Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.04.2010, 12:12:25
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Am și o întrebare: Cum poate fi îndeplinită porunca aceasta din Didahia?:
"Înainte de botez să postească cel ce botează și cel botezat și alți câțiva, dacă pot. Poruncește, însă, ca cel ce are să se boteze să postească o zi sau două înainte." (Didahia VII,4)
Este vorba de cei nebotezați sau cei care se convertesc la Ortodoxie adulți fiind.

Contrar a ceea ce au spus unii pe aici, sfântul botez este o taină, nu un simbol, o taină prin care nici un creștin nu poate intra în Împărăția lui Dumnezeu, iar în învățătura patristcă are două semnificații esențiale :
Este poarta de intrare în creștinism și este sfânta taină prin care se realizează ștergerea păcatului originar, păcatul lui Adam. Acest păcat fiecare om îl poartă cu el, din momentul zămislirii sale:

Psalmul 50.6 "Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea."
Proverbe 20.9 "Cine poate spune: Curățit-am inima mea; sunt curat de păcat?"
Romani 7.21.
"Găsesc deci în mine, care voiesc să fac bine, legea că răul este legat de mine.
22. Că, după omul cel lăuntric, mă bucur de legea lui Dumnezeu;
23. Dar văd în mădularele mele o altă lege, luptându-se împotriva legii minții"

Prin sfântul botez devenim fii ai lui Dumnezeu și nu mai suntem robi ai păcatului.
"Botezul sterge si vina si pedeapsa pentru păcate, dar el nu nimiceste si urmările păcatului strămosesc, cum sunt: slăbirea vointei si inclinarea spre rău, pofta inimii, suferintele, bolile si moartea."( Catehism ortodox)

Trebuie specificat așadar, că în Biserică, sfânta taină a botezului nu mântuiește, ci marchează începutul lucrării de mântuire.

Tot aici trebuie amintit că la anumite erezii neoprotestante, cum sunt cele baptiste și anumite grupări penticostale, botezul este un simbol și o încununare a "experienței mântuirii personale", sau a "salvării" pe care fiecare om trebuie să o aibă adolescent sau matur fiind și să realizeze el însuși că a fost "mântuit" și "că s-a predat Domnului", cum spun ei.
Versetul pe care il folosesc ei în special este acesta:
Marcu 16.16 "Cine va crede și se va boteza, va fi mântuit, dar cine nu va crede va fi osândit" ( Biblia Cornilescu)
Așadar în interpretarea lor, copii mici și handicapații psihic care nu pot să creadă, pentru că nu pricep, nu sunt făcuți și ei "după chipul și asemănarea lui Dumnezeu"- cum spune Biblia despre om și nu sunt chemați și ei la mântuire.

De fapt Biblia spune clar în multe locuri că lucrarea de mântuire e o luptă continuă care durează tot timpul vieții și nicăieri, niciodată, Hristos sau apostolii au considerat pe cineva mântuit deja în timpul acestei vieți, cum se consideră baptiștii pe baza unei simple mărturii.

Last edited by ovidiu-s; 05.04.2010 at 12:14:56.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 12:48:37
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Este vorba de cei nebotezați sau cei care se convertesc la Ortodoxie adulți fiind.
Felicitări! Asta am și vrut să demonstrez. Așa cum reiese [și] din Didahia, pe vremea aceea catehumenii erau adulți și nebotezați (ca prunci). QED.

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Contrar a ceea ce au spus unii pe aici, sfântul botez este o taină, nu un simbol
Poți demonstra cu Biblia că botezul e o taină?
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 18:00:02
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Dar tu ce crezi? Dacă Sfântul Botez nu „sfințește” un copil ce se va întâmpla cu el?
Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
"De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in Imparatia lui Dumnezeu". Eu asa stiu. Si aceasta porunca este universala. Domnul Isus nu ne spune ca adultii trebuie sa se nasca din apa si din Duh, iar copiii pot intra si asa, fara nastere din apa si din Duh. Ni se spune clar: cineva, deci se face referire la toata omenirea, fir ei barbati, femei sau copii
Tu afirmi că toți copiii protestanților și neoprotestanților dacă mor premațur, înainte de a face botezul, nu vor merge în Împărăția lui Dumnezeu.

Totuși nu mi-ai răspuns. Ce se va întâmpla cu ei? Unde vor merge?
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 18:49:17
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit Vezi mesajul
Tu afirmi că toți copiii protestanților și neoprotestanților dacă mor premațur, înainte de a face botezul, nu vor merge în Împărăția lui Dumnezeu.

Totuși nu mi-ai răspuns. Ce se va întâmpla cu ei? Unde vor merge?
Prin faptul ca nu au fost botezati, acestia nu pot merge in Imparatia lui Dumnezeu si nici vedea fata Sfanta a Domnului Isus. Dar nici nu cred ca merg in iad. Grav este ca moare precum paganul, ereticul ... Toti acestia rãmân la judecata lui Dumnezeu si pe constiinta pãrintilor care nu le-au oferit o sansa... Acesti parinti cred ca trebuie sã se mãrturiseascã la preotul lor pentru asa un pacat major, sã facã un aspru canon, sã boteze copii cât mai multi, sã facã milostenie, sã îmbrace copii orfani de la azile si, mai ales, sã nascã alti copii în loc. Cred ca Dumnezeu se poate milostivi de ei, doar prin cainta profunda a parintilor.
Vechi 05.04.2010, 19:33:08
ironstorm ironstorm is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.04.2010
Implicit mesaj pentru sectanti

Domnul nostru Iisus Hristos ne invata ca pe cei ce invata gresit cuvantul lui Dumnezeu, sa nu stai de vorba cu el, sa nu primesti nimic de la el, nici buna ziua sa nu-i dai ca nu ai pacat. Asa ca nu trebuie sa ne fie teama sa le spunem inainte mergatorii lui anticrist, fii minciunii. Daca nu le convine sectantilor ce se scrie pe situl nostru ortodox despre ei , chiar ii rog sa ne paraseasca si sa ne lase in pace. Sunt destule situri ale anticristilor sa intre acolo.Cine este crestin ortodox si crede ca in numele democratiei poate tolera ceea ce este impotriva lui Dumnezeu sa puna mana si sa citeasca vietile sfintilor si viata parintelui Serafim Rose.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 19:37:23
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
Prin faptul ca nu au fost botezati, acestia nu pot merge in Imparatia lui Dumnezeu si nici vedea fata Sfanta a Domnului Isus. Dar nici nu cred ca merg in iad. Grav este ca moare precum paganul, ereticul ... Toti acestia rãmân la judecata lui Dumnezeu si pe constiinta pãrintilor care nu le-au oferit o sansa... Acesti parinti cred ca trebuie sã se mãrturiseascã la preotul lor pentru asa un pacat major, sã facã un aspru canon, sã boteze copii cât mai multi, sã facã milostenie, sã îmbrace copii orfani de la azile si, mai ales, sã nascã alti copii în loc. Cred ca Dumnezeu se poate milostivi de ei, doar prin cainta profunda a parintilor.
Aspru canon ne-ai dat!
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 19:50:17
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ironstorm Vezi mesajul
Domnul nostru Iisus Hristos ne invata ca pe cei ce invata gresit cuvantul lui Dumnezeu, sa nu stai de vorba cu el, sa nu primesti nimic de la el, nici buna ziua sa nu-i dai ca nu ai pacat. Asa ca nu trebuie sa ne fie teama sa le spunem inainte mergatorii lui anticrist, fii minciunii. Daca nu le convine sectantilor ce se scrie pe situl nostru ortodox despre ei , chiar ii rog sa ne paraseasca si sa ne lase in pace. Sunt destule situri ale anticristilor sa intre acolo.Cine este crestin ortodox si crede ca in numele democratiei poate tolera ceea ce este impotriva lui Dumnezeu sa puna mana si sa citeasca vietile sfintilor si viata parintelui Serafim Rose.
Fiule englezit „ironstorm”, tu crezi că acesta e situl tău privat?

NU, e al nostru, al tuturor utilizatorilor civilizați, de orice confesiune am fi, care vorbim frumos și respectăm regulamentul. Apropo, despre cerințe: să nu vorbești urât, să nu denigrezi, să nu exprimi ură confesională...

Și, apoi cine te-a smintit să-ți pui un astfel de nick „ironstorm”, vreun evanghelist american?

Last edited by penticostalulmantuit; 05.04.2010 at 20:00:07.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 20:39:52
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ironstorm Vezi mesajul
mesaj pentru sectanti
Tinere, îți irosești mesajele degeaba, pe aici nu sunt sectanți.
Reply With Quote
Vechi 05.04.2010, 20:58:59
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Tinere, îți irosești mesajele degeaba, pe aici nu sunt sectanți.
Din DEX: "SÉCTĂ s.f. Grup de persoane formând o comunitate religioasă care s-a separat de biserica oficială; (p. ext.) grup de adepți ai unei doctrine. ♦ grup de persoane care s-au închis în cercul intereselor lor mărunte"

Unde e greseala? Sau de ce va intriga atat de tare catalogarea asta?
Vechi 05.04.2010, 21:30:52
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

Citat:
Felicitări! Asta am și vrut să demonstrez. Așa cum reiese [și] din Didahia, pe vremea aceea catehumenii erau adulți și nebotezați (ca prunci). QED.
Biserica a botezat întotdeuna pruncii, și pe lângă ei și oamenii maturi proveniți dintre eretici sau păgâni.

Citat:
Poți demonstra cu Biblia că botezul e o taină?
Eu păcătosul nu trebuie să demonstrez nimic. Biblia o arată clar:

Timotei 3.16 "
"Și cu adevărat, mare este taina dreptei credințe: Dumnezeu S-a arătat în trup (la naștere),
S-a îndreptat în Duhul (la botez),
a fost văzut de îngeri (la înviere),
S-a propovăduit între neamuri,
a fost crezut în lume, S-a înălțat întru slavă".

despre taina botezului vorbeste Pavel și la Evrei 6:
1. "Să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte și despre credința în Dumnezeu,
2. A învățăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morților și despre judecata veșnică.
3. Și aceasta vom face-o cu voia lui Dumnezeu.
4. Căci este cu neputință pentru cei ce s-au luminat odată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt,
5. Și au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu și puterile veacului viitor,
6. Cu neputință este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăși spre pocăință, fiindcă ei răstignesc loruși, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură. "

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daruri de la sfinti ptr copiii cuminti lore86 Nunta 19 19.12.2012 23:17:02
Atentie la sectanti Bogdan N Generalitati 21 02.06.2011 20:22:05
o sa fim considerati teroristi? knight2u Generalitati 3 28.10.2009 11:52:42
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05