Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.03.2009, 13:36:26
carmina carmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Sfintul Efrem Sirul,vorbind despre iertare:

"Bine a zis Domnul: ca sarcina Mea este usoara! Ca ce greutate si ce osteneala este a lasa noi fratelui nostru greselile cele usoare si de nimic vrednice, spre a ni se ierta si noua cele ale noastre...
Nu am zis sa-Mi aduceti bani, sau tapi, sau post, sau priveghere, ca sa ziceti:
Nu am sau nu pot! Ci ceea ce este lesnicios si usor si scurt ne-a poruncit, zicind: Tu iarta fratelui tau greselile lui si Eu iti iert pe ale tale!
Tu insa nici greselile nu ierti, poate putini bani doi sau trei dinari, iar Eu nenumarati talanti iti daruiesc tie.
Tu nu mai ierti nimic daruindu-i; iar Eu iti dau tie vindecare si imparatie iti daruiesc. Si darul tau atunci il primesc cind te impaci cu cel ce iti vrajmaseste tie, cind nu ai vrajba asupra cuiva intru minia ta. Cind ai pace si dragoste catre toti, atunci rugaciunea ta este bine primita si prinosul tau bine placut si casa ta este blagoslovita si tu esti fericit. Daca tu cu fratele tau nu te impaci, cum ceri iertare de la Mine?
Cuvintele Mele le calci si ceri iertare de la Mine? Eu, Stapinul tau iti poruncesc si tu nu iei aminte? Apoi cum indraznesti sa aduci catre Mine rugaciune si jertfa? Caci precum tu iti intorci fata de catre fratele tau, asa si Eu despre rugaciunea ta si de la darul tau voi intoarce ochii Mei".
Reply With Quote
Vechi 09.03.2009, 13:55:07
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

[quote=patinina34;121180]
Citat:
În prealabil postat de romantic Vezi mesajul
Atunci cand o persoana nu poate sa uite raul care i s-a facut inseamna ca putem sa-i vedem limitele!
Cu cat poate ierta mai putin, cu atat este mai limitat sufleteste!

Nu ai dreptate: ea este una dintre putinele fiinte generoase de aici din Calgary care ajuta pe cei in nevoi de la lingura si furculita pina la pat etc si alte nevointe. Face asta de mai bine de 10 ani.
Povestea ta cu barbatul si femeia nu-si are locul aici. Efectiv nu are nici o legatura.
Ea nu pote ierta pe cineva care a primit mai mult ajutor decit altii, constienti de ceea ce fac ei, si nerecunoscatori.
Mai exista o vorb: daca nu poti juta, lasa , pleaca mai departe si macar spune o vorba buna.
Este vorba despre altceva, cu totul altceva aici.
Din pacate este ca tu juti, altii te improasca cu noroi...cam asta este filozofia epocii moderne.

Si binele trebuie facut cu dreapta socoteala.
Am cunoscut si eu fiinte foarte generoase care daca erau dezamagite incepeau sa se planga.Probabil ca era un bine facut din slava desarta.
Cu adevarat este bine primita fapta buna facuta in numele lui Dumnezeu.
Acela ,fiind infaptuitor al poruncilor divine nu o sa se planga niciodata .
Judecatile lui Dumnezeu nu le cunoastem noi.
Are parintele Arsenie Boca o predica "Despre cauza necazurilor care vin asupra noastra" unde putem intelege aceste judecati ale lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2009, 14:11:46
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

E bine sa ajutam atunci cand ni se cere .Dummnezeu are grija sa ne scoata in cale persoane pe care sa le ajutam ca sa ne mantuim.
Nu de alta dar e posibil sa emitem pretentii ,binele devine un scop in sine .Facem binele de dragul binelui si nu in scopul de a ajuta.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 06:38:32
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit

Multumesc Anita, e foarte frumos ce ai spus si cum ai spus.
Ai dreptate, insa ea nu se lauda niciodata cit ajutat...a fost foarte dezmagita, atita tot. Asta e ce nu poate uita.
Vechi 12.03.2009, 08:30:48
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de patinina34 Vezi mesajul
A fost foarte dezmagita, atata tot. Asta e ce nu poate uita..
Iertarea si uitarea a ce am iertat sunt doua lucruri sensibile. Toti putem ierta, dar nu toti putem uita. Cel putin, nu putem uita asa usor.

Hristos a iertat pe toti, insa nu cred ca a uitat pe Iuda, pe farisei sau pe toti ceilalti. Iar neuitarea lui nu a fost piedica in a-i iubi neincetat. Neuitarea nu ne impiedica sa facem cela sfinte, ci poate reprezenta doar un risc in a aparea noi ispite. Dar daca sufletul este intarit, neuitarea nu mai este ceva care sa doara.

Cred ca un pas important este sa iertam. Apoi, daca Domnul se milostiveste spre noi, ca sa si uitam, asta este altceva. De dorit este, pe langa uitarea raului ce ni s-a facut, sa uitam si binele pe care l-am facut si chiar si pacatele pe care le-am savarsit (desi aducerea lor aminte ajuta la pocainta si la nejudecata), cum se spunea despre un parinte al Patericului: "Intr-atat iubea si ierta, incat nu-si mai aducea aminte ce este pacatul."

Poate acea dezamagire va rodi bine, Domnul stie. Ai rabdare si Domnul iti va arata, in timp.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 09:33:06
janina janina is offline
Banned

Data înregistrării: 07.03.2009
Locație: bucurești
Interesant! depinde de ea și persoana în cauză la care i-a greșit sînt oameni la care nu pot ierta din toată inima, iartă mai greu așa cum sînt păcatele grele ,pe oameni nu-i poți cunoaște îndeajuns niciodată-creștinesc ar fi iartă ca să fii iertat ,iubește ca să fii iubit dar nu se întîmplă așa în viață -de la cine te aștepți mai puțin să-ți greșească acela te rănește cel mai rău .
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 10:10:01
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de janina Vezi mesajul
creștinesc ar fi iartă ca să fii iertat, iubește ca să fii iubit
Crestinesc ar fi iarta pentru ca esti deja iertat.
A ierta cu gandul la rasplata iertarii savarsite este o iertare tip "afacere" si nu una izvorata din dragoste. Te iert ca si eu sa fiu iertat, nu este rau, insa mai bine ar fi de-am simti in inima noastra asa.. te iert pentru ca a ierta este minunat.. te iert, pentru ca suntem impreuna robi neputintelor.
Iubeste pentru ca este minunat sa iubesti, si nu pentru a fi iubit.

Iubeste pentru ca si Hristos a iubit.
Hristos nu a iubit pentru a fi iubit, ci a iubit pentru ca El este iubire.
Daca iubesti petru ca sa fii iubit, inseamna ca dragostea ta este una nedeplina, care asteapta o rasplata. Dragostea adevarata nu asteapta in schimb dragoste, ci pur si simplu iubeste.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 10:57:26
icjulian icjulian is offline
Member

Data înregistrării: 12.03.2009
Implicit Intrebare ... ii iertam pe cei care au legalizat homosexualitatea ?

Doamne ajuta !

Am si eu aceasta intrebare . Nu vreau sa politizez , desi in lume niciodata nu s-a putut trai fara a fi putin politic . Ganditi-va ca de cand s-a legalizat homosexualitatea in Romania , au aparut o grmada de chestii care inainte nici nu erau de conceput . Si nu doar in comunism , ci nici pe vremea cand era Romania era regat . Am inteles ca a fost o chestiune impusa de UE pentru aderare . Inteleg ca oamenii au drepturi ( dpdv juridic nu prea ai ce comenta la legalizarea homosexualitatii ) , dar cum ramane cu dreptul nostru spiritual de a refuza asa ceva ? S-a organizat un referendum sau ceva asemanator la vremea respectiva ? Din cate imi amintesc eu , nu .
Iata o atitudine : in Canada , acum mai multi ani , s-a pus problema legalizarii homosexualitatii . Parlamentul a promulgat legea referitoare la legalizare si mai era necesara doar promulgarea ei de catre primul ministru al Canadei . Auzind arhiepiscopul romano-catolic al Canadei despre starea aceasta situatie , a iesit public la televizor si a afirmat raspicat ca daca primul ministru va promulga legea , va fi excomunicat ( primul ministru era romano-catolic ) . Primul ministru a promulgat legea si a fost, intr-adevar EXCOMUNICAT . Eu am facut odata o afirmatie : ca nu voi ierta niciodata pe cei care au promulgat legea homosexualitatii . In cadrul in care ma invarteam eu , era si un P.N.L.-ist , il stiam ca este P.N.L.-ist . Ajungand in fata unui preot care m-a canonisit odata pentru un anumit pacat , m-am dus la el sa ma dezlege . Preotul m-a obligat sa ma spovedesc la el ( atentie, M-A OBLIGAT , desi i-am spus clar ca nu am venit pentru spovedanie , ci pentru dezlegare in conditiile in care , dupa cum am mai spus primisem deja canon de la el , si totusi M-A OBLIGAT ) .Asta a venit in conditiile in care am afirmat de fata cu un anumit P.N.L.-ist ca eu nu voi ierta niciodata pe cei care au legalizat homosexualitatea in Romania ( dupa cum se stie , P.N.L. a fost la putere intre 1996 si 2000 , cand a fost legalizata ) .Eu stiu ca preotul acela are obiceiul sa intrebe daca ierti pe cei ce ti-au gresit si nu stiam cum sa-i explic ca asa ceva , dupa parerea mea , este greu de iertat in conditiile in care multi , chiar si unii oameni pe care i-am cunoscut , au luat-o pe calea aceasta , oameni de altfel cumsecade si practica aceasta loveste mai mult in tineri decat in batrani .
Si eu asa stiu ca trebuie sa ierti de saptezeci e ori cate sapte , si dupa cum mi-a explicat un preot , inseamna tot , adica orici greseala , dar nu sunt sigur daca chiar asta este ceea ce a vrut sa spuna Mantuitorul cand a spus aceste cuvinte .
Ma poate lamuri cineva ? Astept raspuns sau aici , sau mai bine pe e-mail-ul meu personal : icjulean@gmail.com .
Multumesc anticipat .
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 11:58:18
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Am ajuns sa spunem noi pacatosii care lucruri trebuie sa fie iertate si care nu, care trebuie sa fie uitate si care nu. Cel ce mai pune granita intre ce trebuie iertat si ce nu, inca nu a cunoscut iubirea lui Dumnezeu.

Sa iertam si vom fi iertati. Sa uitam greselile altora, ca sa-i iubim fara masura, sa-i iubim ca si cand nu ne-au gresit niciodata. Numai asa vom putea implini cuvintele Mantuitorului: sa va iubiti unul pe altul asa cum v-am iubit Eu pe voi".
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 11:58:46
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Intrebare pentru icjulian: Hristos i-a iertat pe cei ce L-au rastignit ?

"Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ceea ce fac!" - asta e mintea crestinului !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Se poate ierta un astfel de pacat ? marianmarian Generalitati 22 05.10.2013 09:45:59
Ajutor. Mama se opune casatoriei. Nu poate ierta trecutul sotului meu ioanacluj Nunta 270 27.02.2013 10:12:37
Despre multul rau pe care l-am facut cu unele postari ale mele aci mihailt Generalitati 2 05.01.2010 18:17:06