![]() |
![]() |
|
#10
|
|||
|
|||
![]()
Eu pregatesc coliva astfel:
1) ingrediente • 1 kg arpacas; • 1 kg zahar tos; • Sare; • Nuca pisata – dupa gust; • Zahar vanilat – dupa gust; • Scortisoara – dupa gust; • Coaja de lamaie – dupa gust; • Pesmet din biscuiti dulci – pentru decor; • Zahar pudra – pentru decor; • Bomboane,cacao – pentru decor. 2) mod de preparare 1. arpacasul se curata de impuritati si se spala foarte bine – se spune ca este bine sa fie spalat in 9 ape,timp in care se rosteste in gand rugaciunea Tatal Nostru ; 2. se pune la fiert cu apa rece si sare,socotind pentru fiecare masura de arpacas 3 masuri de apa ;se fierbe pe foc mare la inceput,apoi pe foc mic pana scade bine apa,arpacasul trebuie sa fie bine legat;spun batranii ca este fiert atunci cand lasand lingura (de lemn) , aceasta ramane in pozitie verticala;se amesteca din cand in cand ; 3. dupa ce s-a fiert arpacasul , se adauga zaharul –toata cantitatea – si se amesteca , mult mai des decat inainte;atentie la foc , pentru ca riscul de a se afuma este mult mai mare acum;se fierbe pana scade siropul lasat de zahar ; (un lucru foarte important:odata adaugat zaharul,arpacasul se intareste,de aceea el trebuie sa fie foarte bine fiert in prealabil.) 4. se ia de pe foc si se acopera cu un servet foarte curat , fara mirosuri straine – sapun,detergent,balsam – pentru ca se imprima in coliva;se lasa la loc rece de seara pana dimineata sa se raceasca treptat;in afara servetului nu se mai acopera cu nimic altceva,permitand astfel aburului sa se ridice treptat,fara a se forma crusta ; 5. a doua zi se framanta coliva cu celelalte ingrediente – nuca,zaharul vanilat,scortisoara,coaja de lamaie; (eu nu folosesc si nici nu recomand folosirea esentei de rom,lamaie,vanilie,etc.la coliva deoarece imprima acesteia un gust acrisor;la fel am patit si cu stafidele;in loc de esenta folosesc pudra de scortisoara.) 6. dupa aceea se aseaza coliva pe platou iar,cu mainile umede se aranjeaza si se taseaza,dandu-i forma dorita:ovala sau rotunda ; 7. deasupra se pune pesmetul de biscuiti cu ajutorul unei site si se taseaza din nou , asezand deaupra pesmetului o foaie curata de hartie – se aseaza foaia de hartie si se trece mana deasupra,usor,pentru uniformitate ; 8. la fel se procedeaza cu zaharul pudra;la sfarsit,ultimul strat de zahar pudra se lasa ca atare ; 9. se decoreaza cu bomboane,cacao,etc. Succes .
__________________
"De te vei amărî după ce ai căzut în ispită, și-ți mai faci și făgăduințe hotărând că ,,de-acum înainte n-o să se mai întâmple niciodată”, este semn limpede că te afli pe un drum greșit: ți s-a rănit încrederea în tine. Acela ce nu se bizuie pe sine însuși e uimit cum de n-a căzut mai rău și dă slavă lui Dumnezeu că i-a trimis ajutorul la vreme, fără de care ar fi zăcut mai departe acolo în adânc." |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Reteta cu fructe de mare | angiteo | Intrebari utilizatori | 58 | 25.09.2016 22:26:43 |
Reteta coliva | gabi3010 | Intrebari utilizatori | 4 | 30.03.2012 09:18:42 |
desen coliva | andrada3 | Sfanta Liturghie | 4 | 12.05.2011 21:52:43 |
Ce semnifică coliva | sofronie | Generalitati | 1 | 30.01.2011 02:00:57 |
Reteta mantuirii | NECTARIE | Generalitati | 3 | 24.01.2011 15:56:59 |
|