Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Slujba inmormantarii
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #10  
Vechi 14.02.2009, 13:36:06
carmina carmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 693
Implicit reteta de coliva

Eu pregatesc coliva astfel:

1) ingrediente
• 1 kg arpacas;
• 1 kg zahar tos;
• Sare;
• Nuca pisata – dupa gust;
• Zahar vanilat – dupa gust;
• Scortisoara – dupa gust;
• Coaja de lamaie – dupa gust;
• Pesmet din biscuiti dulci – pentru decor;
• Zahar pudra – pentru decor;
• Bomboane,cacao – pentru decor.

2) mod de preparare

1. arpacasul se curata de impuritati si se spala foarte bine – se spune ca este bine sa fie spalat in 9 ape,timp in care se rosteste in gand rugaciunea Tatal Nostru ;
2. se pune la fiert cu apa rece si sare,socotind pentru fiecare masura de arpacas 3 masuri de apa ;se fierbe pe foc mare la inceput,apoi pe foc mic pana scade bine apa,arpacasul trebuie sa fie bine legat;spun batranii ca este fiert atunci cand lasand lingura (de lemn) , aceasta ramane in pozitie verticala;se amesteca din cand in cand ;
3. dupa ce s-a fiert arpacasul , se adauga zaharul –toata cantitatea – si se amesteca , mult mai des decat inainte;atentie la foc , pentru ca riscul de a se afuma este mult mai mare acum;se fierbe pana scade siropul lasat de zahar ;
(un lucru foarte important:odata adaugat zaharul,arpacasul se intareste,de aceea el trebuie sa fie foarte bine fiert in prealabil.)
4. se ia de pe foc si se acopera cu un servet foarte curat , fara mirosuri straine – sapun,detergent,balsam – pentru ca se imprima in coliva;se lasa la loc rece de seara pana dimineata sa se raceasca treptat;in afara servetului nu se mai acopera cu nimic altceva,permitand astfel aburului sa se ridice treptat,fara a se forma crusta ;
5. a doua zi se framanta coliva cu celelalte ingrediente – nuca,zaharul vanilat,scortisoara,coaja de lamaie;

(eu nu folosesc si nici nu recomand folosirea esentei de rom,lamaie,vanilie,etc.la coliva deoarece imprima acesteia un gust acrisor;la fel am patit si cu stafidele;in loc de esenta folosesc pudra de scortisoara.)

6. dupa aceea se aseaza coliva pe platou iar,cu mainile umede se aranjeaza si se taseaza,dandu-i forma dorita:ovala sau rotunda ;
7. deasupra se pune pesmetul de biscuiti cu ajutorul unei site si se taseaza din nou , asezand deaupra pesmetului o foaie curata de hartie – se aseaza foaia de hartie si se trece mana deasupra,usor,pentru uniformitate ;
8. la fel se procedeaza cu zaharul pudra;la sfarsit,ultimul strat de zahar pudra se lasa ca atare ;
9. se decoreaza cu bomboane,cacao,etc.

Succes .
__________________
"De te vei amărî după ce ai căzut în ispită, și-ți mai faci și făgăduințe hotărând că ,,de-acum înainte n-o să se mai întâmple niciodată”, este semn limpede că te afli pe un drum greșit: ți s-a rănit încrederea în tine.

Acela ce nu se bizuie pe sine însuși e uimit cum de n-a căzut mai rău și dă slavă lui Dumnezeu că i-a trimis ajutorul la vreme, fără de care ar fi zăcut mai departe acolo în adânc."

Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Reteta cu fructe de mare angiteo Intrebari utilizatori 58 25.09.2016 22:26:43
Reteta coliva gabi3010 Intrebari utilizatori 4 30.03.2012 09:18:42
desen coliva andrada3 Sfanta Liturghie 4 12.05.2011 21:52:43
Ce semnifică coliva sofronie Generalitati 1 30.01.2011 02:00:57
Reteta mantuirii NECTARIE Generalitati 3 24.01.2011 15:56:59