![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
[SIZE=+1]Romanța celor ce se vând[/SIZE] (Ion Minulescu)
Se-ngroapă soarele-ntr-un nor - O, negrul nor ca și mormântul Înșelătoarelor ce mor Neplânse de amanții lor! Pe la ferestre-și plimbă vântul Tristețile sfârșitului de vară, În timp ce-n cârciuma murdară, Din strunele de-aramă - cântul Chitarelor Își ia avântul... Iar pe la mese, Rând pe rând, O ceată de amanți artiști - Toți ne'nțeleși și mari, Toți Criști... Își beau iubirea, fredonând Romanța celor ce se vând. [SIZE=4]Celei care minte[/SIZE] Eu știu c-ai să mă-nșeli chiar mâine... Dar fiindcă azi mi te dai toată, Am să te iert - E vechi păcatul Și nu ești prima vinovată!... În cinstea ta, Cea mai frumoasă din toate fetele ce mint, Am ars miresme-otrăvitoare în trepieduri de argint, În pat ți-am presărat garoafe Și maci - Tot flori însângerate - Și cu parfum de brad pătat-am dantela pernelor curate, Iar în covorul din perete ca și-ntr-o glastră am înfipt Trei ramuri verzi de lămâiță Și-un ram uscat de-Eucalipt. Dar iată, Bate miezul nopții... E ora când amanții,-alt'dată, Sorbeau cu-amantele-mpreună otrava binecuvântată... Deci vino, Vino și desprinde-ți din pieptenul de fildeș părul, Înfinge-ți în priviri Minciuna Și-n caldul buzei Adevărul Și spune-mi: Dintre câți avură norocul să te aibă-așa Câți au murit Și câți blesteamă de-a nu te fi putut uita?... Eu știu c-ai să mă-nșeli chiar mâine... Dar fiindcă azi mi te dai toată. Am să te iert - E vechi păcatul Și nu ești prima vinovată!... Deci nu-ți cer vorbe-mperecheate de sărutări, Nu-ți cer să-mi spui Nimic din tot ce-ai spus la alții, Ci tot ce n-ai spus nimănui. Și nu-ți cer patima nebună și fără de sfârșit, Nu-ți cer Nimic din ce poetul palid Cerșește-n veci de veci, stingher, Voi doar să-mi schimbi de poți o clipă Din șirul clipelor la fel, Să-mi torni în suflet înfinitul unui pahar de hidromel, În păr să-mi împletești cununa de laur verde Și în priviri Să-mi împietrești pe veci minciuna neprihănitelor iubiri. Și-așa tăcuți - Ca două umbre, trântiți pe maldărul de flori - Să-ncepem slujba-n miez de noapte Și mâine s-o sfârșim în zori! [SIZE=4]Celei care pleacă[/SIZE] Tu crezi c-a fost iubire-adevărată... Eu cred c-a fost o scurtă nebunie... Dar ce anume-a fost, Ce-am vrut să fie Noi nu vom ști-o poate niciodată... A fost un vis trăit pe-un țărm de mare. Un cântec trist, adus din alte țări De niște pasări albe - călătoare Pe-albastrul răzvrătit al altor mări Un cântec trist, adus de marinarii Sosiți din Boston, Norfolk Și New York, Un cântec trist, ce-l cântă-ades pescarii Când pleacă-n larg și nu se mai întorc. Și-a fost refrenul unor triolete Cu care-alt'dată un poet din Nord, Pe marginile albului fiord, Cerșea iubirea blondelor cochete... A fost un vis, Un vers, O melodie, Ce n-am cântat-o, poate, niciodată... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tu crezi c-a fost iubire-adevărată?... Eu cred c-a fost o scurtă nebunie! [SIZE=4]Romanța tinereții[/SIZE] Necunoscuta care se vindea N-a vrut să-mi spună-n prima zi cine era, Dar fiindcă ea aflase cine sunt - Poetul poreclit "Fluieră-vânt" - Și fiindcă mă ruga stăruitor Să-i fiu și eu, din când în când, cumpărător, Sinceritatea ei m-a-nduioșat Și-n cadrul prețului fixat - Un preț absurd, Ridicul Și meschin, Cu care-aș fi băut un kilogram de vin - M-am îmbătat de gura ei Și-am adormit Pe laurii idilelor lui Teocrit... Dar vai!... Necunoscuta se vindea Nu numai mie, dar și altora!... Și-azi un ciocoi, Iar mâine un calic O cumpărau la fel - mai pe nimic - Căci ea - flămândă veșnic - se grăbea Să-și vândă gura dulce ca la tarapana!... Eu singur doar nu m-am sfiit să-i spun Că-s gata să-i ofer un preț mai bun - Dar cum îi luase mintea Dumnezeu, Necunoscuta s-a spălat pe mâini cu prețul meu... Și-atunci - De teamă să n-o bat, Sau s-o ucid Și s-o ascund sub pat - Deși-o iubeam, am renunțat la ea Și n-am mai vrut să știu cine era!... Dar într-o zi cu ploaie și cu vânt, Necunoscuta care se vindea, S-a dat la fund Și-a dispărut... Și nimeni n-a mai întrebat de ea De când intrase, parcă, în pământ, Cu numele-i mereu necunoscut... Și totuși, Eu Am întâlnit-o iar, Dar nu ca altădată, pe trotuar, La cafenea, Sau în tramvai... Am regăsit-o-n ziua de-ntâi de mai, Ascunsă de un sfert de veac într-un sertar, În care sta de veghe cuminte, Și-aștepta O zi să-mi mai aduc aminte și de ea!... Dar ce păcat Că regăsirea ei m-a-ndurerat... Și-n loc s-o mai sărut - Cum aș fi vrut - Am început să plâng cu-adevărat!... Necunoscuta care se vindea De data asta, nu mai era Ea - Era doar vechea ei forografie, Pe care mi-o dăduse numai mie!... Și-acum, Cred c-ați ghicit cine era Necunoscuta care se vindea... Era chiar tinerețea mea!... |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|