![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Filozofia nu lămurește, ci prostește.
|
|
||||
|
||||
![]()
nici una, nici alta.
filozofia te invata ca trebuie sa gandesti si iti arata cum au gandit altii, inaintea ta |
|
|||
|
|||
![]()
Aveti aici aproximativ cinci pagini virtuale,de pe acest site,despre religie si filosofie.Va pot recomanda si o carte ,,Istoria filosofiei patristice".In introducere se spune asa:
,,De-a lungul intregii sale existente (dar, desigur, si dupa aceea), filosofia patristica a fost puternic influentata de platonism. Clement, Origen, Parintii capadocieni, Augustin au fost influentati in cel mai inalt grad; deschiderea lor catre ceea ce se considera deja drept cea mai ilustra filosofie, cea a lui Platon sau a discipolilor sai contemporani crestinilor, a fost mare. Insa ea s-a constituit practic intr-o preluare constienta a doctrinelor grecesti (adica pagine) doar in masura in care acestea au fost considerate functionale sau adaptabile mesajului crestin. Asadar, citindu-i, trebuie sa intelegem ca prezenta doctrinelor sau a sistemelor pagine in operele lor nu a facut din acesti ginditori crestini pur si simplu niste platonicieni (sau stoici, aristotelici, hermetici), ci ca ei au ramas in primul rind ceea ce doreau sa fie, si anume crestini care voiau sa mediteze la invatatura transmisa de traditie" Banuiesc ca toti ortodocsii(in special)stiu ce inseamna notiune de ,,patristic".Sa stiti doamna ca Parintii capadocieni nu ar fi spus niciodata asa ceva.Erau oameni de o extraordinara cultura si eruditie,exceptionali cunoscatori ai filosofiei antice.Pentru mine este o zi trista cand cineva spune asa ceva despre filosofie,despre istoria gandirii unora dintre cele mai luminate minti din istoria lumii.Poate dupa ce veti citi acele carti/articole va veti schimba opinia.Sau poate nu. Last edited by Scotsman; 29.12.2010 at 23:23:48. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu sunt la facultatea de filozofie in Cluj. M-a ajutat foarte mult in a intelege mai mult unele concepte ortodoxe. Un exemplu bun ar fi Jurnalul Fericirii al Parintelui Steinhardt. Te rog sa nu judeci. Teoria Big Bangului, Darwinismul si astrologia nu sunt invatate la ora de filozofie si nici la facultatea de filozofie. Sa scoatem Stiintele, Biologia si Geografia pentru ca nu predau ce considera lumea ca ar fi corect politic?
Sfatul meu e sa NU SE SCOATA RELIGIA din scoli! |
|
||||
|
||||
![]()
Filosofia nici nu lămurește, nici nu prostește sau și lămurește și prostește!
Afirmam într-o postare anterioară de pe acest topic că predarea filosofiei în școlile românești urmărește „dezvoltarea personală a adolescentului și integrarea sa socială ca viitor adult: gândire critică, disponibilitatea pentru dialog și dezbatere, coerență, rigurozitate în gândire și acțiune, conștientizarea identității, acceptarea diversității, asumarea responsabilității etc.” Tocmai dezvoltarea unui spirit critic, a coerenței și rigurozității în gândire și acțiune în rândul tinerilor îi va face pe aceștia să devină persoane autonome, independente, capabile să evalueze corect alternativele pentru opțiune corectă... Și ca exemplu: manualele sunt îmbâcsite de teoria evoluționismului și practic (prin programele școlare de biologie) există o cenzură în a preda altceva decât o sumedenie de explicații deja infirmate științific (sau măcar supuse sub semnul întrebării). În acest sens, un adolescent înzestrat cu o conștiință critică își va pune întrebări cu privire la aceste teorii și nu va accepta totul de-a gata. Aceasta se datorează numai / și studiului filosofiei. Scopul filosofiei nu este nici a lămuri sau nu ceva, nici de a prosti sau nu pe cineva. Prin filosofie obții capacitatea și de ce nu, disponibilitatea de a-ți pune întrebări și a trece prin filtrul rațiunii tot ceea ce ceorlalți li se pare că este necesarmente corect. Adică filosofia te îndeamnă să cauți tu însuți fundamentele teoretice ale propriei vieți și ale propriilor convingeri. Iar o căutare sinceră, detașat de prejudecățile lumii moderne, nu poate să te ducă decât la existența unui Creator, la existența lui Dumnezeu și în cele din urmă la existența Dumnezeului creștin (dar aceasta este o cu totul altă poveste). Deci, filosofia nu oferă explicații ultime, ci suportul critic necesar pentru a cerceta și a nu crede tot ce ți se spune ca fiind indubitabil corect. Același exemplu din școli: evoluționismul. Iar dacă filosofia prostește pe cineva nu este vina filosofiei... Domnul să ne ajute!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Un teolog grec sublinia rolul pozitiv al Filosofiei zicand ca aceasta incearca, sprijinindu-se pe datele fragmentare ale stiintelor, sa ne prezite o viziune macroscopica asupra lumii si a vietii.
Insa ea poate deveni demonica, arma a diavolului, daca se vrea a fi un substitut al Teologiei. Last edited by George.m; 31.12.2010 at 14:17:02. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adevărul ne-a fost revelat, iar filozofii îl tot caută, chiar și filozofii creștini caută să facă noi revelații, dar ce să mai reveleze, dacă e deja revelat. Sau punându-mă în pielea unui ateu aș zice că: filozofii bat câmpii, ce mai atâtea revelații, unul zice una, altul zice alta, normal că zic numai prostii, dacă nu există forțe supranaturale, ce-mi mai trebuie teorii despre morală, Divinitate etc., că se dau ei mare deștepți, parcă i-ar fi luminat vreun zeu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am pus în ghilimele acel necesar, fiindcă nu toți (poate că majoritatea) nu au nevoie de filosofie pentru a cunoaște Adevărul, Calea și Viața. Asta despre filosofia ca demers explicativ. Dar, din punctul meu de vedere, filosofia are o altă finalitate: acea de a "șubrezi" convingeri și prejudecăți acceptate unanim prin întrebări "la mintea cocoșului", adică dezvoltarea unui spirit critic vis-a-vis de orice ce devine o obișnuință și rutină, dezbrăcate de conținuturi spirituale autentice și fundamente teoretice și / sau duhovnicești reale. (Aici s-ar putea specula la nesfârșit...) Un an nou binecuvântat! Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
2. Adevărul ne-a fost revelat (dezvăluit, ni s-a făcut cunoscut), iar filosofii pot releva (evidenția, remarca sau scoate în evidență) Adevărul. Nu e vina filosofiei și a filosofilor creștini, dacă alți filosofi cu alte și alte filosofii ajung la cu totul și cu totul alte concluzii. Dumnezeu a permis și acestora din urmă să existe, tocmai pentru a releva, și prin contribuția unor filosofi creștini, măreția Revelației Sale. 3. Recomandare: nu te pune în pielea unui ateu, fiindcă s-ar putea să pierzi. Chiar au fost filosofi luminați de Dumnezeu, iar, din punctul meu de vedere, Sf. Pavel este unul dintre aceștia, cel dintâi teolog-filosof al lumii creștine. Ca să nu mai vorbesc de faptul că majoritatea Sfinților Părinți au fost vrând-nevrând mari teologi (iar, cum spuneam mai înainte, filosofia se desăvârșește prin teologie). Un an nou binecuvântat! Doamne ajută!
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Scoaterea religiei din scoli | bogdani | Sectiune dedicata profesorilor de religie | 1172 | 16.09.2011 16:35:30 |
Scoaterea omului inaintea animalului | Man Teo | Generalitati | 12 | 25.07.2011 14:53:39 |
Scoaterea Episclezei | adelin | Biserica Ortodoxa Romana | 40 | 14.02.2011 12:50:25 |
|