Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Sacramentele au consecințe:
-asupra Grației Sfințitoare
-asupra grațiilor actuale (=harurilor lucrătoare, în terminologie răsăriteană).
Efectele asupra Grației Sfințitoare sunt independente de vrednicia ministrului, după cum a clarificat Biserica cu ocazia controversei donatiste.
Pe de altă parte, efectele asupra grațiilor actuale depind de ministrul care săvârșește Taina sau Ierurgia respectivă. De credincioșia lui. De vrednicia lui.
Efectul asupra Grației Sfințitoare a spovezii (ca și a botezului) este de restabilire a Grației Sfințitoare. Deci, orice spovadă bună (=care întrunește atât condițiile de validitate a actului, cât și condițiile de pregătire din partea penitentului) duce la restabilirea Grației Sfințitoare indiferent cât de nepriceput, nevrednic ori chiar cu sufletul căzut este preotul. Dubiul nejustificat în această privință este păcat grav.
Dar Sacramentele mai sunt, cum am arătat deja, purtătoare de alt fel de grații: sunt grațiile sacramentale. Spre exemplu, spovedindu-mă după fiecare păcat așa cum se cuvine, nu numai că sunt iertat "și de șaptezeci de ori câte șapte", adică sunt din nou în stare de Grație Sfințitoare de fiecare dată, dar și mai "armat", mai puțin predispus spre păcat (dacă nu spre păcat în general, cel puțin spre păcatele din specia spovedită). Această proprietate a Sacramentului Penitențial de a lucra pentru viitor, făcându-mă mai puțin predispus spre păcat o numim grația sacramentală a spovezii.
Ei bine, altitudinea spirituală a preotului influențează această grație sacramentală. Dumnezeu mă iartă chiar dacă mă spovedesc la rușinea Corpului Sacerdotal. Dar întărirea capacității de luptă a sufletului meu nu va fi egală în aceast caz cu situația în care m-aș spovedi la un sfânt în viață.
|
E vorba cum s-a mai spus parca pe undeva de "harul lucrator". Adica acea capacitate a preotului de a te determina sa nu mai pacatuiesti in viitor, sa renunti macar la acele pacate care te-au robit pana acum. Bineinteles ca daca vezi un preot sau un doctor fumand, de exemplu, cand el iti spun eca nu e bine sa fumezi, nu prea iti vine sa ii dai crezare, sau chiar daca ii dai, te gandesti "trebuie sa fie tare greu ,daca nici el care stie cel mai bine cat de rau face, nu se poate opri". E clar ca trebuie sa fie un exemplu de traire duhovniceasca, zicala "fa ce zice popa nu ce face popa" nu e intodeauna prea convingatoare.
Insa mai poate depinde si de abilitatile duhovnicului de a explica si de a se face inteles de catre fiecare enorias in parte, in functie de caracterul sau chiar educatia fiecaruia, nu mai zic si varsta. De multe ori nu e de ajuns sa-i spui cuiva ca "e pacat" si ca "se supara Dumnezeu", trebuie explicatii logice, pertinente, dar pe intelesul fiecaruia.
De-asta ma intreb daca nu cumva e posibil ca "harul lucrator" sa nu functioneze la fel de bine sau de mult la fiecare enorias, mai laes ca unii oamnei sunt predispusi spre neascultare si contrazicere, unii chiar spre minciuna, unii zic ca fac si nu fac, altii zic ca nu fac dar pana la urma fac.