Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.05.2009, 11:17:51
ioan_si.atat's Avatar
ioan_si.atat ioan_si.atat is offline
Member

Data înregistrării: 05.01.2009
Locație: Bucharest village
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ioan_si.atat
Implicit

Citat:
În prealabil postat de naephius Vezi mesajul
Dar tocmai asta e intrebarea, de ce nu pot sa inteleg rational Sfanta Treime, nu spun sa cunosc in intregime cum fiinteaza, dar macar intelegerea pe care o am pana la un punct sa fie complet rationala; macar sa inteleg, neantinomic, cum e El unul in fiinta si intreit in Persoane ? Daca Dumnezeu ne-a inzestrat cu ratiune facuta dupa chipul Ratiunii Sale, de ce nu putem intelege asta ? Sa fie din cauza ca s-a corupt ratiunea umana in urma caderii omului in pacat ? Care e motivul pentru care nu puteam intelege un atribut atat de esential al Sfintei Treimi ?
Nu cred ca vei putea gasi raspuns la intrebarile tale. Cel putin nu pe lumea asta. Nu cred ca avem suficiente aptitudini spirituale sau la nivel rational pentru a putea percepe tainele Dumnezeiesti. Mai putem gasi mii de alte intrebari la care nu vom avea raspuns si poate, nu-l vom avea decat in momentul in care ne despartim de lumea materiala. Eu personal nu-mi pun astfel de intrebari al caror raspuns nu-l pot afla in conditia mea umila de om. Poate reusesc altii, chiar sunt curios.

Doamne-ajuta!
Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3:16)

http://taramulfagaduintei.blogspot.com/

http://teatrulviselor.blogspot.com/
Reply With Quote
Vechi 11.05.2009, 11:23:14
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan_si.atat Vezi mesajul
Nu cred ca vei putea gasi raspuns la intrebarile tale. Cel putin nu pe lumea asta. Nu cred ca avem suficiente aptitudini spirituale sau la nivel rational pentru a putea percepe tainele Dumnezeiesti. Mai putem gasi mii de alte intrebari la care nu vom avea raspuns si poate, nu-l vom avea decat in momentul in care ne despartim de lumea materiala. Eu personal nu-mi pun astfel de intrebari al caror raspuns nu-l pot afla in conditia mea umila de om. Poate reusesc altii, chiar sunt curios.

Doamne-ajuta!
Altii au reusit. Sint cel putin cei care au inventat notiunea.

Deci, se poate
Reply With Quote
Vechi 11.05.2009, 11:41:03
ioan_si.atat's Avatar
ioan_si.atat ioan_si.atat is offline
Member

Data înregistrării: 05.01.2009
Locație: Bucharest village
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ioan_si.atat
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul

Deci, se poate
Poate nu am inteles eu ce ai vrut sa zici. Ce notiune? Cine a inventat si ce? Poate poti fi mai explicit. Oricum termenul "inventat" nu cred ca isi are rostul aici.
Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. (Ioan 3:16)

http://taramulfagaduintei.blogspot.com/

http://teatrulviselor.blogspot.com/
Reply With Quote
Vechi 11.05.2009, 11:53:55
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan_si.atat Vezi mesajul
Poate nu am inteles eu ce ai vrut sa zici. Ce notiune? Cine a inventat si ce? Poate poti fi mai explicit. Oricum termenul "inventat" nu cred ca isi are rostul aici.
http://www.crestinortodox.ro/sfanta-...noul-testament
[SIZE=1]Cel mai vechi simbol de credinta crestina despre Sfanta Treime este Simbolul Apostolic.[/SIZE]
[SIZE=2][SIZE=1]Formularea definitiva despre Sfanta Treime , pe baza Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii, a avut loc la Sinoadele I si II ecumenice.[/SIZE]
[/SIZE]

[SIZE=2]a inventa=a nascoci ceva nou care nu a existat pina atunci, cf.dex[/SIZE]
Reply With Quote
Vechi 23.05.2009, 23:49:57
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
http://www.crestinortodox.ro/sfanta-...noul-testament
[SIZE=1]Cel mai vechi simbol de credinta crestina despre Sfanta Treime este Simbolul Apostolic.[/SIZE]
[SIZE=2][SIZE=1]Formularea definitiva despre Sfanta Treime , pe baza Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii, a avut loc la Sinoadele I si II ecumenice.[/SIZE]
[/SIZE]

[SIZE=2]a inventa=a nascoci ceva nou care nu a existat pina atunci, cf.dex[/SIZE]
??? Dumnezeu S-a relevat. Exact asa incepe articolul l-a care faci trimitere.

Daca cumva incerci sa sugerezi ca Treimea a aparut ca si concept doar ca rezultat al primelor Sinoade Ecumenice, te inseli profund.

Cine M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal
...Eu sint in Tatal, si Tatal este in Mine? (Ioan 14)

Iti recomand sa lasi "Biblia Vesela" deoparte si sa te apuci de studiu serios daca tot te-ai apucat sa "combati" pe un site crestin, si-atunci poate ca si lumea o sa te priveasca cu mai multa seriozitate.
Reply With Quote
Vechi 23.05.2009, 23:51:33
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

...Eu sint in Tatal, si Tatal este in Mine (Ioan 14)
Reply With Quote
Vechi 25.05.2009, 11:13:28
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos Vezi mesajul
...Eu sint in Tatal, si Tatal este in Mine (Ioan 14)
„Mă duc la Tatăl;” căci Tatăl este mai mare decât Mine. Ioan 14
Poti deduce orice, daca iei in considerare numai ce iti convine
Reply With Quote
Vechi 11.05.2009, 12:41:25
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:

Deci, se poate
Topcat, nu da cu piatra daca nu stii: ai citit cumva discursurile despre Sfanta Treime de sf. Gregorie de Nazianz, unul din teologii care sunt la baza formularilor niceene? Si cum se minuneaza el de felul cum Dumnezeirea depaseste mintea umana?

Formularile dogmatice sunt in general apofatice, adica spun ceea ce Dumnezeu nu este. Cand se spune ceva catafatic, perin afirmatie, se spune doar ca sa ne fereasca de erezii, adica sunt un fel de garduri care ne opresc sa cadem de pe drum. Nu pretinde nimeni sa patrunda prin vorbe in Dumnezeu, ci doar sa arate calea spre El. La el se ajunge altfel decat prin vorbe.
Reply With Quote
Vechi 11.05.2009, 12:46:30
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Dumnezeirea depaseste mintea umana?
O, de asta sint sigur!
Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Formularile dogmatice sunt in general apofatice, adica spun ceea ce Dumnezeu nu este. Cand se spune ceva catafatic, prin afirmatie, se spune doar ca sa ne fereasca de erezii, adica sunt un fel de garduri care ne opresc sa cadem de pe drum. Nu pretinde nimeni sa patrunda prin vorbe in Dumnezeu, ci doar sa arate calea spre El. La el se ajunge altfel decat prin vorbe.
Cum poti spune ca Dzeu nu este ceva cind totodata spui ca el este tot?
Reply With Quote
Vechi 11.05.2009, 12:50:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

[quote=topcat;135775

Cum poti spune ca Dzeu nu este ceva cind totodata spui ca el este tot?[/QUOTE]

Nu inteleg prea bine intrebarea ta.
Reply With Quote