Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.04.2010, 09:18:19
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Desigur ca e propaganda. Gluma nu e.
Ce descoperiri s-au facut in evul mediu? Vorbesc de europeni.
Asta nu a fost o intrebare tocmai inteligenta!
http://en.wikipedia.org/wiki/Science_in_the_Middle_Ages
Vechi 21.04.2010, 09:37:55
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Am pus-o numai ca sa iasa in evidenta celalate intrebari ale mele, sa para mai inteligente :)
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 09:53:03
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Draga Topcat, dumneata nu vezi ca omul tot un nefericit a ramas cu tot cu miile de inventii si descoperiri stiintifice? Hai sa spunem ca acea "gaura" din curba progresului ar fi fost acoperita de alte maiastre realizari ale omului, crezi ca am fi privit atunci viata dintr-o cu totul alta perspectiva?
Nicidecum. Am fi fost la fel de indestulati, am fi trait probabil mult mai confortabil decat o facem acum, ne-am fi dus in excursii pe Marte in loc de Nisipurile de aur si... cam atat.

Cautarea trebuie facuta inauntrul sinelui, nu inafara lui; acolo avem nevoie de "descoperiri", nu in uzine si pe santiere.

Dumneata ai vazut vreodata oameni bogati dar eminamente tristi? Largind proportiile, cam asta se vede azi in lume.
Si care au fost acele acoperiri maiastre?
Chiar sunt curios.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 10:07:10
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
De ce nu e inteligenta?
Acolo scrie ca Europa de Vest, cu exceptia Spaniei, a ramas mult in urma Imperiului Roman si calui musulman, in ce priveste cunostintele stiintifice.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 10:43:57
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
De ce nu e inteligenta?
Acolo scrie ca Europa de Vest, cu exceptia Spaniei, a ramas mult in urma Imperiului Roman si calui musulman, in ce priveste cunostintele stiintifice.
Ce vrei, daca trebuiau sa lupte tot timpul cu pacostea aia de barbari! Au recuperat dupa aceea. Dar nu ai citit fraza urmatoare, despre institutia care a mentinut viata culturala si intelectuala? Noi, crestinii, datoram enorm de mult Evului Mediu ... chiar si ateii, as putea spune.
Vechi 21.04.2010, 11:04:40
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce vrei, daca trebuiau sa lupte tot timpul cu pacostea aia de barbari! Au recuperat dupa aceea. Dar nu ai citit fraza urmatoare, despre institutia care a mentinut viata culturala si intelectuala? Noi, crestinii, datoram enorm de mult Evului Mediu ... chiar si ateii, as putea spune.
Se stie ca manastirile au constituit nuclee ale culturii si intelectualitatii.
Dar nu consider asta o virtute.
Despre ce cultura vorbim? Despre cantari psaltice, iconografie si diverse scrieri religioase? Nu poti sa spui ca acestea reprezinta cultura in totalitate.
Au fost doar cateva exceptii de calugari mai rebeli care au scris si altfel de lucrari.
Dar de aici si pana la afirmatia ca manastirile au mentinut viata culturala e cale lunga.
Se uita cumva, ca era descurajata, aproape interzisa, cultura laica? Mai ales teatrul.
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 12:50:28
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Mă surprinde că nu sunteți la curent cu rolul călugărilor în știință, în cultură în general. În mod special iezuiții au această charismă. Știți că, spre exemplu, matematicianul Gregor Mendel, părintele geneticii, a fost călugăr consacrându-și toată viața lui Dumnezeu ?

Știți că și în țara noastră, aproape toți cei care au întemeiat școala ardeleană au fost preoți catolici ? Știați că Samuil Micu, Gh Șincai, Bărnuțiu au fost preoți greco-catolici ? Știați că Agârbiceanu a fost preot paroh ? Dar că Budai-Deleanu a absolvit Facultatea de Teologie, cu titlu de doctor ? Toți aceștia, și încă mulți alții, au făcut cinste nu numai culturii române, ci și Bisericii.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 13:04:33
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Mă surprinde că nu sunteți la curent cu rolul călugărilor în știință, în cultură în general. În mod special iezuiții au această charismă. Știți că, spre exemplu, matematicianul Gregor Mendel, părintele geneticii, a fost călugăr consacrându-și toată viața lui Dumnezeu ?

Știți că și în țara noastră, aproape toți cei care au întemeiat școala ardeleană au fost preoți catolici ? Știați că Samuil Micu, Gh Șincai, Bărnuțiu au fost preoți greco-catolici ? Știați că Agârbiceanu a fost preot paroh ? Dar că Budai-Deleanu a absolvit Facultatea de Teologie, cu titlu de doctor ? Toți aceștia, și încă mulți alții, au făcut cinste nu numai culturii române, ci și Bisericii.
Tocmai voiam sa te apostrofez ca ii dai ca exemple pe iezuiti si pe preotii catolici.
Dar am observat, la timp, ca esti catolic :)
Dar ce vrei sa demonstrezi cu aceste exemple?
Reply With Quote
Vechi 21.04.2010, 13:07:39
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Da, foarte putini romani stiu despre asta. Ceea ce face tot discursul despre cat de ne-romanesc este greco-catolicismul cel putin ridicol.
Vechi 21.04.2010, 13:31:35
gavriil gavriil is offline
Banned

Data înregistrării: 04.11.2005
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru gavriil
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Gavriile, ce argumente aduci tu pentru a sustine lipsa de schimbare in bine a omului pe timpul cind copiii studiau in biblioteci?

Arata-mi si mie ce rezultate de schimbare progresiva in bine are homo romanescus in acesti 20 de ani...de cind ne-am americanizat si avem ore de religie obligatorie in scoli?

Cite blocuri de locuinte pentru oamenii simplii s-au mai ridicat, hidrocentrale, centrale atomice, fabrici?
Eu nu vorbesc de lucrurile materiale ci de cele spirituale iar viata rominiei sa spiritualizat cu mult mai mult decit era pe timpul comunismului.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoaterea Episclezei adelin Biserica Ortodoxa Romana 40 14.02.2011 12:50:25
Patriarhia Bulgariei -cere reintroducerea RELIGIEI in scoli cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 0 10.10.2010 19:56:58
Predarea religiei in scoli Mirean Biserica Ortodoxa Romana 229 05.10.2010 21:46:18
Pastrarea religiei in scoli laurschepsis Generalitati 15 22.11.2009 23:26:44