Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.04.2012, 09:13:06
gdf-fdc's Avatar
gdf-fdc gdf-fdc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2011
Locație: Unde nu exista ortodoxie acolo nu este mantuire
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de myself00 Vezi mesajul
daca am mancat/baut ceva dupa miezul noptii se cade sa beau agheasma de la izvorul tamaduirii mica ulterior dimineata...?
daca ai mancat sau baut dupa 12 noaptea nu mai poti lua nici aghiazma nici anafura.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2012, 09:17:01
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
daca am mancat/baut ceva dupa miezul noptii se cade sa beau agheasma de la izvorul tamaduirii mica ulterior dimineata...?
nu am intalnit inca nici un canon care sa interzica sa bei agheasma, daca a trecut de miezul noptii si ai gustat ceva. In cazul sf impartasanie, in schimb da.

eu personal, daca se intampla sa nu ma simt bine, beau cate o inghititura de aghiasma in orice moment al zilei.
Vechi 25.04.2012, 20:15:13
Solveig's Avatar
Solveig Solveig is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.02.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
nu am intalnit inca nici un canon care sa interzica sa bei agheasma, daca a trecut de miezul noptii si ai gustat ceva. In cazul sf impartasanie, in schimb da.
Parintele nostru ne-a zis ca trebuie sa treaca cel putin 8 ore de la ultima masa/imbucatura (si apa )pana la Impartasanie.
Nu trebuie neaparat sa se doarma in acest timp; de ex in duminica Invierii puteam manca ultima masa la ora 17 si ne-am impartasit aprox pe la ora 3 am (pe la 1 30 a inceput Liturghia). Sigur ca cine ajuna toata sambata, eventual de vineri, nu manca sau bea nimic, dar pe cei mai slabi i-a sfatuit sa manance totusi putin, fructe paine si apa cu cel putin 8 ore inainte.
Sau in zilele in care se facea Liturghia Darurilor, mancam dimineata pe la 7, apoi ma impartaseam aprox pe la 17-18.
Referitor la Agheasma, nu stiu nimic, eu m-am obisnuit sa iau Agheasma si Anafura tot asa, sa fie cel putin 8 ore inainte, dar nu stiu sa fie vreun canon clar. Chiar o sa intreb la biserica.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2012, 20:03:11
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
Daca nu avem nici o rigoare in a umbla/folosi cu un lucru sfintit , atunci sunt valabile 2 variante , cele mai probabile :
- ori noi suntem sfinti , si atunci putem sa luam aghiasma oricind dorim noi ca moment al zilei si din orice motiv am avea noi (ca suntem fericiti, necajjiti, infricosati, in depresie, in indispozitie, in sete si foane, etc)
- ori nu conteaza cum suntem noi dar pt. a consuma aghiasma fara nici o rigoare , nu mai este necesar sa fie ea sfintita .

Caci daca apa este sfintita , adica este aghiasma , atunci nu mai putem sa o luam dupa cum ne vine noua, ci exista o rigoare. Daca totusi este aghiasma si o luam fara rigoare , atunci ne numim necinstitori de cele sfinte.
Si aici vorbim despre aghiasma, dar la fel de necinstire a lucrurilor sfintite se poate intimpla si cu alta materie precum icoanele, tirnoseala, tamiia,uleiul de la maslu, mirul,s.a.m.d.

Gasim in Catehezele Sf. Chiril al Ierusalimului subiectul nepasarii sau al indiferentei impotriva buneirinduieli a celor sfinte .
Se poate lectura .

Last edited by zaharia_2009; 25.04.2012 at 20:05:12.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ajutor! zriyac Generalitati 18 16.10.2010 16:47:38
un mic ajutor evelon Rugaciuni 4 29.10.2008 16:06:45