Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.04.2009, 12:50:06
razvan_m
Guest

Implicit "Filioque" nu este oare hula impotriva Duhului Sfant ?

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Dumnezeu iarta totul...inafara de hula impotriva Sfintului Duh! A spus-o EL.
Musulmanii considera ca Duhul care trebuia sa vina (de care vorbise Iisus) este Mohamed!!!!!! Acum stim cu totii viata acestui "duh" asa ca daca nici asta nu-i hula impotriva Sf. Duh nu mai stiu care ar putea fi!
Hristos a inviat!

Frate bmd,

Iata un fragment din scrisoarea Sfantului Fotie Cel Mare, patriarhul Constantinopolului, scrisa pe la anii 883 despre spurcata dogma latineasca "Filioque", din care iti vei putea da seama si tu cum ca catolicii hulesc prin dogmele lor false de credinta pe Duhul Sfant, A Treia Persoana a Dumnezeirii, ceea ce, dupa cum ai precizat si fratia ta, este pacat de neiertat:

Citatul:
Citat:
...Pe de altă parte, dacă purcederea de la Tatăl este desăvârșită, pentru ce mai este nevoie de o a doua purcedere, din moment de Duhul primește deja, prin purcederea de la Tatăl, desăvârșirea absolută? Dacă, dimpotrivă, purcederea de la Tatăl este nedesăvârșită… dar cine va putea suporta o asemenea absurditate, în care cădem acceptând o astfel de ipoteză?
În primul rând, cu adevărat, cel ce îndrăznește să facă o asemenea afirmație, acela introduce nedesăvârșirea în sânul Atotdesăvârșitei Treimi.
Apoi, face ca, din două părți care sunt imperfecte în sine, să vină Duhul Care desăvârșește toate.
Mai mult, se întâmplă chiar ca să facă din Duhul o ființă compusă, pentru că spune că a venit din două cauze, subliniind – o, limbă necurată și inimă spurcată – că Duhul purcede în mod nedesăvârșit din fiecare dintre cele două cauze!

Cei care sunt ținuți de această hulă, ar da bucuroși Duhului numele de fiu mai mic: și dacă își țin totuși limba, este de frica reacției pe care o vor avea oamenii evlavioși ; ei nu sunt mai puțin în favoarea acestei idei. Căci dacă Fiul a ieșit din Tatăl prin naștere și duhul a ieșit din Fiul prin purcedere, atunci Duhul este înjosit la rangul de fiu mai mic. Aceasta este o urmare inacceptabilă, dacă mai avem cea mai mică urmă de evlavie, și dacă mai vrem să fim considerați creștini.
Și dacă harul lui Dumnezeu ne dăruiește competența necesară pentru o discuție teologică, nu am face o mare greșeală dacă am ignora această erezie și am neglija respingerea ei? Cum, deci, vom ocoli noi osânda care îi amenință pe hulitori?
Mai mediteaza, frate bmd, si vezi daca nu cumva si catolicii fac parte din tagma ereticilor, alaturi de protestanti si anglicani !
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 12:52:12
razvan_m
Guest

Implicit

Scrisoarea respectiva a fost trimisa de catre Sfantul Fotie Cel Mare, patriarhul Constantinopolului, la anul 883 d. Hr. Prea Sfintitului Arhiepiscop si Mitropolit de Aquileea, de asemenea Ortodox.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 16:22:30
Litanu Litanu is offline
Banned

Data înregistrării: 10.07.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu m-am suparat, Litanu!

Si eu as vrea sa discutam cu respect fata de celalalt.
Am o intrebare, adventistii si avdentistii zilei a 7a sunt acelasi lucru sau nu?
Eu am auzit doar de adventistii de ziua a saptea. Eu sunt adventist de ziua a saptea, dar cand sunt intrebat din ce religie fac parte spun ca sunt adventist (in general nu specific faptul ca sunt de ziua a saptea; adventistii sunt cunoscuti ca pazitori ai zilei a saptea, oricum). Practic, adventistii sau adventistii de ziua a saptea inseamna acelasi lucru (sper sa nu gresesc).

Daca nu am insel, prin anii 1850 existau adventistii celei de-a doua veniri (din care s-au desprins martorii lui Iehova).
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 16:23:24
Mihai3 Mihai3 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.01.2009
Locație: in the Jungle,the mighty Jungle
Religia: Catolic
Wink

Citat:
În prealabil postat de razvan_m Vezi mesajul
Scrisoarea respectiva a fost trimisa de catre Sfantul Fotie Cel Mare, patriarhul Constantinopolului, la anul 883 d. Hr. Prea Sfintitului Arhiepiscop si Mitropolit de Aquileea, de asemenea Ortodox.
ar fi bine sa stii macar si parerea Sf. Maxim Marturisitorul

Citat:
Maximus the Confessor, Letter to Marinus - on the Filioque PDF Print E-mail
Written by Maximus the Confessor

The following is St Maximus' Letter to Marinus as found in Migne, PG 91:136.

Those of the Queen of Cities [Constantinople] have attacked the synodal letter of the present very holy Pope, not in the case of all the chapters that he has written in it, but only in the case of two of them. One relates to the theology [of the Trinity] and according to this, says 'the Holy Spirit also has his ekporeusis from the Son.'

The other deals with the divine incarnation. With regard to the first matter, they [the Romans] have produced the unanimous evidence of the Latin Fathers, and also of Cyril of Alexandria, from the study he made of the gospel of St John. On the basis of these texts, they have shown that they have not made the Son the cause of the Spirit -- they know in fact that the Father is the only cause of the Son and the Spirit, the one by begetting and the other by procession -- but that they have manifested the procession through him and have thus shown the unity and identity of the essence.

They [the Romans] have therefore been accused of precisely those things of which it would be wrong the accuse them, whereas the former [the Byzantines] have been accused of those things it has been quite correct to accuse them [Monothelitism].

In accordance with your request I have asked the Romans to translate what is peculiar to them (the 'also from the Son') in such a way that any obscurities that may result from it will be avoided. But since the practice of writing and sending [the synodal letters] has been observed, I wonder whether they will possibly agree to doing this. It is true, of course, that they cannot reproduce their idea in a language and in words that are foreign to them as they can in their mother-tongue, just as we too cannot do.
http://www.monachos.net/content/patr...mus-to-marinus

ma gandeam ca ar trebui sa stii parerea lui.

“Învață să îți scrii durerile pe nisip și bucuriile pe stâncă.” - Sf. Augustin
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 16:44:24
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de luchian Vezi mesajul
Iarta-ma ca ma bag asa in seama, dar doresc sa-mi raspunzi la o intrebare:
Ma bucura faptul ca ai cautat (ceva) pe la mai multe confesiuni religioase. Dar ceea ce ai cautat e ceva ce cauta sufletul tau (pacea) sau cautai tu ca individ un loc in care sa fii respectat, ascultat, un loc in care sa nu fii judecat?
Pentru ca daca nu ai cautat cu sufletul, s-ar putea sa ai o surpriza mai tarziu, pentru ca atunci cand cauti alinare langa oameni devii cam dependent de ei.
Ti-am spus acestea uitandu-ma pe ce criterii ai facut alegerea si mai gandeste-te la un lucru: Daca parintii tai mai spun uneori lucruri cu care tu nu esti de acord, sau poate nu le intelegi la momentul acela, asta nu inseamna ca iti alegi alti parinti care sa fie de acord cu tine.

Numai bine!
Povestea cautarilor mele este mult mai lunga. Nu aveati cum sa va dati seama pe ce criterii am facut alegerea.

Am cautat raspunsuri la niste intrebari (cine suntem? de unde venim? incotro mergem? care este rostul nostru? etc). Am gasit ceva cat de cat multumitor in scrierile orientale. Dar, cand am luat contact cu Sfanta Scriptura, practic am fost coplesit. Aceasta Carte a avut un impact puternic asupra gandirii si vietii mele.

Am inceput sa caut biserica, care respecta cel mai fidel Cuvantul lui Dumnezeu. La un moment dat am ajuns intr-un soi de deznadejde. Nici una din bisericile prin care umblasem nu respecta indeajuns Cuvantul lui Dumnezeu. Imi ziceam in gluma ca voi infinta eu "biserica lui Vasile"(numele meu), care va respecta intru-totul Sfanta Scriptura. Practic, hotarasem sa merg la o biserica (nu prea avea importanta care), sa fac un botez la maturitate (simteam o nevoie stringenta sa fac un legamant personal cu Domnul), si apoi sa-mi vad de treaba mea, nefacand parte din nici o biserica. Dumnezeul Scripturii imi era indeajuns. In clipele acelea m-am rugat mult Domnului sa ma calauzeasca. Intr-o seara am receptionat un post de radio religios. Se vorbea foarte limpede, practic si frumos, ca dupa Sfanta Scriptura. Numai ca cei care vorbeau la acel posta de radio nu-si declinau identitatea. Cu greu am reusit sa aflu cine sunt, din ce grupare religioasa fac parte. Le-am vizitat biserica si acolo am ramas. Cred ca am gasit biserica pe care o cautam.

Vorbeati ceva de oameni. Nu am primit nimic din ce aminteati din partea lor. M-am lovit de raceala tinerilor din aceasta biserica (nu in toate se petrece acest lucru). Cautam prietenia lor si nu puteam sa ma lipesc de ei. Erau cu facultati, aveau pregatire superioara (vorbeau limbi straine, cantau la mai multe instrumente muzicale,etc.) si nu eram de categoria lor. Si altele. Pot spune, ca in mare parte oamenii m-au dezamagit. Eu am cautam Adevarul, nu m-am uitam la fata oamenilor.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 16:56:05
luchian
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Litanu Vezi mesajul
Povestea cautarilor mele este mult mai lunga. Nu aveati cum sa va dati seama pe ce criterii am facut alegerea.

Am cautat raspunsuri la niste intrebari (cine suntem? de unde venim? incotro mergem? care este rostul nostru? etc). Am gasit ceva cat de cat multumitor in scrierile orientale. Dar, cand am luat contact cu Sfanta Scriptura, practic am fost coplesit. Aceasta Carte a avut un impact puternic asupra gandirii si vietii mele.

Am inceput sa caut biserica, care respecta cel mai fidel Cuvantul lui Dumnezeu. La un moment dat am ajuns intr-un soi de deznadejde. Nici una din bisericile prin care umblasem nu respecta indeajuns Cuvantul lui Dumnezeu. Imi ziceam in gluma ca voi infinta eu "biserica lui Vasile"(numele meu), care va respecta intru-totul Sfanta Scriptura. Practic, hotarasem sa merg la o biserica (nu prea avea importanta care), sa fac un botez la maturitate (simteam o nevoie stringenta sa fac un legamant personal cu Domnul), si apoi sa-mi vad de treaba mea, nefacand parte din nici o biserica. Dumnezeul Scripturii imi era indeajuns. In clipele acelea m-am rugat mult Domnului sa ma calauzeasca. Intr-o seara am receptionat un post de radio religios. Se vorbea foarte limpede, practic si frumos, ca dupa Sfanta Scriptura. Numai ca cei care vorbeau la acel posta de radio nu-si declinau identitatea. Cu greu am reusit sa aflu cine sunt, din ce grupare religioasa fac parte. Le-am vizitat biserica si acolo am ramas. Cred ca am gasit biserica pe care o cautam.

Vorbeati ceva de oameni. Nu am primit nimic din ce aminteati din partea lor. M-am lovit de raceala tinerilor din aceasta biserica (nu in toate se petrece acest lucru). Cautam prietenia lor si nu puteam sa ma lipesc de ei. Erau cu facultati, aveau pregatire superioara (vorbeau limbi straine, cantau la mai multe instrumente muzicale,etc.) si nu eram de categoria lor. Si altele. Pot spune, ca in mare parte oamenii m-au dezamagit. Eu am cautam Adevarul, nu m-am uitam la fata oamenilor.

Deci ai citit Sfanta Scriptura si dupa aceeia ai incercat sa cauti biserica potrivita?

Uneori in viata e bine sa incerci sa razbati acolo unde este mai greu, doar ca sa-ti demonstrezi ca poti si ca evoluezi.

Cand vrei sa izbutesti intr-o tara straina , mai intai inveti limba.

Mai am cateva intrebari: Cunosti Adevarul? L-ai gasit? Tu respecti cuvantul lui Dumnezeu?

Am receptionat si eu acel radio si nu am ramas la el...
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 17:08:29
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
Deci ai citit Sfanta Scriptura si dupa aceeia ai incercat sa cauti biserica potrivita?

Uneori in viata e bine sa incerci sa razbati acolo unde este mai greu, doar ca sa-ti demonstrezi ca poti si ca evoluezi.

Cand vrei sa izbutesti intr-o tara straina , mai intai inveti limba.

Mai am cateva intrebari: Cunosti Adevarul? L-ai gasit? Tu respecti cuvantul lui Dumnezeu?

Am receptionat si eu acel radio si nu am ramas la el...
Citisem Sfanta Scriptura inante de a incepe sa caut o biserica potrivita. Practic, cunoasterea Sfintei Scripturi m-a facut sa incep cautarea unei biserici. Pana atunci cautam restaurantele.

Adevarul il descopar, in continuare. Cat despre Cuvantul lui Dumnezeu, vreau sa fie norma de viata a mea si a familiei mele.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 17:19:29
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
Adica Dumnezeu ma mantuieste azi si maine eu pot sa ma apuc de pacate, ca sunt mantuit...
In mediul protestant, la unele biserici, este populara doctrina "harului ieftin" (o denumire mai plastica). Se considera ca harul sau credinta desfiinteaza Legea lui Dumnezeu si din aceasta cauza se ajunge la un soi de libertinism religios.

Intre credinta in jertfa mantuitoare a Domnului Iisus Hristos si faptele credintei este o stransa legatura. Nu exista credinta fara fapte si nici fapte fara credinta.
"Aici este rabdarea sfintilor care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus"(Apocalipsa 14:12). Multi uita partea cu "poruncile lui Dumnezeu".
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 18:03:38
Litanu Litanu is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AmonAmarth Vezi mesajul
si atunci talharul de pe cruce tot prin "har ieftin" a fost mantuit?...dar cum numesti tu faptul ca Isus Fiul lui Dumnezeu sa intrupat in om si a venit sa moara pt pacatele tale si ale mele?..asta numesti tu "har ieftin"...intelegi gresit, chiar foarte gresit ca odata ce ai fost mantuit nu mai trebuie sa faci nimi...foarte adevarat e, credinta fara fapte e moart...
-Talharul de pe cruce nu a apucat nici macar sa fie botezat, desi Domnul Iisus Hristos spune ca "cine crede si se va boteza, va fi mantuit". Dar, Domnul Iisus Hristos a citit in inima lui si i-a vazut credinta. Daca ar fi fost iertat si dat jos de pe cruce, talharul ar fi avut un alt fel de viata. Credinta lui s-ar fi vazut in faptele sale.
- "Odata ce ai fost mantuit nu mai trebuie sa faci nimc"(spuneti dvs.). Vreau sa fac o corectura: o data ce stii ca esti mantuit, nu poti sa nu faci nimic. Credinta adevarata se vede in dragostea pentru Dumnezeu si pentru semeni. Iar dragostea pentru Dumnezeu se vede in pazirea poruncilor Lui. Prin credinta suntem mantuiti, prin faptele credintei sunte judecati. "Iata, Eu vin curand si rasplata Mea este cu Mine ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui"(Apocalipsa 22:12).
- Sa nu confundam credinta cu acceptarea la nivel mental a jertfei Domnului Iisus Hristos. Credinta sau harul lui Dumnezeu sunt transformatoare si active.
- Raspuns la o alta postare: am intrat si eu intr-o biserica de pocaiti. Sunt adventist.

Imi pare rau ca nu-mi puteti raspunde. Vad ca ati fost banat. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2009, 20:44:40
razvan_m
Guest

Implicit

Dar, ma rog, ce s-a intamplat pe aici?
Un mic cutremur prin care domnul admin' a cenzurat total circa 17-18 mesaje?
Ce aveau deosebit aceste mesaje incat au meritat a fi cenzurate?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15