![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Ti-am mai zis: prin fapte bune, nu cu vorbe.
|
|
||||
|
||||
![]()
E posibil chiar sa fie si o carte Orthodoxy for Dummies, stiu ca eram in SUA si am vzut Catholicism for Dummies, deci de ce n-ar fi. :D
Citat:
Cred ca am spus pe alt thread care a fost experienta mea in explicarea postului ortodox. FAIL! ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Apoi o alta problema pe care am avut-o si o am traind atatia ani intre oameni care n-au auzit in viata lor de ortodoxie -- cum explici, pe scurt si pe intelesul tuturor, ce este ortodoxia fara a intra in prea mult detaliu istoric, unui om care stie ca exista catolici, protestanti, evrei, musulmani, budisti si cam atata. Hmmmm.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apoi ,poti sa spui ca esti ortodoxa ,ca sfintele taine ti-au schimbat viata ,harul din timpul sfintei Liturghii ,eliberarea din robia pacatului prin spovedanie ,ajutorul primit la sf.Maslu ,intarirea sufleteasca dobandita prin sfanta Impartasanie. Astea din urma savarsite cu discernamant ,in ideea ca nu toti vor sa aiba parte de margaritare. Stau si ma intreb cateodata ,cum e posibil ca noi ,cei botezati ortodocsi sa nu vrem sa mergem catre Dumnezeu ,chiar si cand suntem bantuiti de necazuri. A aduce pe cineva la ortodoxie e greu ,chiar si pe cei care au habar de ea si sunt botezati in credinta noastra. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu nu cred ca trebuie sa fii asa ca sa convertesti, pentru ca pare o strategie...si de asemenea nici ca ar trebui sa fii cumva pentru un scop de acest gen...asta e pur si simplu premeditare. Cred ca daca trebuie sa fim cumva, atunci trebuie sa fim pentru ca asa simtim si fara a cauta sa manipulam pe cei din jur...si nicidecum pentru a studia efectele " inbunatatirii noastre" in randul celor de alte confesiuni!!! ![]()
Doamne ajuta-ne si ai mila de noi pacatosii! Last edited by AndruscaCIM; 27.01.2010 at 13:49:25. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu am vazut sectanti asa cum spui tu ,te rog sa ma crezi. Starea de curatie sufleteasca sa emane din fiinta ta si nu cred ca e nevoie sa mai faci ceva. Eu nu prea sunt de acord cu convertirea ,dar in cazul in care situatia e favorabila putem vorbi si despre ortodoxie cum am spus mai sus. Dar sa nu aruncam margaritare in laturi ,trebuie sa stim cui vorbim ,pentru ca nu oricine are inclinatii catre viata spirituala.Parintele Paisie spunea dispozitie catre credinta ,asta fiind o stare nativa mai mult. Last edited by anita; 27.01.2010 at 13:53:23. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"16. Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri. " Si sf.Serafim de Sarov cam acelasi lucru spunea. Eu am spus ca trebuie sa fie starea noastra naturala ,nu sa jucam teatru. Un crestin in care nu este prefacatorie asa este ,cum era Natanael. Eu nu am vazut la sectanti ceea ce spui tu ,ci niste priviri inexpresive ,nicidecum blandete afisata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
" Sa aveti curatie sufleteasca, nepatimire trupeasca, purtare blanda, grai cumpanit, cuvant cu buna randuiala, hrana si bautura masurata, inaintea celor mai mari tacere, inaintea celor mai-intelepti luare aminte, la cei batrani supunere, sa aveti spre cei asemenea asemenea cu voi si spre cei mai mici dragoste nefatarnica, de cei rai, patimasi si iubitori de trup sa va departati si putin sa graiti, dar mai mult sa intelegeti, sa nu fiti fara socoteala in cuvant, sa nu prisositi cu vorba, sa nu fiti indrazneti la ras, cu sfiala sa va impodobiti si cu femeile cele necurate sa nu vorbiti, sa aveti in jos cautarea , iar sufletul sus, sa fugiti de cuvintele cele impotriva, dregatorie dascaleasca sa nu doriti, cinstea acestei lumi intru nimic s-o socotiti, iar de ar face cineva vreun bine spre folosul altuia, de la dumnezeu plata s-o astepte si vesnica rasplatire de la Iisus Hristos, Domnul nostru." Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Imi cer scuze pentru titlul subiectului de fata, nu am stiut cum sa formulez astfel incat sa nu sune a fraza in toata regula: cum sa prezinti ortodoxia cuiva care nu stie nimic despre ea?...
![]() Va multumesc tuturor pentru opiniile exprimate. M-ar interesa si parerile / experientele celor casatoriti cu persoane de alta religie sau atee. Cum prezentati / justificati postul de alimente si respectiv cel conjugal? Intampinati probleme in acest sens? Cum percepe sotul / sotia dvs. mersul regulat la biserica, efectuarea canonului, sfintirea casei, milostenia, pomenirile celor plecati la Domnul, etc...? Poate ca intrebarile formulate de mine suna "indraznet" in sensul ca nu multi oameni au curajul sa "povesteasca" despre viata lor (fie si din spatele unui nickname)... Doamne-ajuta!