Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.04.2009, 03:06:37
Anca-Miha
Guest

Implicit

NU stalciti limba romana, dar va rog respectati si gramatica limbii romane. Sa articulam substantivele cand e cazul, nu sa le punem nearticulate: nu statu, ci statul.
nu io, ci eu si multe altele.
Ne temem, unii dintre noi de cipuri, dar nu ne temem de aceasta indisciplina gramaticala.
S-au facut numeroase atentionari, dar nu am remarcat o indreptare a greselilor gramaticale. De ce oare?
Liniuta de despartire nu se pune la intamplare; voi a-ti , in loc de voi ati; pentru a-ti da;
eu a-si, in loc de eu as; si altele.
Cred ca voi deschide un topic de gramatica: Cine nu cunoaste pronumele, nu are sanse sa scrie corect.
Reply With Quote
Vechi 12.04.2009, 22:02:17
scrabble
Guest

Implicit

Doresc sa semnalez un fapt si mai grav: sunt oameni care nu stiu cand se foloseste î din i si â din a.

Regula e simpla: la inceput si sfarsit de cuvant, se pune î. In interiorul cuvantului se foloseste intotdeauna â.

Singura exceptie sunt cuvintele care incep sau se termina cu î dar au in fata sau in spate prefixuri sau, respectiv, sufixuri.

reîntregire, nu reântregire (re-întregire)
Reply With Quote
Vechi 12.04.2009, 22:49:26
Anca-Miha
Guest

Implicit

Scrabble, da-mi te rog un exemplu de cuvant care sa se termine in -î.
Cred mai degraba ca ai vrut sa spui doar la inceput de cuvant, caci daca un cuvant are -î- in ultima silaba, se scrie cu â, nu cu î. Gresesc cumva?
Ex.: început - gând - urât
Reply With Quote
Vechi 12.04.2009, 23:10:02
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Cred mai degraba ca ai vrut sa spui doar la inceput de cuvant, caci daca un cuvant are -î- in ultima silaba, se scrie cu â, nu cu î. Gresesc cumva?
Ancah, de exemplu, a uri.
Reply With Quote
Vechi 12.04.2009, 23:45:07
Anca-Miha
Guest

Implicit

Multumesc, Monica.
Reply With Quote
Vechi 13.04.2009, 01:55:00
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit

Cu mine, va rog mult sa faceti o exceptie!
Eu nu mai vorbesc romaneste in casa si la serviciu de cel putin 18 ani. Doar uneori cu citeva prietene.

Daca mai gresesc pe ici-pe-colo, ma iertati.

Apoi mai este de adaugat si faptul ca uneori, tastiera computerului meu nu bate litera "a".

Vechi 18.06.2009, 05:13:52
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
a hotăr[COLOR="Red"]î[/COLOR], a ur[COLOR="Red"]î[/COLOR], a cobor[COLOR="Red"]î[/COLOR], a târ[COLOR="Red"]î[/COLOR] etc
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Emisiuni audio/video stiintifice si culturale in limba romana UNNOOM Generalitati 3 26.11.2012 09:34:29
Si ei sunt romani, sa-i ajutam sa invete limba romana! dorinastoica14 Umanitare 7 20.09.2011 18:22:28
Carte in limba romana pentru romanii din Germania LapetiteMoc Stiri, actualitati, anunturi 0 15.07.2009 05:41:50