Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.04.2009, 00:22:32
scrabble
Guest

Implicit

Nu cred ca e necesara folosirea diacriticelor pentru o exprimare curata si coerenta. Eu, de exemplu, nu folosesc diacritice in general si reusesc sa ma fac inteles fara probleme.

Dealtfel, un vorbitor nativ de limba romana nu are probleme in a "pune" diacriticele unde le e locul, chiar daca acestea nu sunt prezente in text.
Reply With Quote
Vechi 04.04.2009, 00:39:24
ioan_si.atat's Avatar
ioan_si.atat ioan_si.atat is offline
Member

Data înregistrării: 05.01.2009
Locație: Bucharest village
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ioan_si.atat
Implicit

E bine ca trageti semnale de alarma asupra folosirii eronate a limbii romane. Nu stiu insa daca se poate face mare lucru, avand in vedere ca tinerii din ziua de astazi sunt mai preocupati de modul cum arata sau la ce petreceri merg decat sa invete sa vorbeasca si sa scrie corect romaneste. Poate lucrul acesta se va schimba si vor intelege ca a cunoaste limba tarii in care te-ai nascut este o datorie morala a fiecaruia din noi. Dumnezeu sa-i lumineze!
Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3:16)

http://taramulfagaduintei.blogspot.com/

http://teatrulviselor.blogspot.com/
Reply With Quote
Vechi 11.04.2009, 02:06:37
Anca-Miha
Guest

Implicit

NU stalciti limba romana, dar va rog respectati si gramatica limbii romane. Sa articulam substantivele cand e cazul, nu sa le punem nearticulate: nu statu, ci statul.
nu io, ci eu si multe altele.
Ne temem, unii dintre noi de cipuri, dar nu ne temem de aceasta indisciplina gramaticala.
S-au facut numeroase atentionari, dar nu am remarcat o indreptare a greselilor gramaticale. De ce oare?
Liniuta de despartire nu se pune la intamplare; voi a-ti , in loc de voi ati; pentru a-ti da;
eu a-si, in loc de eu as; si altele.
Cred ca voi deschide un topic de gramatica: Cine nu cunoaste pronumele, nu are sanse sa scrie corect.
Reply With Quote
Vechi 12.04.2009, 21:02:17
scrabble
Guest

Implicit

Doresc sa semnalez un fapt si mai grav: sunt oameni care nu stiu cand se foloseste î din i si â din a.

Regula e simpla: la inceput si sfarsit de cuvant, se pune î. In interiorul cuvantului se foloseste intotdeauna â.

Singura exceptie sunt cuvintele care incep sau se termina cu î dar au in fata sau in spate prefixuri sau, respectiv, sufixuri.

reîntregire, nu reântregire (re-întregire)
Reply With Quote
Vechi 12.04.2009, 21:49:26
Anca-Miha
Guest

Implicit

Scrabble, da-mi te rog un exemplu de cuvant care sa se termine in -î.
Cred mai degraba ca ai vrut sa spui doar la inceput de cuvant, caci daca un cuvant are -î- in ultima silaba, se scrie cu â, nu cu î. Gresesc cumva?
Ex.: început - gând - urât
Reply With Quote
Vechi 12.04.2009, 22:10:02
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Cred mai degraba ca ai vrut sa spui doar la inceput de cuvant, caci daca un cuvant are -î- in ultima silaba, se scrie cu â, nu cu î. Gresesc cumva?
Ancah, de exemplu, a uri.
Reply With Quote
Vechi 12.04.2009, 22:45:07
Anca-Miha
Guest

Implicit

Multumesc, Monica.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2009, 00:55:00
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit

Cu mine, va rog mult sa faceti o exceptie!
Eu nu mai vorbesc romaneste in casa si la serviciu de cel putin 18 ani. Doar uneori cu citeva prietene.

Daca mai gresesc pe ici-pe-colo, ma iertati.

Apoi mai este de adaugat si faptul ca uneori, tastiera computerului meu nu bate litera "a".

Vechi 18.06.2009, 04:13:52
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
a hotăr[COLOR="Red"]î[/COLOR], a ur[COLOR="Red"]î[/COLOR], a cobor[COLOR="Red"]î[/COLOR], a târ[COLOR="Red"]î[/COLOR] etc
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Emisiuni audio/video stiintifice si culturale in limba romana UNNOOM Generalitati 3 26.11.2012 08:34:29
Si ei sunt romani, sa-i ajutam sa invete limba romana! dorinastoica14 Umanitare 7 20.09.2011 17:22:28
Carte in limba romana pentru romanii din Germania LapetiteMoc Stiri, actualitati, anunturi 0 15.07.2009 04:41:50