Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.01.2006, 22:53:12
verona verona is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.01.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alecsandru
Citat:
În prealabil postat de ionut
Sa comentam despre Sfanta Scriptura si invataturi.
Nu m-as incumeta in ruptul capului sa comentez eu Sfanta Scriptura. Pot insa sa incerc sa traiesc dupa cum se propovaduieste in aceasta! Aceasta inseamna ca desi Cuvantul Lui Dumnezeu care este Scriptura poate fi citita ca o simpla carte pur si simplu lecturata!, sau studiata ca un document istoric, "nu trebuie niciodata sa devina pur si simplu un document istoric (si mai ales nu poate fi interpretat ca atare),caci forma lui exterioara, cu toate ca poarta caracterul unei anumite epoci istorice, inchide in sine Cuvantul Vietii Vesnice; in acest inteles este un Simbol, o Icoana, o Biserica un Univers metanoic, locul de intalnire al divinului cu umanul!"
Si inca ceva:[color=red]una dintre cele mai periculoase rataciri ale zilelor noastre, este interpretarea si chiar incercarea de traire a Sfintei Scripturi, in afara Bisericii si a talmacirii ei de catre preot in Biserica! pentru ca litera omoara, iar Dduhul da viata. Mantuitorul care este Calea, Adevarul si Viata, , a predicat Evanghelia Imparatiei, descoperind intelesul Scripturilor, anuntand invataturile de credinta despre El insusi, despre Tatal si despre Sfantul Duh , Biserica Sa face la fel. In Biserica, al liturghie, preotul il preinchipuie pe Mantuitorul Iisus Hristos, caci, "credinta este din auzire, iar auzirea prin Cuvantul Lui Hristos!"
:hmmm:zice e.la inceput a fost cuvintul si cuvintul era dzeu si cuvintul era la dzeu si prin ele toate s-au facut .dzeu de ieri ,de azi,si de miine,prin el se fac toate si la el toate sint vazute si nevazute,asa cum cerul si pamintul sint impreuna,nici o frunza nu se misca si nu cade fara stirea lui pt ca dzeu e totul si toate si toate sint impreuna cu el,ingerii,duhurile nevazute si pamintenii.omul trebuie sa vada toate acestea ca doar toate sint linga el si impreuna cu el,in lupta in incercari si in ispite,depinde de om de partea cui se alatura,a cerului ,dzeu s-au a stapinitorului acestei lumi diavolul.
Reply With Quote
Vechi 07.01.2006, 23:00:56
verona verona is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.01.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Abell
[color=red]Iosua 1:8 Sa nu se pogoare cartea legii acesteia de pe buzele tale, ci calauzeste-te de ea ziua si noaptea, ca sa plinesti intocmai tot ce este scris în ea; atunci vei fi cu izbanda in caile tale si vei pasi cu spor.[/color]

Sa "comentam" se poate inlocui foarte bine cu a medita - zi si nopte - pentru a intelege, pentru a sti, pentru a trai, pentru a aplica la viata noastra, asa cu Scriptura ne invata. Atunci cand meditezi, aprofuntezi cuvintele sfinte ale Scripturii Dumnezeu iti da intelegerea si puterea de a trai o viata sfanta.
vom pasi cu atentie citind din biblie si vom fi mai tari in suferinte[b]:dozingoff:dzeu e si mai aproape de noi citind ,ne si ghideaza cum sa facem.
Reply With Quote
Vechi 10.04.2006, 01:34:03
slorandus
Guest

Implicit

Sunt si eu de acord ca nu este potrivit sa comentam noi Sfanta Scriptura, dar este foarte important sa o studiem amanuntit.

Insa nu sunt de acord cu afirmatia lui Mikhael ca biserica nu poate gresi. Dovezile istorice arata ca pentru sute de ani biserica a avut preocupari care nu erau dupa voia lui Dumnezeu (cu totii am auzit de Evul Mediu Intunecat). A fost o perioada intunecata pentru ca lipsea Lumina. Unde era Lumina? Biserica o ascundea, ca sa nu ajunga in mainile poporului. Au murit milioane de martiri pentru ca noi sa avem astazi aceasta Lumina fiecare in casa lui. Insa tare mi-e teama ca pe Sfanta Scriptura, asezata cu grija in raft, se aseaza mult praf. Pericolul intunecimii exista si astazi, si poate fi invins numai prin studiu.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2006, 11:55:28
Maricica Maricica is offline
Member

Data înregistrării: 20.01.2006
Implicit

Imi dau si eu cu parerea. Da, poate ca nu ar trebui comentata Biblia, pentru ca s-ar putea ca unii sa o interpreteze gresit. Totusi, eu imi asum acest risc. Va place sau nu, eu chiar incerc sa o interpretez. Culmea e, ca desi nu am citit carti ortodoxe de specialitate, care sa ma convinga de adevarul spuselor din Biblie, am ajuns singura la aceasta concluzie. Tot ce trebuie sa faci, e sa fii obiectiv.
Si incercati sa aplicati ceea ce scrie acolo, doar teoria si vorbele in vant nu ajuta la nimic. Doar atunci, dupa ce aplici, incepi sa-ti dai seama de unele semnificatii. Oricum, Biblia e atat de complexa si poate fi privita din atatea perspective, incat n-ar trebui sa ne deranjeze faptul ca prezinta si o perspectiva istorica. Sa-i lasam pe cei care vor sa o cerceteze in acest sens, sa o faca. Oricum, nu cred ca ii putem convinge sa o cerceteze si altfel decat prin puterea exemplului. Vorbele goale nu ajuta la nimic. Cum ar fi fost ca Iisus sa apara in fata multimii si sa spuna: "Eu sunt Fiul lui Dumnezeu", nu l-ar fi crezut nimeni. Asa, prin exemple, ne-a dovedit-o.
Si, o intrebare. De ce isi spune Iisus "Fiul Omului"?
Cat despre Scriptura, sunt atatea lucruri de spus, incat ar trebui sa se scrie carti. Si, sa fim seriosi, nici exagerari de genul o carte pentru un verset. Ar trebui sa apara niste explicatii cu trimiteri la alte carti, pentru cei interesati. Traim intr-o lume in care nu mai avem timp sa citim carti intregi, o lume prea grabita careia trebuie sa-i facem fata.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2006, 23:35:53
Eugen Eugen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.01.2006
Implicit

Aici este un forum ortodox. De ce nu va mutati voi pe site-ul lui Abell sa comentati acolo?
Reply With Quote
Vechi 15.04.2006, 21:28:00
spinu spinu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.03.2006
Implicit

da exact .....Mikael are dreptate si anume faptul ca trebuie sa vorbim despre Sfanta Scriptura cu un calugar sau un preot, nu sa comentam pe un site unde fiecare isi da cu parerea si unde mai sunt si membri de alta religie a caror invatatura difera de cea Ortodoxa. Sfanta Scriptura trebuie citita si inteleasa ,iar unde nu se poate intelege ceva se intreaba duhovnicul!!
Reply With Quote
Vechi 17.04.2006, 00:39:35
Eugen Eugen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de slorandus
Sunt si eu de acord ca nu este potrivit sa comentam noi Sfanta Scriptura, dar este foarte important sa o studiem amanuntit.

Insa nu sunt de acord cu afirmatia lui Mikhael ca biserica nu poate gresi. Dovezile istorice arata ca pentru sute de ani biserica a avut preocupari care nu erau dupa voia lui Dumnezeu (cu totii am auzit de Evul Mediu Intunecat). A fost o perioada intunecata pentru ca lipsea Lumina. Unde era Lumina? Biserica o ascundea, ca sa nu ajunga in mainile poporului. Au murit milioane de martiri pentru ca noi sa avem astazi aceasta Lumina fiecare in casa lui. Insa tare mi-e teama ca pe Sfanta Scriptura, asezata cu grija in raft, se aseaza mult praf. Pericolul intunecimii exista si astazi, si poate fi invins numai prin studiu.
Dar de atrocitatile comise de protestanti, dupa Reforma, ai auzit? De acelea era responsabila tot Biserica (Catolica)? Dar voi traiti intr-un spatiu ortodox, ati adoptat lupta cu morile de vant, cu fantomele trecutului, ca sa pareti mai interesanti? Ce martiri au fost aici in Rasarit ca voi sa aveti "lumina" care v-a venit prin incarnarea intr-un predicator care sa va invete cum si in ce sa credeti?
Si de ce folositi expresia "voia lui Dumnezeu"? V-a comunicat Dumnezeu, personal, care e voia Lui? Ca sa stii voia lui Dumnezeu, trebuie sa te afli in Duhul Sfant. Asta inseamna ca Dumnezeu iti descopera toate (vezi cazul parintelui Porfirie). Eu am cunoscut un singur preot care avea acest dar, am auzit si citit despre multi altii, dar, de la Luther incoace, pe ramura (neo)protestanta a disparut cu desavarsire. Asta arata ceva foarte important: lipsa sfinteniei sau "dupa roadele lor ii veti cunoaste". Neoprotestantii au abandonat cautarea sfinteniei pe care au inlocuit-o cu una rational-inchipuita. Lectura Bibliei nu confera sfintenie, ci numai iluzia ei. La prima incercare iti dai seama ca ai avansat, vorba lui Creanga "pana la genunchiul broastei".
Reply With Quote
Vechi 17.04.2006, 11:44:20
esmeraldin esmeraldin is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.04.2006
Implicit

Eugeeeeeeeeeeeeeeeeeen, te pierzi in multe cuvinte "sofisticate" si te "scarpini" deandoaselea,am citit multe mesaje ale tale si constat ca tu stii doar lucruri invatate frate, dar stii...? biblia e asa de frumoasa si de simpla daca ceri intelepciune de la Dumnezeu ca sa o intelegi si sa o traiesti, nu sa o vorbesti si cand e vorba sa treci la fapte.... e drum lung. De fapt asta spune Biblia " credinta fara fapte este MOARTA, nu intelegeti va consumati timpul si energia incercand sa dezbateti niste subiecte fara iesire si la final ajungeti doar sa va jigniti prin mesaje.
Conteaza ce crestin esti? in cer nu cred ca va va intreba cineva asta. Intrebarea este: CREZI CA ISUS HRISTOS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU SI MANTUITORUL TAU PERSONAL? Isus mai spune in biblie: EU CALEA ADEVARUL SI VIATA, NIMENI NU VINE LA TATAL DECAT PRIN MINE va dau o veste proasta nu am gasit scris nicaieri in Biblie zicand: " nimeni nu vine la Tatal decat prin preoti.Ghinion, voi toti cei care credeti ca spovedania este aceea care te Sfinteste.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2006, 22:44:56
Chriss-tian78 Chriss-tian78 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2005
Implicit

Nici o taina nu este mai viu discutata in lumea crestina de astazi ca Taina Pocaintei. Pacatosul se exclude din comunitate, se revolta impotriva ierarhiei, se simte nedreptatit, declara razboi tuturor, nu mai asculta de nimeni, pleaca din Biserica, se crede inselat de slujitori si de ceilalti credinciosi; mai mult cauta o "credinta" favorabila si peste noapte devine "pocait". In loc de marturisirea credintei, rasfoieste paginile unei Biblii sectare; in loc de spovedanie, accepta un dialog cu ceilalti "frati" de adunare; in loc de cainta-pocainta, se declara "sfant" si "ales".

Asaltul "pocaitilor" de astazi nu este altceva decat rabufnirea unor patimi si vicii neiertate la timp, dovada a unei lipse de vointa, a fugii de raspundere fata de propia constiinta. Mai grav, inconstientul unora este incarcat cu pacate grave, care in loc sa se spele prin spovedania fata de Mantuitorul se declara "pocaiti".

Taina Pocaintei este o necesitate a sufletului si o lucrare a harului mantuitor. Pocainta cu consecintele sau efectele ei: iertarea si sanatatea, este cunoscuta in toate religiile naturiste si se practica si astazi in toate religiile sub diverse chipuri.
O data cu chemarea lui Avraam si tuturor patriarhilor, darea Legii si inspiratia profetilor, Legamintele si Legea veche sunt bunatatile pocaintei si ascultarii. Deci taina se profileaza inca de la prima pereche de oameni.

Isusi ioan Botezatorul anunta venirea lui Mesia prin chemarea la pocainta; "...ca s-a apropiat Imparatia cerurilor..."(Matei3,2)si "Acesta este Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatele lumii" (Ioan1, 29). Asadar nu dialogul, spusa Bibliei, iarta si da "pocainta", ci persoana (Iisus) Hristos si trimisii Sai, "carora veti ierta pacatele, iertate vor fi" (Ioan XX, 21-22)prin Sfantul Duh. In acest sens, Scriptura arata pocainta si prin alti termeni: marturisire, penitenta, al doilea botez (cu duh), spovedanie, iertare, dezlegare, impacare,linistire, reintrare in har, din nou fiu al Tatalui. (Luca XV, 21).

Cu toata claritatea acestei taine in Sfanta Scriptura, cu toata certitudinea practicarii Spovedaniei de la Mantuitorul prin Sfintii Apostoli, prin Biserica si ierarhie pana astazi, exista destui "pocaiti" care isi acopera amagirea cu diferite texte ale Bibliei lor si cauta sa ispiteasca si pe altii sa nu mai creada in ceea ce au mosii si stramosii lor.

Spovedania ca taina a fost anuntata de Mantuitorul, veti dezlega (Matei XVI, 19) si lega (Matei XVIII, 18), a fost savarsita in atatea situatii de Iisus Hristos:"Iertate iti sunt pacatele..." (Luca V, 20), a fost transmisa Sfintilor Apostoli (Ioan XX, 23); a fost experimentata (I Ioan I, 1) si daruita numai ierarhiei (I Timotei, 21-22), episcopului si prin el preotului.

Nimeni dintre episcopi sau preoti nu se subtituie lui Hristos, ci iertarea este data in virtutea faptului succesiunii apostolice si poruncii Mantuitorului (Luca V, 21). Preotii sunt iconomi ai tainelor lui Dumnezeu (I Cor. IV, 1-2).

Spovedania este deci taina Bisericii inainte de precizarea canonului N. Testament; Sf.Pavel a legat si dezlegat si nu se afla intre cei 12 Apostoli (I Cor. V, 5). "Crestinul trebuie sa-si marturiseasca pacatele" (Epistola lui Barnaba). "Este mai bine sa-ti marturisesti pacatele, decat sa-ti impietresti inima" (Sf. Clement Romanul).Sf. Parinti considera spovedania "mergerea la medic" pentru vindecare a sufletului si a trupului.

sursa: Calauza crestina-Sectologie- P.I. David
Reply With Quote
Vechi 17.04.2006, 23:49:58
Eugen Eugen is offline
Senior Member

Implicit

N-am folosit decat cuvinte cat se poate de simple. In fond ce vrei, ca pe un forum ortodox sa stam cu capetele plecate fiindca au "binevoit" sectarii sa ne invete ce si cum sa credem? Tu n-ai habar de preotie, de spovedanie, dar iti permiti sa dai lectii.
Iar eu am pentru tine o veste si mai proasta. "Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică..." (Ioan 6,54), si nu se refera la simboluri, la paine si vin fara sfintire (iaca si rolul preotului, la care voi - dupa mintea voastra putina - ati renuntat). Felul cum eu cred, relatia mea cu Iisus Hristos, faptele mele s.a. nu te privesc pe tine, nu o sa fii tu etalonul judecatii mele, asta e sigur. Asa ca vezi-ti de ratacirea ta si analizeaza-ti primejdia pierderii mantuirii. Iar pentru cultura ta generala, spovedania nu te sfinteste, dar te ajuta sa scapi de pacate. Stiu ca voi, in mandria voastra, n-aveti nevoie de "mijlocitori", va spovediti direct la Dumnezeu, dar exista pericolul de a ramane in pacat (iaca de ce nu aveti sfinti), pentru ca nimic nu e mai usor decat autosugestia de a te ierta singur, ca nu trimite Dumnezeu un inger ca sa-ti spuna ca ai fost dezlegat si iertat. Asa ca las-o mai usor, cunosc Scriptura mai bine decat tine, chiar daca sunt ortodox. Citatul cu credinta fara fapte este din Iacov 2,17. Mai am un mesaj pentru tine si cei asemenea tie: "Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş". (Mt. 18,17), iar un verset mai jos gasesti imputernicirea pentru taina spovedaniei. Noi, ortodocsii, spre deosebire de voi, acestea toate le-am primit direct de la Apostoli, n-am primit credinta de la alti oameni dupa cum au interpretat ei prin mintea lor si influentati de altii, ca si voi, litera Scripturii. Asa ca "frate" lasa-ne, lasa-ne.....
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Despre Sfanta Scriptura strajeru Secte si culte 0 26.11.2007 01:22:11
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38