![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Dr. Michael S. Heiser demonstrează că știința oficială modernă nu este compatibilă cu informația despre Creație așa cum este prezentată în Biblie.
https://www.youtube.com/watch?v=4gnseYkVUkY începînd cu 27:46 pînă la 45:47 (nu e nevoie să vedeți tot clipul, nu vă blocați de titlul ales) De pe Wikipedia: He received an MA in Ancient History from the University of Pennsylvania, and an MA and PhD in the Hebrew Bible and Semitic Languages from the University of Wisconsin–Madison. Sfîntul Vasile cel Mare a fost pentru înțelegerea în literă a Scripturilor și acest lucru este foarte important, deoarece astăzi majoritatea creștinilor încearcă explicații din cele mai fabuloase care să împace creaționismul biblic cu ideile nedemonstrat și probabil nedemostrabile presupuse de oamenii de știință. Sfîntul Vasile nu a fost de acord cu înțelegerea metaforică a celor relatate în cartea Facerii și în toată Biblia, fiindcă subliniază atît de clar: ”Eu, când aud că Scriptura zice iarbă, înțeleg iarbă, când aud plantă, pește, fiară, dobitoc, pe toate le înțeleg creadă cum sunt spuse. Nu mă rușinez de Evanghelie.”
|
|||
|
|||
![]()
Pai conform genealogiei biblice a lui Isus, cica n-ar putea fi mai mult de la Adam pana la Iisus.
Problema este ca Biblia nu spune clar cat a fost de la inceputurile Creatiei la Adam.
|
||||
|
||||
![]()
Sfantul Efrem Sirul spune: "Nimenea sa nu creada ca zidirea cea de Sase Zile este o alegorie; tot asa, nu este ingaduit a zice ca ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit in sase zile, a fost zidit intr-o singura clipa".
Aici, daca nu se intelege, e vorba ca au fost sase zile, nu doar o clipita. Dar in fiecare zi ceea ce s-a creat a fost intro clipita. Acelasi: "Desi atat lumina, cat si intunericul au fost zidite intr-o clipita, totusi atat ziua cat si noaptea Zilei intai au tinut cate douasprezece ceasuri fiecare." Iata ce spune Sfantul Vasile cel Mare: "Si s-a facut seara, si s-a facut dimineata, adica durata unei zile si a unei nopti. [...] Si s-a facut seara, si s-a facut dimineata, zi una. [...] A spus "una" pentru ca voia sa determine masura zilei si a noptii, unind timpul zilei si al noptii, ca sa plineasca durata celor douazeci si patru de ore ale unei zile care cuprinde negresit si ziua si noaptea." Ce mai spune Sfantul Vasile cel Mare: "La acest cuvant, toate padurile s-au indesit, toti arborii s-au ridicat iute in sus... Toate crangurile s-au acoperit indata de tufani desi, si asa-numitii arbusti ce slujesc la facerea ghirlandelor... care nu erau mai inainte pe pamant, toti intr-o clipita de vreme au aparut." Si in continuare, acelasi: "Sa rasara pamantul. Aceasta mica porunca s-a prefacut indata intr-o puternica lege a naturii si intr-o ratiune maiastra. Porunca aceasta a savar*sit miile si miile de insusiri ale plantelor si ale arborilor mai iute decat un gand de-al nostru." Iar Sfantul Ioan Gura de Aur (acestui sfant ii spune "Gura de Aur"): "nu*mai cu cuvantul au fost aduse toate la fiinta, tot asa si acum a spus: Sa scoata apele..., si dintr-o data au fost create atatea feluri de taratoare, atat de deosebite pasari, ca nici nu este cu putinta a le insira cu cuvantul."
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sau nu? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu pot influența acest proces, ține de particularitățile tale personale bătute-n cuie. Tot ce pot să fac, atunci când miopia și fixismul tău mă scot din sărite, este să îți mai trag câte o ironie. Asta ca urmare a faptului că toate celelalte încercări, masiv repetate, au eșuat. Cât privește modul cum văd eu lucrurile, fii liniștit: nu ai nici o șansă să-mi descifrezi mesajele pentru că îți lipsesc uneltele. Poți doar să pocești textul meu, în mod interpretativ și închistat-rigid. Sănătate și veselie! |
|
||||
|
||||
![]()
@Catalin: ignoră-l.
@Cezar: ignoră-l. Vă rog frumos.
|
|||
|
|||
![]()
Pentru tine, da.
Pentru unul ca Sfântul Maxim Mărturisitorul, de pildă, când era rugat de Talasie să tâlcuiască "locuri mai anevoie de înțeles" din Sfânta Scriptură, uite că nu era așa de clar. Dar ce putem face, unul este Cătălin! |
|
|||
|
|||
![]()
Nu e deloc acelasi lucru, daca urmareai discutiile despre geocentrism vedeai si de ce. De fapt e exact invers, geocentrismul era teoria stiintifica de atunci, la fel cum evolutionismul e teoria stiintifica de azi. Doar ca cei ce sustin geocentrismul (adica un preot si cativa adepti) incearca sa-l introduca in teologie, incercand sa gaseasca pasaje din Sfanta Scriptura care l-ar sustine. Cam la fel se face si cu evolutionismul teist. Sfintii s-au referit la geocentrism nu din punct de vedere teologic, ci ca stiinta din timpul lor. Chiar asa spun in cateva pasaje, mai ales Sf. Vasile.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Păcat că micii teologi nu-și recunosc această limitare... În vreme ce oamenii de știință și-o recunosc din capul locului, conștienți fiind că operează cu ipoteze și cu fenomene care cu greu pot fi developate în jocul misterios al probabilisticii... |
|
|||
|
|||
![]()
Draga Dragos, nu numai ca incerc sa fac asta de cativa ani, dar i-am spus si lui de multe ori. Problema pe care o vad eu este ca unii din cei ce au fost afectati de credintele astea moderniste (adica ecumenism) nu pot suporta adevarul ortodox (pentru ca ei considera ca a lor credinta e cea corecta). Unii mai suparaciosi din fire sar ca arsi si incep sa il atace pe cel ce scrie in acest fel. Mai mult, Cezar cred ca vrea sa imi si impuna aceasta credinta, desi i-am dat de inteles nu doar ca nu o accept, dar sunt impotriva ei. Mai ramane sa-l rogi mai mult pe el.
|
|