![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Dom-le Sfantul Maxim Marturisitorul zice ca Maica Domnului a participat la suferinta Domnului nostru Iisus Hristos si a plans dar nu zice pe undeva ca ar fi deznadajduit ci zice foarte clar din acest punct de vedere nu a patimit adica nu a pacatuit.
Un calcul simplu ne arata ca 14+33=47 , 14 ani varsta la care Maica Domnului l-a nascut pe Domnul nostru Iisus Hristos, 33 de ani varsta la care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos.Deci varsta aproximativa a Maicii Domnului la rastignirea Domnului nostru Iisus Hristos era spre 50 de ani si nu cum se face prin icoanele gen "tanguirea Maicii Domnului". Ca sa fie mai convingator iata aci o icoana de la Sfantul Munte si oricine poate vedea diferentele: ![]() Iata si una mai recenta care insa arata tot cam la fel: ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Tanguire:
"1. Refl. A vorbi plângându-se, jeluindu-se, văicărindu-se. ♦ Fig. A scoate sunete jalnice, plângătoare. 2. Tranz. A jeli, a deplânge, a compătimi pe cineva. 3. Refl. (Înv.) A se plânge de cineva; a reclama." Eu la sensul asta m-am referit probabil s-a folosit cuvantul cu alt sens. Mie un sens mai apropiat mi s-a parea compatimire. Compatimire: "A avea sau a manifesta părere de rău față de suferințele cuiva. 2. Intranz. (Înv.) A suferi împreună cu altcineva; a lua parte la suferința cuiva" Mi se pare in continuare o exprimare nepotrivita tanguire.(asemenea la prohod unde zice de "jelirea" Maicii Domnului). Mie mi se pare destul de clar ca exprimarea mai normala , chiar din "Viata Maicii Domnului" de la Sfantul Maxim Marturisitorul ar fi compatimire iar nu tanguire: "tot asa si in vremea Patimii sale a pastrat-o nepatimitoare (probabil printre alte intelesuri e vorba ca Maica Domnului nu a fugit de frica de langa Domnul nostru Iisus Hristos in vremea patimii sale) si a aratat-o in compatimire ca una ce avea compatimirea prin fire si, inca si mai mult, prin firea iubirii pe care fericita Maica o avea pentru El, dar fiind si nepatimitoare (probabil printre alte intelesuri e vorba ca Maica Domnului nu a deznadajduit deloc) pentru harul dumnezeiesc de care era plin sufletul Ei si a stapanarii lui pe care a descoperit-o Maicii Sale. Oricum ii multumesc fratelui George ca postat aci din Sfantul Maxim Marturisitorul sa vad si eu ca nu prea intelegeam , nu ca as intelege acum mai mult,dar macar asa putin dupa mila Maicii Domnului. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
NASTEREA MAICII DOMNULUI | georgeval | Diverse Sarbatori | 53 | 07.09.2013 22:56:58 |
Prohodul Maicii Domnului | glykys | Postul | 3 | 14.08.2012 21:17:34 |
Icoane ale Maicii Domnului | cristiboss56 | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 3 | 23.01.2010 15:37:16 |
Adormirea Maicii Domnului | Laurentiu | Diverse Sarbatori | 1 | 15.08.2008 20:25:15 |
Acatistul MAICII DOMNULUI | cristiboss56 | Rugaciuni | 6 | 08.12.2007 05:04:38 |
|