![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
NU stalciti limba romana, dar va rog respectati si gramatica limbii romane. Sa articulam substantivele cand e cazul, nu sa le punem nearticulate: nu statu, ci statul.
nu io, ci eu si multe altele. Ne temem, unii dintre noi de cipuri, dar nu ne temem de aceasta indisciplina gramaticala. S-au facut numeroase atentionari, dar nu am remarcat o indreptare a greselilor gramaticale. De ce oare? Liniuta de despartire nu se pune la intamplare; voi a-ti , in loc de voi ati; pentru a-ti da; eu a-si, in loc de eu as; si altele. Cred ca voi deschide un topic de gramatica: Cine nu cunoaste pronumele, nu are sanse sa scrie corect. |
|
|
|||
|
|||
|
Doresc sa semnalez un fapt si mai grav: sunt oameni care nu stiu cand se foloseste î din i si â din a.
Regula e simpla: la inceput si sfarsit de cuvant, se pune î. In interiorul cuvantului se foloseste intotdeauna â. Singura exceptie sunt cuvintele care incep sau se termina cu î dar au in fata sau in spate prefixuri sau, respectiv, sufixuri. reîntregire, nu reântregire (re-întregire) |
|
|
|||
|
|||
|
Scrabble, da-mi te rog un exemplu de cuvant care sa se termine in -î.
Cred mai degraba ca ai vrut sa spui doar la inceput de cuvant, caci daca un cuvant are -î- in ultima silaba, se scrie cu â, nu cu î. Gresesc cumva? Ex.: început - gând - urât |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Multumesc, Monica.
|
|
|
||||
|
||||
|
Cu mine, va rog mult sa faceti o exceptie!
Eu nu mai vorbesc romaneste in casa si la serviciu de cel putin 18 ani. Doar uneori cu citeva prietene. Daca mai gresesc pe ici-pe-colo, ma iertati. Apoi mai este de adaugat si faptul ca uneori, tastiera computerului meu nu bate litera "a". |
|
|
|||
|
|||
|
a hotăr[COLOR="Red"]î[/COLOR], a ur[COLOR="Red"]î[/COLOR], a cobor[COLOR="Red"]î[/COLOR], a târ[COLOR="Red"]î[/COLOR] etc
|
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Emisiuni audio/video stiintifice si culturale in limba romana | UNNOOM | Generalitati | 3 | 26.11.2012 09:34:29 |
| Si ei sunt romani, sa-i ajutam sa invete limba romana! | dorinastoica14 | Umanitare | 7 | 20.09.2011 18:22:28 |
| Carte in limba romana pentru romanii din Germania | LapetiteMoc | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 15.07.2009 05:41:50 |
|
|