Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.03.2009, 00:39:00
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Din nefericire, nu intentia de a face dreptate a stat la baza pachetului legislativ cu pricina. Sunt de acord sa se faca dreptate, dar sa se faca fara a declansa o alta serie, nesfarsita, de nedreptati.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 00:48:38
scrabble
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Din nefericire, nu intentia de a face dreptate a stat la baza pachetului legislativ cu pricina. Sunt de acord sa se faca dreptate, dar sa se faca fara a declansa o alta serie, nesfarsita, de nedreptati.
Nedreptatea a fost deja facuta. Ce vezi tu ca noi nedreptati sunt de fapt repararea nedreptatii initiale. E revenirea la normalitate. Nu poti sa ocupi abuziv un imobil 50 de ani si sa te plangi cand proprietarul de drept te da afara.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 01:32:51
Senior Member

Implicit

Citind cele scrise pe site-ul tau personal imi dau seama ca venim din lumi diferite si este posibil sa mergem spre lumi diferite. Si referintele morale care stau in spatele afirmatiilor noastre sunt diametral opuse. Asta nu e un lucru neaparat rau dar e suficient pentru a declansa o polemica plictisitoare pentru ceilalti.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 08:47:39
antoniap
Guest

Implicit

Preotii cu inclinatii spre asceza si care sunt siguri pe ei pe plan duhovnicesc ar mai putea incerca o varianta, luandu-l ca exemplu pe Sfantul Serghie de Radonej. Sa se preocupe sa atraga doar credinciosii de partea lor, in rest sa lase de o parte batalia pentru ziduri. Sa cumpere un teren pe care sa amplaseze un paraclis mare improvizat impodobit cu icoane.

Am cunoscut un preot care slujea intr-un astfel de paraclis. Avea acoperis modest, altar din lemn, fara tencuiala, fara dusumea. In rest, avea cativa pari pe care era prinsa folie transparente. Iar lumea isi aducea de acasa covorase ori paturi pe care sa stea in genunchi. Dar in acel paraclis modest Il simteai pe Dumnezeuse aproape, multi deveneau credinciosi adevarati, se petrecea si minuni, de aceea era mereu foarte multa lume. In acel paraclis am plans pentru prima data pentru pacatele mele.

Cred ca preotii ortodocsi din Transilvania au parte de o noua provocare, de o noua ispita, pe plan material si pe plan duhovnicesc deopotriva. Intrucat greco-catolicii beneficiaza de mai mult sprijin politic, numai cu o credinta puternica de tip ascetic se poate depasi cu bine aceasta situatie. Parintele Arsenie Boca a tinut slujbe si in aer liber si era de asemenea inconjurat de lume. Sus inima, parinti ortodocsi din Taransilvania, caci lui Hristos ii place modestia, nu bisericile luxoase. Altminteri nu s-ar fi nascut intr-o pestera saraca. Sa-l cautam pe Dumnezeu in pestera saraca, nu in palatele luxoase. Dumnezeu sa fie cu noi. Amin.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 17:33:44
Senior Member

Implicit

Antoniap: solutia propusa de tine este cea duhovniceasca. Asa ar trebui sa se procedeze via Christi. Dar, daca abordezi problema in maniera asta in fata multor preoti de mir (ortodocsi) o sa ti se raspunda in termeni care nu au nicio legatura cu spiritualitatea crestina. Si apoi oamenii se ataseaza si de ziduri pentru ca au trait acolo momente importante din viata lor: si-au botezat si cununat copii, si-au prohodit rudele, apoi sa nu mai vorbim de amintirea sarbatorilor mari. Nu te desparti de propria memorie pozitiva fara suferinta......
Legat de parohiile cu biserici modeste sau chiar fara biserici. Am observat ca nivelul duhovnicesc al multor parohii cu posibilitati modeste este mai ridicat decat al acelora care te impresioneaza doar cu logistica. In istoria comunitatilor parohiale tinere regasim perioada "catacombelor" adica perioada inceputurilor modeste (paraclise improvizate, corturi, aer liber, baraci etc.); e un mister faptul ca vitalitatea acestor comunitati scade pe masura ce-si construiesc un locas de cult permanent, adeseori frumos impodobit. Desigur, nu generalizez, dar am suficiente date care confirma acest straniu fenomen. Sincer, m-as bucura din toata inima sa aflu de la voi ca nu e intotdeauna asa...
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 20:07:55
antoniap
Guest

Implicit

Bineinteles ca si cladirea bisericii are o valoare deloc de neglijat pe mai multe planuri. Te doare sufletul cand pierzi o icoana, darmite o biserica. Si totusi, nu sunt adepta proceselor de durata.

E greu sa iei o decizie astfel incat sa impaci pe toata lumea. S-ar putea sa existe biserici revendicate in care au slujit o vreme greco-catolicii, dar care n-au fost construite de ei sau au fost construite cu sprijinul celor trecuti in mod abuziv la greco-catolicism... Caci si acest aspect conteaza... Poate fi vorba si despre abuzuri, deci. Intr-o comuna din Ardeal situatia s-a rezolvat fara probleme. Greco-catolicii si-au construit o biserica modesta si n-au avut pretentii ca biserica mare sa le fie retrocedata. Nu stiu daca nu cumva s-au ajutat intre ei preotii celor doua biserici (greco-catolica si ortodoxa), caci totul s-a terminat foarte repede.

Saracii ardeleni abia au avut timp sa se obisnuiasca cu gandul ca sunt ortodocsi ca au si inceput smintelile. Caci multi de acolo s-au reintors la Ortodoxie dupa sute de ani, adica atunci cand s-a creat un climat favorabil. In perioada comunista greco-catolicii au suferit deoarece comunistii n-aveau chef sa mentina legaturile cu Occidentul prin ei. Si-atunci i-a marginalizat.

Numarul celor care plang acum dupa greco-catolicism nu e prea mare, dar orgoliile... ehei! Caci isi amintesc de perioada lor de glorie cand erau majoritari datorita prigoanei asupra ortodocsilor din timpul Imperiului Austro-ungar. Aici e buba. Iar Ortodoxia este din nou incercata mai acut in Ardeal ca in alte parti ale Romaniei.

Imi vine in minte o istorioara in care se vorbea despre doi calugari care petreceau in pustie si care dupa o vreme si-au dat seama ca nu s-au certat niciodata. Pe loc unul a inceput sa sustina ca un obiect care nu-i apartinea este al lui (probabil pentru a-i pune la incercare rabdarea celuilalt). Celalalt a evitat ispita, aprobandu-l si nu s-au certat nici atunci.

Si acum o alta fata a problemei. Da, sunt la moda retrocedarile. Si totusi, ortodocsilor cine le retrocedeaza bisericile arse ori daramate din perioada in care greco-catolicismul s-a impus cu forta in Transilvania? Pentru ei nu exista despagubiri, totusi? Ei n-au suferit? Ei n-au fost victime? Sfintii ardeleni o stiu mai bine, pe pielea lor... Ortodocsii au fost dintotdeauna prigonitori ai greco-catolicilor?

De aceea, cred ca e nevoie de multa intelepciune pentru a nu se face voia celui rau. Daca e sa dezgropam mortii, atunci trebuie sa-i dezgropam si pe unii si pe altii. Nu numai pe cei care aduc profit.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2009, 20:30:10
scrabble
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Si totusi, ortodocsilor cine le retrocedeaza bisericile arse ori daramate din perioada in care greco-catolicismul s-a impus cu forta in Transilvania? Pentru ei nu exista despagubiri, totusi? Ei n-au suferit? Ei n-au fost victime?
La ortodocsi n-a venit statul roman sa-i exproprieze. La greco-catolici da. Statul greseste, statul repara gresala.
Reply With Quote
Vechi 13.03.2009, 12:23:47
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Citind cele scrise pe site-ul tau personal imi dau seama ca venim din lumi diferite si este posibil sa mergem spre lumi diferite. Si referintele morale care stau in spatele afirmatiilor noastre sunt diametral opuse. Asta nu e un lucru neaparat rau dar e suficient pentru a declansa o polemica plictisitoare pentru ceilalti.
Fiecare are drept la opinia personala.
Am deschis si eu site-ul.
Cuvintele nu isi mai au rostul.
Pacat ,mare pacat.
Reply With Quote
Vechi 13.03.2009, 12:36:42
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Mi se pare normal ca tot ce a fost expropriat de comunisti sa fie retrocedat celor care le apartineau inainte de 1948, fie pamant, cladiri, paduri, biserici. Asta este, fie ca place sau nu place.

.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Care este sfatul tau pentru mine,pentru ceilalti,pentru toti forumistii? tigerAvalo9 Generalitati 84 05.09.2011 08:32:49
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Grup de rugaciune pentru neputintele noastre si pentru tara. dorinastoica14 Rugaciuni 186 29.09.2010 22:45:09
O intrebare pentru teologi sau pentru cei care cunosc Delirul Generalitati 7 21.02.2010 19:51:02