Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.01.2012, 12:12:57
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Si atunci de ce doar ierarhia se impartaseste si din potir la romano catolici? De ce nu renunta si ierarhia la potir de vreme ce trupul include in el si sangele dupa cum sustineti dumneavoastra?
Și la romano- și la greco-catolici, numai ierarhia se împărtășește, din Potir. Aceasta este regula generală, față de care sunt excepții. O excepție întâlnită la romano-catolici este Liturghia unor confraternități laice, numiți "neo-catehumenali", care stau efectiv la o masă și se împărtășesc direct din Sf Potir. O excepție întâlnită la catolicii orientali este Liturghia Sf Iacob (rar folosită), în care poporul credincios se împărtășește trecând Sf Potir la fiecare.

Probabil însă că dv vă referiți nu la Sf Potir, ci la practica uzuală a romano-catolicilor laici de a primi împărtășania sub o singură specie. Sunt mai multe motive, unul deja vi l-am spus: ca să nu existe între credincioși convingerea eretică a prezenței în Ostie doar al unui Trup fără sânge, erezie care se numește utraquism și a fost anatemizată de Conciliul din Trent, al XVII-lea sinod ecumenic după socoteala noastră.

Alt motiv este de ordin practic: ca să nu se întâmple ceea ce inițiatorul topicului a observat că se întâmplă în bisericile ortodoxe, și anume să se scurgă specia lichidă pe jos, pe plovăr etc. Cu atât mai mult cu cât, credincioșii catolici împărtășindu-se săptămânal, ar crește probabilitatea unor nedorite, dar triste sacrilegii.

În multe împrejurări (specificate în Codul Canonic sunt 13 la număr) romano-catolicii primesc comuniunea sub ambele specii, uneori direct din Sf Potir. Spre exemplu la căsătorie. Practica "împărtășirii" cu pișcoturi când se rostesc legămintele, nu există.

Citat:
La noi ortodocsii exista pe masa din Sfantul Altar, in chivot, Euharistia ce se foloseste de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate. Dar nu e simplu trup, e un trup imbibat in sange. Iata mai multe informatii in acest sens:

"In Joia Mare, in cadrul Proscomidiei, pe langa Sfantul Agnet, care se foloseste la Sfanta Liturghie din ziua respectiva, se mai scoate inca un Agnet, care se sfinteste impreuna cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei si fara sa se binecuvanteze fiecare separat. Al doilea Agnet va fi pastrat pana in Martea Luminata cand este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce a fost sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar".
Între ce spuneți dv (partea subliniată) și sursa prezentată de pe creștinortodox.ro nu e concordanță. Citind sursa, nu reiese de nicăieri că acel Agnet uscat și sfărâmat a intrat vreo clipă în contact cu vinul.

Citat:
Deci, nu vorbim la imparasire doar de trup sau doar de sange, ci de trup si sange. Pe rationamentul dumneavoastra, crestinii catolici ar putea sa se impartaseasca doar cu sangele, caci el include si trupul, dar acest lucru nu l-am vazut si nici nu cred ca il voi vedea.
Toți creștinii catolici care, din motive medicale, nu suportă specia Ostiei (spre exemplu: intolernață la gluten) cer și primesc dezlegare spre a se împărtăși NUMAI cu specia vinului, aceasta fiind socotită împărtășanie deplină, cu Sângele și cu Trupul Domnului.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.01.2012, 13:58:20
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Si eu m-am intrebat adesea de ce romano-catolicii primesc numai ostia (uscata) si nu primesc si din vin. Nu mai preotul care oficiaza bea din cupa. Ceilalti iau tot ostie.

Ne spuneti si noua de ce?

La greco-catolici mi se pare ca nu este ostie, este ca si la ortodoxi paine inmuiata in vin.

Iar la casatorie, atat la ortodoxi stiu ca acel piscot cu vin nu este Sf.Impartasanie, ci are alta conotatie.

Last edited by sophia; 05.01.2012 at 14:01:57.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2012, 14:00:56
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Între ce spuneți dv (partea subliniată) și sursa prezentată de pe creștinortodox.ro nu e concordanță. Citind sursa, nu reiese de nicăieri că acel Agnet uscat și sfărâmat a intrat vreo clipă în contact cu vinul.
Acest Agnet inainte de a fi uscat si sfaramat este imbibat in Sangele Domnului din Sfantul Potir. Deci, in ambele situatii, atat la impartasirea din cadrul Sfintei Liturghii, cat si in situatiile de urgenta, ortodocsii se impartasesc cu ambele "specii".

Daca sustineti ca trupul are de la sine si sangele, atunci de ce se mai foloseste in cult si vinul?
Reply With Quote
Vechi 05.01.2012, 17:44:22
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si eu m-am intrebat adesea de ce romano-catolicii primesc numai ostia (uscata) si nu primesc si din vin. Nu mai preotul care oficiaza bea din cupa. Ceilalti iau tot ostie.

Ne spuneti si noua de ce?
Din motive pastorale.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
La greco-catolici mi se pare ca nu este ostie, este ca si la ortodoxi paine inmuiata in vin.
Depinde de gradul de latinizare al parohiei. La parohia din cartierul meu, unde mai intru din când în când, sunt tot ostii ca la romano-catolici, dar preotul moaie ostia în Potir înainte de a o așeza în gura comunicantului.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2012, 18:48:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Daca sustineti ca trupul are de la sine si sangele, atunci de ce se mai foloseste in cult si vinul?
Fiindcă, în caz contrar, ar exista dubiu asupra validității Liturghiei, adică asupra realității Prefacerii. Canonul 927 din Codex Iuris Canonici spune că: Este absolut interzis, chiar și în cazul unei necesități de extremă urgență, de a se consacra o materie fără cealaltă sau chiar și amândouă în afara unei slujbe euharistice .

Ideea că Pâinea se preface într-un trup fără să aibă în el sânge este absolut contrară gândirii catolice. De fapt, este o erezie, așa cum am spus, anatemizată de Biserică și cunoscută ca utraquism.

În toate cazurile în care Dumnezeu a recurs la prefacerea văzută, ceea ce s-a văzut în Sfânta Ostie a fost carne amestecată cu sânge, iar uneori doar sânge. Niciodată nu s-a văzut carne fără sânge.

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Depinde de gradul de latinizare al parohiei. La parohia din cartierul meu, unde mai intru din când în când, sunt tot ostii ca la romano-catolici, dar preotul moaie ostia în Potir înainte de a o așeza în gura comunicantului.
Este un abuz liturgic. Ori de câte ori se poate, liturghia greco-catolică trebuie să se facă cu pâine dospită și numai în caz de necesitate sunt permise azimile. Să nu-mi spuneți că nimeni din parohie nu este capabil să aducă prescuri sau pâine curată, că le trimit eu prin curier. Și cum fac Proscomidia, parte esențială a Liturghiei greco-catolice, cu ostii ? Când diaconul spune: "Junghe, părinte !", ce anume junghie preotul, o ostie ? Asemenea abateri de la tradiția liturgică și de la canoane erau de înțeles cu 40 de ani în urmă, când preoții greco-catolici nu aveau veșminte și oficiau în zeghe. Încă mai erau de înțeles cu 25 de ani în urmă, când erau îmbrăcați cu cravată și oficiau pe furiș în apartamente private, unul dintre credincioși fiind gata să spună "Șase !". Dar acum ? Acum nu mai e de înțeles.

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 05.01.2012 at 19:02:20.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2012, 23:36:02
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Prin urmare, fundamentul Sfintei Taine a Euharistiei este chimia amestecării pâinii cu vinul. Dacă înțeleg bine, dv, de astă dată, susțineți că fără această amestecare nu putem vorbi de specii consacrate. Înainte de amestecare aveam pâine și aveam vin, pe când acum avem Trupul și Sângele lui Cristos, asta spuneți ?
Spun că în momentul împărtășirii la ortodocși, în înghițitura respectivă se află ambele specii. Indiferent dacă e vorba de o picătură din Sîngele hristic, acolo se află și cinstitul Trup, chiar dacă în doar cîteva molecule de materie.

Citat:
Curios lucru. Ortodocșii sunt neobosiți în a-i arăta cu degetul pe catolici că nu au epicleză (fapt inventat și mincinos, ca atâtea altele). Prefacerea are loc la epicleză, susțin ei. Nema epicleză, nema prefacere.
Partea proastă în teoria dv cu chimia știți care e ? Aceea că, la epiclezele ortodoxe, speciile sunt perfect separate. Una e în Sf Potir, alta e pe Sf Disc.
Lucrurile astea mă depășesc.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 00:26:33
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Din experienta personala, copilul meu primea o faramita minuscula de Impartasanie care era mult prea mica pt a o scapa accidental. Aproape simbolica. La fel proceda preotul si cand copilul era agitat, plangacios, obosit etc..

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
E vorba aici despre copilașii de cîteva luni care nu cunosc decît laptele matern, nu știu să mănînce.

Orice bebeluș regurgitează des în timpul zilei. Cum se împacă asta cu cuminecarea care se face la amiază?

Mi s-a întîmplat ca o picătură din Sîngele Domnului să ajungă pe fularul copilului. Prima oară s-a văzut clar că fularul e pătat și atunci l-am dat unui preot, iar a doua oară preotul care l-a împărtășit, după ce i-a șters gura cu acel prosop roșu, m-a pus pe mine să mai șterg puțin cu fularul pe care-l purta (altul, evident).

În aceste două situații au fost implicați doi preoți de la aceeași biserică. Mărturisesc că mi-e oarecum teamă să mă mai duc cu fetița la împărtășit. Ea e foarte liniștită, niciodată nu a făcut scandal la cuminecare, nici măcar la botez nu a plîns. Nu vreau să dau vina pe preoți sau pe această practică de la noi la ortodocși, dar undeva cineva greșește - și poate că e un păcat foarte mare, chiar nu știu.

Voi ce-mi puteți spune din experiența personală?
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 01:08:24
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Aici, pentru ca argumentul dv să funcționeze, este necesar să funcționeze premiza, anume că Isus, când a spus "Lăsați copiii să vină la Mine, nu-i opriți" S-a referit la Sf Euharistie. Dar contextul biblic este altul și îl puteți afla din Matei cap 19. Acolo era vorba că unii aduceau copii spre a fi binecuvântați de Isus, iar alții îi opreau pe aceștia. Este absolut clar că se referă la ritual de binecuvântare și vă rog să recitiți textul biblic.
Eu raman la convingerea ca Mantuitorul Ii cheama la unirea cu Sine si pe copii. Iar daca unii ii opreau pe cei mici sa mearga la Hristos spre a lua binecuvantare, iata ca altii ii opresc pe micuti sa se uneasca cu El prin dumnezeiasca Euharistie.

Last edited by George.m; 06.01.2012 at 01:11:13.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 03:23:12
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
iata ca altii ii opresc pe micuti sa se uneasca cu El prin dumnezeiasca Euharistie.
Dimpotrivă, topicul acesta este despre cum trebuie procedat atunci când micuții îl scuipă pe El prin dumnezeiasca Euharistie. Îl băgăm pe gât ? Sau amânăm, până realizează despre Cine este vorba ?

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 06.01.2012 at 03:25:14.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 09:36:42
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Domnule Dragomir, pe motivul ca trebuie sa asteptam pana ce copiii devin constienti, ar trebui sa amanam si savarsirea botezului.

Nu am fost lamurit de dumneavoastra in legatura cu euharistia. Ati afirmat ca trupul are in sine si sangele, caci daca nu l-ar avea am cadea in erezia pe care ati mentionat-o. Atunci ce rost mai are vinul in cult?

Florin, copiii trebuie impartasiti cat mai des de mici. E o diferenta intre a creste in Hristos si cu Hristos si altceva in afara lui Hristos.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
impartasirea copiilor liclic27 Preotul 94 26.12.2017 21:05:13
Moartea bebelusilor digitekovi Moaste 43 03.05.2011 21:06:36
Impartasirea copilului mic DariaFlor Generalitati 95 08.09.2010 20:12:34
Impartasirea Preotului un.simplu.gand Preotul 3 06.09.2010 19:06:57
Zaharul nu calmeaza durerile bebelusilor absolutep0wer Generalitati 1 06.09.2010 14:45:29