![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Ei sunt o parte din pleroma. Restul pleromei era în sala. Dacă ar fi spus ceva gresit, ar fi luat atitudine. Nu puteau vorbi cu totii. Logic.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Era un moment de mare deschidere în anii '90, iar unirea Bisericii părea posibilă. Ortodocsii recunosteau botezul si tainele catolicilor în general (ar fi absurd să se pretindă ca peste un miliard de oameni să se reboteze sau recăsătorească s.cl.) si pe Papa ca episcop al Romei, dar rămâneau lucruri încă greu de realizat de partea cealaltă, respectiv punerea în acord cu dogmele ortodoxe. Poate că Papa ar fi renuntat la pretentia de infailibilitate, dar mai rămâneau câteva chestiuni foarte sensibile si greu de acceptat de întreaga comunitate catolică. Mai târziu părintele Bartolomeu s-a înscris pe altă linie a discursului, însă critica adusă greco-catolicilor (respectiv nerecunoasterea lor ca Biserică) nu cred că se întindea si asupra catolicilor.
|
|||
|
|||
![]()
Numai in Adevar este Unitate!”Marturisire Testament a Pr.Arsenie Papacioc
[COLOR=#000000] ”– Sfinția voastră, ce a vrut să spună Mantuitorul prin cuvintele: “Părinte Sfinte, păzește-i pe danșii întru Numele tău, pe care ai dat mie, ca să fie una, precum și Noi”? Pentru că, adesea, dialogurile ecumenice se bazează pe aceste cuvinte.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: [COLOR=#800000]Noi, ortodocșii, suntem deja una cu Adevărul! [/COLOR]“Una” – adică asta-i speculație! Una în Adevăr, Adevărul-Hristos![/COLOR] [COLOR=#000000]– Adică Biserica Ortodoxă.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Biserica Ortodoxă! N-a propovăduit Hristos și pe ăla și pe ăla!Am fost una și am rămas cu Hristos! N-am schimbat nimic din ce ne-a vorbit El, deciEl este ortodox![/COLOR] [COLOR=#000000]– Se poate spune despre Bisericile Ortodoxă și Catolică că sunt Biserici surori?Referitor la termeni.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Ascultă, e inutil! repetăm mereu lucrurile astea! Suntem frați, dar nu în Adevăr! “Drag mi-e Platon, dar mai drag mi-e Adevărul”. [COLOR=#800000]Numai în Adevăr e unitate; dacă nu e Adevăr nu e unitate![/COLOR][/COLOR] [COLOR=#000000]Și pe urmă, ca să se apere, trebuie să mă facă pe mine habotnic, nepoliticos, necivilizat, neoccidentalizat; !Eiii…, știi, ia uite![/COLOR] [COLOR=#000000]………………………………………………….[/COLOR] [COLOR=#000000]– Sfinția voastră, se folosesc acum noi termeni “teologici”; unul ar fi: biserică nedeplină. Poate să fie o biserică nedeplină?[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie:[COLOR=#800000] Nu poate să fie, nu mai e biserică![/COLOR][/COLOR] [COLOR=#000000]– Este un nou limbaj – limbaj teologic – care se folosește.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Nu este teologic, ci este speculativ, în tot felul și, dacă noi susținem acest Adevăr cu sangele nostru, Adevăr pe care-l vedem neforțați și nu putem să-l vedem altfel pentru că s-au făcut atatea, s-a confirmat prin atatea semne grozave Adevărul acesta, ne consideră habotnici; adică de ce? [COLOR=#800000]Pentru că nu zic ca tine, sunt habotnic?[/COLOR][/COLOR] [COLOR=#000000]– Este un limbaj folosit și de unii ortodocși.[/COLOR] [COLOR=#000000] Arhimandrit Arsenie: Ăsta este un prost ortodox care nu cunoaște ortodoxia; dacă-i vorba.[/COLOR] [COLOR=#000000]– Biserică nedeplină este un termen greșit?[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: [COLOR=#800000]Nu există așa ceva! Nu este Biserică dacă nu este deplină.[/COLOR] Ei au făcut aceste greșeli de dogmă și atunci e biserică nedeplină.[/COLOR] [COLOR=#000000]– Da, adică e o taină nedeplină, ceva mai așa…[/COLOR] [COLOR=#000000] Arhimandrit Arsenie: Uite ce-i, la Sinoadele astea Ecumenice dădeau anatema pe toți cei care erau împotriva adevărului care forma obiectul Sinodului. Sinodul cu privire la monotelism chiar pe patriarhul care a făcut acatistul Bunei-Vestiri, Serghie, l-a scos anatemizat pentru că a fost de părerea ereticilor că o singură voință are Mîntuitorul.[/COLOR] [COLOR=#000000]– Sub anatema se cade automat? Sau cum?[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Se cade automat dacă nu susții Adevărul. Dacă ești în erezie intri de la sine în blestem, nu mai este nevoie să te anatemizeze cineva.[/COLOR] [COLOR=#000000]Nestorie a fost patriarh pe vremea aceea la Sinodul III Ecumenic privind Teotokos și a susținut pe eretici. El a spus că nu-i susține, și l-au luat direct pe Nestorie: dar tu cum zici ? Nestorie a răspuns: Nu-i născătoare nici de Dumnezeu, nici de om, e născătoare de Hristos.Și l-au prins, și a căzut în anatemizare.[/COLOR] [COLOR=#000000]Era o hotărare sinodală și au rămas așa aceștia.[/COLOR] [COLOR=#000000]– Răman în vigoare toate anatemele acestea ?[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Răman în vigoare, fără discuție![/COLOR] [COLOR=#000000]Noi avem datoria să păstrăm Adevărul, se spune cu sabia în mană; de aceea și Apostolul Pavel este în icoană cu sabia, de aceea l-am desenat și eu cu sabia.[/COLOR] [COLOR=#800000]Adică el era habotnic? Era habotnic – ce-ai zice de asta?[/COLOR] [COLOR=#000000]Adevărul este apărat cu sange – asta înseamnă; că își fac loc cu sabia – sabia cuvantului. Spune Sfantul Pimen: “o dată rabzi, a doua oară rabzi, a treia fă-te sabie!“.[/COLOR] [COLOR=#000000]Învățătura creștină pare un paradox, pe ici pe colea, pentru că iese din logica omenească, pentru că este logică divină; să crezi într-un loc pe care nu-l vezi, aceasta nu mai este o logică pipăibilă. Aceasta este puterea credinței, și aici este toată puterea creștinului: să creadă; ferice de cel ce nu a văzut și a crezut.[/COLOR] [COLOR=#000000]– Sfinția voastră, se spune că este biserica văzută, luptătoare și biserica nevăzută, biruitoare; și această biserică văzută, vizibilă, se spune despre ea că este divizată, împărțită.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Biserica propriu-zisă nu-i divizată, oamenii sunt divizați, oamenii s-au despărțit.[COLOR=#800000] Cand zici Biserică se înțelege adevăr mantuitor, de credință; nu e glumă[/COLOR][COLOR=#800000].[/COLOR] Ce se numește dogmă? Adevăr de credință revelat, cuprins în Scriptură și în Tradiție, aprobat și practicat de Biserică.[/COLOR] [COLOR=#000000]– Sfinția voastră, în cadrul ecumenismului se vorbește de o nouă mentalitate, de un om ecumenic care să fie un creștin îngăduitor, receptiv pentru respectarea tradițiilor fiecăruia. Ce recomandați teologilor ortodocși care poartă discuții și intră în contact cu cei ce s-au desprins de Biserică – discuții teologice?[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: [COLOR=#800000]Eu cred că sunt influențați atunci cand spun că trebuie să fim maleabili și nu habotnici; nici nu-i vorba de habotnicie.[/COLOR] [COLOR=#800000]A apăra Adevărul este un erou al Adevărului, pentru că altfel ar însemna să ne tremure mana pe sabie, pe sabia Adevărului; nici o biruință nu va fi cu mana tremurand.[/COLOR][/COLOR] [COLOR=#000000]Adevărul este acesta, îl respectăm de mii de ani, l-au respectat și ei sute de ani și s-au rupt de adevărul mantuitor. [COLOR=#000080]Acuma ne pare foarte rău, suntem destul de îndurerați, dar asta nu înseamnă că sunt de partea lor. Domnule, te compătimesc și atat![/COLOR][/COLOR] [COLOR=#000000]– Ei sunt lăudați că sunt teologi de talie mondială.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Nu mai vorbim; dracul e mai mult, zice că e Dumnezeu! Ei, ia uite![/COLOR] [COLOR=#000000]– Dar cum să-și manifeste dragostea pentru că, dacă le spui că sunt schismatici sau eretici, se supără?[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: [COLOR=#800000]Dragostea iartă totul, dar se bucura numai de Adevăr![/COLOR][/COLOR][COLOR=#000000] Asta-i dragostea! Dragostea nu-i chiar așa să bem o cafea împreună și gata, suntem o unitate. [COLOR=#800000]Dragostea crede totul, uită totul, dar se bucură numai de adevăr.[/COLOR] A fost grozav acest Corinteni 13![/COLOR] [COLOR=#000000]– Sfinția voastră, se vorbește despre viață ecumenică, vocație ecumenică, cununie ecumenică, rugăciune, cultură, vizite, bibliotecă ecumenică, calendar ecumenic și există și un Institut Ecumenic “Sfantul Nicolae”, institut ortodox, dar care propagă ideile acestea ale ecumenismului. Ce credeți că ar spune Sfantul Nicolae, sfinția voastră?[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Eu știu ce ar spune Sfantul Nicolae, și asta ar spune toți; aș spune că toți știu ce ar spune Sfantul Nicolae. Care este scopul de se fac aceste amestecări de concepții să zicem că e una religia? Aceste jocuri de lumini, momente demonstrative se fac cu un scop. Nu adevărații oameni ortodocși organizează lucrurile acestea, pe ici pe colea.[/COLOR] Va urma. |
|
|||
|
|||
![]()
[COLOR=#000000]Continuare:
[/COLOR] [COLOR=#000000]– Dar acum unora chiar le place.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: N-au nici o răspundere, n-au conștiință, n-au răspunderea Adevărului.[/COLOR] [COLOR=#000000]– Și ce ar spune Sfantul Nicolae, sfinția voastră?[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Le-ar da cîte o palmă; ca lui Arie. Asta a făcut Sfantul Nicolae. La urma urmei, ce altceva făcea Arie, decat nu recunoștea Adevărul despre Hristos; i-a tras două palme. Asta ar face .[/COLOR] [COLOR=#000000]– Ar avea cam multe palme de dat acum.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Acum, păi da; adică nu vezi cu ce aspecte de subțietate vin să se apropie prin asta, prin asta, prin asta! Domnule, am băut o cafea împreună la masă – am băut cafeaua aia; eu puteam să o beau și acasă, dar am băut-o cu el. Cu ce scop? Ce, vrei să spui că a fost altă cafea? A fost mai gustoasă că ai băut-o cu ăla? E un scop care urmărește ceva.[/COLOR] [COLOR=#000000]Uite dovada: Papa a venit în România nu ca să vadă organizația Bisericii, bisericile pline și credința statornică, în masă, cum este în România. A venit și a făcut o slujbă catolică-demonstrativ; deci a avut un scop. A avut un scop să se facă o legătură că nu era nici o legătură cu el.[/COLOR] [COLOR=#000000]– În aer liber s-a făcut să vadă toată lumea.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: A făcut o și mai mare greșeală că au văzut românii: ce, uite, ce-i aia, dom’le!?![/COLOR] [COLOR=#000000]– Au ras.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: Au ras, pentru că mai înainte de toate, românul nostru respectă tradiția pe care a moștenit-o, Adevărul! Așa și cu Greco-catolicii s-a făcut cand au vrut să-i schimbe. Ei n-au vrut să se închine altfel, și cand au văzut că nu puteau să-i facă să se închine, le-au zis: închinați-vă ca voi, dar țineți administrativ de noi !Si uite, acum sunt mai catolici decît catolicii![/COLOR] [COLOR=#000000]– I-a prins cu puțin.[/COLOR] [COLOR=#000000]Arhimandrit Arsenie: I-a prins cu puțin! dacă au ținut de ei organizatoric, fac ca ei pentru că ăla comandă. Acesta a fost scopul. Așa face și aici; încet-încet, încet-încet. Acestea sunt niște demonstrații, niste apariții cu scopuri veninoase.”[/COLOR] [COLOR=#000000]SURSA ” Singur ortodoxia”,Arhim. Arsenie Papacioc[/COLOR] https://stranaortodoxa.wordpress.com...enie-papacioc/ |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asa s-or fi gandit si arienii sau nestorienii, ca ei sunt pleroma. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
https://www.aparatorul.md/parintele-...rul-arhieresc/ Aceste lucruri se intampla pe fondul slabirii credintei. Daca ne-am fi rugat mai mult, nu s-ar fi ajuns asa degraba aici. Iar marturisirea trebuie sustinuta de rugaciune: https://www.aparatorul.md/atunci-can...-a-diavolului/ |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sigur ca ar trebui sa te intereseze mantuirea. Dar dupa ce ai crezut toate prostiile cum a fost aia cu supermemorandumul, ce te face sa crezi ca e asa de usor sa discerni adevarul ? |
|
|||
|
|||
![]()
Pai, indiferent dacă eu cred sau nu, prevederile supermemorandumului, in mare parte, se cam îndeplinesc sub ochii noștri! Sau sunt simple coincidente! Cam multe, oricum...
|
|
|||
|
|||
![]()
singura certitudine este fanatismul antoniei si alor ei, un ignorant ca mine nu are cum sa ajunga la o concluzie citind forumul asta. asa ca am incercat sa ma dumiresc si din alte locuri, dar esentialul, pentru mine, a ramas acelasi, sa fii cinstit si drept, sa poti sta drept la judecata. asa ca am dat un search pe google, in care am pus langa ortodoxie si ecumenism si cinste, am dat, printre multe linkuri, si de o predica a lui bartolomeu anania, care spune:
"credinta sa fie curata, adevarata, puternica. Sa crezi tu in credinta ta. Si respecti pe celalalt si pentru altceva. Chiar daca nu esti convins ca credinta lui este cea adevarata-adevarata trebuie sa admiti ca el, in credinta lui, este cinstit, de buna credinta, ca nu este un farseur; ca musulmanul care la ora fixa isi pune covorul pe iarba, se intoarce cu fata spre Mecca si spune rugaciunea lui scrisa in Coran, e de buna credinta, nu o face de ochii lumii, nu ca sa fie televizat. Ci o face convins fiind ca Allah il aude si-l ajuta. Este foarte important acest lucru: sa admiti buna credinta a celui de alta credinta”. |
|