![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Să nu fii iubitor de tine insuți, și nu vei deveni urâtor de frați. Să nu fi egoist, și vei deveni iubitor de Dumnezeu. Pe fiecare om trebuie sa-l iubim cu sufletul nostru, insă doar in Dumnezeu să ne punem nădejdea, și Acestuia să-I slujim din toate puterile. Pentru că , atâta timp cât ne ține Acela, și prietenii noștri se ingrijesc de noi , și vrajmașii noștri nu pot să ne vateme. Când insă ne părăsește Acela, și prietenii noștri iși intorc fața, și vrajmașii primesc putere impotriva noastră.
Egoismul este o iubire irațională și pătimașă față de trupul nostru, care se opune iubirii și infrânării. Cel care are egoismul , este clar că are toate patimile.
|
||||
|
||||
![]()
"In mintea strâmbă, și lucrul drept se strâmbă", obișnuia să spună părintele Arsenie Boca. Valoarea acestui cuvânt o intuiesc toți cei ce il aud, căci noi il aducem inaintea vizitatorilor și inchinătorilor noștri, mai ales atunci când au prilejul să vadâ o pictură a părintelui Arsenie, reprezentând Adormirea Maicii Domnului, pictura in fața căreia se opresc cu admirație mulți dintre cei ce vizitează Mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Mintea strâmbă in urma patimilor și se indreaptă pe măsura curățirii de patimi. Când mintea se indreaptă, vede lucrurile drept, deci așa cum sunt ele. " In mintea strâmbă si lucrul drept se strâmbă ." Așa le place multora, am băgat de seamă. Când le spun că părintele a zis că "in mintea strâmbă , și lucrul drept se strâmbă" , oamenii râd , de obicei. De ce râd ? Pentru că iși dau seama că așa e. Numai că e greu să știi când ți-e mintea strâmbă . << Un cuvânt de folos a Arhimandritului Teofil Părăian , Mânastirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus - Jud. Brașov. >>
|
||||
|
||||
![]()
Să știți că mie totdeauna mi-a plăcut Evanghelia, pentru realismul ei. Niciodată nu m-am gândit cum zic unii : "Apăi, dacă n-ai credință destulă, nu-ți ajută Dumnezeu." Nu se știe, iți dă Dumnezeu după credința pe care o ai . Important este să te angajezi cu credința pe care o ai. Tatălui fiului lăuntric nu i-a spus : "Dacă n-ai destulă credință, n-am ce-ți face. " Dimpotrivă, l-a ajutat cu credință câtă a avut-o . "De poți ceva, ajută-ne nouă, fie-ți milă de noi ; cred Doamne, ajută necredinței mele "( Mc. 9, 22-24 ) și tot l-a ajutat Domnul Hristos. Important să ținem de Dumnezeu, să nu ne răzlețim de Dumnezeu și să folosim rugăciunea aceasta, "Doamne Iisuse", dar și alte rugăciuni. Să știți că eu nu sunt numai pentru rugăciunea aceasta, "Doamne Iisuse. . .", se pot spune și alte multe rugăciuni liturgice, și in trecut, și in Pateric , dacă cauți, găsești și alte rugăciuni cu care s-au mântuit oamenii. De exemplu, Sfântul Ioanichie zicea : "Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă mărire Ție", aceasta era rugăciunea lui. Și noi putem zice cuvinte din psalmi, nu trebuie neapărat, tot timpul, să zicem "Doamne Iisuse. . .", putem să zicem :"Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale și nici un cuvânt nu este deajuns spre lauda minunilor Tale", putem să zicem : "Cât de minunate sunt lucrurile Tale Doamne , toate cu ințelepciune Le-ai făcut", putem să zicem : "Slăvescu- Te că sunt minunat intocmit " și altele, și altele, câte ne pot veni in minte, să le zicem . "Pe Tine Te lăudăm, pe Tine bine Te cuvântăm, Ție iți mulțumim, Doamne și ne rugăm Ție Dumnezeului nostru". " De Tine se bucură ceea ce ești plină de dar toată făptura, soborul ingeresc și neamul omenesc ; ceea ce ești biserică sfințită și rai cuvântător, lauda fecioriei din care Dumnezeu S-a intrupat și Prunc S-a făcut, Cel ce este mai inainte de veci. Căci brațul tău scaun L-a făcut și pântecele tau mai desfătat decât cerurile l-ai lucrat. De tine se bucură ceea ce ești plină de dar toată făptura , mărire ție " . Ei, dacă le ști , le zici, dacâ nu, nu le zici. Eu de obicei când spovedesc pe cineva intreb : "Ști să zici <Cuvine-se cu adevărat >?" De ce ? Pentru că atunci când m-am spovedit eu la părintele Arsenie , el a zis : "Cuvine-se cu adevărat " , după ce mi-a dat dezlegarea.
|
||||
|
||||
![]()
Virtutea care nu este pusă in lucrare va dispare repede sub influența diferitelor imprejurări
|
|||
|
|||
![]()
da, f. bun sfat de la Sf. Grigorie Teologul... deci, sa nu ne lasam pe tanjeala.
|
|
||||
|
||||
![]()
Omul slab este cel care nu-si poate ascunde tainele sale. Tare este cel care iși stăpânește mânia. Răbdător cel care iși poate ascunde nefericirea sa. Bogat este cel care se mulțumește cu cele absolut necesare. Lacomul de averi nu se bucură niciodată de cele pe care le are, ci se mâhnește pentru cele care îi lipsesc
Cel care astăzi este cu trupul infloritor, gras din pricina traiului bun, cu fața rumenă, plin de vigoare și elan tineresc, mâine același ajunge vrednic de milă, ofilit de trecerea anilor sau istovit de boală.
|
||||
|
||||
![]()
"Toate lucrurile de aici sunt pentru oameni osteneală, toate sunt inșelăciune, fulg care este purtat de vânt incolo și incoace, umbră și nălucire. Sunt rouă, vânt , pană, abur , scânteie , vis , curgere de râu , urmă de corabie , cenușă , roată care se invârte neâncetat. Toate sunt asemenea unor clădiri care se rotesc mereu : anotimpuri , nopți , vremurile de osteneală, mâhnire , bucurie , boală , căderi, nenorociri. Nu există nimic mai nestatornic ca lucrurile omenești. "
|
||||
|
||||
![]()
Ia aminte acum la treptele virtuții . Prima treaptă : să nu faci tu incepul nedreptății. A doua : dacă te nedreptățește cineva să nu-i răspunzi la fel. A treia : să nu te arăți că ai pătimit ceva, ci să rămâi netulburat. A patra : să te supui de bună voie nedreptății . A cincea : să dăruiești mult mai mult decât cele pe care ți le-a luat cel care te-a nedreptățit. A șasea : să nu urăști pe cel care te-a vătămat. A șaptea : să-l iubești chiar pe unul ca acesta. A opta : să-i faci bine. A noua : să te rogi lui Dumnezeu pentru el.
|
||||
|
||||
![]()
Pentru ca omul să plutească spre Cer, bărcii lui îi trebuiesc două vâsle. Credința și dragostea . Dacă intr-un naufragiu s-ar intâmpla să piardă o vâslă, ar fi de preferat să-i rămână dragostea. Pentru că in dragoste îi rămâne și ceva din credință. Dar dacă va pierde dragostea, care după spusa Sfântului Pavel este Mai Mare, ce va face credința ? Căci și diavolul crede și se infricoșează. Credința fără fapte este moartă.
|
||||
|
||||
![]()
"Omul pune pe cal mai intai poclada, apoi seaua; strange bine tofturul, ii aseaza in gura zabala de la frau, pune piciorul in scara si apoi ii sare in spate. Tot asa pune si dracul stapanire pe om, cu incetul: mai intai ii arunca o pofta mai mica, apoi altele, din ce in ce mai mari si mai vinovate. Si dupa ce ti-a sarit in spate si te hatuieste bine, mai fa tu, omule, ceva ca sa scapi de necurat sau mai zi daca ai ce zice".
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
CUVIOSUL IOSIF ISIHASTUL: Cuvinte de folos | andrei_im | Mari Duhovnici si predicile lor | 18 | 19.10.2015 22:30:20 |
IEROMONAH SAVATIE BASTOVOI- Cuvinte de folos | Laura19 | Generalitati | 12 | 08.04.2014 19:14:09 |
Cuvinte de folos | aurel1211 | Resurse ortodoxe on-line | 15 | 27.07.2012 20:07:11 |
Cuvant de folos | T E O L O G U L | Generalitati | 83 | 30.01.2011 17:22:03 |
|