![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
exact aici! invatatura respectiva este rodul intalnirii Colegiului Episcopilor (intre care Papa, ca episcop, este o singura persoana), iar episcopii au girul credinciosilor pe care ii reprezinta (Biserica) |
|
||||
|
||||
![]()
Maria, nu mai incerca sa ne vorbesti de colegiu, cand in Biserica Catolica toata puterea e concentrata in fiinta unei singure persoane, a papei.
In Biserica Ortodoxa forurile cele mai inalte de conducere sunt sinoadele de episcopi: pentru intreaga Biserica, sinodul ecumenic, in care e reprezentat tot episcopatul, iar pentru Bisericile autocefale, sinoadele locale. Din acestea se vede dreptul fiecarui episcop de a contribui la hotararile ce se iau in eventualul sinod ecumenic, ca organe partiale in sistemul organizarii Bisericii Ortodoxe. In catolicism, asemenea drepturi si libertati pentru episcopi si pentru sinoadele locale, nu exista. Episcopii si sinoadele de episcopi, chiar cel ecumenic, pot fi consultate. In Rasarit, dreptul episcopilor de a participa la hotarari, inseamna si o interconditionare a lor. In Apus, papa nu e conditionat de nimeni. E bine sa retii ca in Ortodoxie, constiinta Bisericii este deasupra persoanelor, ca adevarul se descopera nu unei ratiuni individuale, ci unitatii de iubire in Biserica. |
|
||||
|
||||
![]()
[COLOR=Red]"De aceea pe drept se spune ca definitiile Pontifului roman sunt ireformabile prin natura lor si nu în virtutea consimtamântului Bisericii, deoarece ele au fost proclamate cu asistenta Duhului Sfânt, care i-a fost fagaduita lui în persoana Sfântului Petru." eu cred ca acest text este si mai clar in legatura cu infailibilitatea papala si ridica multe dificultati.
[/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
poate in constiinta colectiva a ortodocsilor fiecare episcop este la fel de liber precum episcopii ortodocsi in ceea ce priveste jurisdicatia lor de ce spuneti ca nu ar fi? eu va spun altfel iar eu spun nu din auzite, ci din traite, din realitatea interna, nu din ceea ce vor sa vada unii sau altii cu diferite alte scopuri decat cresterea in credinta... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Maria, daca ai intoarce privirea catre inceputul crestinismului ai vedea ca papa nu are rude. Primatul papal s-a nascut mult mai tarziu. Desi suntem foarte aprope unii de altii, nu putem trece cu vedere aceste puncte de doctrina care ne despart. Trebuie sa stii ca atunci cand dialogul dragostei nu este insotit de dialogul adevarului si nu duce la o intalnire si acceptare a adevarului mantuitor cu Hristos si Biserica Lui, el devine o cursa periculoasa, il desparte pe om de mantuire.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
de vreti sa intelegeti altfel? cu ce scop? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
si atunci de ce nu acceptati ca realitatea catolica este asa cu este ea in interiorul ei, ci o vedeti cum ar vrea unii sau altii sa fie? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cred ca textul este clar, dincolo de "ex cathedra" o persoana deasupra Bisericii si peste colegiul episcopilor. Ma bucur ca in discutii interpretarile par ortodoxe, dar ceea ce este scris este clar catolic. [/COLOR] |
|
|||
|
|||
![]()
ar fi asa, daca ar fi vorba despre o persoana, dar este vorba de un text - textul proclamat care, odata proclamat ex catherda, este deasupra Bisericii si deasupra Colegiului Episcopilor, in care Papa este doar unul dintre episcopi
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Iarasi cipuri si biometrice | BogdanF2 | Generalitati | 71 | 24.02.2017 07:53:45 |
Institutia papala | danyel | Biserica Romano-Catolica | 28 | 06.01.2013 22:26:39 |
Vizita papala in 2013 ? | Mihnea Dragomir | Biserica Romano-Catolica | 92 | 13.09.2012 21:04:03 |
Ganduri ...iarasi | 14carol06 | Generalitati | 1 | 06.02.2009 17:14:58 |
Iarasi despre grafice,sondaje, filocalie, scl.... | alecsandru | Generalitati | 4 | 15.05.2007 09:16:13 |
|