Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.01.2010, 02:40:05
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Sunt de acord, ar trebui sa incepem cu "inceputul", cu ABC-ul ortodoxiei. Asadar, care ar fi acela? Cu ce ar trebui sa debuteze "initierea" ne-ortodocsilor in tainele ortodoxiei? Cum pastram masura ca sa nu smintim din start?
Ti-am mai zis: prin fapte bune, nu cu vorbe.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 00:16:39
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

E posibil chiar sa fie si o carte Orthodoxy for Dummies, stiu ca eram in SUA si am vzut Catholicism for Dummies, deci de ce n-ar fi. :D

Citat:
Nu stiu daca intelegi ce vreau sa spun... Incerc sa pun lucrurile la alt nivel decat cel teologic, de ce este mai conform sau mai putin conform cu credinta ortodoxa asa cum am inteles-o eu. La un nivel practic, pragmatic. Cum sa facem ca oamenii sa ajunga la mantuire? Ce este cu adevarat esential pentru mantuire? Baticul, tunsul parului, sapunul parfumat, chiar postul conjugal, sau altceva?
Da, chiar azi m-am confruntat cu situatia asta. Colegul meu de apartament, vag ortodox, vorba lui Fani, mi-a cerut ac si ata sa isi coase ceva. Nu mi-am dat seama pe moment ca azi e duminica, si nu se coase, si i-am dat. Intre timp mi-am adus aminte, si cand mi le-a returnat m-a mancat limba si i-am spus ca azi e duminica si nu se coase. Bleah, parca in asta sta credinta, sau asta ar fi problema lui majora intr-ale credintei, dar ce sa faci, daca o viata intreaga traiesti cu unele idei, cand de fapt nu asta e esentialul.

Cred ca am spus pe alt thread care a fost experienta mea in explicarea postului ortodox. FAIL! Bun, aproape, fiindca a decis ca in schimbul netinerii postului alimentar sa faca ceva pentru cineva este in nevoie. :D Nu mai stiu daca a gasit...dar intentia conteaza, si-i un prim pas.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 00:23:54
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Apoi o alta problema pe care am avut-o si o am traind atatia ani intre oameni care n-au auzit in viata lor de ortodoxie -- cum explici, pe scurt si pe intelesul tuturor, ce este ortodoxia fara a intra in prea mult detaliu istoric, unui om care stie ca exista catolici, protestanti, evrei, musulmani, budisti si cam atata. Hmmmm.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 13:23:18
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Sunt de acord, ar trebui sa incepem cu "inceputul", cu ABC-ul ortodoxiei. Asadar, care ar fi acela? Cu ce ar trebui sa debuteze "initierea" ne-ortodocsilor in tainele ortodoxiei? Cum pastram masura ca sa nu smintim din start?
Dupa parerea mea ,nu e nevoie de o initiere ,exemplul personal sa fie un inceput.Amabilitate ,dorinta de a veni in spijinul aproapelui ,bucurie in suflet si pe chip.
Apoi ,poti sa spui ca esti ortodoxa ,ca sfintele taine ti-au schimbat viata ,harul din timpul sfintei Liturghii ,eliberarea din robia pacatului prin spovedanie ,ajutorul primit la sf.Maslu ,intarirea sufleteasca dobandita prin sfanta Impartasanie.
Astea din urma savarsite cu discernamant ,in ideea ca nu toti vor sa aiba parte de margaritare.
Stau si ma intreb cateodata ,cum e posibil ca noi ,cei botezati ortodocsi sa nu vrem sa mergem catre Dumnezeu ,chiar si cand suntem bantuiti de necazuri.
A aduce pe cineva la ortodoxie e greu ,chiar si pe cei care au habar de ea si sunt botezati in credinta noastra.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 13:45:11
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Dupa parerea mea ,nu e nevoie de o initiere ,exemplul personal sa fie un inceput.Amabilitate ,dorinta de a veni in spijinul aproapelui ,bucurie in suflet si pe chip.

Apoi ,poti sa spui ca esti ortodoxa
,ca sfintele taine ti-au schimbat viata ,harul din timpul sfintei Liturghii ,eliberarea din robia pacatului prin spovedanie ,ajutorul primit la sf.Maslu ,intarirea sufleteasca dobandita prin sfanta Impartasanie.
Astea din urma savarsite cu discernamant ,in ideea ca nu toti vor sa aiba parte de margaritare.
Stau si ma intreb cateodata ,cum e posibil ca noi ,cei botezati ortodocsi sa nu vrem sa mergem catre Dumnezeu ,chiar si cand suntem bantuiti de necazuri.
A aduce pe cineva la ortodoxie e greu ,chiar si pe cei care au habar de ea si sunt botezati in credinta noastra.
Scuze, dar exact asa gandesc si sectantii...eu habar nu am ce au ei in suflet, dar sunt antrenati sa afiseze musai o bucurie/liniste pe chip...sa sara in sprijinul aproapelui...si alte asemenea.

Eu nu cred ca trebuie sa fii asa ca sa convertesti, pentru ca pare o strategie...si de asemenea nici ca ar trebui sa fii cumva pentru un scop de acest gen...asta e pur si simplu premeditare.

Cred ca daca trebuie sa fim cumva, atunci trebuie sa fim pentru ca asa simtim si fara a cauta sa manipulam pe cei din jur...si nicidecum pentru a studia efectele " inbunatatirii noastre" in randul celor de alte confesiuni!!!

Last edited by AndruscaCIM; 27.01.2010 at 13:49:25.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 13:50:04
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Scuze Sophia, dar exact asa gandesc si sectantii...eu habar nu am ce au ei in suflet, dar sunt antrenati sa afiseze musai o bucurie/liniste pe chip...sa sara in sprijinul aproapelui...si alte asemenea.

Eu nu cred ca trebuie sa fii asa ca sa convertesti, pentru ca pare o strategie...si eu nu cred ca trebuie sa fii cumva pentru un scop de acest gen...asta e pur si simplu premeditare.

Eu cred ca daca trebuie sa fim cumva, trebuie sa fim pentru noi si fara a cauta sa manipulam pe cei din jur...si nicidecum pentru a studia efectele " inbunatatirii noastre" in randul celor de alte confesiuni!!!
Draga mea ,dar nu trebuie sa afisezi ,ci asa sa fii mereu,sa fie starea ta naturala.
Eu nu am vazut sectanti asa cum spui tu ,te rog sa ma crezi.
Starea de curatie sufleteasca sa emane din fiinta ta si nu cred ca e nevoie sa mai faci ceva.
Eu nu prea sunt de acord cu convertirea ,dar in cazul in care situatia e favorabila putem vorbi si despre ortodoxie cum am spus mai sus.
Dar sa nu aruncam margaritare in laturi ,trebuie sa stim cui vorbim ,pentru ca nu oricine are inclinatii catre viata spirituala.Parintele Paisie spunea dispozitie catre credinta ,asta fiind o stare nativa mai mult.

Last edited by anita; 27.01.2010 at 13:53:23.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 14:44:10
anita anita is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Scuze, dar exact asa gandesc si sectantii...eu habar nu am ce au ei in suflet, dar sunt antrenati sa afiseze musai o bucurie/liniste pe chip...sa sara in sprijinul aproapelui...si alte asemenea.

Eu nu cred ca trebuie sa fii asa ca sa convertesti, pentru ca pare o strategie...si de asemenea nici ca ar trebui sa fii cumva pentru un scop de acest gen...asta e pur si simplu premeditare.

Cred ca daca trebuie sa fim cumva, atunci trebuie sa fim pentru ca asa simtim si fara a cauta sa manipulam pe cei din jur...si nicidecum pentru a studia efectele " inbunatatirii noastre" in randul celor de alte confesiuni!!!
La Matei ,cap.5 scrie asa:
"16. Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri. "
Si sf.Serafim de Sarov cam acelasi lucru spunea.
Eu am spus ca trebuie sa fie starea noastra naturala ,nu sa jucam teatru. Un crestin in care nu este prefacatorie asa este ,cum era Natanael.
Eu nu am vazut la sectanti ceea ce spui tu ,ci niste priviri inexpresive ,nicidecum blandete afisata.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 11:12:19
umilul umilul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.11.2006
Implicit Iarta-ma !!

Citat:
Doamne ajuta!

Cred ca acest subiect a mai fost abordat aici pe forum, daca nu intr-un topic dedicat atunci cu siguranta pe "bucatele" in cadrul altor discutii.

Cum prezentati voi ortodoxia ne-ortodocsilor din jurul vostru? Prin ce metode ii convingeti ca aceasta este calea spre mantuire?
Stiu ca propriul exemplu este esential, trebuie sa ne conformam tuturor rigorilor si sa practicam o ortodoxie cat mai aproape spiritul in care si-a trait viata Iisus Hristos. Asadar posturile trebuie tinute, spovedania si impartasania regulata trebuie sa fie de asemenea nelipsite, casa trebuie sa fie sfintita, cu icoane pe pereti, o cruce, Sfanta Scriptura, Ceaslovul si Psaltirea la loc de cinste. Dam milostenie, ne facem canonul, ne imbracam astfel incat sa nu ispitim, iubim aproapele, nu judecam, nu radem prea mult pentru ca e iarasi motiv de sminteala, samd.
Cum credeti voi ca sunt percepute toate aceste manifestari / practici de catre cei din afara ortodoxiei in anul 2010?
In tara in care locuiesc "ortodox" echivaleaza cu "habotnic" (probabil conotatia provine de la evreii ortodocsi) iar oamenii ridica involuntar o spranceana in momentul in care le spun ce credinta am. Dupa ce le explic ca este vorba de crestinismul ortodox est-european le mai vine inima la loc.

Cum putem noi asadar prin comportament sa chemam la ortodoxie?

Daca e sa analizez continutul unor topicuri extrem de animate de pe acest forum si apoi sa aplic unele din ideile promovate acolo (vezi folosirea sapunului neparfumat, scoaterea din uz a parfumului, etc.), ma tem ca prietenii mei ar intoarce spatele ortodoxiei iar pe mine m-ar privi cu o netarmurita mila. Nu ca mi-ar pasa mie de atitudinea lor (atat timp cat scopul meu ar fi bine determinat iar credinta mea nestramutata) insa ma gandesc ca nici un protestant / ateu / musulman ar fi vreodata interesat sa afle mai multe despre ortodoxie daca ii prezentam "adevarata ei fata".
Voi ce credeti? Sunt foarte interesata de opiniile voastre.

Doamne ajuta!
Iarta-ma dar titlul nu mi-a placut de la inceput si trebuia sa spun asta !! Dupa parerea mea, ca intradevar sa poti sa-i aduci pe altii pe calea dreapta a ortodoxiei trebuie in primul rand sa cunosti bine Cartea Sfanta, caci daca nu o cunosti nu ai cum sa-i inveti si pe altii, iar in al doilea rand trebuie sa incepi sa citesti Filocalia si cartile Sfintilor Parinti ai Ortodoxiei. Eu cred ca ar ajuta si ar trebui sa citesti si despre viata Sfintilor Parinti, ca sa vezi cum au luat nastere cele scrise de ei. Iar despre comportament iti scriu un citat care mie imi place foarte mult si dupa parerea mea il caracterizeaza cat mai bine pe un crestin ortodox :
" Sa aveti curatie sufleteasca, nepatimire trupeasca, purtare blanda, grai cumpanit, cuvant cu buna randuiala, hrana si bautura masurata, inaintea celor mai mari tacere, inaintea celor mai-intelepti luare aminte, la cei batrani supunere, sa aveti spre cei asemenea asemenea cu voi si spre cei mai mici dragoste nefatarnica, de cei rai, patimasi si iubitori de trup sa va departati si putin sa graiti, dar mai mult sa intelegeti, sa nu fiti fara socoteala in cuvant, sa nu prisositi cu vorba, sa nu fiti indrazneti la ras, cu sfiala sa va impodobiti si cu femeile cele necurate sa nu vorbiti, sa aveti in jos cautarea , iar sufletul sus, sa fugiti de cuvintele cele impotriva, dregatorie dascaleasca sa nu doriti, cinstea acestei lumi intru nimic s-o socotiti, iar de ar face cineva vreun bine spre folosul altuia, de la dumnezeu plata s-o astepte si vesnica rasplatire de la Iisus Hristos, Domnul nostru."
Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !!
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 22:50:20
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de umilul Vezi mesajul
Iarta-ma dar titlul nu mi-a placut de la inceput si trebuia sa spun asta !!
Nu trebuie sa te superi, in occident este o serie de carti care se vor introduceri pentru cei care nu stiu absolut nimic despre un anumit subiect. Asa ca sunt carti de genul: Algebra for Dummies, Digital Photography for Dummies, Vocabulary for Dummies, si multe altele.

Citat:
cred ca asta este un lucru care diferentiaza ortodoxia de alte ramuri crestine. nu face prozelitism de nici un fel. cine cauta adevarul, va gasi si sursa, pana la urma.
Daca tot asa spuneau si Sf Apostoli, noi azi inca eram pagani.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 23:07:38
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Imi cer scuze pentru titlul subiectului de fata, nu am stiut cum sa formulez astfel incat sa nu sune a fraza in toata regula: cum sa prezinti ortodoxia cuiva care nu stie nimic despre ea?...

Va multumesc tuturor pentru opiniile exprimate. M-ar interesa si parerile / experientele celor casatoriti cu persoane de alta religie sau atee. Cum prezentati / justificati postul de alimente si respectiv cel conjugal? Intampinati probleme in acest sens?
Cum percepe sotul / sotia dvs. mersul regulat la biserica, efectuarea canonului, sfintirea casei, milostenia, pomenirile celor plecati la Domnul, etc...?
Poate ca intrebarile formulate de mine suna "indraznet" in sensul ca nu multi oameni au curajul sa "povesteasca" despre viata lor (fie si din spatele unui nickname)...

Doamne-ajuta!
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare