eu stiu ca si in bor au acceptat unii , de ex par rafael noica , sa se refaca botezul celor botezati prin stropire in bor ; au acceptat , insa cu o conditie : sa se rosteasca in formula botezului : " boteaza-se robul lui Dumnezeu daca nu s-a botezat " , ca sa se evite situatia repatarii unui botez valid cu orice pret ... insa in BOSVR nu stiu daca se rosteste formula asta , si eu consider ca ar fi neaparat sa se rosteasca aceasta formula , pentru motivul care l-am aratat ... ar fi interesant sa aflu daca in bosvr se rosteste aceasta formula sau se considera ca sigur cei botezati prin stropire in bor nu s-au botezat valid ... caci exista riscul ca acel botez sa fi fost valid si atunci a-l repeta inseamna erezie ...
faptul ca episcopii din bosvr nu slujesc impreuna cu cei din bor , nu o vad neaparat , iarasi , ca pe un rau absolut ... ei au fost , la drept vorbind , prigoniti de episcopii din bor , de cand cu calendarul , si au motivele lor sa se fi separat atunci ... normal ce fac ei s-ar numi adunare ilegala , care nu este inca schisma , deoarece ei au toata dogma si canonele ortodoxe corecte , dupa cate stiu eu ... deci , e discutabil , nu stiu daca se poate spune despre ei ca sunt neaparat in neascultare de sinodul bor , atata timp cat ei au fost pringoniti atunci cand au vrut sa pastreze calendarul canonic ... ori asta era dreptul lor , si daca au fost prigoniti , atunci normal ca s-au separat ...
insa , nu stiu ... daca ei or mai fi avand ceva erezii prin biserica lor , asta nu o stiu eu ... sau chestia aia cu kiprian , iar nu o pot sti eu ... deci nu as pune mana in foc pentur ei ...
|