa inteleg si un respuns launtric,in cele din urma am inteles ca este o lucrare de neascultare a evlaviosilor ,si acoperit duhovniceste de umbra nediscernamantului acestora;parintele nu a dat de intele s a merge ai cere ajutor excluzand slavirea Lui Dumnezeu si cinstirea Sfintilor ;cati din cei care il poarta in suflet pe parintele Arsenie,la fel sau umpic mai mult il poarta si pe confratele(sa spun asa)sau duhovnicesc,cuviosul Ioan de la Prislop ?
despre erezie am scris ca s-a deschis de la el,nu de el,erezia este intelegerea gresita a crestinismului,scopului in sine,Sfantul Ioan Hrisostom defineste astfel:'la fiecare invatatura universala erezia a venit ca sa-i amestece stricaciuni care,fara a distruge deodata,le strica,le denatureaza.'(Bogatiile oratorice);deja este mult cred ca va strica.
Vechi 25.03.2012, 21:07:34
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
daca pastorul nu ia acesta hotarare atunci de ce se auto inputerniceste turma si decide cine merita a fi Sfant ,cautand a grabi oarecum canonizarea facand acatiste,paraclise si alte rugaciuni si a-i pune icoana in rand cu marii Sfinti si placuti Lui Dumnezeu?asta este invatatura parintelui Arsenie Boca?
În bisericile unde merg (adică 2 biserici care aparțin aceleași parohii) icoana părintelui Arsenie Boca este pusă la loc de cinste tocmai de părinții slujitori la aceste 2 biserici. Țin să te anunț că slujesc în total 6 preoți...deci păstorul / păstorii a luat aceste hotărâri și nicidecum turma. Unul dintre ei este fost ucenic de a părintelui... La o altă mănăstire la care merg cu drag și acolo este icoana părintelui...aici e vorba de hotărârea unui monah... Acum te întreb ce e greșit în a cinsti un părinte? Dacă chiar și păstorii simt asta?

Citat:
apoi am trecut pe la izvor si ajungand la mormantul parintelui am facut cuvenita randuiala de inchinare si rugaciune,dupa care am mers la pestera facand de asemeni cele de cuviinta,si plecand tot asteptam sa inteleg si un respuns launtric,in cele din urma am inteles ca este o lucrare de neascultare a evlaviosilor ,si acoperit duhovniceste de umbra nediscernamantului acestora;parintele nu a dat de intele s a merge ai cere ajutor excluzand slavirea Lui Dumnezeu si cinstirea Sfintilor ;
De unde știi tu că cei care îl poartă în suflet pe părintele nu dau slavă lui Dumnezeu...de unde știi tu că nu cinstesc și pe ceilalți sfinți?
Vechi 25.03.2012, 21:34:46
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Implicit

Citat:
a inalta si a cobora este numai al Lui Dumnezeu,eu nu clasific ci preiau ,re aduc aminte;legat de Sfintenie,sunt tratate sau grile facute de Sfintii Parinti in care trebue a se incadra cel propus pentru recunoasterea ca Sfant,desigur oficiala si in cadrul B.O.,aceasta responsabilitate o au reprezentantii B.O.ai respectivei nationalitati care dupa anumite criterii aleg persoanele cu viata remarcabila,de avut in vedere si faptul ca se ia in considerare transmiterea duhovniceasca a celui trecut la cele vesnice,catre credinciosi in mod pozitiv sau negativ de carmuire spre telul vietii in esenta cuvantului;
daca pastorul nu ia acesta hotarare atunci de ce se auto inputerniceste turma si decide cine merita a fi Sfant ,cautand a grabi oarecum canonizarea facand acatiste,paraclise si alte rugaciuni si a-i pune icoana in rand cu marii Sfinti si placuti Lui Dumnezeu?asta este invatatura parintelui Arsenie Boca?
O conditie esentiala pentru canonizare este smerenia poporului fata de sfantul respectiv. Oamenii respectivi, daca l-au cunoscut pe parintele sau au beneficiat de ajutorul sau este firesc sa il cinsteasca. Acesta este primul pas pentru canonizare.
Si da, ar fi o erezie, daca ar fi cinstit ca un sfant,asta smintindu-i pe altii, iar el in realitate nu ar fi un sfant. Dar asta noi nu o stim. Poate altii o stiu. E bine sa fim circumspecti, dar nu sa fim categorici cand nu avem suficiente elemente.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
rugaciunea Parintelui Arsenie Boca clujeanul33 Rugaciuni 3 30.11.2010 17:57:10
mari duhovnici romani de ieri si de azi monicutza Mari Duhovnici si predicile lor 27 02.10.2010 22:40:29
100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 0 20.09.2010 23:22:55
Mari duhovnici si sfaturile lor Iubirea Mari Duhovnici si predicile lor 2 26.07.2010 23:42:27