Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.04.2008, 00:45:41
ancah
Guest

Implicit

Oare copilul se naste doar pentru ca folosim o anumita "tehnologie", sau pentru ca Dumnezeu ne daruieste acel copil? "După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, și ea, zămislind, a născut pe Cain și a zis: "Am dobândit om de la Dumnezeu". (Facerea 4,1)
Cred, deci, ca pentru Dumnezeu, de la Care vrem copil, putem sa tinem postul Pastelui, ca dupa aceea in afara postului, Dumnezeu sa ne indeplineasca dorinta.
Sa nu uitam, perioada fertila este in fiecare luna, nu numai in luna in care tinem post.

Mirean , [i]cu tot respectul... [/b]
Aici s-a discutat aspectul moral al problemei, nu tehnologia...
Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 08:52:04
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Asa este ,copiii sunt un dar al lui Dumnezeu ,sa nu uitam cum a ramas insarcinata sfanta Ana ,sau Elisabeta.
Sunt destule cazuri cand in urma analizelor ambii soti erau apti sa aiba copii si totusi nu aveau.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 10:57:14
wp wp is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancalpop
Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Ma mir ca esti casatorita cu un preot si ridici o astfel de problema. Sper totusi ca nu ridici problema asta ca sa denigrezi preotimea. O preoteasa ar trebui sa aiba raspuns la intrebarea ta.

Viata ta are ca scop mantuirea. Nasterea de copii este numai o consecinta a vietuirii in familie. Iar darul vietii pe care il da Dumnezeu oamenilor ca sa fie creatori impreuna cu Creatorul prin nastere de prunci este numai prin milostivirea Sa. Poate Dumnezeu nu v-a dat pana acum un copilas sau mai multi fiindca avea anumite motive sau fiindca asteapta sa deveniti capabili de a creste copilasi pe drumul spre mantuire. Voi mai intai aveti grija de voi si cand trupul vostru va deveni templu al Duhului Sfant, atunci poate El va va binecuvanta cu copilasi.

Postul este un timp de infranare de la toate, de la mancare, de la ganduri, de la dorintele de toate felurile, un timp de inmultire a rugaciunii, a ingrijirii si ajutorarii celorlalti si mai ales un timp de pocainta. Cand Hristos Se pregateste pentru rastignire pentru mantuirea noastra, tu mai poti sa te gandesti la poftele trupului, cu pretext ca vrei sa aduci viata?! Tu nu poti sa dai viata daca Dumnezeu nu vrea...indiferent de ce ai face!!!! Iar preotul care ti-e sot, cum ii invata pe ceilalti infranarea daca el nu o duce in familia sa? Il transformi intr-un mincinos. In loc sa fie luptator pentru Hristos si sa se jertfeasca in adevar pentru a-si calauzi enoriasii, devine un mincinos prin care Dumnezeu nu poate lucra.

Eu in inima mea am o convingere ca daca voi ati incerca sa puneti pocainta adevarata si sa traiti pe Cale, prin Adevar, prin postire si infranare in prioadele randuite de Biserica, ati avea si Viata si ati fi si datatori de viata. Dar daca frica de Du;nezeu nu aveti, daca veti continua sa va puneti in aplicare planul si sa zicem ca ai ramane insarcinata, peste 9 luni toti vor sti ca acest copilas a fost conceput in post. Macar de ochii lumii sa va fie teama daca de cei ai Domnului nu va e. "Oare cel Care a creat ochii nu vede?!"

Domnul sa va calauzeasca pe amandoi pe calea spre manutire!

Elena
Mie mi se pare exagerare cam tot ceea ce ai spus. Sunt de acord ca postul este infranare dar ceea ce se intampla in patul conjugal nu priveste pe nimeni nici macar pe duhovnic.Cred ca trebuia sa incep altfel: Anita a gresit cand a intrebat asta? Voi considerati ca este pacat ce se intampla in patul conjugal? Cine spune asta? Sunt canoane? Voi cum procedati il intrebati detalii pe duhovnic?! Si mai ales fraza "tu nu poti sa dai viata daca Dumnezeu nu vrea indiferent ce ai face", dar tu de unde stii ca Dumnezeu nu vrea? Cei care si-au facut copii dupa lungi tratamente sunt facuti fara voia Lui? E aiurea ce reiese nu? Ei si atunci cum stim ca vrea ? Adica daca nu ramane femeia gravida nu merge la medic ca te pomenesti ca o fi pacat? Si n-ai tu de unde sti cata infranare face sotul ei? Ai exagerat cu afirmatiile la adresa unui om pe care nu-l cunosti, recunosti? Sau asta, nu-i pacat in post, nu? Iar din ce afirmi mai jos se intelege ca omul nu mai trebuie sa mearga la medic? La ce mai sunt si astia atunci nu stiu? Auzi mai sa-ti fie teama de ochii lumii daca ramai gravida in post? Ca ce ? N-am inteles? Doar nu crezi, draga mea, ca acel copil ar fi condamnat? Am mai auzit ceva. Bietii de ei sunt condamnati inainte de a se naste! Oare tu asa mare sfatoasa ai copii?
Dragă ancalpop,

Ceea ce se întâmplă în patul conjugal, nu este treaba nimănui și aici ai dreptate.
Însă este treaba Domnului și în privința asta poți vedea o mulțime de exemple în Sf. Scriptură. Dacă este treaba Lui, iar noi ne vrem creștini ortodocși nu numai cu vorba ci și cu fapta, atunci trebuie să ne rânduim viața pe toate planurile, după rănduiala Biserici. Iar Biserica spune astfel;
"Femeia fiind în timpul periodului, adică în zilele necurătiei ei, să nu se împreune cu bărbatul si nici în biserică nu poate să intre, însă ia anaforă si aghiazmă, ori să sărute sfintele icoane, mai înainte de opt zile, adică mai înainte de a fi trecut periodul ei. Dacă femeia, după opt zile nu s-a facut bine, atunci mai prelungeste timpul până s-a facut deplin sănătoasă. In duminici si sărbători, miercuri si vineri si în cele patru sfînte posturi de peste an, sotul ei si sotia să se păstreze în curătie ( Pentru duminici si sărbători sotul si sotia să nu aibă împreunare de vineri orele 24 si până duminică orele 17. Cei căsătoriti dorind să se împărtăsească la praznice, sărbători duminica, sau în oricare alt timp să aibă 7 zile. fără împreunare înainte si trei zile după împărtăsanie. Cei tineri. însă, de curând căsătoriti, pot să se împărtăsească cu trei zile de curătie mai înainte de a se împărtăsi, si o zi după aceea.)" - Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane (Molitfelnicul Mare de Chisinău, ed.1820, pag.501-527.)

Poate sună dur, în contextul în care, duhul lumii, prezintă desfrânarea ca o virtute, dar asta este.. Iar desfrânare, poate exista cu vârf și îndesat și în cadrul căsătoriei. Însă El, s-a adresat nu lumii, ci celor din lume care vor să-l asculte, întărindu-i cu îndemnul "îndrăzniți, eu am biruit lumea".
Și mai țin să spun că, nu teoretizez, ci vorbesc din perspectiva unuia care a desfrânat în toate felurile posibile - în cadrul căsătoriei - care a zămislit copil în post, copil pe care, Domnul l-a luat la El la nici 5 ani împliniți, printr-o suferință cumplită și de la care am învățat, spre rușinea mea, că există Dumnezeu - deși, nici în ziua de azi, nu știu de unde știa anumite lucruri - pentru că, divinitatea și biserica nu era în sfera preocupărilor noastre.

Nu vreau prin asta, să sperii pe cineva spunând că, toți cei care fac ca mine vor păți la fel, pentru că, Dumnezeu lucrează diferit cu fiecare. Însă nu este ușor, să vezi cu ochii tăi ce înseamnă afirmația din Scriptură „Părinții au mâncat aguridă și copiilor li s-au strepezit dinții”...
Dumnezeu să te aibă în pază și să te lumineze.

Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 11:06:31
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Mirean , [i]cu tot respectul... [/b]
Aici s-a discutat aspectul moral al problemei, nu tehnologia...
Nu am pus in discutie "tehnologia", asta este ceea ce ai inteles tu.
Si nu este nimic moral sau imoral in a face un copil. Raspunsurile referitoare la perioada conceperii le dai, in primul rand, in fata propriei constiinte si, daca esti crestin practicant, in fata Domnului, prin duhovnic.

Ancah, ar trebui sa stii ca pruncii vin din dragostea sotilor, indiferent de "tehnologie".
Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 12:52:46
ancah
Guest

Implicit

Mirean: "credeti ca este potrivit sa primiti sfaturi de "planning" familial de pe un forum"

Oare "planning"-ul nu are mai degraba legatura cu actiunea, decat cu rugaciunea la Dumnezeu? :)
In privinta moralitatii, pot sa-ti spun cum gandesc eu: eu consider ca este imoral a face copii in postul Pastelui, cand gandul nostru trebuie sa fie la Iisus Hristos, Care Si-a dat viata pentru pacatele noastre. Iar copilul se naste din pacat "Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacatem-a nascut maica mea" (Ps. 50), nu asa se spune?
Asta in cazul in care persoana e constienta de importanta postului, asa ca initiatoarea acestui topic. Daca sotii nu dau importanta acestui aspect, atunci nici nu vor intreba, daca se cade sau nu sa faca copil in Postul Pastelui.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 16:09:47
ancalpop ancalpop is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.11.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wp
Dragă ancalpop,

Ceea ce se întâmplă în patul conjugal, nu este treaba nimănui și aici ai dreptate.
Însă este treaba Domnului și în privința asta poți vedea o mulțime de exemple în Sf. Scriptură. Dacă este treaba Lui, iar noi ne vrem creștini ortodocși nu numai cu vorba ci și cu fapta, atunci trebuie să ne rânduim viața pe toate planurile, după rănduiala Biserici. Iar Biserica spune astfel;
"Femeia fiind în timpul periodului, adică în zilele necurătiei ei, să nu se împreune cu bărbatul si nici în biserică nu poate să intre, însă ia anaforă si aghiazmă, ori să sărute sfintele icoane, mai înainte de opt zile, adică mai înainte de a fi trecut periodul ei. Dacă femeia, după opt zile nu s-a facut bine, atunci mai prelungeste timpul până s-a facut deplin sănătoasă. In duminici si sărbători, miercuri si vineri si în cele patru sfînte posturi de peste an, sotul ei si sotia să se păstreze în curătie ( Pentru duminici si sărbători sotul si sotia să nu aibă împreunare de vineri orele 24 si până duminică orele 17. Cei căsătoriti dorind să se împărtăsească la praznice, sărbători duminica, sau în oricare alt timp să aibă 7 zile. fără împreunare înainte si trei zile după împărtăsanie. Cei tineri. însă, de curând căsătoriti, pot să se împărtăsească cu trei zile de curătie mai înainte de a se împărtăsi, si o zi după aceea.)" - Păcatele care opresc de la Sfânta Împărtăsanie si canonisirea lor după Sfîntele Canoane (Molitfelnicul Mare de Chisinău, ed.1820, pag.501-527.)

Poate sună dur, în contextul în care, duhul lumii, prezintă desfrânarea ca o virtute, dar asta este.. Iar desfrânare, poate exista cu vârf și îndesat și în cadrul căsătoriei. Însă El, s-a adresat nu lumii, ci celor din lume care vor să-l asculte, întărindu-i cu îndemnul "îndrăzniți, eu am biruit lumea".
Și mai țin să spun că, nu teoretizez, ci vorbesc din perspectiva unuia care a desfrânat în toate felurile posibile - în cadrul căsătoriei - care a zămislit copil în post, copil pe care, Domnul l-a luat la El la nici 5 ani împliniți, printr-o suferință cumplită și de la care am învățat, spre rușinea mea, că există Dumnezeu - deși, nici în ziua de azi, nu știu de unde știa anumite lucruri - pentru că, divinitatea și biserica nu era în sfera preocupărilor noastre.

Nu vreau prin asta, să sperii pe cineva spunând că, toți cei care fac ca mine vor păți la fel, pentru că, Dumnezeu lucrează diferit cu fiecare. Însă nu este ușor, să vezi cu ochii tăi ce înseamnă afirmația din Scriptură „Părinții au mâncat aguridă și copiilor li s-au strepezit dinții”...
Draga wp, Imi pare sincer rau pt ceea ce s-a intamplat copilului tau, dar n-ai de unde sa stii motivul pt care l-a luat Dumnezeu si eu nu cred ca pt ca a fost zamislit in post. Iarta-ma ca mi-am permis sa scriu despre acest subiect, imi dau seama ce greu poate fi si nu vreau sa te superi pt asta.

Referitor la ceea ce spuneai despre necuratia femeii, sunt preoti, monahi care impartasesc in acele zile si crede-ma sunt ortodocsi cu adevarat. Daca este chiar asa cum spui tu de ce nu se aplica peste tot. Cred ca ar trebui sa tinem cont si de conditiile care erau in vremea cand au fost facute aceste recomandari si pt care motiv au fost facute (sa nu uitam ca primii crestini se impartaseau zilnic si sigur erau si femei printre ei).
Iar in ceea ce priveste abstinenta am scris mai sus ce cred despre asta si nu vreau sa ma repet (nici in aceasta privinta nu sunt toti preotii de acord si iarasi se pot lua exemplu primii crestini).
Nu vreau sa se inteleaga ca eu prezint desfranarea ca pe o virtute. In primul rand oamenii de aceea se casatoresc ca sa nu desfraneze. Eu nu cred ca relatia mea cu sotul meu este desfranare.
Probabil este greu sa gasim calea de mijloc. Eu zic sa avem grija totusi si de influentele pietiste care din pacate si-au facut cam mult loc in Biserica Ortodoxa.
Retetele pe care le dau unii fie ei si preoti pt mantuire sunt niste exagerari din exces de zel.

Ii rog pe cei pe care ii irita afimatiile mele sa nu se agate de cate un cuvant si nici sa scoata din context doar de dragul de a jigni.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 16:29:08
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Mirean: "credeti ca este potrivit sa primiti sfaturi de "planning" familial de pe un forum"

Oare "planning"-ul nu are mai degraba legatura cu actiunea, decat cu rugaciunea la Dumnezeu? :)
In privinta moralitatii, pot sa-ti spun cum gandesc eu: eu consider ca este imoral a face copii in postul Pastelui, cand gandul nostru trebuie sa fie la Iisus Hristos, Care Si-a dat viata pentru pacatele noastre. Iar copilul se naste din pacat "Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacatem-a nascut maica mea" (Ps. 50), nu asa se spune?
Asta in cazul in care persoana e constienta de importanta postului, asa ca initiatoarea acestui topic. Daca sotii nu dau importanta acestui aspect, atunci nici nu vor intreba, daca se cade sau nu sa faca copil in Postul Pastelui.
Era vorba pur si simplu de discretie. Ca sa nu spun de pretioasa "intimitate". Spuneam ca deciziile de acest fel se iau in cuplu, nicidecum cu recomandari ale forumului. Casatoria este o Taina, asa cum tainic ar trebui sa ramana tot ce se petrece in interiorul ei.

Nu puneam problema conceptiei unui copil in post, ci daca sfaturi in acest sens se primesc de la forumisti...

Ps. 50 - psalm de pocainta. Oare de ce?

Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 16:34:55
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de trianul
Sunt sotie de preot si de doua luni urmez un tratament pentru a avea un copil, iar zilele fertile in aceasta luna sunt 22.23.24.25 martie (vineri, sambata,duminica si luni, iar daca sotul meu este preot nu stiu daca este bine sa facem acest copil. Va rog sa ma ajutati!

Va multumesc!
Cred ca ar trebui sa faceti copii, indiferent de moment! Asa cum exista excepeptii de hrana, in post, pentru cei cu diferite suferinte asa exista exceptii si pentru cei care doresc copii, dar din cauza problemelor de sanatate nu pot avea cu usurinta.

Intreruperea postului, pentru crestini adevarati, este o jertfa mai mare decat tinerea lui.

Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 16:38:53
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:

Draga wp, Imi pare sincer rau pt ceea ce s-a intamplat copilului tau, dar n-ai de unde sa stii motivul pt care l-a luat Dumnezeu si eu nu cred ca pt ca a fost zamislit in post. Iarta-ma ca mi-am permis sa scriu despre acest subiect, imi dau seama ce greu poate fi si nu vreau sa te superi pt asta.

Referitor la ceea ce spuneai despre necuratia femeii, sunt preoti, monahi care impartasesc in acele zile si crede-ma sunt ortodocsi cu adevarat. Daca este chiar asa cum spui tu de ce nu se aplica peste tot. Cred ca ar trebui sa tinem cont si de conditiile care erau in vremea cand au fost facute aceste recomandari si pt care motiv au fost facute (sa nu uitam ca primii crestini se impartaseau zilnic si sigur erau si femei printre ei).
Iar in ceea ce priveste abstinenta am scris mai sus ce cred despre asta si nu vreau sa ma repet (nici in aceasta privinta nu sunt toti preotii de acord si iarasi se pot lua exemplu primii crestini).
Nu vreau sa se inteleaga ca eu prezint desfranarea ca pe o virtute. In primul rand oamenii de aceea se casatoresc ca sa nu desfraneze. Eu nu cred ca relatia mea cu sotul meu este desfranare.
Probabil este greu sa gasim calea de mijloc. Eu zic sa avem grija totusi si de influentele pietiste care din pacate si-au facut cam mult loc in Biserica Ortodoxa.
Retetele pe care le dau unii fie ei si preoti pt mantuire sunt niste exagerari din exces de zel.

Ii rog pe cei pe care ii irita afimatiile mele sa nu se agate de cate un cuvant si nici sa scoata din context doar de dragul de a jigni. [/quote]

Necunoscute sunt caile Domnului ,intr-adevar.
Nu e nevoie sa cerem sfaturi ,avem carti scrise de sfinti despre viata in familie si acolo scrie cum se tine postul(cine vrea sa il tina).
Daca vrei sa iti faci voia ,nu e nevoie sa te justifici pe forum ,e ca si cum te-ai duce sa te spovedesti ,dar te prezinti cu scuzele de rigoare ,ori se stie ,la spovedanie nu se prezinta scuze ,caci Hristos vrea pocainta noastra ,nu scuzele.
Par.Arsenie Boca ,si aici dau doar un exemplu ,la man.Simbata a vazut o femeie cu un copil handicapat in carut.I-a spus ca acel copil a fost conceput in noaptea de Inviere si femeia a confirmat.
Sa nu simtim pe pielea noastra proverbul biblic:"parintii maninca agurida iar la copii se strepezesc dintii"
Dar uitasem ,in zilele noastre la ecografie se poate vedea daca un copil este handicapat si unele persoane pot renunta la sarcina.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2008, 19:01:18
wp wp is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.07.2007
Implicit

Citat:

Ii rog pe cei pe care ii irita afimatiile mele sa nu se agate de cate un cuvant si nici sa scoata din context doar de dragul de a jigni.
Dragă Ancalpop,
Eu nu spun că moartea copilului a fost cauzată de faptul că a fost conceput în post.
Eu spun că fărădelegile mele au umplut paharul răbdării Lui. Știm că păcatele se transmit de la o generație la alta. Că, faptul de a fi conceput copil în post era doar o picătură în acest pahar sau mai mult, nu are nici o importanță.
Ceea ce am învățat este că nu poți face ceea ce vrei și să-ți fie și bine. Și am mai învățat că, suferința celui mai drag al tău, te doare mai mult ca propria suferință.

Eu nu spun nimic despre necurăția femeii, ci o spun canoanele. Și canoanele spun și despre aceia care nu le respectă, inclusiv despre preoți.
Ce se întâmplă astăzi în Biserică nu comentez, pentru că nu are rost. Tema este prea vastă, iar lumea caută să facă upgrade la cele dumnezeiești, adaptând canoanele după patimile fiecăruia. Și așa a fost de când este Biserica. Ceea ce este evident este că, mulți păstori se abat de la cale, iar faptul că se abat nu înseamnă că ceea ce fac ei este și în regulă, chiar dacă sunt mulți. Însă mai sunt și oameni cu viață sfântă, inclusiv duhovnici, iar aceștia pot fi recunoscuți după roade. Ca și ortodocșii cu adevărat ortodocși.
Cale de mijloc la Dumnezeu nu există. La El ori este albă, ori neagră. La noi este gri. Dar pentru asta nu este de vină Dumnezeu. El este milostiv și putem conta pe asta, dar cum nu știm niciodată unde ne situăm, ar trebui să fim mai puțin optimiști legat de măntuirea noastră. Dar totuși să avem nădejde. Însă nădejdea nu este același lucru cu optimismul.

Dacă uni preoți fac pogorăminte de la canoane, pentru unul și altul din diverse motive este altceva. Însă acolo, este un caz particular și este judecat ca atare.Preotul își asumă responsabilitatea pentru ceea ce face.
Dacă pui însă întrebarea pe un forum, deci la modul general, răspunsul nu poate fi decât general.
Părerea mea este că, o asemenea întrebare nu trebuie pusă pe forum, ci trebuie pusă duhovnicului. Eu am intervenit pentru că, tu sugerai că ceea ce se întâmplă în patul conjugal nu este treaba duhovnicului. Tot ceea ce ține de viața omului are treabă cu Dumnezeu și implicit cu duhovnicul.

P.S. Împreunarea fizică pentru plăcere sau chiar și pentru nașterea de prunci, este consecința neascultării protopărinților noștri de Creator. Deci rodul neascultării nu poate avea nimic sfânt în el. El a fost lăsat pentru firea noastră căzută, însă atât. Psalmistul David este destul de clar "Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea."
Să nu înțelegi că aș condamna împreunarea fizică dintre soți și soție. Nu fac asta și nici nu o pot face eu, care am abuzat în fel și chip de ea. Ea este bună foarte - după cum spunea părintele Rafail Noica - însă pentru scopul și cu limitele pe care Biserica le îngăduie. În rest ce facem noi fiecare, fie preoți , fie mireni poate fi treaba noastră, dar atunci să ne și asumăm consecințele faptelor noastre..
Altceva nu mai am ce zice.

Doamne ajută.

Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Copil dat spre adoptie armanda Generalitati 5 29.02.2012 09:36:04
Voi ati adopta un copil? sophia Generalitati 47 17.03.2011 16:16:54
Povestea unui copil RaduIoan Intamplari adevarate 5 22.05.2009 14:28:02
copil luat de suflet clementia Preotul 21 07.02.2009 14:48:20