Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.04.2009, 16:13:23
Anca-Miha
Guest

Implicit

Georgeval, te rog sa ne spui, caci nici eu nu stiu, cum s-a ajuns la biblia, in forma actuala. Cum s-au ales capitolele. Poate ca stiind acest lucru facem un pas mai departe.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 16:20:07
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Georgeval, te rog sa ne spui, caci nici eu nu stiu, cum s-a ajuns la biblia, in forma actuala. Cum s-au ales capitolele. Poate ca stiind acest lucru facem un pas mai departe.
e cam mult de spus despre canonul Noului Testament. cel mai bine e sa cauti pe net. Canonul Noului Testament s-a definitivat abia in secolul 4 cand a ajuns la forma de astazi cu 27 de carti canonice.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 16:24:19
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
As pune, in loc de adunarea liturgica si inchinarea liturgica,propovaduirea invataturii crestine. Daca cercetati Noul Testament, veti vedea ca inca din timpul vietii pamantesti a Mantuitorului, s-a pus accent pe invatatura crestina.
"Iisus invata in toate zilele pe norod in templu."(Luca 19:47)
Partea liturgica era caracteristica Vechiului Testament, si avea un caracter simbolic legata de lucrarea Mantuitorului. In invataturile Sfintilor Apostoli, partea liturgica (exceptie facand Sfanta Impartasanie) este aproape inexistenta.
avem marturii despre adunarea liturgica inca din primul secol crestin. ia sa pui mana frumusel sa te documentezi. inchinarea liturgica din primul secol avea aceeasi forma ca si cea de astazi din BO.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 17:27:05
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
avem marturii despre adunarea liturgica inca din primul secol crestin. ia sa pui mana frumusel sa te documentezi. inchinarea liturgica din primul secol avea aceeasi forma ca si cea de astazi din BO.
M-am documentat citind "Evanghaliile", "Faptele Apostolilor" si epistolele Sfintilor Apostoli. In aceste scrieri este descrisa in mod cat se poate de limpede, viata crestina din Biserica primara (pura). Ce alte lecturi imi mai recomandati. Daca aveti ceva on-line.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 17:30:03
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
M-am documentat citind "Evanghaliile", "Faptele Apostolilor" si epistolele Sfintilor Apostoli. In aceste scrieri este descrisa in mod cat se poate de limpede, viata crestina din Biserica primara (pura). Ce alte lecturi imi mai recomandati. Daca aveti ceva on-line.
Citeste si scrierile Sfintilor Parinti. O sa gasesti marturii despre viata Bisericii din primul secol crestin.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 21:02:37
claudiu-marius claudiu-marius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Iata ce lecturi iti recomand eu de aceasta data ca sa nu mai vorbesti aiurea Colectia P.S.B. vol. 1 adica Parinti si scriitori bisericesti / DIDAHIA sau Invatatura celor doisprezece Apostoli.Didahia a fost descoperita in 1873 de Mitropolitul Filotei in manuscrisul cu numarul 446 din bibleoteca Sf Mormant
si azi se gaseste in bibleoteca patriarhiei Ierusalimului inregistrata in catalog
cu numarul H 54.Odata cu aparitia ei in anii 1883-1884 teologii au mai descoperit ca antichitatea crestina a cunoscut aceasta lucrare si au pretuit-o mult .Nu am sa-ti dau detali tehnice si istorice pt ca nu-ti sunt de folosci iti voi arata pe scurt cuprinsul acesteitei lucrari.Didahia are 16 capitole si 4 parti distincte.
Prima parte cuprinde cap. 1 la 6 si are un bogat cuprins de invataturi morale numite scurt dar cuprinzator Calea Vietii si Calea Mortii
A doua parte e cea care ar trebui sa te intereseze pe tine de la cap 7 la 10 pt ca are insructiuni LITURGICE.DESPRE BOTEZ POST RUGACIUNE EUHARISTIE MARTURISIRE adica tot ceea ce tu ai zis ca nu exista la acea
vreme.Aici se dau urmatoarele reglementari:Botezul se face prin cufundare in numele SF TREIMI .Se admite botezul prin turnare doar in cazul in care era lipsa de apa Cei ce se boteaza sa posteasca o zi sau doua la fel cei ce asista la botez.Postul sa se tina nu ca fatarnicii si evreii lunea si joia ci Miercurea si Vinerea.Rugaciunea :Crestinul sa rosteasca de trei ori pe zi Rugaciunea Domneasca(Tatal Nostru). despre euharistie se zice ca este Jertfa mancare duhovniceasca e viata cea vesnica se savarseste Dumineca cu paine dospita
si e precedata de doua rugaciuni de invocare:una pt potir si una pt frangerea piinii iar dupa impartasanie se rosteste rugaciunea de multumire.Tot aici gasesti si ritualul Liturghiei primare!!!.
A 3 a parte stabileste ierarhia ITINERANTA alcatuita din Apostoli Profeti
Invatatori si cea STABILA episcopi si diaconi (daca o vei citi vei afla si conditiile hirotoniei)
A 4 a parte e eshatologica si spune asa : Venirea Domnului e iminenta si nu se stie cand va veni,de aceea crestinii trebuie sa mearga des la biserica
si sa fie totdeauna pregatiti "pt ca nu va fi deajuns timpul credintei voastre daca nu ve-ti fi desavarsiti" (mai multe cauta si citeste)
Autorul este necunoscut dar timpul in care a fost scrisa se cunoaste anii
50-70 in timpul slujirii Apostolilor.
ACESTA ESTE DOCUMENTUL CARE ATESTA VIATA LITURGICA SACRAMENTALA A BIS PRIMARE SI CONFIRMA SERBAREA DUMINECII BOTEZUL PRIN CUFUNDARE IMPARTASANIA ASA CUM OAVEM AZI IN BISERICA SI FOLOSIREA PAINII DOSPITE LA LITURGHIESPER SA-TI AJUTE CE TI-AM SCRIS SI DACA NU CUNOSTI ANUMITE LUCRURI INTREABA SI TI SE VA RASPUNDE
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 21:35:19
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de claudiu-marius Vezi mesajul
Iata ce lecturi iti recomand eu de aceasta data ca sa nu mai vorbesti aiurea
1. Am cerut sa mi se recomande niste lecturi on-line (sper sa fie la fel de credibile ca scrierile Sfintilor Apostoli), referitoare la Biserica din sec. I.
2. Vi se pare ca am vorbit aiurea? Eu am inteles din invataturile Evangheliilor si din epistolele Sfintilor Apostoli ca, in biserica primara se punea accentul pe invatatura sanatoasa si formarea unor caractere frumoase, pe placul lui Dumnezeu. Nu am gasit decat fugare referiri la partea liturgica (exceptie facand Sfanta Impartasanie). Daca am inteles gresit, va rog sa-mi aratati (doar daca cunoasteti Sfanta Scriptura).
3. Daca tot sunteti preot, ar trebui sa dati un exemplu de vorbire. Tot asa va adresati si enoriasilor?
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 22:18:50
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Citat:
În prealabil postat de schimnic Vezi mesajul
crestinismul cu dreapta invatatura ....si cine are dreapta invatatura ce biserica o detine? doar Biserica ortodoxa...restul ce faci cu ele daca fiecare are invatatura diferita asta inseamna ca ne difera pe toti nu?

Nu zi tu niciodata asta.Lasa sa considere Dumnezeu asa.Niciodata nu mi-a placut sa zic ca lucrul meu e cel mai bun.Eu cand zic crestinism ma refer la ortodoxie si catolicism.Mi se pare mandrie sa zici ,noi,noi suntem cei mai drepti .Are cine sa ne judece.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 22:54:48
claudiu-marius claudiu-marius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2009
Implicit

Citat:
1. Am cerut sa mi se recomande niste lecturi on-line (sper sa fie la fel de credibile ca scrierile Sfintilor Apostoli), referitoare la Biserica din sec. I.
2. Vi se pare ca am vorbit aiurea? Eu am inteles din invataturile Evangheliilor si din epistolele Sfintilor Apostoli ca, in biserica primara se punea accentul pe invatatura sanatoasa si formarea unor caractere frumoase, pe placul lui Dumnezeu. Nu am gasit decat fugare referiri la partea liturgica (exceptie facand Sfanta Impartasanie). Daca am inteles gresit, va rog sa-mi aratati (doar daca cunoasteti Sfanta Scriptura).
3. Daca tot sunteti preot, ar trebui sa dati un exemplu de vorbire. Tot asa va adresati si enoriasilor?
In primul rand NU sunt preot! Am facut doar o recomandare si anume aceea de a citi Didahia sau invatatura celor dsprezece apostoli,pe care cu siguranta o sa o gasiti pe site-ul fiecarei facultati de teologie la bibleoteca on-line.Dar trebuie sa intelegeti un lucru foarte clar si anume;in biserica ortodoxa exista doua izvoare SF. Scriptura si SF Traditie ,ele complectandu-se una pe cealalta.Bis primara punea accentul nu numai pe invatatura sanatoasa ci si pe rugacine si euharistie caci se spune in Fapte ca apostolii staruiau in rugaciune si in frangerea painii.Acum faptele apostolilor ca si celelalte carti ale N.T au
fost scrise cu un scop precis si au avut adresanti .Faptele au fost scrise de Sf AP si EV Luca lui Teofil care era roman iar chstiuni de ordin liturgico-organizatoric nu aveau ce sa caute acolo pentru ca nu faceau obiectul convertirii acestuia De aceea tot ceea ce Sf scriptura nu contine , sa scris de catre ucenicii Apostolilor la vreme cuvenita . Didahia e scrisa in vremea apostolilor si contine normele liturgice pe care nu le gasiti in N.Testament de
aceea v-am recomandat-o.Ea este obiect de studiu in teologie si e inclusa in
materia ce se chiama PATROLOGIE.Iar daca am jignit cumva pe fratia voastra
rog de iertare dar trebuie sa fiti foarte atent pt ca in bis ortodoxa nu ne axam
pe SOLA SCRIPTURA ca protestantii intentia mea nu este sa supar pe cineva!
Reply With Quote
Vechi 28.04.2009, 23:51:37
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
e cam mult de spus despre canonul Noului Testament. cel mai bine e sa cauti pe net. Canonul Noului Testament s-a definitivat abia in secolul 4 cand a ajuns la forma de astazi cu 27 de carti canonice.
Multumesc. Dar f pe scurt se poate creiona un raspuns? Ma voi uita si pe net cat de curand.
Ma gandeam ca ar putea fi un element pe care se poate construi la acest topic.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
biserica ortodoxa

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Argumente in favoarea faptului ca BO este adevarata Biserica a Lui Hristos Lucian008 Despre Biserica Ortodoxa in general 106 27.03.2014 14:34:37
Care este credinta adevarata? gpalama Biserici Protestante 51 27.01.2013 18:10:24