![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() [COLOR=green]Cred ca am mai spus pe aici ca sunt oraseanca get-beget, fara rude la tara si, in consecinta, fara sa cunosc obiceiurile.[/COLOR]
|
|||
|
|||
![]()
Cateodata mai invie mortul si de aceea il tin macar trei zile. Ar fi frumos sa invie unul si sa-si ia rudele la puricat din cauza superstitiilor si felului in care a fost impachetat.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]()
Copii,nu va temeti de viata!E frumoasa atunci cand savarsesti binele si cunosti adevarul si dragostea! Dulce sa fii si amar,si gingas,dar si aspru cu cei pe care-i iubesti si cu cei ce te urasc ,sau cu cei ce-ti slujesc.nu-i uita ,insa,si pe vecini! ![]() http://www.trilulilu.ro/14carol06 http://14carol06.blogspot.com/ ![]() [COLOR=#ff0000]Mi-am luat ratiunea si-am raspandit-o peste tot,unde mai ramasese lo[COLOR=red]c[/COLOR] liber.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si apoi,m-am dus sa ma razboiesc cu viata! ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
Copii,nu va temeti de viata!E frumoasa atunci cand savarsesti binele si cunosti adevarul si dragostea! Dulce sa fii si amar,si gingas,dar si aspru cu cei pe care-i iubesti si cu cei ce te urasc ,sau cu cei ce-ti slujesc.nu-i uita ,insa,si pe vecini! ![]() http://www.trilulilu.ro/14carol06 http://14carol06.blogspot.com/ ![]() [COLOR=#ff0000]Mi-am luat ratiunea si-am raspandit-o peste tot,unde mai ramasese lo[COLOR=red]c[/COLOR] liber.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si apoi,m-am dus sa ma razboiesc cu viata! ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
[COLOR=green]Păi, înseamnă că nu au nimic cu credința. [/COLOR]
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mortu se tine 3 zile banuiesc pentru ca sa fie timp pentru toate pregatirile, pe altii i tin si mai mult Cred ca e si uitil, pasa aude toata lumea ca un om a trecut la Domnul, pana ajung rudele de prin tara, dureaza , actele pe la starea civila, daca mai trebuie scos si din spital, alta birocratie... nu poti cum a murit sa-l azvarli in groapa
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred ca tot ce se da spre pomenirea mortului are un rost. Cel care a primit astfel de obiecte are datoria sa se roage pentru raposat. Ca mai degenereaza lucrurile - e adevarat. Dar nu trebuie sa deznadajduim. De aceea e bine ca astfel de lucruri date de pomana sa ajunga la cineva care chiar are nevoie de ele. Acela va putea sa inalte o scurta rugaciune din inima atunci cand va folosi obiectul respectiv. Cunosc persoane care cu prilejul unor praznice pentru cei adormiti au mers la azile sau la orfelinate.
|
|
|||
|
|||
![]()
silverstar nu cred ca avea ceva impotriva datului de pomana celor saraci ci atragea atentia asupra unor practici inutile si de-a dreptul penibile pentru cineva care se considera urmator a lui Hristos, purtator de Hristos, practici gen
[COLOR=black]Punți: găleți, cană, fața de masă, pătură, cămașă,,colaci agatati de cruce, prapori, prosoape puse peste sicriu, (in ardeal li se spune sterguri) prosoape legate de bratele celor ce duc sicriu sau de masina care-l duce, purtatu a tot felu de obiecte si alimente in diferite cosuri etc .-are rost sa mai lungim lista deoarece cate sate atatea obiceiuri care il pun pe un crestin in rolul de implinitor al "ritualurilor" de pe ulita mai degraba decat implinitor al credintei curate[/COLOR]
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
[COLOR=teal]Cam așa ar trebui să fie, dar nu e...[/COLOR]
|
|||
|
|||
![]()
Din pacate, foarte multi dintre noi suntem crestini doar cu numele. Atat la nunta cat si la moarte s-au impamantenit niste obiceiuri pagane de care nu prea cred ca vom scapa repede de ele, deoarece daca vine cineva care sa spuna nu se face asa, nu se poate sa nu se gaseasca o "mamaie" care este foarte mult dusa la biserica si care le stie pe toate. Dureros este ca de multe ori le spune preotul in fata ca nu fac bine ce fac si tot pe a lor o tin. Tot ce putem sa facem este ca noi, la randul nostru sa nu dam voie la astfel de obiceiuri si in acelasi timp sa nu plecam urechea la barfa lor. Cand a murit bunicul meu noi nu am dat gaina peste mormant (pt. care ne-am auzit vb.), dar in schimb i-am facut pomenile, il pomenim mereu la Sf. Liturghii, ii impartim si asta e tot ce conteaza deoarece numai in acest fel il putem ajuta. Cat despre pomana si statul la masa cu preotul, la tara se poarta asta deoarece pr. este o pers. importanta pt. comunitate si sti cum este cu mandria asta...."am stat cu popa la masa". Noi nu trebuie sa ne cramponam de aceste obiceiuri care de multe ori ne supara, ci daca avem vreo nelamurire sa intrebam preotul si sa punem in practica ce spune el.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Inmormantarea si pomenirea mortilor | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 81 | 28.07.2011 00:07:15 |
Inmormantarea copiilor nebotezati | huchohucho | Slujba inmormantarii | 0 | 06.02.2010 18:26:31 |
Inmormantarea la evrei. | Evreulcelales | Iudaismul | 9 | 17.12.2009 18:44:18 |
Pareri despre ASCOR(Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani) | none | Generalitati | 6 | 17.11.2009 00:08:07 |
|