Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.12.2008, 13:41:45
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Sa meditam. Unde este concilierea intre infailibiltatea papala si cea a Bisericii, sau macar a episcopilor.
[COLOR=red]proclama printr-un act definitiv o învatatura privind credinta sau moravurile. [/COLOR]
unde?
exact aici!
invatatura respectiva este rodul intalnirii Colegiului Episcopilor (intre care Papa, ca episcop, este o singura persoana), iar episcopii au girul credinciosilor pe care ii reprezinta (Biserica)
Vechi 11.12.2008, 13:56:47
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Maria, nu mai incerca sa ne vorbesti de colegiu, cand in Biserica Catolica toata puterea e concentrata in fiinta unei singure persoane, a papei.

In Biserica Ortodoxa forurile cele mai inalte de con­ducere sunt sinoadele de episcopi: pentru intreaga Biserica, si­nodul ecumenic, in care e reprezentat tot episcopatul, iar pentru Bisericile autocefale, sinoadele locale.

Din acestea se vede dreptul fiecarui episcop de a con­tribui la hotararile ce se iau in eventualul sinod ecumenic, ca organe partiale in sistemul organizarii Bisericii Ortodoxe. In catolicism, asemenea drepturi si libertati pentru episcopi si pentru sinoadele locale, nu exista.

Episcopii si sinoadele de episcopi, chiar cel ecumenic, pot fi consultate. In Rasarit, dreptul episcopilor de a par­ticipa la hotarari, inseamna si o interconditionare a lor. In Apus, papa nu e conditionat de nimeni.

E bine sa retii ca in Ortodoxie, constiinta Bisericii este deasupra persoanelor, ca adevarul se descopera nu unei ratiuni in­dividuale, ci unitatii de iubire in Biserica.
Vechi 11.12.2008, 22:38:30
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

[COLOR=Red]"De aceea pe drept se spune ca definitiile Pontifului roman sunt ireformabile prin natura lor si nu în virtutea consimtamântului Bisericii, deoarece ele au fost proclamate cu asistenta Duhului Sfânt, care i-a fost fagaduita lui în persoana Sfântului Petru." eu cred ca acest text este si mai clar in legatura cu infailibilitatea papala si ridica multe dificultati.
[/COLOR]
Vechi 15.12.2008, 10:49:57
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Maria, nu mai incerca sa ne vorbesti de colegiu, cand in Biserica Catolica toata puterea e concentrata in fiinta unei singure persoane, a papei.
cand? unde? ...
poate in constiinta colectiva a ortodocsilor

fiecare episcop este la fel de liber precum episcopii ortodocsi in ceea ce priveste jurisdicatia lor
de ce spuneti ca nu ar fi?
eu va spun altfel
iar eu spun nu din auzite, ci din traite, din realitatea interna, nu din ceea ce vor sa vada unii sau altii cu diferite alte scopuri decat cresterea in credinta...
Vechi 15.12.2008, 11:05:13
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
cand? unde? ...
poate in constiinta colectiva a ortodocsilor

fiecare episcop este la fel de liber precum episcopii ortodocsi in ceea ce priveste jurisdicatia lor
de ce spuneti ca nu ar fi?
eu va spun altfel
iar eu spun nu din auzite, ci din traite, din realitatea interna, nu din ceea ce vor sa vada unii sau altii cu diferite alte scopuri decat cresterea in credinta...
Maria, vreau sa subliniez ca textele postate anterior sunt din Catehismul Bisericii Catolice. Nu m-am folosit de interpretarea autoritara a unor teologi ortodocsi, ci accentuat ceea ce se spune in catehism.
Vechi 15.12.2008, 11:23:06
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Maria, daca ai intoarce privirea catre inceputul crestinismului ai vedea ca papa nu are rude. Primatul papal s-a nascut mult mai tarziu. Desi suntem foarte aprope unii de altii, nu putem trece cu vedere aceste puncte de doctrina care ne despart. Trebuie sa stii ca atunci cand dialogul dragostei nu este insotit de dialogul adevarului si nu duce la o intalnire si acceptare a adevarului mantuitor cu Hristos si Biserica Lui, el devine o cursa periculoasa, il desparte pe om de mantuire.
Vechi 15.12.2008, 11:32:34
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
[COLOR=red]"De aceea pe drept se spune ca definitiile Pontifului roman sunt ireformabile prin natura lor si nu în virtutea consimtamântului Bisericii, deoarece ele au fost proclamate cu asistenta Duhului Sfânt, care i-a fost fagaduita lui în persoana Sfântului Petru." eu cred ca acest text este si mai clar in legatura cu infailibilitatea papala si ridica multe dificultati.[/COLOR]
ceea ce proclama Papa ex cathedra este infailibil pentru ca ajuns sa fie proclamat, dar formularea nu apartine Papei, ci Colegiului Episcopilor
de vreti sa intelegeti altfel? cu ce scop?
Vechi 15.12.2008, 11:35:14
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
atunci cand dialogul dragostei nu este insotit de dialogul adevarului...
corect
si atunci de ce nu acceptati ca realitatea catolica este asa cu este ea in interiorul ei, ci o vedeti cum ar vrea unii sau altii sa fie?
Vechi 15.12.2008, 13:06:18
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaB Vezi mesajul
ceea ce proclama Papa ex cathedra este infailibil pentru ca ajuns sa fie proclamat, dar formularea nu apartine Papei, ci Colegiului Episcopilor
de vreti sa intelegeti altfel? cu ce scop?
[COLOR=red]"sunt ireformabile prin natura lor si nu în virtutea consimtamântului Bisericii".
Cred ca textul este clar, dincolo de "ex cathedra" o persoana deasupra Bisericii si peste colegiul episcopilor. Ma bucur ca in discutii interpretarile par ortodoxe, dar ceea ce este scris este clar catolic.
[/COLOR]
Vechi 16.12.2008, 20:08:20
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
[COLOR=red]dincolo de "ex cathedra" o persoana deasupra Bisericii si peste colegiul episcopilor. [/COLOR]
ar fi asa, daca ar fi vorba despre o persoana, dar este vorba de un text - textul proclamat care, odata proclamat ex catherda, este deasupra Bisericii si deasupra Colegiului Episcopilor, in care Papa este doar unul dintre episcopi
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iarasi cipuri si biometrice BogdanF2 Generalitati 71 24.02.2017 07:53:45
Institutia papala danyel Biserica Romano-Catolica 28 06.01.2013 22:26:39
Vizita papala in 2013 ? Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 92 13.09.2012 21:04:03
Ganduri ...iarasi 14carol06 Generalitati 1 06.02.2009 17:14:58
Iarasi despre grafice,sondaje, filocalie, scl.... alecsandru Generalitati 4 15.05.2007 09:16:13