![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Citind despre viata lui Seraphim Rose, am aflat ca a avut si are in continuare contestatari in privinta ideii "vamilor vazduhului", prin care sufletul trece dupa moarte. Acestia spun ca este o inovatie gnostica si isi argumenteaza pozitia cu citate din Biblie si Sfintii Parinti.
Bineinteles, ideea nu e noua, iar din cunostintele mele stiam ca e o invatatura foarte solida si foarte raspandita, cel putin in ortodoxia romaneasca. Este pentru prima oara cand aud ca are contestatari. Sunt "vamile" o erezie gnostica? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este de adaugat ca nu este vorba de dorme, nu s-a luat vreo hotarare la un sinod. Este traditie - dar traditie destul de puternica si de care vorbesc multi. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu stiu exact daca "vamile vazduhului" sunt o erezie gnostica, insa IPS Lazar sustine ca "vamile" sunt o invatatura gresita si isi argumenteaza pozitia in carte Trupul, sufletul si moartea.
IPS Lazar este un arhiepiscop pensionar al OCA.
|
||||
|
||||
![]()
personal cred ca "vamile" sunt intr-adevar o invatatura gresita
|
|||
|
|||
![]()
Personal cred ca este un teologumen (o parere a unor parinti) si se face poate prea mare caz de ea. Nu asta e esentialul.
|
|
|||
|
|||
![]()
A fost numita de unii ca fiind erezie. Cred ca este destul de important acest lucru.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De ce ti se pare important? este numai o veriga din ce se zice ca se intampla dupa moarte si nu atinge, mise pare, ceva esential. C sau fara vami, tot ajungem la judecata, acolo mi se pare ca nu exista pareri dirferite (decat de modul in care are loc). |
|
||||
|
||||
![]()
da stiu ce e teologumena, care de fapt e parerea tuturor insa neavand suport biblic nu poate fi dogma
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu stiam ca se zice asa de teologumene. Poate ai tu dreptate. Eu stiam ca sunt uneori pareri ale unora, nu ale tutoror neaparat. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Infricosatele Vami ale Vazduhului! | 0rtodoxia | Generalitati | 161 | 16.11.2010 20:13:12 |
A treia zi si vamile. Semnificatia zilelor a noua si a patruzecea | patinina34 | Din Noul Testament | 11 | 21.08.2009 13:49:41 |
Vamile vazduhului | NiCcoleta | Generalitati | 35 | 21.02.2008 17:52:26 |
Vamile vazduhului | BogdanF | Generalitati | 17 | 25.07.2007 17:57:58 |
|