Citat:
În prealabil postat de Marius22
Din cate stiu, demersul parintelui Doru Costache, de a aduce in prim-plan dialogul dintre teologie si stiinta, folosind o ermineutica in duh a Sfintei Scripturi si a Parintilor Bisericii, nu a fost deloc bine vazut de catre multi teologi de la noi. Acestia n-au ezitat sa-l eticheteze drept evolutionist-teist. Personal, inclin sa cred ca a fost gresit inteles si ca atacurile la adresa sa, au avut la baza alte motive...
|
Cum anume ne invata Sfintii Parinti sa tilcuim Cartea Facerii ?
Cel mai bun lucru pe care-l putem face este sa incepem cu Sfintul Vasile insusi,care a scris asa de insufletitor despre cele 6 zile ale Facerii.El scrie in Hexaimeron:
" Cei care nu interpreteaza cuvintele Scripturii in sensul lor propriu spun ca apa de care vorbeste Scriptura nu e apa,ci altceva,de alta natura,si interpreteaza cuvintele planta si peste cum li se pare lor; la fel si facerea tiritoarelor si facerea fiarelor le interpreteaza rastalmacindu-le dupa propriile ginduri,intocmai tilcuitorilor de vise ce tilcuiesc in folosul lor vedeniile din timpul somnului.
Eu cind aud ca Scriptura spune iarba,inteleg iarba;cind aud planta,peste,fiara,dobitoc,pe toate le inteleg asa cum sint spuse.Nu ma rusinez de Evanghelie. [...]
Si pentru ca Moise a trecut sub tacere aceste lucruri,care nu ne sint folositoare,voi socoti eu oare pentru aceasta de mai putin pret cuvintele Duhului decit intelepciunea cea nebuna [ a celor ce au scris despre lume ],sau mai curind voi slavi pe Cel ce nu pune mintea noastra sa se indeletniceasca cu cele desarte,ci a rinduit sa fie scrise in Scriptura toate cele ce duc la zidirea si desavirsirea sufletelor noastre ?
Mi se pare insa ca cei ce nu inteleg lucrul acesta,adica cei care folosesc interpretarea alegorica,au incercat sa dea Scripturii o vrednicie inchipuita,punind pe seama ei propriile idei,schimbind sensul cuvintelor Scripturii cu folosirea unui limbaj figurat.
Inseamna insa sa te faci mai intelept decit cuvintele Duhului cind,in chip de interpretare a Scripturii,introduci in Scriptura ideile tale.Deci sa fie inteleasa Scriptura asa cum a fost scrisa!"
Sfintul Vasile,Hexaimeron 9,1 pag 170-171