Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2008, 21:09:56
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Sa vorbim cu Hristos si Maicuta Domnului simplu, fara cuvinte multe, fara teologii inalte. Sa stam cu iubire si cu frica stiind ca Hristos de fata este!
Cuvantul venit din suflet, este pe atat de simplu, dar pe atat de sincer si curat. Asa trebuie sa fie si rugaciunea noastra, simpla, sincera si curata.
Vechi 14.11.2008, 18:39:42
Mihai2000 Mihai2000 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 24.02.2008
Implicit

In cadrul rugaciunii cel mai important lucru este calitatea , nu cantitatea.Putem sa citim 5 Acatiste pe zi nu avem o traire.Talharul de pe cruce a spus poate cea mai scurta rugaciune si s-a mantuit ,,Pomeneste-ma Doamne cand vei veni intru imparatia Ta!" Luca 23,42
Reply With Quote
Vechi 14.11.2008, 18:54:52
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai2000 Vezi mesajul
In cadrul rugaciunii cel mai important lucru este calitatea , nu cantitatea.Putem sa citim 5 Acatiste pe zi nu avem o traire.Talharul de pe cruce a spus poate cea mai scurta rugaciune si s-a mantuit ,,Pomeneste-ma Doamne cand vei veni intru imparatia Ta!" Luca 23,42
Foarte corect cele spuse, dar reprezinta si un risc, ducand gandul spre lenevirea in ale rugaciunii. Trebuie sa existe un echilibru si o oranduiala intru cele ce citim sau la cele ce ne rugam.
Vechi 15.11.2008, 18:36:16
antoniap
Guest

Implicit

,,17. Rugati-va neincetat.
18. Dati multumire pentru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu, intru Hristos Iisus pentru voi.
19.Duhul sa nu-l stingeti.
20. Proorocirile sa nu le dispretuiti."
(Apostolul Pavel, Tesalonicieni, cap. 5)
Reply With Quote
Vechi 16.11.2008, 03:41:39
praxis praxis is offline
Banned

Data înregistrării: 10.11.2008
Implicit

Buna tuturor!

Am sa incerc sa adaug si eu, dupa puterea mea, un mic text despre rugaciune.
In primul rand, Moise cand s-a rugat, fiind in robia egipteana, Dumnezeu i-a daruit libertatea, si impreuna cu dansul la tot poporul evreu. Prin aceasta rugaciune a sa, Moise a intrecut granitele priceperii omenesti si traversat Marea Rosie, ceea ce nu s-a mai intalnit. Deci, de atunci si pana astazi au trecut peste 5000 de ani. Acum aceasta amintire a izbavirii poporului evreu din robia egipteana, tocmai prin traversarea valurilor marii, ca pe uscat, ne duce cu gandul la viata noastra de zi cu zi, la secolul XXI, la valurile ispitelor noastre de zi cu zi. De aceste putem sa scapam cel mai usor prin post (prercum Moise a postit 40 de zile inainte sa primeasca tablale Legii) si rugaciune (precum Sf. Antonie cel mare, cand era ispitit si asa a fost izbavit). Deci, dupa mine, rugaciunea nu este o practica, precum zoga, nu este o arta, nu este o munca, un serviciu, o indatorire, ci este puterea cea interioara a sufletului, care se exteriorizeaza prin fapte si credinta. Rugaciunea este un liman al celor ce sunt prinsi in valurile lumii, in valurile ispitelor si ale nelegiuirilor. Rugaciunea ne apropie de Dumnezeu foarte mult, in functie de calitate, dar si de cantinatea ostenelii, nu precum zic ereticii ca "Dumnezeu nu voieste cantitate ci calitate", ca de nu ar fi fost bineplacuta osteneala impreuna cu rugaciunea, nu ar mai fi postit Domnul nostru Iisus Hristos cu trupul, ci s-ar fi rugat numai cu sufletul. Rugaciunea nu are niciun folos daca nu aduce dupa sine si roadele faptelor bune.
Daca am facut greseli, imi cer iertare dar, fiind foarte tarziu, nu am mai avut timp sa corectez.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 21.12.2008, 02:16:03
schimnic schimnic is offline
Junior Member

Data înregistrării: 20.12.2008
Implicit

rugaciunea monahiceasca plina de smerenie "Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste`ma pe mine pacatosul "
Vechi 21.12.2008, 02:52:40
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit

Rugaciunea monahiceasca plina de smerenie "Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu miluieste`ma pe mine pacatosul "

A ne ruga este ceva personal, functie de puterea fiecaruia - nu vorbim de lene sau lipsa de timp - si este atit cantitativa cit si calitativa dupa parerea mea. Rugaciunea reflecta PROBLEMELE PE CARE O PERSONA LE ARE; CU CIT AI MAI MULTE, CU ATIT RUGACIUNEA TA VA FII MAI PUTERNICA!

Crucea personala

Pai uite ca noi toti avem o cruce a noastra pe care trebuie s-o ducem.
Aci se obisnuieste sa se spuna de multe ori ca ai facut alegeri in viata, iar acum nu te plinge, doar plateste ponoasele. Eu stiu cit o fii de adevarat?! Sau de neadevarat?!
Ceea ce stiu bine, este ca fiecare are un destin: lasat de Dumnezeu, te abati de la drum insa pina la urma tot calea aia o vei lua, doearece asa iti este scris sa fie.

Rugaciunea si cum ne rugam

Nimeni nu stie exact adevarul cum ar trebui sa ne rugam. Toate sint doar presupuneri.
Ceea ce se stie, este ca daca citesti Biblia, acolo Mantuitorul explica felul in care sa ne rugam, el a dat exemplul personal inainte de a fii vindut si crucificat: s-a dus pe munte si a ingenunchiat si nimeni nu stie ce a spus in rugaciune, insa intrebat de Sfintii Apostoli, el a specifict si rugaciunea care este cea mai potrivita: Tatal Nostru si este in Biblie.

Rugciunea Speciala

Exista rugaciuni speciale: Acatiste, Paraclise si altele.
Unele noi le putem face, insa altele e nevoie de preot.
Fiecare, dupa nevoia si puterea lui, o face pe cea care este necesara pentru el/ea.
Apoi mai sint Sfantul Maslu si slujbe de dezlegare care sint savirsite de preot ( si aici mentionez ca multi dintre preoti nu au curajul sa faca slujbe de dezlegari).

Cum ma rog eu?

Eu ma rog si mergind pe strada, Tatal Nostru si Nascatoarea o zic mereu. Fara intrerupere, fara sa numar daca de 25 de ori, daca 7 ori.

Acasa: citesc Acatistul Sfintului de ziua respectiva, am un Acatistier vechi la mine si apoi citesc Biblia.

Cea mai importanta rugaciune pentru mine este Rugaciunea inimii sau Rugaciunea mintii care eu le rostesc imediat dupa Tatal Nostru si Nascatoarea.

Tatal Nostru

Tatal Nostru este o rugaciune extrem de complexa avind 7 cereri si 7 mariri ale Domnului; contine cele mai puternice cereri, insa in acelasi timp, contine si legaminte pe care noi le facem ori de cite ori pomenim si rostim aceasta rugaciune.
Una dintre ele, cea mari grea este: " si iarta pacatele noastre asa cum si noi iertm gresitilor nostri" ceea ce noi rostim, insa foarte putini reusesc sa realizeze ca daca tu ca om nu ierti ( NU MA REFER LA nimeni in mod special, CI IN GENERAL) cum vrem noi ca Domnul sa ne ierte pe noi?
Iar legat de asta Iisus Domnul spune: " si tot ceea ce veti lega pe pamint, legat va fii in cer, iar ceea ce va fii dezlegt pe pamint, dezlegat va fii in ceruri" si iertarea este un fel de dezlegare pe care noi, simli mritori trebuie sa o dam, ca noi la rindul nostru sa o obtinem.

Rugaciunea cea mai puternica

Eu consider ca si cea mai puternica rugaciune, citirea cu post si umilinta a Psaltirii, o catisma pe zi urmata de al doilea Paraclis al Maicii Domnului.
Aceasta rugaciune este cea mai puternica, am vazut efectele si am ramas ori de cite ori am puterea sa o fac, surprinsa, de puterea acestei rugi. Sotul care se roaga doar uneori, spune, stii cind citesc Psalmii, parca oamneii ma iubesc mai mult....curioasa afirmatie,nu gasiti?

Greutatile mele

Orice greutate am eu, este pentru ca asa mi-este scirs. Uneori pot sa ma rog mai mult , alteori pot sa ma rog mai putin, ca nu am putere, ceea ce nu e bine.

Orice persoana care a fost in strainatate, are probleme: de umilinta, de nevointa, de lipsa, de sannatate, de singuratate si multe lipsuri. Atunci, credetri ori nu, puterea de rugaciune este mai mare, puterea rugaciunii este mai intensa; stii ca iesi afara si n-ai pe nimeni ramas decit pe Dumnezeu...

Nici unul dintre noi este sau nu sintem nici o exceptie.

Ceea ce este ceva in plus fiind printre straini este faptul ca noi nu avem sprijin si mangaiere cind ne este greu. Doar pe Dumnezeu, unde ne este scaparea. Din cauza asta multi dintre noi, plecind in strainatate se apropie de Dumnezeu, dar multi sint acei care se indeparteaza, considerind ca... cine stie, nu vreau sa judec.

Patinina
Reply With Quote
Vechi 21.12.2008, 03:30:35
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Singuratatea , insingurarea este dureroasta dar in multe cazuri sanatoasa pentru suflet. In singuratate si printre straini, in necunoscut , eul nostru devine prioritar, si cine este eul, decat insasi sufletul. Cel ce-si uita eul in pustiu sau printre straini, este terminat. Acestia sunt cei de care spuneai tu, cei ce l-au uitat pe Dumnezeu. Tu esti din cei ce-si ingrijesc sufletul, mai mult decat trupul si asta spune multe. O rugaciune spusa din suflet o singura data, nu poate fi egalata de mii si mii de rugaciuni spuse doar cu gura, pentru ca cele doar cu gura , este osteneala in zadar.
Vechi 21.12.2008, 06:03:13
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit Completarea rugaciunii

RUGACIUNEA TREBUIE FINALIZATA

1 Rugaciunea pentru dusmanii tai

Orice rugaciune nu este finalizata, terminata, daca te rogi doar pentru tine.
Trebuie sa te rogi pentru dusmani, Dumenzeu sa-i lumineze si sa le dea gind bun.

2. Rugaciunea pentru sufletele celor adormiti

Trebuie apoi sa te rogi pentru sufletele celor adormiti.

3. Trebuie sa fii smerit

Trebuie sa fii smerit si nimeni sa nu stie ce faci, cind te rogi ca sa nu te smintesti cumva. Adica vreau sa spun, ca nu-i destul pentru femei sa -si puna o basma pe cap si o fusta lunga cind merg la biserica, si se roaga, apoi cind sint pe strada au fuste scurte, elegante si uita cit au fost de smerite prima data. Este pierzania sufletului, deoarece nimeni nu se poate inchina la doi stapini.

4. Trebuie sa dai pomana

Pomana este si ea in functie de cit poti, dar trebuie sa fie diversificata: imbraca pe cineva, hraneste pe cel flamind, acopera pe cel dezgolit, da bani celui ce n-are, da pomana la biserica, grabeste acolo unde se construieste o biserica, deoarece ai pus o caramida la casa Domnului si mare va fii rasplata ta!

5. Ridica Parastase pentru cei morti

Cind ai ocazie si poti ridica parastase pentru cei morti.

6. Fa slujbe la biserica pentru cei vii cu mancare.
7. Indruma pe altii pe calea Domnului, pe cei rataciti, oncearca sa le dai Cuvintul Lui Dumnezeu, sa le spui acest cuvint dind pilda ta personala.
8. Posteste pentru altii , roaga-te pentru altii.
9. Fii gata saritor pentru ajutor cind un prieten te cheama, nu ride de el ca nu are ceva, sau ca e nestiutor, indruma-l tu cit poti.
10. Da cit mai multe rugaciuni pentru tine si pentru altii, la biserici, la manastiri.

In felul asta consider eu, pentru mine personal, ca am facut o rugaciune completa. Asa cum am aratat mai sus, trebuie sa fie o combinatie de: umilita, rugaciune, oferte, sacrificii personale, post, spovedanie, cuminecatura si activitati ortodoxe crestine.

NOTA:

Ceea ce duci la biserica pentru a fii pomana (mancare ) daca vrei intr-adevar sa fie primita, atunci gateste tu personal, trebuie facuta cu mainile tale si sa fie din sudoarea ta(adica din munca ta). Tot ceea ce cumperi este doar jumatate de pomana, daca tot o faci incearca s-o faci completa.
Reply With Quote
Vechi 21.12.2008, 16:37:00
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit cauzele nereusitei rugaciunii

Am recitit acum o carte mica ,autor par.IOANICIHIE BALAN.-SFINTUL EPISCOP IOAN ,mare sihastru in Muntii CarpAti.Este vb de un episcop care a fugit din cauza prigoanei ateiste din Rusia si a trait in Carpatii nostri,INAINTE VAZATOR SI CARE PUTEA SA APARA IN MANASTIRE LA SF.LITURGHIE ,fara a fi vazut de nimeni..El se spovedea la un parinte din man Secu ,apoI la altul .A fost vazut de putini monahi ,iar cind a avut o discutie cu duhovnicul TEODUL in Poiana trapezei ,situata intre AGAPIA SI MAN SIHASTRIA,,FIINDCA I-A ADUS NISTE POSMAGI si mincare,PE CARE I-A REFUZAT ,A EXPLICAT CA EXISTA MAI MULTE TREPTE ALE POSTULUI,ANUME 7 ,si ca rugaciunea curata este direct proportionala cu aceste trepte ale postului .Iata care sint aceste 7 trepte ale postului
1.CARNIVORII,cei care maninca totdeauna carne,treapta cea mai de jos .Chiar dc se infrineaza unori de la mincare[ex.in posturi,zic eu] ,EI NU POT SPORI NICIODATA IN SFINTA RUGACIUNE.
2.LACTO-VEGETARIENII,adica cei care nu maninca niciodata carne, ci numai lapte ,brinza,oua,legume fierte.Aceasta este treapta a doua a postului pe care o tin de obicei calugarii din manastirile cu viata de obste.
3.VEGETARIENII,cei ce maninca numai zarzavaturi si legume crude sau fierte.Rinduiala asta o tin calugarii mai rivnitori din viata de obste.De aci incolo incep treptele mai aspre ale postului,pe care il sihastrii si pusnicii.
4.FRUCTIVORII,adica cei ce maninca o data in zi piine si fructe nefierte,fara a gusta vreodata altfel de hrana.Cei care au ajuns la aceasta treapta a postului,aceia pot stapini cu usurinta trupul si gindurile si pot spori mult pe calea rugaciunii.
5.CEREALIERII.Sunt calugarii CARE MANINCA O DATA IN ZI,DAR NUMAI PIINE NEAGRA DE CEREALE SI BOABE MUIATE DE GRIU,PORUMB,MEI LINTE ,BOB,MAZARE..
6.HRANA USCATA.ESTE A SASEA TREAPTA LA CARE AJUNG PUSNICII CEI MAI RIVNITORI.MANINCA NUMAI PESMETI DE PIINE MUIATA IN APA CU SARE SAU PUTIN OTET,O DATA IN ZI SI CU MASURA.
7.HRANA SAU Mana DUMNEZEIASCA.ESTE ULTIMA SI CEA MAI INALTA TREAPTA A POSTULUI CALUGARESC,LA CARE AJUNG F.PUTINI DINTRE ASCETI,DUPA O INDELUNGATA NEVOINTA ,FIIND INTARITI DE DARUL DUHULUI SFINT.ACESTIA SE INDESTULEAZA NUMAI CU PREACURATELE TAINE,PE CARE LE PRIMESC O DATA SAU DE DOUA ORI PE SAPTAMINA.,FARA A MAI GUSTA ALTCEVA DECIT APA.
IATA DE DAR NU ESTE CURATA ,RUGACIUNEA NOASTRA ,A MIRENILOR ,CARE TRAIM IN LUME BOMBARDATI CU TOT FELUL DE RECLAME CULINARE ...CA DEEEE..STIE EL SATANA DE CE O FACE !!.DECI sa nu ne imbubam dupa trecerea postului ..si sa mincam mai putina CARNE.!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum sa ne rugam? Langu Rugaciuni 49 13.03.2013 12:13:33
Sa ne rugam! Legionarul Generalitati 6 08.01.2011 17:06:33
Sa ne rugam anirod Umanitare 2 21.06.2010 21:57:22
Sa ne rugam ! cristiboss56 Umanitare 3 16.11.2008 23:21:26
cum sa ne rugam andorueca Rugaciuni 1 09.09.2008 20:34:39