Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.04.2009, 22:52:51
Skeptic Skeptic is offline
Banned

Data înregistrării: 09.04.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de naephius Vezi mesajul
Fara Dumnezeu, adevarul, daca exista, nu poate fi cunoscut de catre ratiunea mea.
Exact, te-ai prins, putem doar sa ne apropiem de adevar, nu-l putem atinge vreodata.
Unii sunt mai aproape, altii mai departe.
Fiecare avem alt punct de vedere.
Singurul punct de vedere corect e cel obiectiv si cum toti oamenii sunt subiectivi, oamenii nu pot atinge adevarul.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2009, 23:12:37
naephius
Guest

Implicit

Daca nu ma pot increde in ratiune, nu ma pot increde in nici un argument, asa ca, imi pare rau, trebuie sa resping ceea ce ai spus tu. De unde stii ca ai facut niste afirmatii adevarate ? Cine ti-a spus ca-s adevarate ? Cum ai ajuns la concluzia ca "unii sunt mai aproape, altii mai departe [de adevar]" ? Sau ca "singurul punct de vedere corect e cel obiectiv" ? Sau ca "toti oamenii sunt subiectivi" ? Ti-ai folosit ratiunea ca sa ajungi la concluzia asta ? Atunci, nu pot crede ce ai spus.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2009, 23:29:12
Banned

Implicit

Citat:
Daca nu ma pot increde in ratiune, nu ma pot increde in nici un argument, asa ca, imi pare rau, trebuie sa resping ceea ce ai spus tu. De unde stii ca ai facut niste afirmatii adevarate ? Cine ti-a spus ca-s adevarate ? Cum ai ajuns la concluzia ca "unii sunt mai aproape, altii mai departe [de adevar]" ? Sau ca "singurul punct de vedere corect e cel obiectiv" ? Sau ca "toti oamenii sunt subiectivi" ? Ti-ai folosit ratiunea ca sa ajungi la concluzia asta ? Atunci, nu pot crede ce ai spus.
Ti s-a intamplat vreodata ca ratiunea ta sa fie in contradictie cu ratiunea altcuiva?
Adevarul este doar unul, nu-i asa?
Motivul pentru care oamenii nu pot fi complet obiectivi e ca nu sunt roboti sau calculatoare, exista idei preconcepute, sentimente si multe multe alte lucruri.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2009, 23:42:23
naephius
Guest

Implicit

Ce e acela adevar ? Defineste-mi ce e acela adevar obiectiv, apoi ce e acela adevar subiectiv, si dupa ce o vei face, te voi intreba pe ce te bazezi cand spui asta. Dupa ce-mi vei spune pe ce te bazezi cand spui asta, o sa te intreb de ce ar trebui sa cred ca afirmatia ta e obiectiva. Pe ratiune ?
Reply With Quote
Vechi 09.04.2009, 23:46:44
Banned

Implicit

Citat:
Ce e acela adevar ? Defineste-mi ce e acela adevar obiectiv, apoi ce e acela adevar subiectiv, si dupa ce o vei face, te voi intreba pe ce te bazezi cand spui asta. Dupa ce-mi vei spune pe ce te bazezi cand spui asta, o sa te intreb de ce ar trebui sa cred ca afirmatia ta e obiectiva. Pe ratiune ?
ADEVẮR, adevăruri, s.n. 1. Concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivă.

Nu exista adevar subiectiv, exista doar puncte de vedere, care sunt subiective.
Daca studiezi putin cum functioneaza creierul, vei vedea cat de usor putem fi pacaliti de simturi.
Chiar si iluziile optice ne arata asta.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2009, 23:47:52
Banned

Implicit

Adevăr obiectiv = conținutul obiectiv al reprezentărilor omului, care corespunde realității, lumii obiective, independent de subiectul cunoscător.

Adevăr relativ = reflectare justă, însă aproximativă, limitată a realității.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2009, 23:53:52
naephius
Guest

Implicit

ADEVẮR, adevăruri, s.n. 1. Concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivă. -- Cum ai ajuns la concluzia asta ? Folosind ratiunea ? Atunci nu pot primi afirmatia asta, pentru ca nu am incredere in ratiune.

Nu exista adevar subiectiv, exista doar puncte de vedere, care sunt subiective. -- Dar la concluzia asta ?

Daca studiezi putin cum functioneaza creierul, vei vedea cat de usor putem fi pacaliti de simturi. -- Pai stai, cu ce studiez creierul, nu cu ajutorul creierului ? Ori daca e absurd sa cred ca creierul care s-a format printr-un proces evolutiv poate gandi ceva care sa fie in concordanta cu realitatea obiectiva, atunci orice studiu pe care-l fac e lipsit de sens. Nu pot afla nimic, nici macar nu pot defini adevarul, cu atat mai putin sa-l aflu.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2009, 23:58:46
Banned

Implicit

Citat:
ADEVẮR, adevăruri, s.n. 1. Concordanță între cunoștințele noastre și realitatea obiectivă. -- Cum ai ajuns la concluzia asta ? Folosind ratiunea ? Atunci nu pot primi afirmatia asta, pentru ca nu am incredere in ratiune.
Pai cu acest sens a fost inventat cuvantul "adevar", nu este o concluzie.
Mare parte din ce am zis e parerea mea, nu cred ca e nevoie sa specific constant ca e vorba de parerea mea, daca este in concordanta cu ratiunea ta, bine, daca nu, tot bine.
Nu-ti bag pe gat punctul meu de vedere.

Totusi, tine minte, daca ratiunea ar duce la adevar, ratiunea mea ar duce la aceleasi concluzii ca ratiunea ta.
Cred ca esti de acord cu mine ca adevarul e doar unul.
Reply With Quote
Vechi 10.04.2009, 00:19:42
naephius
Guest

Implicit

Adevarul obiectiv e doar unul, si se poate cunoaste (incluzand cunoasterea faptului ca are atributul de a fi unic) doar de catre o ratiune care a fost construita pentru asa ceva. Doar omul al carui creier a fost creat de Dumnezeu e in stare sa cunoasca ceva sau pe cineva, incluzandu-se pe sine. Creierul format printr-un proces evolutiv nu poate cunoaste nimic despre realitate, tot asa cum o carte aflata pe masa nu poate cunoaste ce culoare au ochii mei, indiferent daca ar bate vantul peste ea 900000 de miliarde de ani.
Reply With Quote
Vechi 10.04.2009, 00:39:53
naephius
Guest

Implicit

Vreau sa spun ca Naturalismul evolutionist trebuie sa presupuna neaparat existenta supranaturalului pentru a-si prezenta teoriile. In concluzie, isi frange singur gatul.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Crezi în semne? metafora Generalitati 30 21.01.2012 13:37:39
Este mai tarziu decat crezi... Rodica50 Intrebari utilizatori 3 16.10.2010 14:15:46
Sa vezi si sa nu crezi Mara2009 Nunta 11 15.09.2009 09:34:10
De ce crezi in Dumnezeu ? Tiberiu_Rusu Generalitati 145 04.05.2009 10:58:31
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45