![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Domnule Ionut, la fel ca Biserica, Adevărul poate fi numai unul și fiecare creștin are datoria să îl caute și să îl apere. Biblia pe eretici îi numește câini, pui de vipere, antihriști, lupi și luptători împotriva Duhului Sfânt. În acesti termeni li se adresează Hristos și apostolii ereticilor din secolul I: Iată cum lui se adresează Ioan Botezătorul saducheilor și fariseilor: Mat.3.7 „Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie?” Iată ce spune sf. Ioan despre ereticii antitrinitari: 2 Ioan 7-10 „Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul și antihristul. Oricine se abate și nu rămâne în învățătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rămâne în învățătura Lui, acela are și pe Tatăl și pe Fiul. Dacă cineva vine la voi și nu aduce învățătura aceasta, să nu-l primiți în casă și să nu-i ziceți: Bun venit! Căci cel ce-i zice: Bun venit! se face părtaș la faptele lui cele rele” Iată ce spune Hristos despre profeții mincinoși și despre blândețea lor: Matei 7.15 “Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.” Marcu 3.29 „Dar cine va huli împotriva Duhului Sfânt nu are iertare în veac, ci este vinovat de osânda veșnică”. Iată ce spune sf Pavel despre ereticii care îndemnau la tăierea împrejur a neevreilor creștini: Filipeni. 3.2 “Păziți-vă de câini! Păziți-vă de lucrătorii cei răi! Păziți-vă de tăierea împrejur”. Tit. 3.10-11 “De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.” Iată ce spune și sf. Petru despre eretici: 2 Petru2.1 “Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire” Tot Biblia ne învață că Biserica ne mântuiește ca trup a lui Hristos, nu interpretarea personală a Scripturilor: 2 Cor 3.6 “Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu”. 1.18 “Și El (Hristos) este capul trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morți, ca să fie El cel dintâi întru toate.” 5.29 “Căci nimeni vreodată nu și-a urât trupul său, ci fiecare îl hrănește și îl încălzește, precum și Hristos Biserica”, [SIZE=5]1 Tim 3.15 “casa lui Dumnezeu este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și temelie a adevărului”[/SIZE] Interpretarea personală a Scripturii nici nu a fost posibilă 19 secole pentru mântuire până recent, deoarece majoritatea oamenilor erau analfabeți. Citat:
E firesc să fie așa la sectanți. Întotdeauna în cazul sectelor care sunt în permanentă căutare de noi membri, interpretarea scripturii în spiritul acelei secte joacă un rol important. Și eu am avut de-a face multă vreme cu eretici neoprotestanți. Și diavolul ia chipul blândeței ca să amăgească: 2 Cor.11.14-15 „Nu este de mirare, deoarece însuși satana se preface în înger al luminii. Nu este deci lucru mare dacă și slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptății, al căror sfârșit va fi după faptele lor”.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu am mai incercat sa deschid subiectul asta, dar n-am avut succes. Nici macar un reply. Se pare ca nu prea-i pasa nimanui de sus de cateheze si de programe extra-liturgice. Sa ne fie clar, predica saptamanala de 20 de minute este insuficienta. Daca am ajuns sa ne complacem in starea asta inertiala in care se gaseste ortodoxia, atunci sa nu va mai mirati ca "se convertesc" ortodocsii la alte confesiuni. Si daca incercam sa dam vina pentru asta pe preotii care sunt responsabili pana la Dumnezeu de fiecare om din parohia lor, atunci primim calus in gura de la cei care stau si vegheaza bunul mers al forumului, cu argumente care mai de care bazate, bineinteles, pe Sfanta Scriptura.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doamne fereste mai oameni buni cat de tare v-ati afundat in ratacire, Iisus s-a dezbracat de Slava Dumnezeiasca dar nu de Dumnezeire, el nu s-a rupt in doua, daca ar fi fost doar om, ce rost ar avea sa se mai fi numit pe Sine Dumnezeu, ce rost mai are sa credem si sa ne rugam lui daca e doar un intermediar pentru lucrarea lui Dumnezeu? a murit firea omeneasca, a fost ispitata firea omeneasca nu cea dumnezeiasca, cum adica, Hristos a fost Dumnezeu pana la intrupare, apoi n-a mai fost Dumnezeu iar dupa inaltare s-a facut din nou Dumnezeu? ce inseamna ratacirile astea? Hristos pana la inviere n-a fost mort, inconstient, doar trupul lui era in mormant, El dupa cum spune Scriptura s-a pogorat ca sa ridice duhurile dreptilor de dedesupt.. nu mai vreau sa aud atatea idiotenii pe forumu asta, atatea talmaciri si rastalmaciri, niciunul din care ne pierdem timpul aici nu suntem alaturi de Dumnezeu, pt ca prea ne pierdem in detalii si prea ne mandrim, atat noi ortodocsii cat si voi neo-protestantii
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
||||
|
||||
![]()
[COLOR=black][SIZE=3]
Citat:
[SIZE=3]Nu, fireste ca nu e normal ca ortodocsii sa nu solicite mai des explicarea anumitor aspecte din scriptura. Nu e normal nici ca unii preoti ortodocsi sa nu aiba suficiente cunostiinte [/SIZE] [SIZE=3]sau sa nu isi doreasca sa faca catehizare. [/SIZE] [SIZE=3]Însă pentru un credincios ortodox care vrea sa cunoasca doctrina Bisericii si fundamentele ei scripturale, nu se poate spune că nu are libertatea să o facă. Poate cerceta scrierile Sfinților Părinți și atâtea alte scrieri filocalice și teologice, inclusiv pe Internet. De obicei în plasa sectanților cad ignoranții, naivii și cei care sunt obișnuiți să judece păcatele preoților, a oamenilor care slujesc la altar, păcate care le atribuie Bisericii, adică trupului lui Hristos care nu poate fi corupt.[/SIZE] [SIZE=3]La noi, la ortodocsi cercetarea personală a Sfintelor Scripturi nu a fost încurajată niciodată pentru ca asta putea sa duca la mândrie, slava desarta si la erezie. Cunoasterea Scripturii poate fi utila doar sub indrumarea Bisericii, cea care a generat Scriptura, iar această problemă devine din ce în ce mai acută în ziua de azi, deoarece ortodocsii sunt asaltati de sectanți și foarte multi dintre ei nu stiu ce sa le raspundă, atunci cand ereticii vin cu citate din Biblie. Acesta e si unul din scopurile pentru care există un astfel de forum de discuții. Ortodocsii pot sa cerceteze mai bine dogma Bisericii.[/SIZE]
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Deci unde sa merg? Cu cine sa vorbesc? Ziceai de forum: parerea mea sincera este ca-mi cam pierd vremea pe aici. L-am descoperit intamplator pe Google, cautand o explicatie serioasa la sensul jertfei lui Iisus si la alte cateva probleme care ma framanta. Nu prea am avut raspunsurile pe care le asteptam... In schimb am gasit sute de opinii ale celor care-si fac veacul pe aici, opinii pe care nu poti sa le iei de bune pentru ca nu stii de unde vin. Nu stii cine e preot, cine e calugar, cine are competenta sa dea un raspuns bun si adevarat. M-am gandit de multe ori sa nu mai intru (am observat si o dependenta de forum si am creat un topic pe tema asta, dar a fost sters), de mesajele care apar, probabil din foamea asta spirituala pe care n-am unde s-o astampar)... Nu stiu, dar am impresia ca mai mult ma pagubesc decat ma folosesc daca-mi petrec timpul cautand si citind noutatile care tot apar... In sfarsit, ideea cu "nu studiati Scriptura ca va veni diavolul mandriei si al slavei desarte peste voi pentru stiinta voastra" nu este deloc sanatoasa. I-am mai zis-o recent si lui Geo. Dar na, face cine ce-o vrea. Cum vine asta, ca putem cadea in erezie daca citim Scripturile - nu inteleg. "Credeti si nu cercetati" era un slogan (care nu exista scris in Biblie) pentru alte vremuri, nu pentru noi. Pentru mine e valabil "cautati si veti afla". Ai grija, ca rade Vasinec & Co. daca mai scrii asa ceva. :) Doamne ajuta.
|
||||
|
||||
![]()
[COLOR=blue]
Citat:
Citat:
[SIZE=3][COLOR=black]La mine te referi [/COLOR][COLOR=black]Ionut? Când spui: „Ziceai pe forum.....[/COLOR][/SIZE] [COLOR=black][SIZE=3]Mie îmi atribui fraza: "nu studiati Scriptura ca va veni diavolul mandriei si al slavei desarte peste voi pentru stiinta voastra"?[/SIZE][/COLOR] [COLOR=black]Eu nu am spus niciodată ce imi atribui tu mai sus! Iar topicul acesta este pentru intrebari adresate sectantilor. Ti-am raspuns o data de doua ori, dar daca vrei explicatii dogmatice poti sa le studiezi pe site-ul crestinortodox sau in operele sfintilor parinti. [/COLOR]
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Totusi poti gasi material interesant si trimiteri bibliografice pe topicurile de inceput ale forumului, cand inca mai erau si preoti si profesori in teologie, care scriau pe aici. Citind acele topicuri si citind totodata si trimiterile bibliografice, am ajuns in timp relativ scurt sa cuprind mult, ceea ce poti face si tu. Citeste deci topicurile de la paginile cu numar mai mare si vei gasi ce cauti, precum si ce e de citit. Mai sunt si studenti la teologie, care sunt f prompti in a ne ajuta cu explicatii si titluri de carti. Si mie imi pare rau ca acest forum s-a transformat in chat-room, in loc sa fi ramas o "scoala a religiei ortodoxe", dar din pacate nu mai prezinta interes din acest punct de vedere, ci intereseaza mai mult relatia interumana. Nici aceasta nu e de neglijat, dar s-ar fi putut face concomitent cu interesul pentru religie. Ce sa-i faci, diavolul nu doarme si se bucura de rezultatele obtinute . Numai noi sa avem grija de noi sa nu-i cadem prada, caci lupta pentru fiecare suflet, ca sa-l piarda. Toata lumea simte aceasta dependenta, si de aceea folosesc perioada de post pentru a lua putina distanta. |
|
|||
|
|||
![]()
Un batrân spunea:
– Câteodata spunem ca noi avem dragoste, dar ce fel de dragoste este aceasta? Vreau sa spun, ce fel de dragoste duhovniceasca, caci nu ma refer la dragostea lumeasca. Cum poate un om sa ajunga sa-i considere pe ceilalti oameni frati si surori? Poate unii din acesti oameni sunt atei sau martori ai lui Iehova. Dar, cu toate acestea, ei sunt frati trupesti, desi desigur nu în duh, asa cum sunt ortodocsii unul fata de altul. Dar ei sunt totusi frati de sânge. Ar trebui sa varsam lacrimi si pentru ei. Pe de alta parte, daca un ortodox ar fi sa devina martor a lui Iehova sau catolic, cum ar trebui sa plâng? Acum sunt milioane ca ei. Am plâns destul? Nu, si, prin urmare, sunt departe de a avea în mine dragoste adevarata. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cred ca 20 de minute este suficient, nu devine plictisitor, iar daca preotul stie cum sa-si expuna predica aceasta poate patrunde pana in suflet si NU RAMANE DOAR LA NIVELUL RATIUNII. Sa nu uitam ca nu toti sectarii sunt studenti ai bibliei, raman doar cu predica pastorului,iar in ceea ce ii priveste pe studentii bibliei....teoria e usoara ,practica e mai grea.Sa nu uitam ca oamenii au cu totii IQ-ul la fel,daca se convertesc sarmanii cred ca "l-au aflat pe Domnul cu adevarat"...unii dupa o viata de desfranare,betie etc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Iisus. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna"(2 Timotei 3:15-17). |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cateva intrebari pentru neoprotestanti si protestanti. | Seraphim7 | Secte si culte | 104 | 23.10.2022 00:36:38 |
Profeti adventisti | NeInocentiu | Secte si culte | 592 | 07.05.2012 09:41:27 |
Cateva intrebari pentru sfintii preoti si crestini | RafaelMiticaPitulice | Despre Sfanta Scriptura | 25 | 02.08.2011 09:01:17 |
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti | danyel | Secte si culte | 741 | 11.08.2010 21:37:50 |
|