Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.09.2014, 00:49:02
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu cunosc, nu stiu daca exista asemenea carte. Dar, incercati sa recititi toate povestile copilariei dupa ce Domnul va va cuceri inima. Veti vedea ca un fel de val va va fi cazut de pe ochi, un val care v-a impiedicat, ani de zile, sa vedeti adevaratul sens al povestilor, un val pus acolo, poate, si prin contributia unui mod de a comenta povestile insusit la orele de Limba Romana, mod din care orice referinta la ultimele realitati a fost indepartata. Fiindca despre asta vorbesc povestile: despre ultimele realitati. Valul de care am vorbit nu-i acoperea ochii preotului Ion Creanga. Nici preotului Gala Galaction, autor de formidabile povesti pentru oameni mari, ca toate povestile. Dupa ce, intorcandu-ma la Cristos, am recitit "Moara lui Califar" mi-am amintit, amuzat, ce scria in manualul de romana de la scoala, cum ca "personajul principal trece intr-o dimensiune onirica". Cum onirica, dom'le ? Personajul principal se trezeste la adevarata realitate la contactul cu apa fermecata. Hai, ca nu trebuie sa fii ghicitor in stele ca sa-ti dai seama Cine este Morarul si despre ce fel de apa e vorba. E destul sa fi citit Evanghelia dupa Ioan cap 3.

Dar autorii manualelor care ne-au indoctrinat o scoala intreaga cu "comentarii literare" ori n-au citit nimic despre Apa cea Vie din Cartea Sfanta, ori degeaba au citit Scripturile, ca inimile lor nu au miscat. Acestia m-au lipsit, o copilarie si o tinerete intreaga, de o cheie universala pentru descuiat povestile, iar eu nu am e gand sa o ascund copiilor mei.

Nu altfel stau lucrurile in literatura universala pentru copii. Perrault, La Fontaine, Fratii Grimm, ca sa nu mai vorbesc de contesa de Segur si inca multi altii au scris o literatura pe care cheia mistico-spirituala o descuie imediat si in intregime. Doar la Andersen deschiderea e incompleta. La Andersen am o senzatie ciudata: inceputul povestilor e in cheie crestina, pe urma vireaza spre o spiritualitate rasturnata. Poate de aceea Andersen e cel mai trist autor pentru copii. Cine nu a plans la Fetita cu Chibriturile?

Chiar si autorii zilelor noastre pot fi (desi in mult mai mica masura) intelesi in cheie crestina. Exemplul cel mai evident este Tolkien, un autor despre care s-a scris orice, in afara de credinta sa profunda: ca si povestile cu balaurul cu sapte capete, si "Stapanul Inelelor" poate fi inteles NUMAI in cheie crestina.
Foarte interesant, dar nu ma simt in stare sa descifrez singura aceste povesti in cheie crestina. Eu inca am destule valuri pe ochi, si din pacate am impresia ca aceste valuri se inmultesc, si nu numai pe ai mei, ci pe ochii tuturor. Nu am destule cunostinte sau probabil nu am aceasta luminare de la Dumnezeu. Poate va ganditi sa scrieti o carte despre asta, sau stiti pe cineva care ar scrie, ca sa-l incurajati.

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 19.09.2014, 05:14:17
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Foarte interesant, dar nu ma simt in stare sa descifrez singura aceste povesti in cheie crestina. Eu inca am destule valuri pe ochi, si din pacate am impresia ca aceste valuri se inmultesc, si nu numai pe ai mei, ci pe ochii tuturor. Nu am destule cunostinte sau probabil nu am aceasta luminare de la Dumnezeu. Poate va ganditi sa scrieti o carte despre asta, sau stiti pe cineva care ar scrie, ca sa-l incurajati.
Eu i-am zis mai demult fratelui Mihnea sa nu ingroape talantul, ci sa scrie si sa publice. Si sunt sigur ca nu sunt singurul.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2014, 16:35:22
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit Moara lui Califar - o analiza pe 4 coloane...

http://www.upm.ro/biblioteca/Szekely...RE_III_IFR.pdf
Reply With Quote
Vechi 19.09.2014, 18:49:59
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Dogma in sine nu face rau si nimeni nu se opune ei. Adica eu una, nu.
Apropos - exista si un termen derivat care cred ca e vinovat de multe neintelegeri: dogmatismul.

DOGMATÍSM s. n. 1. Atitudine bazată pe o dogmă, respingând îndoiala și critica. 2. Comportament al unei persoane dogmatice. – Din fr. dogmatisme. Cf. rus. dogmatizm.

Problema apare asa cum spune si Cristian la aplicarea ei si aici ne lovim si eu si Iustin si altii
Cunoasterea teoretica a dogmelor te fereste sa nu ratacesti pe cai gresite care duc in afara Bisericii Celei Una. Adica sa nu ajungi la erezie. Insa nu este de ajuns doar cunoasterea teoretica a dogmelor fiindca aceasta nu tine si locul unei vieti crestine traite in Hristos. Doar cunoasterea pur teoretica, nu iti asigura automat un loc in Imparatia Cerurilor...
Din cauza unei cunoasteri pur teoretice, exista, bineinteles si primejdia sa se ajunga la o intelegere si interpretare gresita a dogmelor.

Last edited by tot-Laurentiu; 21.07.2015 at 15:57:36.
Reply With Quote
Vechi 19.09.2014, 23:55:00
Banned

Implicit

Se spune uneori despre sfinți că "sunt împodobiți cu dogme", cuvânt de mirare la prima vedere.
Lucrîndu-și mântuirea înlăuntrul dogmelor, ținînd strâns de ele ca la un dreptar fără egal, sfinții au agonisit prin practica vieții lor de credință virtuțile.
Strălucind prin virtute, au adus implicit strălucire și dogmelor prin care au ajuns la virtuți. Nu poate străluci rodul fără să aducă strălucire și rădăcinii din care se trage.
E drept că rădăcina mărului nu e apetisantă (precum poate nici dogmele nu sunt dulci și zemoase pentru unii, ci par a fi cam fade), însă când ne bucurăm de măr înțelegem că nu ar fi putut să crească dintr-o rădăcină de scaiete.
Reply With Quote
Vechi 20.09.2014, 12:46:43
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

N-am iubi pomul fara fruct, albina fara miere, planta fara floare (iar sublimul este sa aiba si parfum), omul fara suflet.
Iubim samanta prin rodul ei. Samanta fara rod nu are valoare si nu traieste.
Vechi 20.09.2014, 13:59:03
Banned

Implicit

De roade fără rădăcini eu n-am auzit.

Dar să vedem ce spune poetul:

Lauda semintelor, celor de fata si-n veci tuturor!
Un gand de puternica vara, un cer de inalta lumina,
s-ascunde in fiestecare din ele, cand dorm.
Palpita in visul semintelor
un fosnet de camp si amiezi de gradina,
un veac paduret,
popoare de frunze
si-un murmur de neam cantaret.

http://www.aboutromania.com/blaga200.html
Spor la lectură și la sentimente mai bune!
Reply With Quote
Vechi 21.09.2014, 01:24:33
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Imi dati si mie cateva exemple de dogme? Ca asa de mult am folosit cuvantul pro si contra,ca aproape l-am rupt de continut.
Si apoi sa vedem daca mai are cineva ceva impotriva lor, dupa ce le enuntam.
Caci nu cred ca dogmele ar constitui vreo problema, ci o anume folosire in scopuri de excludere a lor ,fara explicatii si precizari detaliate. Daca la toate se vede legatura cu Hristos,nimeni nu le va respinge
Reply With Quote
Vechi 21.09.2014, 01:48:46
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Imi dati si mie cateva exemple de dogme?
Ai fi putut să te abții...
Reply With Quote
Vechi 21.09.2014, 06:18:46
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Multumesc, ma bucur ca se face asa ceva in Romania, m-a impresionat foarte tare acest material, norocosi elevi :)

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare