Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.03.2009, 01:15:19
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec Vezi mesajul
Va referiti, desigur, la biserica ortodoxa (desi i se potriveste doar una din cele trei caracteristici, dupa parerea mea).

E cam incalcita treaba. Cand am facut parte din aceasta biserica, staretul manastirii Brancoveanu (Sambata de Sus - Brasov), parintele Teofil Paraian, mi-a spus: "lasa Biblia" . Sunt exact cuvintele pe care mi le-a spus, cand i-am marturisit (la o spovedanie) ca am inceput sa citesc Sfanta Scriptura. Putea sa ma incurajeze si sa-mi recomande un ajutor in intelegerea corecta a Cuvantului lui Dumnezeu.

Acum, dvs. spuneti ca nu am "autorizatie" de folosire a Sfintei Scripturi, daca nu sunt ortodox. Practic, cred ca v-ar place ca Sfanta Scriptura sa nu fie cunoscuta.
Nu cred, ca Pr. Teofil Paraian sa fi interzis citirea bibliei. Asta este o minciuna sfruntata.
Oare chiar nu aveti limite?
I-ai ascultat predicile Pr. Paraian? Ai gasit in predici ceva in sensul spus de tine? Ma indoiesc.
Poate ca ti-a spus ceva despre pacate, si tu i-ai replicat ca "citesti biblia". Posibil sa-ti fi raspuns: "lasa biblia", ca nu asta am intrebat sau spus, ci... Ia adu-ti aminte cum a fost si incearca sa nu trunchezi adevarul, caci tot minciuna este. Eu oricum nu cred ca ti-a facut asemenea recomandare.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2009, 02:04:52
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Off, ce lectura obositoare (a topicului de fata). Dar pentru ca tot am facut efortul asta, sa vedem puțin despre ce se discută aici.

Am observat sute de versete plasate cu nonșalanță, scoase din context, fragmente autoreferențiale etc. Mi-am adus aminte de ispitirea lui Iisus unde ispititorul o tot dădea cu "este scris", dovedind că este un bun cunoscător al Vechiului Legământ. Se pare că are niște urmași aproape la fel de competenți în hermeneutică biblică.

Pentru a aduce puțină claritate in discuție, îi rog pe urmații lui Calvin să-mi răspundă la următoarele întrebări:

Cum s-a născut Biblia?
Ce cunoștințe au dumnealor despre manuscrisele cu largă circulație în primele secole creștine?

Asta doar să vedem cam la ce nivel discutăm. Altfel, dacă de bombardăm reciproc cu versete decupate după niște clișee paraecleziologice nu facem altceva decât să umplem forumul cu vorbe.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2009, 08:28:06
doartemporar doartemporar is offline
Banned

Data înregistrării: 14.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Contraziceți vocabularul limbii române. Acesta arată clar că cele două cuvinte sunt sinonime așa cum o arată și originea termenului preot din presbsbyteos.
DEX:
PREZBÍTER, prezbiteri, s.m. Titlu (onorific) pentru o persoană care face parte din cinul (2) bisericesc; spec. preot.

Iar faptul că prezbiterul (preotul) avea o funcție sacră o arată clar Biblia:
1 Tim 4.14 "Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea [COLOR=#ff0000]mâinilor mai-marilor preoților[/COLOR]".
Probabil nu am reusit sa ma fac inteles. Eu folosesc o alta terminologie si anume terminologia biblica. Conform acesteia (chiar si in textele apostolului Pavel pe care le folositi), "hiereus" insemna preot, iar "presbyteros" insemna slujbas investit cu autoritate in Biserica. Acesta din urma, de obicei era batran (cum sugereaza si etimologia cuvantului) insa putea fi si mai tanar (cum era cazul lui Timotei), iar investirea se facea prin punerea mainilor. Cei doi termeni: hiereus si presbyteros, nu se confundau niciodata in textele Noului Testament. Cum se practica astazi, si cum defineste DEX-ul (nu ati dat definitia completa) este o alta poveste. Eu incerc pe cat posibil sa folosesc terminologia biblica.

Legat de versetul din 1 Tim. 4,14: aici apare termenul "presbyterion" (ceata prezbiterilor, sfatul batranilor). Nu inteleg de ce versiunea ortodoxa traduce "preotilor", sau chiar "mai-marilor preotilor".
Reply With Quote
Vechi 16.03.2009, 10:40:42
vasinec vasinec is offline
Banned

Data înregistrării: 13.08.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Nu cred, ca Pr. Teofil Paraian sa fi interzis citirea bibliei. Asta este o minciuna sfruntata.
Oare chiar nu aveti limite?
.
"Lasa Biblia", sunt exact cuvintele parintelui Teofic Paraian. Imi mai rasuna si acum in urechi. Nu-mi permit "luxul" de a minti.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2009, 10:50:23
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Off, ce lectura obositoare (a topicului de fata). Dar pentru ca tot am facut efortul asta, sa vedem puțin despre ce se discută aici.

Am observat sute de versete plasate cu nonșalanță, scoase din context, fragmente autoreferențiale etc. Mi-am adus aminte de ispitirea lui Iisus unde ispititorul o tot dădea cu "este scris", dovedind că este un bun cunoscător al Vechiului Legământ. Se pare că are niște urmași aproape la fel de competenți în hermeneutică biblică.

Pentru a aduce puțină claritate in discuție, îi rog pe urmații lui Calvin să-mi răspundă la următoarele întrebări:

Cum s-a născut Biblia?
Ce cunoștințe au dumnealor despre manuscrisele cu largă circulație în primele secole creștine?

Asta doar să vedem cam la ce nivel discutăm. Altfel, dacă de bombardăm reciproc cu versete decupate după niște clișee paraecleziologice nu facem altceva decât să umplem forumul cu vorbe.
Probabil aveti si dvs. o bruma de cunstinte si vreti sa o fluturati pe forum. Succes. Puteti aborda discutiile de la nivelul maxim de care sunteti capabil. Se va gasi un "urmas a lui Calvin", cu pregatire mediocra, sa va raspunda.

Un lucru important: puneti mana pe Sfanta Scriptura (nu este suficient sa stii ceva despre ea ci este important sa o cunosti). Din necunostinta, Il numiti ispititor pe Cel ce o tot dadea cu "este scris". Domnul Iisus Hristos raspunde de vre-o 40 de ori (in fata diavolului sau a fariseilor) cu [COLOR=blue]"este scris"[/COLOR][COLOR=blue].[/COLOR] Sfintii Apostoli fac la fel. Faptul ca a incercat si diavolul o singura data sa spuna "este scris", nu insemna ca este un obicei al lui.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2009, 13:47:12
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec Vezi mesajul
"Lasa Biblia", sunt exact cuvintele parintelui Teofic Paraian. Imi mai rasuna si acum in urechi. Nu-mi permit "luxul" de a minti.
Cred ca nu ai inteles ce a vrut sa spuna, asa cum nu vrei sa intelegi nici ce ti se spune pe aici. Deci nu cred ca Pr. Teofil Paraian te-a opritde la a citi biblia.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2009, 14:59:46
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
Cred ca nu ai inteles ce a vrut sa spuna, asa cum nu vrei sa intelegi nici ce ti se spune pe aici. Deci nu cred ca Pr. Teofil Paraian te-a opritde la a citi biblia.
Intr-o conferinta de la Craiova, cuprinsa in cartea Din ospatul credintei, Parintele chiar spune ca "de la Evanghelie trebuie sa incepem", si ca degeaba citim alte carti ortodoxe daca nu citim Evanghelia...
Reply With Quote
Vechi 16.03.2009, 15:47:28
Banned

Implicit

Citat:
Poate nu am inteles ce a vrut sa spuna. Dar, la mintea mea limitata, nu am reusit sa dau prea multe intelesuri cuvintelor, "lasa Biblia".
Reply With Quote
Vechi 16.03.2009, 17:23:24
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Implicit

Mai fratilor de omul eretic dupa a 2a si a 3a discutie departeaza ca pe acesti oameni nu o sa-i scoate-ti din prostia lor oricat v-ati chinui
Vechi 16.03.2009, 17:38:11
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de monica.miholca Vezi mesajul
Intr-o conferinta de la Craiova, cuprinsa in cartea Din ospatul credintei, Parintele chiar spune ca "de la Evanghelie trebuie sa incepem", si ca degeaba citim alte carti ortodoxe daca nu citim Evanghelia...
Pai toti preotii recomanda Sfanta Scriptura, dar nu si talcuirea ei dupa capul fiecaruia, doar sectarii cred ca pot sa talcuiasca dupa capul lor desi mult adevar nu poate sa fie in aceste secte aparute peste ocean ca ciupercile dupa ploaie...care n-au macar un pic de istorie ce sa mai vorbim de succesiune apostolica

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cateva intrebari pentru neoprotestanti si protestanti. Seraphim7 Secte si culte 104 23.10.2022 00:36:38
Profeti adventisti NeInocentiu Secte si culte 592 07.05.2012 09:41:27
Cateva intrebari pentru sfintii preoti si crestini RafaelMiticaPitulice Despre Sfanta Scriptura 25 02.08.2011 09:01:17
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti danyel Secte si culte 741 11.08.2010 21:37:50