![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Un teolog grec sublinia rolul pozitiv al Filosofiei zicand ca aceasta incearca, sprijinindu-se pe datele fragmentare ale stiintelor, sa ne prezite o viziune macroscopica asupra lumii si a vietii.
Insa ea poate deveni demonica, arma a diavolului, daca se vrea a fi un substitut al Teologiei. Last edited by George.m; 31.12.2010 at 14:17:02. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adevărul ne-a fost revelat, iar filozofii îl tot caută, chiar și filozofii creștini caută să facă noi revelații, dar ce să mai reveleze, dacă e deja revelat. Sau punându-mă în pielea unui ateu aș zice că: filozofii bat câmpii, ce mai atâtea revelații, unul zice una, altul zice alta, normal că zic numai prostii, dacă nu există forțe supranaturale, ce-mi mai trebuie teorii despre morală, Divinitate etc., că se dau ei mare deștepți, parcă i-ar fi luminat vreun zeu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am pus în ghilimele acel necesar, fiindcă nu toți (poate că majoritatea) nu au nevoie de filosofie pentru a cunoaște Adevărul, Calea și Viața. Asta despre filosofia ca demers explicativ. Dar, din punctul meu de vedere, filosofia are o altă finalitate: acea de a "șubrezi" convingeri și prejudecăți acceptate unanim prin întrebări "la mintea cocoșului", adică dezvoltarea unui spirit critic vis-a-vis de orice ce devine o obișnuință și rutină, dezbrăcate de conținuturi spirituale autentice și fundamente teoretice și / sau duhovnicești reale. (Aici s-ar putea specula la nesfârșit...) Un an nou binecuvântat! Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
2. Adevărul ne-a fost revelat (dezvăluit, ni s-a făcut cunoscut), iar filosofii pot releva (evidenția, remarca sau scoate în evidență) Adevărul. Nu e vina filosofiei și a filosofilor creștini, dacă alți filosofi cu alte și alte filosofii ajung la cu totul și cu totul alte concluzii. Dumnezeu a permis și acestora din urmă să existe, tocmai pentru a releva, și prin contribuția unor filosofi creștini, măreția Revelației Sale. 3. Recomandare: nu te pune în pielea unui ateu, fiindcă s-ar putea să pierzi. Chiar au fost filosofi luminați de Dumnezeu, iar, din punctul meu de vedere, Sf. Pavel este unul dintre aceștia, cel dintâi teolog-filosof al lumii creștine. Ca să nu mai vorbesc de faptul că majoritatea Sfinților Părinți au fost vrând-nevrând mari teologi (iar, cum spuneam mai înainte, filosofia se desăvârșește prin teologie). Un an nou binecuvântat! Doamne ajută!
|
|||
|
|||
![]()
Pavel n-a filozofat, tot ce zicea el, venea de la Dumnezeu, de la Duhul Sfânt, nu din mintea lui.
|
|
|||
|
|||
![]()
@ I.Calin
Intr-adevar, nu toti au nevoie de folosofie pentru a ajunge la cunoasterea Adevarului. Dar nu putini sunt cei ce devin filosofi adevarati prin cunoasterea Lui. Imi vine in minte dialogul dintre Sfantul Antonie ce Mare si filosofii ce doreau sa-l batjocoreasca pentru faptul ca era neinvatat: Antonie zise catre ei: "Ce credeti? Ce e mai intai: mintea sau cartea? Si care dintre ele e pricina celeilalte: mintea a cartii sau cartea a mintii?" Iar aceia raspunzand ca intai e mintea si ca ea a nascocit cartea, Antonie le zise: "Deci cel cu mintea sanatoasa n-are nevoie de carte." Un teolog harismatic, asa cum era Sfantul Antonie cel Mare, primeste intelepciunea de la Dumnezeu, nu o dobandeste prin lecturarea a sute, mii, sute de mii de scrieri. Acesta intelege ca intelepciunea adevarata este daruita de Dumnezeu. E cu adevarat iubitor al intepeciunii, filosof, dar mai intai e iubitor de Dumnezeu. Last edited by George.m; 02.01.2011 at 20:03:07. |
|
|||
|
|||
![]()
Filosofia îi prostește pe cei care au înclinația de a se lăsa prostiți. Nu ar exista teologie fără filosofie. Cele mai importante dogme ale creștinismului nu ar fi putut fi formulate dacă Sf. Părinți nu ar fi putut forja conceptele subtile și adânci de care s-au folosit preluându-le din Aristotel, în cea mai mare parte. Filosofia este anticamera teologiei. Cu ajutorul ei știi unde și în ce fel să cauți adevărul.
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Scoaterea religiei din scoli | bogdani | Sectiune dedicata profesorilor de religie | 1172 | 16.09.2011 16:35:30 |
Scoaterea omului inaintea animalului | Man Teo | Generalitati | 12 | 25.07.2011 14:53:39 |
Scoaterea Episclezei | adelin | Biserica Ortodoxa Romana | 40 | 14.02.2011 12:50:25 |
|