Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.02.2009, 01:45:54
dianadi's Avatar
dianadi dianadi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2009
Locație: Londra
Religia: Ortodox
Implicit

Ortodox - BOR
Vechi 09.02.2009, 10:29:55
adorcrysti
Guest

Cuvântul "ortodoxie" înseamnă dreaptă mărire. Este un cuvânt grecesc, un termen grecesc, care nu s-a tradus în limba noastră ci a rămas așa cum este în limba greacă, dar însemnătatea lui pentru noi, ca să înțelegem și noi ce înțeleg grecii care au creat acest termen, este "dreaptă mărire". Noi ne numim pe noi înșine ortodocși ca să ne deosebim de ceilalți creștini care nu sunt ortodocși, ci sunt, zicem noi, eterodocși. Ce înseamnă eterodox? Străin de Ortodoxie, străin de dreaptă mărire.

Ortodoxia ca dreaptă mărire se revarsă în aducerea de mărire lui Dumnezeu, deci noi suntem ortodocși pentru că aducem dreaptă mărire lui Dumnezeu și dacă nu aducem dreaptă mărire nu suntem ortodocși. Și ceilalți creștini aduc mărire lui Dumnezeu, dar nu mărirea cea dreaptă, pentru că nu au credința cea dreaptă. Cei care, de pildă, nu cinstesc pe Maica Domnului, nu pot avea dreaptă mărire pentru că nu au dreaptă credință. Ori noi ca cinstitori ai Maicii Domnului avem dreaptă mărire pentru că facem legătura între Domnul Hristos și Maica Domnului, mama Domnului nostru Iisus Hristos. Și așa mai departe, nu stărui acum în amănunte. Sigur că se pot aduce multe lucruri care mărturisesc dreapta mărire pe care o avem noi.

Cuvântul "ortodox" a avut circulație în Răsărit în special după despărțirea Bisericii la 1054, între catolici și ortodocși. Până la 1054 Biserica s-a numit catolică și grecii se numesc pe sine și astăzi catolici în înțelesul că credința aceasta e o credință care e peste tot. Și cuvântul catolic este de fapt tot de origine greacă însă pentru că cei din Apus s-au numit pe sine catolici, așa cum sunt ei astăzi, adică despărțiți de credința ortodoxă, ca să nu se facă confuzii între catolicii din Apus și catolicii din Răsărit, cei din Răsărit nu s-au mai numit catolici ci s-au numit ortodocși, cu dreaptă mărire.

Cine zice "ortodox" știe ce zice, adică zice creștinii care nu sunt de credințe străine de Ortodoxie ci sunt așa cum suntem noi, cu credința ortodoxă, cu dreaptă mărire. Sigur că pentru a avea dreaptă mărire trebuie să ai dreaptă credință. Nu poți să ai dreaptă mărire dacă nu ai dreaptă credință. Deci, ori zicem drept măritori creștini, ori zicem drept credincioși creștini, în realitate e același lucru în două înfățișări. La slujbă, de pildă la Sfânta Liturghie, se spune: "Pe voi pe toți, dreptmăritorilor creștini, să vă pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăția Sa, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor". S-ar putea spune foarte bine: "Pe voi pe toți, ortodocșilor creștini, să vă pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăția Sa, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor". Prin urmare noi ne definim ca ortodocși, ne numim ortodocși, drept măritori, și ne manifestăm ca ortodocși prin ceea ce are Ortodoxia ca specific, adică prin ceea ce e reprezentată Ortodoxia.
Arhimandrit Teofil Părăian - Ortodoxie și Liturghie

Din mila bunului Dumnezeu ma aflu ortodox.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 10.02.2009, 20:01:43
mirela.b
Guest

Implicit religie

sunt crestin ortodox(B.O.R)
Reply With Quote
Vechi 10.02.2009, 21:16:15
sia's Avatar
sia sia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.11.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

"Pe voi pe toți, ortodocșilor creștini, să vă pomenească Domnul Dumnezeu întru împărăția Sa, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor". Superb ! Asa sa fie !
BOR
Reply With Quote
Vechi 26.02.2009, 03:49:26
Agkelos Agkelos is offline
Member

Data înregistrării: 26.02.2009
Locație: Cluj
Implicit

Sunt crestin ortodox, desi nu pot spune ca sunt intru totul de acord cu ortodoxia care se practica. Mi se pare putin cam diluata. Totusi, comparat cu orice alta religie, pot spune ca sunt crestin ortodox.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2009, 17:38:43
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Agkelos Vezi mesajul
Sunt crestin ortodox, desi nu pot spune ca sunt intru totul de acord cu ortodoxia care se practica. Mi se pare putin cam diluata. Totusi, comparat cu orice alta religie, pot spune ca sunt crestin ortodox.
Deci Ortodoxia , cum spui tu, care se practică nu este diluată ! ! ! Este un nou termen ce-l aud pentru intâia oară atiribuit Ortodoxiei. Putem spune că noi ne-am diluat credința , prin și cu ajutorul minții noastre diluate de păcate. Așa da ! Iar de alegem Ortodoxia pe bază de comparație cu alte religii , iar este un Mare Semn de Intrebare , pentru cei ce gândesc astfel. Să ne măsurâm cuvintele, inâinte de a le rosti !
Vechi 26.02.2009, 22:26:24
Member

Implicit

Se poate sa nu fie un cuvant tocmai potrivit, dar parerea mi-o mentin. Ortodoxia nu e ceea ce era inainte si nici ceea ce ar trebui sa fie. Nu vreau sa insist foarte mult, asa ca prezint pe scurt parerea mea cat sa intelegi la ce ma refer.

1. In noul testament in continuu se vorbeste despre fapte. Biserica ortodoxa actuala se bazeaza foarte mult pe ritualuri. E foarte putina informare si foarte putina dorinta de educare a crestinului. Daca crestinul nu merge sa-l traga de maneca pe preot sa il intrebe cate ceva, preotul considera ca intreaga lui meserie trebuie sa se rezume la urmarea ritualurilor. Bineinteles, exista exceptii, dar daca te uiti putin la ce se intampla in biserici sunt convins ca poti trage aceeasi concluzie - nimeni nu prezinta ortodoxia, ci totul este un fel de haos in care unii se prind de ce au de facut iar altii se multumesc cu ce li se ofera fara a cere nimic in plus. Nu spun ca rugaciunea (sub forma de liturghie, vecernie sau orice alta forma) nu e buna, dar e foarte rau sa crezi in ceva fara a stii in ce crezi pentru ca foarte usor poti trage concluzii gresite si foarte usor poti iesi din cuvantul lui Dumnezeu.

2. Pe vremea apostolilor cand biserica era biserica totul se rezuma la preluarea invataturii apostolilor si intelegerea ei. In momentul de fata sunt crestini care merg la biserica zi de zi, crestini care nu citesc nici macar Biblia (ce sa mai vorbim de Filocalie) fiind convinsi ca nu au nevoie de ea.

Se mai si mira unii cand vad preoti oportunisti care si-au luat sutana doar pentru ca pot face bani in plus intr-un mod usor. Ortodoxiei actuale, cel putin atunci cand vine vorba de crestinul mirean, ii lipseste viata si actiunea. Mireanul nu e un crestin responsabil si nu e un crestin care actioneaza. E doar un individ care face ceea ce i se spune si se lasa dus de val.

Stiu ca nu e placut ce spun, si stiu ca am talentul sa vad partile care altii nu vor sa le vada, dar asta e realitatea si atitudinea delasatoare a mireanului, mascata sub forma tolerantei, nu face nimic bun ci din contra dilueaza mai mult simtamantul crestinesc.
"Iata, Eu va trimit pe voi ca pe niste oi in mijlocul lupilor; fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii." - Matei 10:16
Reply With Quote
Vechi 26.02.2009, 23:26:10
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Agkelos Vezi mesajul
Se poate sa nu fie un cuvant tocmai potrivit, dar parerea mi-o mentin. Ortodoxia nu e ceea ce era inainte si nici ceea ce ar trebui sa fie. Nu vreau sa insist foarte mult, asa ca prezint pe scurt parerea mea cat sa intelegi la ce ma refer.

1. In noul testament in continuu se vorbeste despre fapte. Biserica ortodoxa actuala se bazeaza foarte mult pe ritualuri. E foarte putina informare si foarte putina dorinta de educare a crestinului. Daca crestinul nu merge sa-l traga de maneca pe preot sa il intrebe cate ceva, preotul considera ca intreaga lui meserie trebuie sa se rezume la urmarea ritualurilor. Bineinteles, exista exceptii, dar daca te uiti putin la ce se intampla in biserici sunt convins ca poti trage aceeasi concluzie - nimeni nu prezinta ortodoxia, ci totul este un fel de haos in care unii se prind de ce au de facut iar altii se multumesc cu ce li se ofera fara a cere nimic in plus. Nu spun ca rugaciunea (sub forma de liturghie, vecernie sau orice alta forma) nu e buna, dar e foarte rau sa crezi in ceva fara a stii in ce crezi pentru ca foarte usor poti trage concluzii gresite si foarte usor poti iesi din cuvantul lui Dumnezeu.

2. Pe vremea apostolilor cand biserica era biserica totul se rezuma la preluarea invataturii apostolilor si intelegerea ei. In momentul de fata sunt crestini care merg la biserica zi de zi, crestini care nu citesc nici macar Biblia (ce sa mai vorbim de Filocalie) fiind convinsi ca nu au nevoie de ea.

Se mai si mira unii cand vad preoti oportunisti care si-au luat sutana doar pentru ca pot face bani in plus intr-un mod usor. Ortodoxiei actuale, cel putin atunci cand vine vorba de crestinul mirean, ii lipseste viata si actiunea. Mireanul nu e un crestin responsabil si nu e un crestin care actioneaza. E doar un individ care face ceea ce i se spune si se lasa dus de val.

Stiu ca nu e placut ce spun, si stiu ca am talentul sa vad partile care altii nu vor sa le vada, dar asta e realitatea si atitudinea delasatoare a mireanului, mascata sub forma tolerantei, nu face nimic bun ci din contra dilueaza mai mult simtamantul crestinesc.
Simțământul creștinesc , precum spui, il are sădit fiecare in el mai mult sau mai puțin profund. Să nu aruncăm piatra aiurea. Ortodoxia nu-i filozofie, ci pur și simplu trăire. Nu ai cum a ști dumneata ce e in sufletul și mintea fiecărui. Fără judecăti de dragul senzaționalului. Un creștin normal, simplu, cât de cât smerit, răspundea simplu la aces topic ( inutil până la urmă ) : ortodox, fără judecăți impotriva Bisericii . Topicul este inutil, pentru că există pagină personală, unde treci ce și cât vrei. Acest topic a fost deschis in trecut, când nu exista pagină personală pentru fiecare membru. Chiar propun lui Adrian, inchiderea acestui topic.
Vechi 26.02.2009, 23:27:49
Member

Implicit

OK. Imi pare rau ca te-am deranjat. Vroiam doar sa te fac sa intelegi de ce am facut o afirmatie.
"Iata, Eu va trimit pe voi ca pe niste oi in mijlocul lupilor; fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii." - Matei 10:16
Reply With Quote
Vechi 04.03.2009, 06:59:19
mirelat
Guest

Lightbulb sa facem lumina

...poate ne spune si john1942 din ce denominatiune crestina face parte
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce reprezinta pentru noi acest forum? Annyta Generalitati 47 11.02.2014 11:40:53
Despre atei si scopul lor pe acest forum neica_nimeni_altul Teologie si Stiinta 332 05.09.2011 15:04:32
In ce calitate postam pe acest forum? (Sondaj) sophia Biserica Ortodoxa Romana 30 31.05.2010 16:38:09
De ce veniti voi pe acest forum? sophia Generalitati 38 12.04.2010 23:05:22
Dumnezeu cred ca m-a adus in acest forum silviadobre Stiri, actualitati, anunturi 11 10.10.2006 13:29:50