![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Georgeval, te rog sa ne spui, caci nici eu nu stiu, cum s-a ajuns la biblia, in forma actuala. Cum s-au ales capitolele. Poate ca stiind acest lucru facem un pas mai departe.
|
|
|||
|
|||
![]()
e cam mult de spus despre canonul Noului Testament. cel mai bine e sa cauti pe net. Canonul Noului Testament s-a definitivat abia in secolul 4 cand a ajuns la forma de astazi cu 27 de carti canonice.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
M-am documentat citind "Evanghaliile", "Faptele Apostolilor" si epistolele Sfintilor Apostoli. In aceste scrieri este descrisa in mod cat se poate de limpede, viata crestina din Biserica primara (pura). Ce alte lecturi imi mai recomandati. Daca aveti ceva on-line.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
si azi se gaseste in bibleoteca patriarhiei Ierusalimului inregistrata in catalog cu numarul H 54.Odata cu aparitia ei in anii 1883-1884 teologii au mai descoperit ca antichitatea crestina a cunoscut aceasta lucrare si au pretuit-o mult .Nu am sa-ti dau detali tehnice si istorice pt ca nu-ti sunt de folosci iti voi arata pe scurt cuprinsul acesteitei lucrari.Didahia are 16 capitole si 4 parti distincte. Prima parte cuprinde cap. 1 la 6 si are un bogat cuprins de invataturi morale numite scurt dar cuprinzator Calea Vietii si Calea Mortii A doua parte e cea care ar trebui sa te intereseze pe tine de la cap 7 la 10 pt ca are insructiuni LITURGICE.DESPRE BOTEZ POST RUGACIUNE EUHARISTIE MARTURISIRE adica tot ceea ce tu ai zis ca nu exista la acea vreme.Aici se dau urmatoarele reglementari:Botezul se face prin cufundare in numele SF TREIMI .Se admite botezul prin turnare doar in cazul in care era lipsa de apa Cei ce se boteaza sa posteasca o zi sau doua la fel cei ce asista la botez.Postul sa se tina nu ca fatarnicii si evreii lunea si joia ci Miercurea si Vinerea.Rugaciunea :Crestinul sa rosteasca de trei ori pe zi Rugaciunea Domneasca(Tatal Nostru). despre euharistie se zice ca este Jertfa mancare duhovniceasca e viata cea vesnica se savarseste Dumineca cu paine dospita si e precedata de doua rugaciuni de invocare:una pt potir si una pt frangerea piinii iar dupa impartasanie se rosteste rugaciunea de multumire.Tot aici gasesti si ritualul Liturghiei primare!!!. A 3 a parte stabileste ierarhia ITINERANTA alcatuita din Apostoli Profeti Invatatori si cea STABILA episcopi si diaconi (daca o vei citi vei afla si conditiile hirotoniei) A 4 a parte e eshatologica si spune asa : Venirea Domnului e iminenta si nu se stie cand va veni,de aceea crestinii trebuie sa mearga des la biserica si sa fie totdeauna pregatiti "pt ca nu va fi deajuns timpul credintei voastre daca nu ve-ti fi desavarsiti" (mai multe cauta si citeste) Autorul este necunoscut dar timpul in care a fost scrisa se cunoaste anii 50-70 in timpul slujirii Apostolilor. ACESTA ESTE DOCUMENTUL CARE ATESTA VIATA LITURGICA SACRAMENTALA A BIS PRIMARE SI CONFIRMA SERBAREA DUMINECII BOTEZUL PRIN CUFUNDARE IMPARTASANIA ASA CUM OAVEM AZI IN BISERICA SI FOLOSIREA PAINII DOSPITE LA LITURGHIE ![]() ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Vi se pare ca am vorbit aiurea? Eu am inteles din invataturile Evangheliilor si din epistolele Sfintilor Apostoli ca, in biserica primara se punea accentul pe invatatura sanatoasa si formarea unor caractere frumoase, pe placul lui Dumnezeu. Nu am gasit decat fugare referiri la partea liturgica (exceptie facand Sfanta Impartasanie). Daca am inteles gresit, va rog sa-mi aratati (doar daca cunoasteti Sfanta Scriptura). 3. Daca tot sunteti preot, ar trebui sa dati un exemplu de vorbire. Tot asa va adresati si enoriasilor? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu zi tu niciodata asta.Lasa sa considere Dumnezeu asa.Niciodata nu mi-a placut sa zic ca lucrul meu e cel mai bun.Eu cand zic crestinism ma refer la ortodoxie si catolicism.Mi se pare mandrie sa zici ,noi,noi suntem cei mai drepti .Are cine sa ne judece. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
fost scrise cu un scop precis si au avut adresanti .Faptele au fost scrise de Sf AP si EV Luca lui Teofil care era roman iar chstiuni de ordin liturgico-organizatoric nu aveau ce sa caute acolo pentru ca nu faceau obiectul convertirii acestuia De aceea tot ceea ce Sf scriptura nu contine , sa scris de catre ucenicii Apostolilor la vreme cuvenita . Didahia e scrisa in vremea apostolilor si contine normele liturgice pe care nu le gasiti in N.Testament de aceea v-am recomandat-o.Ea este obiect de studiu in teologie si e inclusa in materia ce se chiama PATROLOGIE.Iar daca am jignit cumva pe fratia voastra rog de iertare dar trebuie sa fiti foarte atent pt ca in bis ortodoxa nu ne axam pe SOLA SCRIPTURA ca protestantii intentia mea nu este sa supar pe cineva! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma gandeam ca ar putea fi un element pe care se poate construi la acest topic. |
![]() |
Tags |
biserica ortodoxa |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Argumente in favoarea faptului ca BO este adevarata Biserica a Lui Hristos | Lucian008 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 106 | 27.03.2014 14:34:37 |
Care este credinta adevarata? | gpalama | Biserici Protestante | 51 | 27.01.2013 18:10:24 |
|